Ματθαίος Β΄ Ορσίνι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Alexantino (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
Ο '''Ματθαίος Β΄ Ορσίνι''' ήταν [[Παλατινοί Κόμητες Κεφαλληνίας και Ζακύνθου|Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου]] [[1238]]-[[1259]].
Ο '''Ματθαίος Β΄ Ορσίνι''' ήταν [[Παλατινοί Κόμητες Κεφαλληνίας και Ζακύνθου|Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου]] [[1238]]-[[1259]].


Ο Μάιος ή Ματθαίος Ορσίνι διαδέχθηκε τον ομώνυμο πατέρα του [[Ματθαίος Α΄ Ορσίνι|Ματθαίο Α΄]] στην [[Παλατινή Κομητεία]] [[Κεφαλονιά|Κεφαλληνίας]] και [[Ζάκυνθος|Ζακύνθου]] το 1238, αναγνώρισε και αυτός την επικυριαρχία του βασιλιά της Σικελίας σαν υποτελής του Πρίγκιπα Αχαϊας. Για να εξασφαλίσει σχέσεις καλής γειτονίας με το Δεσποτάτο της Ηπείρου, έλαβε για σύζυγό του την Άννα Κομνηνή αδελφή του Δεσπότη Θεόδωρου Αγγέλου Κομνηνού, θυγατέρα του Δεσπότη Μιχαήλ Α’ Κομνηνού Δούκα Αγγέλου. Ο Ματθαίος πέθανε το 1259 και τον διαδέχθηκε ο γιος του [[Ριχάρδος Α΄ Ορσίνι|Ριχάρδος]].


==Καταγωγή==
Στη βιβλιογραφία σε κάποιες περιπτώσεις περιγράφεται ένας Ματθαίος Ορσίνι ως Παλατινός Κόμης από το 1195 έως 1259.
Ο Μάιος ή Ματθαίος Β΄ Ορσίνι ήταν γιός<ref>Foundation for Medieval Genealogy. Profile of MAIO [II] ORSINI.</ref> του [[Ματθαίος Α΄ Ορσίνι|Ματθαίου Α΄Ορσίνη]]. Η συνωνυμία αυτή αφ’ ενός και η έλλειψη διασταυρωμένων πληροφοριών από την εποχή εκείνη αφ’ ετέρου, έχει προκαλέσει σύγχυση και διαφωνίες γύρω από το πρόσωπο αυτό. Αναφέρεται και ως ένας ανώνυμος διάδοχος<ref>“Ιστορικά απομνημονεύματα της νήσου Ζακύνθου”, Τόμος Β΄, Π. Χιώτης, Κέρκυρα 1858, σελ. 129.</ref> του Ματθαίου Α΄. Στη βιβλιογραφία σε κάποιες περιπτώσεις περιγράφεται ένας<ref>«Ιστορία της Ζακύνθου»,[[Λεωνίδας Χ. Ζώης]], Αθήνα 1955, σελ. 93.</ref> Ματθαίος Ορσίνι ως [[Παλατινή Κομητεία|Παλατινός Κόμης]] από το 1195 έως 1259.

==Σχέση με το Δεσποτάτο της Ηπείρου==
Ο Ματθαίος Β΄διαδέχθηκε τον ομώνυμο πατέρα του [[Ματθαίος Α΄ Ορσίνι|Ματθαίο Α΄]] στην [[Παλατινή Κομητεία της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου|Παλατινή Κομητεία]] [[Κεφαλονιά|Κεφαλληνίας]] και [[Ζάκυνθος|Ζακύνθου]] το 1238, και ήταν υποτελής του [[Πριγκιπάτο της Αχαΐας|Πρίγκιπα της Αχαϊας]]<ref>«Ιστορία της Ζακύνθου»,[[Λεωνίδας Χ. Ζώης]], Αθήνα 1955, σελ. 93.</ref>. Για να εξασφαλίσει σχέσεις καλής γειτονίας και με το [[Δεσποτάτο της Ηπείρου]], έλαβε για σύζυγό του την Άννα Κομνηνή<ref>“Ιστορικά απομνημονεύματα της νήσου Ζακύνθου”, Τόμος Β΄, Π. Χιώτης, Κέρκυρα 1858, σελ. 131.</ref> αδελφή του Δεσπότη [[Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας|Θεόδωρου Αγγέλου Κομνηνού]], ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή, σύζυγός του έγινε ή Θεοδώρα, θυγατέρα του Δεσπότη [[Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας|Μιχαήλ Α’ Κομνηνού Δούκα Αγγέλου]]<ref>«Ιστορία της Επτανήσου», Π. Χιώτης, σελ.21.</ref>.

