Σέρχιο Αγουέρο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Προσθήκη προτύπου πύλης ποδοσφαίρου, μικροαλλαγές
Rubinbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: bn:সার্জিও অ্যাগুয়েরো
Γραμμή 135: Γραμμή 135:
[[be-x-old:Сэрхіё Агуэра]]
[[be-x-old:Сэрхіё Агуэра]]
[[bg:Серхио Агуеро]]
[[bg:Серхио Агуеро]]
[[bn:সার্জিও অ্যাগুয়েরো]]
[[ca:Sergio Agüero]]
[[ca:Sergio Agüero]]
[[ckb:سێرخیۆ ئەگوێرۆ]]
[[ckb:سێرخیۆ ئەگوێرۆ]]

Έκδοση από την 06:28, 26 Φεβρουαρίου 2013

Σέρχιο Αγουέρο
Προσωπικές πληροφορίες
Ημερ. γέννησης2 Ιουνίου 1988 (1988-06-02) (35 ετών)
Τόπος γέννησηςΜπουένος Άιρες
Ύψος1.72
ΘέσηΕπιθετικός

Ο Σέρχιο «Κουν» Αγουέρο ή Σέρχιο Λεονέλ Αγουέρο ντελ Καστίγιο (Sergio Leonel Agüero del Castillo), όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι Αργεντίνος ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1988, στο Μπουένος Άιρες. Αγωνίζεται ως επιθετικός για τη Μάντσεστερ Σίτι και την Εθνική ομάδα της Αργεντινής.


Καριέρα

Ιντεπεντιέντε

Ο Αγουέρο εντάχθηκε στα νεανικά τμήματα της Ιντεπεντιέντε σε ηλικία εννέα χρονών. Άρχισε να συμμετέχει με την πρώτη ομάδα το 2003. Έγινε έτσι ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος, αφού τότε είχε συμπληρώσει μόνο τα 15 έτη και και 35 ημέρες (στις 5 Ιουλίου 2003 κατά της Club Atlético San Lorenzo de Almagro), σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ που κατείχε προηγουμένως ο Ντιέγκο Μαραντόνα από το 1976.[1] Το πρώτο του γκολ για τον σύλλογο ήρθε στο 2-2 ενάντια στην Εστουντιάντες ντε λα Πλάτα, στις 26 Νοεμβρίου 2004.[2] Ο Αγουέρο, σύντομα, έγινε μόνιμος στην πρώτη ομάδα, κερδίζοντας μια θέση στην ομάδα της Εθνικής Αργεντινής κάτω των 20 για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2005.

Το πιο διάσημο γκολ του για την Ιντεπεντιέντε σημειώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2005, στη νίκη με 4-0 ενάντια στη Racing Club de Avellaneda, με τον Αγουέρο να ξεκινά από την περιοχή της δικής του ομάδας και να σκοράρει με το αριστερό του πόδι.[2] Οι εξαιρετικές επιδόσεις του κατά τη διάρκεια του Απερτούρα του 2005 προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός αριθμού μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Τον Απρίλιο του 2006 ανακοίνωσε στην τηλεόραση την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το σύλλογο στο τέλος της περιόδου.[2]

