Γεδρωσία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
[[File:The army crosses the Gedrosian Desert by Andre Castaigne (1898-1899).jpg|thumb|Ο στρατός διασχίζει την έρημο της Γεδρωσίας, Andre Castaigne (1898-1899).]]
[[File:The army crosses the Gedrosian Desert by Andre Castaigne (1898-1899).jpg|thumb|Ο στρατός διασχίζει την έρημο της Γεδρωσίας, Andre Castaigne (1898-1899).]]


'''Γεδρωσία''' είναι το εξελληνισμένο όνομα της περιοχής που σήμερα αντιστοιχεί στην περιοχή του [[Βαλουχιστάν]]. Η περιοχή που ονομάζεται Γεβρωσία στα βιβλία που αφορούν τον [[Αλέξανδρος ο Μέγας|Μέγα Αλέξανδρο]] και τους διαδόχους του, εκτίνεται από τον [[Ινδός ποταμός|Ινδό ποταμό]], μέχρι το νοτιότερο άκρο των [[Στενά του Ορμούζ|Στενών του Ορμούζ]]. Είναι ακριβώς νότια από τις ιρανικές αρχαίες χώρες / περιοχές της [[Βακτρία]]ς, [[Αραχωσία]]ς, και της [[Δραγγιανή]]ς, στα ανατολικά των [[Ιράν|Περσίας]] και της περσικής σατραπείας της [[Καρμανία]]ς, ενώ είναι προς τα δυτικά του [[Ινδός ποταμός|Ινδού ποταμού]], ο οποίος και αποτελούσε το φυσικό της σύνορο της περιοχής με την τη Δυτική Ινδία.
'''Γεδρωσία''' είναι το εξελληνισμένο όνομα της περιοχής που σήμερα αντιστοιχεί στην περιοχή του [[Βαλουχιστάν]]. Η περιοχή που ονομάζεται Γεβρωσία στα βιβλία που αφορούν τον [[Αλέξανδρος ο Μέγας|Μέγα Αλέξανδρο]] και τους διαδόχους του, εκτείνεται από τον [[Ινδός ποταμός|Ινδό ποταμό]], μέχρι το νοτιότερο άκρο των [[Στενά του Ορμούζ|Στενών του Ορμούζ]]. Είναι ακριβώς νότια από τις ιρανικές αρχαίες χώρες / περιοχές της [[Βακτρία]]ς, [[Αραχωσία]]ς, και της [[Δραγγιανή]]ς, στα ανατολικά των [[Ιράν|Περσίας]] και της περσικής σατραπείας της [[Καρμανία]]ς, ενώ είναι προς τα δυτικά του [[Ινδός ποταμός|Ινδού ποταμού]], ο οποίος και αποτελούσε το φυσικό της σύνορο της περιοχής με την τη Δυτική Ινδία.


Είναι πιθανό το όνομα Γεδρωσία να είναι η ελληνική μορφή του ονόματος [[Σανσκριτική γλώσσα|σανσκριτικού]] "Gāndhārasya" (που σημαίνει "που ανήκει στη Γανδάρα"), όνομα που πιθανόν χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της [[Γανδάρα]]ς ως αυτοπροσδιορισμό, όταν περιέγραφαν τη χώρα τους στους Έλληνες.
Είναι πιθανό το όνομα Γεδρωσία να είναι η ελληνική μορφή του ονόματος [[Σανσκριτική γλώσσα|σανσκριτικού]] "Gāndhārasya" (που σημαίνει "που ανήκει στη Γανδάρα"), όνομα που πιθανόν χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της [[Γανδάρα]]ς ως αυτοπροσδιορισμό, όταν περιέγραφαν τη χώρα τους στους Έλληνες.

Έκδοση από την 14:12, 7 Ιανουαρίου 2018

Χάρτης των επαρχιών της Μακεδονικής αυτοκρατορίας, με απεικόνιση της Γεδρωσίας και των γειτονικών περιοχών
Ο στρατός διασχίζει την έρημο της Γεδρωσίας, Andre Castaigne (1898-1899).

