Πολυκατάστημα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Duncan32 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 4: Γραμμή 4:


==Στην Ελλάδα==
==Στην Ελλάδα==
Ιστορικά πολυκαταστήματα στην Ελλάδα ήταν εκείνα της [[Αθήνα]]ς ,της [[Αφοί Λαμπρόπουλοι|Αφοί Λαμπρόπουλοι Α.Ε.Β.Ε.]] , της Αθηναία και του [[Μινιόν (κατάστημα)|Μινιόν Α.Ε.]] και τα μικρότερα Ατενέ, Μαύρος'','' Αφοί Διαμαντής Α.Ε, η Δραγώνας Α.Ε., το Άκρον Ίλιον Κρυστάλ και η Κατράντζος Σπορ. Η πρώτη αλυσίδα ήταν η εταιρεία Γ.Α. Κλαουδάτος Α.Ε.Ε. με καταστήματα στην Αθήνα, την [[Θεσσαλονίκη]], το [[Βόλος|Βόλο]] και την [[Λάρισα]]. Οι δυο εμπρησμοί στις [[19 Δεκεμβρίου]] [[1980]] στα καταστήματα [[Μινιόν]] και Κατράντζος, πυρκαγιά η οποία και τα αποτέφρωσε, ήταν η αρχή του τέλους των πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα. Το 2013 έκλεισε και η αλυσίδα καταστημάτων Sprider Stores και ο Φωκάς.
Ιστορικά πολυκαταστήματα στην Ελλάδα ήταν εκείνα της [[Αθήνα]]ς ,της [[Αφοί Λαμπρόπουλοι|Αφοί Λαμπρόπουλοι Α.Ε.Β.Ε.]], της Αθηναία και του [[Μινιόν (κατάστημα)|Μινιόν Α.Ε.]] και τα μικρότερα Ατενέ A.E., Μαύρος A.E.'','' Αφοί Διαμαντής Α.Ε, η Δραγώνας Α.Ε., το Άκρον Ίλιον Κρυστάλ και η Κατράντζος Σπορ A.E.. Η πρώτη αλυσίδα ήταν η εταιρεία Γ.Α. Κλαουδάτος Α.Ε.Ε. με καταστήματα στην Αθήνα, την [[Θεσσαλονίκη]], το [[Βόλος|Βόλο]] και την [[Λάρισα]]. Οι δυο εμπρησμοί στις [[19 Δεκεμβρίου]] [[1980]] στα καταστήματα [[Μινιόν]] και Κατράντζος, πυρκαγιά η οποία και τα αποτέφρωσε, ήταν η αρχή του τέλους των πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα καθώς ένα χρόνο μετά καταστράφηκαν και ένα κατάστημα της Λαμπρόπουλος και το ΑΤΕΝΕ. Το 2013 έκλεισε και η αλυσίδα καταστημάτων Alex Pack, Sprider Stores και ο Φωκάς.


Τα μεγαλύτερα που υφίστανται σήμερα, αν και με λίγα τμήματα είναι η [[:en:Hondos Center|Χόντος Center Α.Ε.]] στην πλατεία Ομονοίας και τα [https://www.notos.gr/ Notos Galleries] (σημερινά Λαμπρόπουλος) στη πλατεία Κοτζιά ή Δημαρχείου, στην Αθήνα.
Τα μεγαλύτερα που υφίστανται σήμερα, αν και με λίγα τμήματα είναι ο Sotris, η [[:en:Hondos Center|Χόντος Center Α.Ε.]] στην πλατεία Ομονοίας και τα [https://www.notos.gr/ Notos Galleries] (σημερινά Λαμπρόπουλος) στη πλατεία Κοτζιά ή Δημαρχείου, στην Αθήνα.


