Προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Ετικέτες: Αναιρέθηκε Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Αναίρεση έκδοσης 8571901 από τον 84.56.105.158 (Συζήτηση)
Ετικέτα: Αναίρεση
Γραμμή 23: Γραμμή 23:
*{{VUT}}
*{{VUT}}
*{{DEU}}
*{{DEU}}
*{{GEL}}
*{{GRE}}
*{{GRE}}
{{col-break}}
*{{ISL}}
*{{ISL}}
*{{IND}}
*{{IND}}

Έκδοση από την 22:09, 12 Δεκεμβρίου 2020

Τα κράτη με προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία (πορτοκαλί).

Η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι τύπος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπου η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι αιρετός και δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες και αρμόδιος για την διοίκηση του κράτους είναι ο προεδρεύων της κυβερνήσεως, ο Πρωθυπουργός.

Τη νομοθετική εξουσία ασκεί το κοινοβούλιο, την εκτελεστική η κυβέρνηση. Η τελευταία πρέπει πάντοτε να έχει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Ιστορικά είναι συνέχεια της βασιλευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της συνταγματικής μοναρχίας, αφού η μόνη διαφορά τους είναι ότι στη μεν βασιλευόμενη ο αρχηγός του κράτους είναι κληρονομικός, στη δε προεδρευόμενη είναι αιρετός. Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για παράδειγμα αντιπροσωπευτικής και φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Το πολίτευμα της προεδρευομένης συναντάται συνήθως σε χώρες που κατήργησαν τον θεσμό της βασιλείας, είτε είχαν δική τους μοναρχία (π.χ. Αυστρία), είτε είχαν μοναρχία σε πλαίσιο κοινοπολιτείας (π.χ. Πακιστάν, Ινδία, Μπανγκλαντές, Μαυρίκιος, Ιρλανδία), είτε ήταν τμήματα αυτοκρατοριών ή βασιλείων (π.χ. Ρωσική Αυτοκρατορία, Γιουγκοσλαβία).

Σε κάποιες χώρες ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας εκλέγεται από το κοινοβούλιο (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές κτλ.), αλλά σε άλλες εκλέγεται κατευθείαν από τον λαό (π.χ. Ιρλανδία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Αυστρία κτλ.).

Στην Ελβετία δεν υπάρχει θέση ούτε πρωθυπουργού, ούτε προέδρου. Υπάρχει ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ο οποίος ορίζεται ως πρώτος μεταξύ ίσων στο επταμελές Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο είναι ταυτόχρονα κυβέρνηση και αρχηγός του κράτους.

Προεδρευόμενες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες

Κατάργηση της μοναρχίας

  1. Π.Δ. 370 – ΦΕΚ 266/Α/4.10.1973