Γεδρωσία είναι το εξελληνισμένο όνομα της περιοχής που σήμερα αντιστοιχεί στην περιοχή του Βαλουχιστάν. Η περιοχή που ονομάζεται Γεβρωσία στα βιβλία που αφορούν τον Μέγα Αλέξανδρο και τους διαδόχους του, εκτείνεται από τον Ινδό ποταμό, μέχρι το νοτιότερο άκρο των Στενών του Ορμούζ. Είναι ακριβώς νότια από τις ιρανικές αρχαίες χώρες / περιοχές της Βακτρίας, Αραχωσίας, και της Δραγγιανής, στα ανατολικά των Περσίας και της περσικής σατραπείας της Καρμανίας, ενώ είναι προς τα δυτικά του Ινδού ποταμού, ο οποίος και αποτελούσε το φυσικό της σύνορο της περιοχής με την τη Δυτική Ινδία.

Είναι πιθανό το όνομα Γεδρωσία να είναι η ελληνική μορφή του ονόματος σανσκριτικού "Gāndhārasya" (που σημαίνει "που ανήκει στη Γανδάρα"), όνομα που πιθανόν χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Γανδάρας ως αυτοπροσδιορισμό, όταν περιέγραφαν τη χώρα τους στους Έλληνες.

Μετά την άρνηση του στρατού του να προελάσει ανατολικά του ποταμού Ύφαση το 325 π. Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος διέσχισε την περιοχή αφού είχε πλεύσει νότια στην ακτή του Ινδικού Ωκεανού, στον δρόμο του πίσω στην Βαβυλώνα. Όταν έφτασε στον Ωκεανό, ο Αλέξανδρος χώρισε τις δυνάμεις του στα δύο, στέλνοντας τις μισές δια θαλάσσης στα Σούσα, υπό την αρχηγία του Νέαρχου[1]. Οι άλλες μισές θα τον συνόδευαν στην πορεία του διά της έρημου της Γεδρωσίας[2]. Στις 60 μέρες της πορείας στην έρημο ο Αλέξανδρος έχασε τουλάχιστον 12.000 άνδρες, επιπροσθέτως της απώλειας αμέτρητων ζώων, ακόλουθων του καραβανιού, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος αυτού[3]. Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι έχασε τα δύο τρίτα του στρατού του κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες της ερήμου[4]. Αυτό το νούμερο όμως είναι πιθανόν να βασίζεται σε υπερβολική αναφορά της δύναμής του πριν την πορεία, που εκτιμάται σε όχι λιγότερο από 30.000 στρατιώτες[5].

Υπάρχουν δύο αντίπαλες θεωρίες για το γιατί ο Αλέξανδρος επέλεξε την πορεία διά της ερήμου, αντί της πιο εύκολης πορείας κατά μήκος της ακτής. Η πρώτη υποστηρίζει ότι ήταν μια απόφαση τιμωρίας των ανδρών του επειδή είχαν αρνηθεί να τον ακολουθήσουν δυτικά του ποταμού Ύφαση[6]. Η άλλη υποστηρίζει ότι ο Αλέξανδρος προσπαθούσε να μιμηθεί και να επιτύχει στην προσπάθεια του Κύρου να διασχίσει την έρημο, προσπάθεια στην οποία ο δεύτερος είχε αποτύχει[5]. Όποια και να ήταν τα κίνητρά του, η απόφαση του Αλέξανδρου να διασχίσει την έρημο της Γεδρωσίας θεωρείται ως το πιο σοβαρό λάθος του στην Ασιατική Εκστρατεία.

Η περιοχή αργότερα έγινε μέρος της Μαουρυανής Αυτοκρατορίας, μετά από τον πόλεμο μεταξύ αυτής και των Σελευκιδών[7].

Παραπομπές

  1. [A.B. Bosworth, "Conquest and Empire: The Reign of Alexander the Great." 1988. pg 139]
  2. [Ibid, pg. 142]
  3. [Ibid, pg 145]
  4. Plutarch, The Life of Alexander, 66.
  5. 5,0 5,1 [A.B. Bosworth, "Conquest and Empire: The Reign of Alexander the Great." 1988. pg 146]
  6. [Waldemar Heckel, "The Wars of Alexander the Great." 2002. pg. 68]
  7. Saul, David: War: From Ancient Egypt to Iraq pg. 362
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gedrosia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).