==Συμμετοχή στην λύση της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης==
Στην προσπάθεια να εκδίωξη τους Λατίνους από την Πόλη, ο [[Ιωάννης Γ´ Δούκας Βατάτζης]] πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη με την βοήθεια του Τσάρου των Βουλγάρων [[Ιβάν Ασέν Β΄]]. Εκείνη την περίοδο Λατίνος αυτοκράτορας ήταν ο ανήλικος [[Βαλδουίνος Β΄ της Κωνσταντινούπολης|Βαλδουίνος Β΄]] υπό την κηδεμονία του [[Ιωάννης του Μπριέν|Ιωάννη του Μπριέν]] ο οποίος μπροστά στον κίνδυνο της ανακατάληψης της Πόλης από τους Βυζαντινούς ζήτησε την βοήθεια του [[Γοδεφρείδος Β΄ Βιλλεαρδουίνος|Γοδεφρείδου Β΄ Βιλλεαρδουίνου]].
Ο Πρίγκιπας της Αχαΐας συνοδευόμενος από τους υποτελείς του ηγεμόνες, έσπευσε με στόλο σε βοήθεια του Λατίνου αυτοκράτορα το 1239. Για την συμμετοχή του ο Ματθαίος ανταμείφθηκε με δωρεές και τιμάρια<ref>“Ιστορικά απομνημονεύματα της νήσου Ζακύνθου”, Τόμος Β΄, Π. Χιώτης, Κέρκυρα 1858, σελ. 132.</ref>.

==Συμμετοχή στην πολιορκία της Μονεμβασιάς==
Όταν ο [[Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος]] αποφάσισε να κατακτήσει το τελευταίο οχυρό των Βυζαντινών στην Πελοπόννησο, την [[Μονεμβασιά]], εκάλεσε το 1248 τούς υποτελείς Ηγεμόνες του [[Πριγκιπάτο της Αχαΐας|Πριγκιπάτου της Αχαΐας]] να τον βοηθήσουν στην πολιορκία. Ο Ματθαίος σαν υποτελής και ομότιμος του ηγεμόνα του Πριγκιπάτου συμμετείχε στην πολιορκία η οποία διήρκεσε τρία περίπου χρόνια και κατέληξε στην παράδοση της Μονεμβασιάς<ref>“Η Φραγκοκρατία εν Ελλάδι” Ουίλλιαμ Μίλλερ. Μετάφραση Σπυρ. Λάμπρου.σελ.144-145.</ref>.

==Οικογένεια==
Ο Ματθαίος Β΄και η σύζυγός του Άννα (ή Θεοδώρα) Αγγελίνα απέκτησαν 4 παιδιά<ref>Foundation for Medieval Genealogy. Profile of MAIO [II] ORSINI.</ref>:

1. Μία θυγατέρα η οποία παντρεύτηκε τον GUILLAUME DE MERY

2. Τον [[Ριχάρδος Α΄ Ορσίνι|Ριχάρδο]], Παλατινό Κόμη Κεφαλονιάς και Ζακύνθου 1259 – 1303

3. Τον Θεόδωρο ο οποίος έγινε Πατριάρχης Αντιοχείας ως Θεοδόσιος.

4. Δεύτερη θυγατέρα η οποία παντρεύτηκε τον BAUDOUIN D'AINE.

