Στρατιωτικός νόμος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 9: Γραμμή 9:
{{επέκταση}}
{{επέκταση}}


{{DEFAULTSORT:Στρατιωτικoς νoμος}}
[[Κατηγορία:Στρατός]]
[[Κατηγορία:Στρατός]]
[[Κατηγορία:Νόμοι]]
[[Κατηγορία:Νόμοι]]

Έκδοση από την 03:26, 8 Ιανουαρίου 2021

Ο στρατιωτικός νόμος είναι το σύστημα νόμων που ισχύει όταν ο στρατός παίρνει τον έλεγχο της πολιτικής διοίκησης της δικαιοσύνης.

Μερικές φορές επιβάλλεται στη διάρκεια πολέμων ή κατοχών, λόγω της απουσίας πολιτικής κυβέρνησης. Τέτοια παραδείγματα ήταν η Γερμανία και η Ιαπωνία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, πολιτικές κυβερνήσεις μπορούν να τον κηρύξουν για να επιβάλλουν την εξουσία τους, όπως για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη το 2006 μετά από πραξικόπημα, ή στην Κίνα το 1989 για τον έλεγχο των διαδηλώσεων στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν (με ιστορική σκηνή τον διαδηλωτή απέναντι στο τανκ) ή στην Πολωνία το 1981 για τη διάλυση του Συνδικάτου "Αλληλεγγύη". Τέλος, ο στρατιωτικός νόμος επιβάλλεται σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών για την διατήρηση της τάξης, καθώς και για καταστολή εξεγέρσεων των πολιτών μίας χώρας, όπου πολλές χώρες χρησιμοποιούν εναλλακτικά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε πολλές περιπτώσεις ο στρατιωτικός νόμος επιβάλλει κανόνες, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και η χρήση στρατοδικείων.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Martial law της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).