Περιφερειακά της Αθήνας λειτουργούν τα εξής: [https://goldenhall.gr/gr/ Golden Hall] - Attica Golden (Μαρούσι) Factory Outlet (Αεροδρόμιο), [https://www.factoryoutlet.gr/ Factory Outlet] (Πειραιώς-Μοσχάτο), The Mall (Μαρούσι), Avenue (Μαρούσι), River West (Λ. Κηφισού), [https://www.athensmetromall.gr/ Athens Metro Mall] (Αγ. Δημήτριος), [https://www.mcarthurglen.com/el/outlets/gr/designer-outlet-athens/ McArthur Glen] (Σπάτα) <gallery>
Περιφερειακά της Αθήνας λειτουργούν τα εξής: [https://goldenhall.gr/gr/ Golden Hall] - Attica Golden (Μαρούσι) Factory Outlet (Αεροδρόμιο), [https://www.factoryoutlet.gr/ Factory Outlet] (Πειραιώς-Μοσχάτο), The Mall (Μαρούσι), Avenue (Μαρούσι), River West (Λ. Κηφισού), [https://www.athensmetromall.gr/ Athens Metro Mall] (Αγ. Δημήτριος), [https://www.mcarthurglen.com/el/outlets/gr/designer-outlet-athens/ McArthur Glen] (Σπάτα) <gallery>

Έκδοση από την 14:47, 6 Αυγούστου 2019

Το πολυκατάστημα είναι ένα πολυώροφο κατάστημα λιανικής πώλησης με πολλά επιμέρους τμήματα ανόμοιων κατηγοριών αγαθών.

Τα πρώτα μεγάλα πολυκαταστήματα δημιουργήθηκαν στο Παρίσι το δέκατο ένατο αιώνα, ενώ μεγάλες αλυσίδες υπήρχαν τον 20 αιώνα. Σήμερα έχουν δημιουργηθεί ειδικά μεγαλύτερα μαγαζιά με μεγαλύτερη ποικιλία εμπορευμάτων από τα παραδοσιακά πολυκαταστήματα. Σε τουριστικούς προορισμούς τα πολυκαταστήματα έχουν μετατραπεί σε καταστήματα πολυτελείας όπως το Harrods στο Λονδίνο η το Galleries Lafayette στο Παρίσι.

Στην Ελλάδα

Ιστορικά πολυκαταστήματα στην Ελλάδα ήταν εκείνα της Αθήνας ,της Αφοί Λαμπρόπουλοι Α.Ε.Β.Ε., της Αθηναία και του Μινιόν Α.Ε. και τα μικρότερα Ατενέ A.E., Μαύρος A.E., Αφοί Διαμαντής Α.Ε, η Δραγώνας Α.Ε., το Άκρον Ίλιον Κρυστάλ και η Κατράντζος Σπορ A.E.. Η πρώτη αλυσίδα ήταν η εταιρεία Γ.Α. Κλαουδάτος Α.Ε.Ε. με καταστήματα στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, το Βόλο και την Λάρισα. Οι δυο εμπρησμοί στις 19 Δεκεμβρίου 1980 στα καταστήματα Μινιόν και Κατράντζος, πυρκαγιά η οποία και τα αποτέφρωσε, ήταν η αρχή του τέλους των πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα καθώς ένα χρόνο μετά καταστράφηκαν και ένα κατάστημα της Λαμπρόπουλος και το ΑΤΕΝΕ. Το 2013 έκλεισε και η αλυσίδα καταστημάτων Alex Pack, Sprider Stores και ο Φωκάς.

Τα μεγαλύτερα που υφίστανται σήμερα, αν και με λίγα τμήματα είναι ο Sotris, η Χόντος Center Α.Ε. στην πλατεία Ομονοίας και τα Notos Galleries (σημερινά Λαμπρόπουλος) στη πλατεία Κοτζιά ή Δημαρχείου, στην Αθήνα.

Περιφερειακά της Αθήνας λειτουργούν τα εξής: Golden Hall - Attica Golden (Μαρούσι) Factory Outlet (Αεροδρόμιο), Factory Outlet (Πειραιώς-Μοσχάτο), The Mall (Μαρούσι), Avenue (Μαρούσι), River West (Λ. Κηφισού), Athens Metro Mall (Αγ. Δημήτριος), McArthur Glen (Σπάτα)

Πηγές

https://www.tanea.gr/1998/04/30/economy/polykatastimata-neoi-kyriarxoi-sti-thesi-twn-nayagismenwn/

https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/4178963/to-istoriko-katastima-stin-omonoia-kai-to-adoxo-telos-toy

Μινιόν: Η ιστορία του μεγαλύτερου καταστήματος που αποτέλεσε τον αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων [1]

Μινιόν: Το πολυκατάστημα-θρύλος που «σημάδεψε» την Αθήνα

Η νύχτα που κάηκαν το Μινιόν και ο Κατράντζος στην Αθήνα

  • Boutsouki, Christina & Bennison, David: The Impact of foreign Involvement on the Greek department store sector.

via Google books