Ατλέτικο Μαδρίτης

Τον Μάιο του 2006 ο Αγουέρο υπέγραψε για τον ισπανικό σύλλογο της Ατλέτικο Μαδρίτης, χωρίς να γίνεται γνωστό το ακριβές ποσό της μεταγραφής. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι έφτανε περίπου στα 23 εκατομμύρια ευρώ, σπάζοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ μεταγραφής για τον σύλλογο.[3][4] Το πρώτο γκολ της καριέρας του στην Ισπανία ήρθε στη νίκη της ομάδας της Μαδρίτης κόντρα στην Ατλέτικο Μπιλμπάο με 4-1, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2007, ενώ το δεύτερο γκολ για τον παίκτη σημειώθηκε στο παιχνίδι με την Ρεκρεατίβο Ουέλβα στις 14 Οκτωβρίου 2007[5], το οποίο όμως σημειώθηκε με το χέρι ενώ έδωσε την νίκη στην ομάδα της Ατλέτικο. Την περίοδο 2007-08 ο Αγουέρο έφτασε στην τρίτη θέση στον πίνακα των σκόρερ του πρωταθλήματος (με 19 τέρματα), πίσω από τους Ντάνι Γκουίθα και Λουίς Φαμπιάνο, ενώ ήταν υποψήφιος για το Τρόπαιο Αλφρέντο ντι Στέφανο (Trofeo Alfredo Di Stefano).[6] Κατάφερε να κέρδισε πολλούς επαίνους για την εμφάνισή του στον αγώνα ενάντια στη Μπαρτσελόνα, τον Μάρτιο του 2008, σκοράροντας δύο φορές, δίνοντας μια ασίστ πάσα και κερδίζοντας ένα πέναλτι για την ομάδα του στη νίκη με 4-2.[7][8] Σημείωσε επίσης σημαντικά γκολ ενάντια στις Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια, Σεβίλλη και Βιγιαρρεάλ, βοηθώντας την Ατλέτικο να τερματίσει στη τέταρτη θέση και να μπορέσει να λάβει μια θέση για το UEFA Champions League της επόμενης περιόδου, για πρώτη φορά μετά από πάνω από δέκα χρόνια.[9]

Ο Αγουέρο ήταν και πάλι ένας από τους μόνιμους σκόρερ για την Ατλέτικο και τη σεζόν 2008-09, κατά την οποία συνεργάστηκε στην επίθεση της ομάδας με τον Ουρουγουανό επιθετικό Ντιέγκο Φορλάν, ο οποίος ήταν επίσης πρώην επιθετικός της Ιντεπεντιέντε. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2008, σημείωσε το πρώτο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ, στην εκτός έδρας νίκη με 3-0 κόντρα στην PSV Αϊντχόφεν.[10] Τον Μάρτιο του 2009, το δίδυμο Φορλάν-Αγουέρο σημείωσαν από 2 γκολ στη νίκη με 4-3 επί των πρωταθλητών εκείνης της χρονιάς, Μπαρτσελόνα.[11] Ο Αγουέρο έφτασε στην πρώτη δεκάδα για τους υποψήφιους για το τρόπαιο Pichichi, ενώ ο συμπαίκτης του Ντιέγκο Φορλάν ήταν αυτός που κέρδισε τελικά το τρόπαιο.[12] Η ομάδα της Ατλέτικο τερμάτισε ξανά στη τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα.

Παρόλο που δεν ήταν τόσο παραγωγικός όσο τα προηγούμενα χρόνια, ο Αγουέρο είχε άλλη μια καλή σεζόν το 2009-10, και εγκωμιάστηκε για τις εμφανίσεις του στην Ατλέτικο, η οποία απολάμβανε την πιο επιτυχημένη σεζόν της για πάνω από μια δεκαετία.[13] Στις 3 Νοεμβρίου 2009, σκόραρε δύο φορές εναντίον της Τσέλσι, κατά τη διάρκεια του αγώνα στο Vicente Calderon για το Τσάμπιονς Λιγκ, που έληξε τελικά 2-2. Αν και η ομάδα αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, συνέχισε στο Γιουρόπα Λιγκ όπου κατάφερε να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης του 2009-10. Εκεί η Ατλέτικο με δύο δικές του ασίστ νίκησε με 2-1 τον αγγλικό σύλλογο της Φούλαμ και κατέκτησε το τρόπαιο.[14] Βοήθησε επίσης την ομάδα να φτάσει στον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου, αν και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα δεν ήταν νικηφόρο, χάνοντας από την Σεβίλλη στο Camp Nou στις 19 Μαΐου.[15] Στις 27 Αυγούστου 2010, η Ατλέτικο Μαδρίτης κατέκτησε το UEFA Super Cup νικώντας την ομάδα της Ίντερ με 2-0. Στο αγώνα ο Αγουέρο έδωσε την πάσα για το πρώτο γκολ του Χοσέ Αντόνιο Ρέγες, ενώ εξασφάλισε την νίκη για την ομάδα του σημειώνοντας το τελικό 2-0.[16] Στις 4 Ιανουαρίου 2011, η Ατλέτικο Μαδρίτης επιβεβαίωσε, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, ότι ο Αγουέρο είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο με τον σύλλογο, κρατώντας τον στο Βιθέντε Καλντερόν μέχρι το 2014.[17] Την επόμενη ημέρα χρίστηκε ως ένας από τους αρχηγούς της Ατλέτικο, μαζί με τον Ντιέγκο Φορλάν. [18]