Ο Ματθαίος πέθανε το 1259 και τον διαδέχθηκε ο γιος του [[Ριχάρδος Α΄ Ορσίνι|Ριχάρδος]].

==Παραπομπές==
<references />

== Βιβλιογραφία ==
* Foundation for Medieval Genealogy, https://fmg.ac/Projects/MedLands/LATIN%20LORDSHIPS%20IN%20GREECE.htm Chapter 8. KEFALONIA, part A. COUNTS of KEFALONIA (ORSINI)
* Παναγιώτης Χιώτης, «Ιστορία της Επτανήσου», Κέρκυρα 1863
* [[Λεωνίδας Χ. Ζώης]]. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Αθήνα 1955
* William Miller (Μετάφραση Σπυρ. Λάμπρου), ''Ιστορία της Φραγκοκρατίας εν Ελλάδι'', τόμ. Β΄
* Παναγιώτης Χιώτης, “Ιστορικά απομνημονεύματα της νήσου Ζακύνθου”, Τόμος Β΄, Κέρκυρα 1858


{{S-start}}
{{S-start}}

Έκδοση από την 07:59, 16 Δεκεμβρίου 2019

Ματθαίος Β΄ Ορσίνι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1η χιλιετία
Θάνατος13ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΡιχάρδος Α΄ Ορσίνι
ΓονείςΜατθαίος Α΄ Ορσίνι
Οικογένειαοικογένεια Ορσίνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠαλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου

Ο Ματθαίος Β΄ Ορσίνι ήταν Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου 1238-1259.


Καταγωγή

Ο Μάιος ή Ματθαίος Β΄ Ορσίνι ήταν γιός[1] του Ματθαίου Α΄Ορσίνη. Η συνωνυμία αυτή αφ’ ενός και η έλλειψη διασταυρωμένων πληροφοριών από την εποχή εκείνη αφ’ ετέρου, έχει προκαλέσει σύγχυση και διαφωνίες γύρω από το πρόσωπο αυτό. Αναφέρεται και ως ένας ανώνυμος διάδοχος[2] του Ματθαίου Α΄. Στη βιβλιογραφία σε κάποιες περιπτώσεις περιγράφεται ένας[3] Ματθαίος Ορσίνι ως Παλατινός Κόμης από το 1195 έως 1259.

Σχέση με το Δεσποτάτο της Ηπείρου

Ο Ματθαίος Β΄διαδέχθηκε τον ομώνυμο πατέρα του Ματθαίο Α΄ στην Παλατινή Κομητεία Κεφαλληνίας και Ζακύνθου το 1238, και ήταν υποτελής του Πρίγκιπα της Αχαϊας[4]. Για να εξασφαλίσει σχέσεις καλής γειτονίας και με το Δεσποτάτο της Ηπείρου, έλαβε για σύζυγό του την Άννα Κομνηνή[5] αδελφή του Δεσπότη Θεόδωρου Αγγέλου Κομνηνού, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή, σύζυγός του έγινε ή Θεοδώρα, θυγατέρα του Δεσπότη Μιχαήλ Α’ Κομνηνού Δούκα Αγγέλου[6].

Συμμετοχή στην λύση της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης

Στην προσπάθεια να εκδίωξη τους Λατίνους από την Πόλη, ο Ιωάννης Γ´ Δούκας Βατάτζης πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη με την βοήθεια του Τσάρου των Βουλγάρων Ιβάν Ασέν Β΄. Εκείνη την περίοδο Λατίνος αυτοκράτορας ήταν ο ανήλικος Βαλδουίνος Β΄ υπό την κηδεμονία του Ιωάννη του Μπριέν ο οποίος μπροστά στον κίνδυνο της ανακατάληψης της Πόλης από τους Βυζαντινούς ζήτησε την βοήθεια του Γοδεφρείδου Β΄ Βιλλεαρδουίνου. Ο Πρίγκιπας της Αχαΐας συνοδευόμενος από τους υποτελείς του ηγεμόνες, έσπευσε με στόλο σε βοήθεια του Λατίνου αυτοκράτορα το 1239. Για την συμμετοχή του ο Ματθαίος ανταμείφθηκε με δωρεές και τιμάρια[7].

