Επίσημες αργίες στην Αίγυπτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι επίσημες αργίες γιορτάζονται από ολόκληρο τον πληθυσμό της Αιγύπτου. Η Εθνική Ημέρα της Αιγύπτου γιορτάζεται στις 23 Ιουλίου που συμπίπτει με τον ετήσιο εορτασμό της Aιγυπτιακής Eπανάστασης του 1952 όταν ανακηρύχθηκε η σύγχρονη Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, τερματίζοντας την περίοδο του Βασιλείου της Αιγύπτου.[1]

Τα κυβερνητικά γραφεία και τα υπουργεία σταματούν τη λειτουργία τους την Παρασκευή κάθε εβδομάδας. Επιπλέον, οι τράπεζες και πολλά ιδρύματα έχουν μη εργάσιμες ημέρες και το Σάββατο που είναι επίσημη ημέρα ανάπαυσης, ή την Κυριακή που δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται συνήθως ως ημέρα ανάπαυσης από μη κυβερνητικά ιδρύματα και καταστήματα ως χριστιανική γιορτή. Μερικά κουρεία και κομμωτήρια κλείνουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα αντί για την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, που διατηρούν τα καταστήματά τους ανοιχτά.[1]

Εθνικές Αργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω αργίες γιορτάζονται σε όλη τη χώρα, όπου τα κυβερνητικά γραφεία και τα υπουργεία είναι κλειστά. Αυτές οι εορτές είναι είτε εθνικές κοσμικές είτε σημαντικές θρησκευτικές εορτές.

Σταθερές αργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ακόλουθες αργίες πραγματοποιούνται ετησίως σε μια σταθερή ημέρα του ημερολογίου:

Ημερομηνία Όνομα στα ελληνικά Όνομα στα Αραβικά Περιγραφή
7 Ιανουαρίου Χριστούγεννα عيد الميلاد المجيد Γέννηση του Ιησού Χριστού, σύμφωνα με το Κοπτικό Ημερολόγιο.
25 Ιανουαρίου Ημέρα της Επανάστασης του 2011.[2]
Εθνική Ημέρα Αστυνομίας
عيد ثورة 25 يناير
عيد الشرطة
Επέτειος της έναρξης της Αιγυπτιακής Επανάστασης του 2011.
Επέτειος της Αντίστασης των Αστυνομικών κατά του Βρετανικού Στρατού το 1952, κατά τους τελευταίους μήνες της αποικιοκρατίας.
25 Απριλίου Ημέρα Απελευθέρωσης του Σινά عيد تحرير سيناء Γιορτάζεται η εγκατάλειψη της Χερσονήσου του Σινά από τα Ισραηλιτικά Στρατεύματα το 1982.
1 Μαΐου Πρωτομαγιά عيد العمال
30 Ιουνίου 30η Ιουνίου[3] عيد ثورة 30 يونيو Γιορτάζονται οι αιγυπτιακές διαδηλώσεις του Ιουνίου 2013, κατά τις οποίες ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι καθαιρέθηκε από τον στρατό λίγες μέρες αργότερα.
23 Ιουλίου Εθνική Ημέρα της Αιγύπτου عيد ثورة 23 يوليو Γιορτάζεται η Αιγυπτιακή Επανάσταση του 1952 που οδήγησε στην ανακήρυξη της σύγχρονης Αιγύπτου. Θεωρείται η Εθνική Ημέρα της Αιγύπτου.[4]
6 Οκτωβρίου Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων عيد القوات المسلحة Γιορτάζεται η πρώτη στρατιωτική επιτυχία της Αιγύπτου, που οδήγησε στην Απελευθέρωση του Σινά από το Ισραήλ.

Ορισμένα κυβερνητικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων πανεπιστημίων, είναι επίσης κλειστά την Κοπτική Ημέρα των Θεοφανίων στις 19 Ιανουαρίου.

Κινητές αργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω είναι επίσημες αργίες, αλλά η ημερομηνία κατά την οποία εμφανίζεται η καθεμία ποικίλλει, είτε επειδή η ημερομηνία είναι καθορισμένη σε σχέση με το σεληνιακό ισλαμικό ημερολόγιο είτε επειδή δεν έχει καθορισμένη ημερομηνία σε κανένα ημερολόγιο.

Ημερομηνία Όνομα στα Ελληνικά Όνομα στα Αραβικά Περιγραφή
Απρίλιος ή Μάιος Sham El Nessim شم النسيم Η Δευτέρα μετά το Ορθόδοξο Πάσχα
1 Μουχαράμ Πρωτοχρονιά σύμφωνα με το Ισλαμικό Ημερολόγιο عيد رأس السنة الهجرية Η πρώτη μέρα του έτους με βάση το σεληνιακό ισλαμικό ημερολόγιο
12 Ραμπί αλ-Αουάλ Τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ المولد النبوي الشريف Τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ, σύμφωνα με τον Σουνιτικό Ισλάμ
1–3 Σαουάλ Eid al-Fitr عيد الفطر المبارك Τριήμερο μετά τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού
10–13 Ντου αλ-Χιτζά Eid al-Adha عيد الأضحى المبارك Τετραήμερο που γιορτάζεται το τέλος του Χατζ και ανάμνηση της Θυσίας του Αβραάμ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 
  2. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2012. 
  3. «public holiday to commemorate Egypt's 30 June revolution». Ahram Online. Al-Ahram Newspaper. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2018. 
  4. «Official holidays in Egypt». Official Holidays. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2018. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]