Στις 23 Μαΐου 2011, ο Αγουέρο ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του πως επιθυμούσε να πραγματοποιήσει μια κίνηση μακριά από την Ατλέτικο Μαδρίτης.[19]

Μάντσεστερ Σίτι

Στις 28 Ιουλίου 2011 η Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαίωσε ότι Σέρχιο Αγουέρο είχε υπογράψει πενταετές συμβόλαιο με τον σύλλογο.[20] Το ακριβές ποσό δεν αποκαλύφθηκε, αλλά αναφέρθηκε ότι είναι της τάξης των 35.000.000 λιρών (€ 41 εκ.).[21][22][23] Ο Αγουέρο πήρε την φανέλα με τον αριθμό 16[26], στην οποία αναγράφεται με το όνομα Kun Agüero. Δεν χρησιμοποιήθηκε στον αγώνα της διοργάνωσης προετοιμασίας Dublin Super Cup κόντρα στην Ίντερ, αλλά ούτε στο FA Community Shield του 2011 κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον προπονητή της Σίτι Ρομπέρτο Μαντσίνι να πιστεύει πως ο Αγουέρο δεν ήταν ακόμα έτοιμος.[24] Ο παίκτης έκανε το ντεμπούτο του με τη Μάντσεστερ Σίτι στις 15 Αυγούστου 2011, στη νίκη με 4-0 για την Πρέμιερ Λιγκ ενάντια στην ομάδα της Σουόνσι Σίτι. Ο Αγουέρο χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή, στο 59ο λεπτό, σκοράροντας το πρώτο του γκολ για τον σύλλογο μέσα σε 9 λεπτά (68'), ενώ ολοκλήρωσε το ντεμπούτο του με ένα δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα[25], κάνοντας τους δημοσιογράφους να μιλήσουν με κολακευτικά σχόλια για την εμφάνισή του.[26][27][28] Το πρώτο του χατ-τρικ το σημείωσε κόντρα στη Γουίγκαν.

Εθνική ομάδα

Ο Αγουέρο εχει αγωνιστεί με τις εθνικές ομάδες της Αργεντινής κάτω των 20 και κάτω των 23 ετών. Με την Εθνική ομάδα των ανδρών έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 3 Σεπτεμβρίου 2006[29] σε ένα φιλικό αγώνα εναντίον της Βραζιλίας. Συμμετείχε επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010 στη Νότια Αφρική.

FIFA U-20 Cup 2007

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2007 για παίκτες κάτω των 20 ετών, στον Καναδά, σκόραρε δύο φορές και συνέβαλε στη δημιουργία άλλων τριών τερμάτων στη νίκη με 6-0 επί του Παναμά, στο δεύτερο παιχνίδι της φάσης των ομίλων. Ο Αγουέρο σκόραρε επίσης το μοναδικό γκολ στον τρίτο αγώνα της Αργεντινής στη φάση των ομίλων, κατά της Βόρειας Κορέας, με εκτέλεση φάουλ. Η Αργεντινή πέρασε στον γύρο των 16, με τον Αγουέρο να σημειώνει εκεί τα δύο από τα τρία γκολ στο τελικό 3-1 κατά της Πολωνίας, αποτέλεσμα που τους έδωσε την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Η Αργεντινή νίκησε το Μεξικό στα προημιτελικά και την Χιλή στους ημιτελικούς και αντιμετώπισε την Τσεχία στον τελικό, με την οποία είχαν έρθει νωρίτερα ισόπαλοι με 0-0 στην φάση των ομίλων. Ο Αγουέρο, αρχηγός της ομάδας στον τελικό, κατάφερε να πετύχει ένα τέρμα στο 62ο λεπτό, με το οποίο η ομάδα της Αργεντινής ισοφάρισε το σκορ σε 1-1. Η Αργεντινή σημείωσε και δεύτερο τέρμα, κατακτώντας το τρόπαιο (τελικό σκορ 2-1). Στον Αγουέρο απονεμήθηκε το Χρυσό Παπούτσι του τουρνουά (πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης), έχοντας σημειώσει έξι γκολ σε επτά αγώνες, και η Χρυσή Μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης.

Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008

Το καλοκαίρι του 2008, ως μέλος της ομάδας της Αργεντινής κάτω των 23 ετών (Ολυμπιακή ομάδα) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, ο Αγουέρο σημείωσε δύο γκολ σε διάστημα πέντε λεπτά στον ημιτελικό, στη νίκη με 3-0 επί της Βραζιλίας, στις 19 Αυγούστου 2008.[30] Η Αργεντινή κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο, για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση μετά το 2004 στην Αθήνα.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010

Ο Αγουέρο ήταν ένας από τους παίκτες που ο Ντιέγκο Μαραντόνα επέλεξε για την εθνική ομάδα της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Ο Αγουέρο έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα παγκοσμίου κυπέλλου στο δεύτερο παιχνίδι της ομάδας της Αργεντινής κατά της Νότιας Κορέας, στις 12 Ιουνίου 2010, αντικαθιστώντας τον Κάρλος Τέβες στο 75ο λεπτό. Ο Αγουέρο έδωσε την πάσα στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού με την οποία ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν πέτυχε το τρίτο του γκολ στο παιχνίδι, στο τελικό 4-1 υπέρ της Αργεντινής. Δεν κατάφερε, όμως, να σημειώσει κάποιο γκολ στη διοργάνωση ενώ και η Αργεντινή αποκλείστηκε από τη Γερμανία στα προημιτελικά.

Κόπα Αμέρικα 2011

Με νέο προπονητή τον Σέρχιο Μπατίστα, η Αργεντινή διοργάνωσε το Κόπα Αμέρικα του 2011. Ο Μπατίστα επέλεξε τον Αγουέρο για την 23άδα της Εθνικής Αργεντινής, η οποία συμμετείχε στον πρώτο όμιλο μαζί με τις ομάδες της Βολιβίας, της Κολομβίας και της Κόστα Ρίκας. Την 1η Ιουλίου στο εναρκτήριο παιχνίδι του ομίλου κόντρα στη Βολιβία, ο Αγουέρο αντικατέστησε στο 71ο λεπτό τον Εζεκίελ Λαβέτζι και κατάφερε πέντε λεπτά αργότερα, στο 76ο λεπτό, να πετύχει το γκολ με το οποίο η Αργεντινή ισοφάρισε σε 1-1, σκορ που ήταν και το αποτέλεσμα του αγώνα.[31][32][33][34] Στις 6 Ιουλίου αντικατέστησε ξανά τον Λαβέτζι, αλλά και αυτή τη φορά η ομάδα της Αργεντινής δεν κατάφερε να νικήσει, μένοντας στο 0-0 με την Κολομβία.[35] Στις 11 Ιουλίου, στον αγώνα της ομάδας της Αργεντινής εναντίον της Κόστα Ρίκα, ο Αγουέρο σημείωσε από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο (45+1' και 52') και η Αργεντινή κέρδισε με 3-0, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του ομίλου της, παίρνοντας την πρόκριση για τους προημιτελικούς.[36] Εκεί ήρθε αντιμέτωπη με τη μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης Ουρουγουάη. Ο Αγουέρο ξεκίνησε ως βασικός, αλλά αντικαταστήθηκε λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, από τον Κάρλος Τέβες. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο με 1-1 και οδηγήθηκε τελικά στα πέναλτι. Εκεί η Ουρουγουάη κατάφερε να πάρει τη νίκη με 4-5, με τον αντικαταστάτη του Αγουέρο να είναι ο μόνος παίκτης που αστόχησε στη διαδικασία.[37]

Στυλ παιχνιδιού

Ο Σέρχιο Αγουέρο θεωρείται ως ένα κλασικός επιθετικός[38], αλλά μπορεί επίσης να παίξει και ως δεύτερος επιθετικός, όπως πολύ συχνά έκανε στη Ατλέτικο Μαδρίτης δίπλα στον Ντιέγκο Φορλάν[39].

