Πολυκατάστημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το πολυκατάστημα είναι ένα πολυώροφο κατάστημα λιανικής πώλησης με πολλά επιμέρους τμήματα ανόμοιων κατηγοριών αγαθών.

Τα πρώτα μεγάλα πολυκαταστήματα δημιουργήθηκαν στο Παρίσι το δέκατο ένατο αιώνα, ενώ μεγάλες αλυσίδες υπήρχαν τον 20 αιώνα. Σήμερα έχουν δημιουργηθεί ειδικά μεγαλύτερα μαγαζιά με μεγαλύτερη ποικιλία εμπορευμάτων από τα παραδοσιακά πολυκαταστήματα. Σε τουριστικούς προορισμούς τα πολυκαταστήματα έχουν μετατραπεί σε καταστήματα πολυτελείας όπως το Harrods στο Λονδίνο η το Galleries Lafayette στο Παρίσι.

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά πολυκαταστήματα στην Ελλάδα ήταν εκείνα της Αθήνας ,της Αφοί Λαμπρόπουλοι Α.Ε.Β.Ε., της Αθηναία Α.Ε. και του Μινιόν Α.Ε. και τα μικρότερα Ατενέ A.E., Μαύρος A.E., Αφοί Διαμαντής Α.Ε, η Δραγώνας Α.Ε., το Άκρον Ίλιον Κρυστάλ και η Κατράντζος Σπορ A.E.. Η πρώτη αλυσίδα ήταν η εταιρεία Γ.Α. Κλαουδάτος Α.Ε.Ε. με καταστήματα στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, το Βόλο και την Λάρισα. Οι δυο εμπρησμοί στις 19 Δεκεμβρίου 1980 στα καταστήματα Μινιόν και Κατράντζος, πυρκαγιά η οποία και τα αποτέφρωσε, ήταν η αρχή του τέλους των πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα καθώς ένα χρόνο μετά καταστράφηκαν και ένα κατάστημα της Λαμπρόπουλος και το ΑΤΕΝΕ. Το 2013 έκλεισε και η αλυσίδα καταστημάτων Alex Pack, Sprider Stores και ο Φωκάς.

Τα μεγαλύτερα που υφίστανται σήμερα, αν και με λίγα τμήματα είναι ο Sotris, η Χόντος Center Α.Ε. στην πλατεία Ομονοίας και τα Notos Galleries (σημερινά Λαμπρόπουλος) στη πλατεία Κοτζιά ή Δημαρχείου, στην Αθήνα.

Περιφερειακά της Αθήνας λειτουργούν τα εξής: Golden Hall - Attica Golden (Μαρούσι) Factory Outlet (Αεροδρόμιο), Factory Outlet (Πειραιώς-Μοσχάτο), The Mall (Μαρούσι), Avenue (Μαρούσι), River West (Λ. Κηφισού), Athens Metro Mall (Αγ. Δημήτριος), McArthur Glen (Σπάτα)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://www.tanea.gr/1998/04/30/economy/polykatastimata-neoi-kyriarxoi-sti-thesi-twn-nayagismenwn/

https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/4178963/to-istoriko-katastima-stin-omonoia-kai-to-adoxo-telos-toy

Μινιόν: Η ιστορία του μεγαλύτερου καταστήματος που αποτέλεσε τον αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων [1]

Μινιόν: Το πολυκατάστημα-θρύλος που «σημάδεψε» την Αθήνα Αρχειοθετήθηκε 2019-07-09 στο Wayback Machine.

Η νύχτα που κάηκαν το Μινιόν και ο Κατράντζος στην Αθήνα

  • Boutsouki, Christina & Bennison, David: The Impact of foreign Involvement on the Greek department store sector.

via Google books