Συμμετοχή στην πολιορκία της Μονεμβασιάς

Όταν ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος αποφάσισε να κατακτήσει το τελευταίο οχυρό των Βυζαντινών στην Πελοπόννησο, την Μονεμβασιά, εκάλεσε το 1248 τούς υποτελείς Ηγεμόνες του Πριγκιπάτου της Αχαΐας να τον βοηθήσουν στην πολιορκία. Ο Ματθαίος σαν υποτελής και ομότιμος του ηγεμόνα του Πριγκιπάτου συμμετείχε στην πολιορκία η οποία διήρκεσε τρία περίπου χρόνια και κατέληξε στην παράδοση της Μονεμβασιάς[8].

Οικογένεια

Ο Ματθαίος Β΄και η σύζυγός του Άννα (ή Θεοδώρα) Αγγελίνα απέκτησαν 4 παιδιά[9]:

1. Μία θυγατέρα η οποία παντρεύτηκε τον GUILLAUME DE MERY

2. Τον Ριχάρδο, Παλατινό Κόμη Κεφαλονιάς και Ζακύνθου 1259 – 1303

3. Τον Θεόδωρο ο οποίος έγινε Πατριάρχης Αντιοχείας ως Θεοδόσιος.

4. Δεύτερη θυγατέρα η οποία παντρεύτηκε τον BAUDOUIN D'AINE.

Ο Ματθαίος πέθανε το 1259 και τον διαδέχθηκε ο γιος του Ριχάρδος.

Παραπομπές

  1. Foundation for Medieval Genealogy. Profile of MAIO [II] ORSINI.
  2. “Ιστορικά απομνημονεύματα της νήσου Ζακύνθου”, Τόμος Β΄, Π. Χιώτης, Κέρκυρα 1858, σελ. 129.
  3. «Ιστορία της Ζακύνθου»,Λεωνίδας Χ. Ζώης, Αθήνα 1955, σελ. 93.
  4. «Ιστορία της Ζακύνθου»,Λεωνίδας Χ. Ζώης, Αθήνα 1955, σελ. 93.
  5. “Ιστορικά απομνημονεύματα της νήσου Ζακύνθου”, Τόμος Β΄, Π. Χιώτης, Κέρκυρα 1858, σελ. 131.
  6. «Ιστορία της Επτανήσου», Π. Χιώτης, σελ.21.
  7. “Ιστορικά απομνημονεύματα της νήσου Ζακύνθου”, Τόμος Β΄, Π. Χιώτης, Κέρκυρα 1858, σελ. 132.
  8. “Η Φραγκοκρατία εν Ελλάδι” Ουίλλιαμ Μίλλερ. Μετάφραση Σπυρ. Λάμπρου.σελ.144-145.
  9. Foundation for Medieval Genealogy. Profile of MAIO [II] ORSINI.

Βιβλιογραφία

  • Foundation for Medieval Genealogy, https://fmg.ac/Projects/MedLands/LATIN%20LORDSHIPS%20IN%20GREECE.htm Chapter 8. KEFALONIA, part A. COUNTS of KEFALONIA (ORSINI)
  • Παναγιώτης Χιώτης, «Ιστορία της Επτανήσου», Κέρκυρα 1863
  • Λεωνίδας Χ. Ζώης. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Αθήνα 1955
  • William Miller (Μετάφραση Σπυρ. Λάμπρου), Ιστορία της Φραγκοκρατίας εν Ελλάδι, τόμ. Β΄
  • Παναγιώτης Χιώτης, “Ιστορικά απομνημονεύματα της νήσου Ζακύνθου”, Τόμος Β΄, Κέρκυρα 1858
Ματθαίος Β΄ Ορσίνι
 Θάνατος: 1259
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ματθαίος Α΄ Ορσίνι
Παλατίνος κόμης της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου

1238 - 1259
Διάδοχος
Ριχάρδος Α΄ Ορσίνι