Μινιόν (κατάστημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μινιόν)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μινιόν
Τύπος Ανώνυμη Εταιρεία
Κλάδος Λιανικό εμπόριο
Ίδρυση 1934
Διάλυση 1998
Έδρα Αθήνα
Σημαντικά πρόσωπα Γιάννης Γεωργακάς
Υπάλληλοι 1.000 (συνήθως)

Το Μινιόν ήταν ένα πολυκατάστημα στη γωνία των οδών 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και Δώρου στην Αθήνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1934 ο Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 ένας εμπρησμός κατέστρεψε το πολυκατάστημα. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς να καταφέρουν να σώσουν ούτε αυτό. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ. Από την φωτιά διασώθηκε μόνον ο σκελετός του κτηρίου (ενώ μάλιστα ο Κατράντζος κατέρρευσε και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ). Με δάνεια αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε, αλλά τελικά το 1983 κρατικοποιήθηκε η επιχείρηση και ουδέποτε ξανά παρουσίασε κέρδη. Είχε 6 ορόφους, αλλά ο έκτος άνοιγε μόνο κάθε Χριστούγεννα. Το 1998 χρεωκόπησε και το κτήριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports), η οποία είχε φιλοδοξίες να επαναλειτουργήσει το κατάστημα μετά από ανακαίνιση.

Η Elmec Sports πουλήθηκε στη συνέχεια στον όμιλο Folli Follie, ο οποίος έχει σοβαρά σχέδια για την επαναλειτουργία του το αργότερο το 2018. Οι συνέργειες που θα προκύψουν εξασφαλίζουν την λειτουργία του. Προς το παρόν έχουν ανασταλεί οι κατασκευαστικές διαδικασίες, λόγω της οικονομικής κρίσης. Στόχος θα είναι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και τα καταστήματα θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κέντρου της Αθήνας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]