Διαθέτοντας μικρού μεγέθους αλλά γεροδεμένης κατασκευής σώμα, έχει οδηγηθεί πολλές φορές σε συγκρίσεις με άλλους παρόμοιας σωματοδομής επιθετικούς όπως ο συμπαίκτης του στη Μάντσεστερ Σίτι Κάρλος Τέβες[40] και στο παρελθόν οι Ρομάριο και Μαραντόνα. Μερικοί μάλιστα έφθασαν να πουν πως ο Αγουέρο διάδοχός του Τέβες στη Σίτι[41] και ανώτερος του.[42] Ο προπονητής του στην ομάδα, Ρομπέρτο ​​Μαντσίνι, έχει συγκρίνει τον Αγουέρο με τον πρώην Βραζιλιάνο επιθετικό, Ρομάριο. [43]

Ο Αγουέρο χαρακτηρίζεται για την ευελιξία στις κινήσεις του, την επιτάχυνση και τη δύναμη, με τον πρώην διεθνή Αργεντινό ποδοσφαιριστή Οσβάλντο Αρδίλες να τον περιγράφει ως «αιχμηρό και έξυπνο".[44] Μια άποψη την οποία συμμερίζεται και ο Λίονελ Μέσι που πιστεύει πως ο Αγουέρο διαθέτει "τεράστια ενέργεια, δύναμη και μια απίστευτη ηθική στη δουλειά του".[45] Σε συνδυασμό με τον έλεγχο και τη δύναμη να κρατά την μπάλα, θεωρείται ως απειλή για τη μεγάλη περιοχή.[39]

Ψευδώνυμο

Το ψευδώνυμο του Αγουέρο είναι "Κουν" (Kun), το οποίο χρονολογείται από την παιδική του ηλικία και του δόθηκε από τους παππούδες του.[46][47] Προήλθε εξαιτίας μιας ομοιότητας με τον χαρακτήρα Kum Kum από το αγαπημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα του όταν ήταν παιδί. [47] Ο παίκτης ο ίδιος έχει πει γι 'αυτό: "Έχω μεγαλώσει εκτιμώντας το γιατί είναι μοναδικό. Δεν εμφανίζεται κάθε μέρα ένας αθλητής με παρατσούκλι από έναν χαρακτήρα καρτούν!".[47]

Προσωπική ζωή

Είναι παντρεμένος με την Γιαννίνα Μαραντόνα, τη μικρότερη κόρη του Αργεντινού θρύλου του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα, με την οποία η σχέση τους άρχισε στα τέλη του 2007. Στις 19 Φεβρουαρίου 2009 η Γιαννίνα γέννησε έναν γιο, τον Μπέντζαμιν, στη Μαδρίτη.[48] Ο Μαραντόνα ήταν εκεί για τη γέννηση του πρώτου του εγγονού του, ενώ ο Αγουέρο έχασε μια προπόνηση με την Ατλέτικο, νωρίτερα εκείνη την ημέρα, με την ομάδα να συγχαίρει τον παίκτη της σε δήλωσή της στην επίσημη ιστοσελίδα της.[49]

Ο Αγουέρο έχει ένα τατουάζ στο εσωτερικό του δεξιού του χεριού, σε γραφή Tengwar - μια μορφή γραφής που επινοήθηκε από τον Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν, και που χρησιμοποιούσε ως γραφή των ξωτικών στα έργα του. Μεταφράζεται περίπου σε "Kun Aguero" στο λατινικό αλφάβητο. Έχει επίσης ένα τατουάζ στο αριστερό του χέρι με το όνομα και την ημερομηνία γέννησης του γιου του.[50]

Διακρίσεις και τίτλοι

Σύλλογοι

Ατλέτικο Μαδρίτης

Διεθνή

Αργεντινή
  • FIFA U-20 World Cup (2): 2005, 2007
  • Ολυμπιακοί Αγώνες - Χρυσό μετάλλιο (1): 2008

Ατομικές διακρίσεις

  • FIFA Young Player of the Year (1): 2007
  • FIFA U-20 World Cup Top Scorer (1): 2007
  • FIFA U-20 World Cup Player of the Tournament (1): 2007
  • La Liga Ibero-American Player of the Year (1): 2008
  • Don Balón Award (1): 2007–08
  • Tuttosport Golden Boy (1): 2007[51][52]

Παραπομπές

  1. «The Rise of Sergio Aguero». BBC Sport. 7 May 2008. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/7384547.stm. Ανακτήθηκε στις 25 March 2009. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Biografia (Spanish)». http://www.abcpedia.com/deporte/sergio-kun-aguero.html. Ανακτήθηκε στις 20 November 2010. 
  3. «Atlético agree fee for Independiente starlet». ESPN Soccernet. 
  4. «Atlético sign Argentine prodigy Agüero». ESPN Soccernet. 
  5. «Atlético Madrid 2–1 Recreativo Huelva». ESPN. 
  6. «Marca names the Madridista captain the best player of the league». Real Madrid. 
  7. Lowe, Sid (3 March 2008). «A masterclass from Atlético Madrid's Sergio Agüero dented Barcelona's title hopes and made several Catalan headline-writers look very foolish indeed». London: The Guardian. http://www.guardian.co.uk/football/2008/mar/03/europeanfootball.barcelona. 
  8. «Sergio Aguero - Readers Q&A». BBC Sport. 7 May 2008. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/7384770.stm. 
  9. «Atletico de Madrid confirm return to Europe's elite». soccerway.com. 12 Μαΐου 2008. 
  10. «PSV Eindhoven 0–3 Atlético Madrid». Sky Sports. http://www.skysports.com/football/match_facts/0,19762,11065_3059895,00.html. 
  11. «Atletico stun Barcelona as Real close up». CNN. 1 March 2009. http://edition.cnn.com/2009/SPORT/football/03/01/spain.barcelona/index.html. Ανακτήθηκε στις 7 June 2009. 
  12. «El uruguayo Forlán ganó el 'pichichi' y la 'Bota de Oro'» (στα Spanish). Eurosport. 1 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link) [νεκρός σύνδεσμος]
  13. «Quique Sánchez Flores and Diego Forlán prefer Sergio Agüero to Lionel Messi (Spanish)». Marca. 7 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2010. 
  14. «Forlán double gives Atlético glory». UEFA. 12 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2010. 
  15. «Atlético Madrid 0–2 Sevilla – Match Report». London: Telegraph. 2010-05-19. http://www.telegraph.co.uk/sport/football/european/7741630/Atletico-Madrid-0-Sevilla-2-match-report.html. Ανακτήθηκε στις 2010-11-18. 
  16. «Atletico Madrid Goal Heroes José Antonio Reyes & Kun Agüero Praise Team After Inter Win». Goal.com. 27 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2010. 
  17. «Agüero agrees Atlético stay». Sky Sports. 2011-01-04. http://www.skysports.com/story/0,19528,11827_6634899,00.html. Ανακτήθηκε στις 2011-01-04. 
  18. «Agüero named Atlético vice-captain». Atlético Madrid Official Website. 5 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011. 
  19. «La Hora de Partir (Time to Leave)». Sergio Agüero Official Website. 23 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2011. 
  20. «Sergio Aguero joins Manchester City». 27 Ιουλίου 2011. 
  21. «Sergio Aguero completes £35 million transfer to Manchester City». Daily Telegraph. 28 July 2011. http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-city/8669009/Sergio-Aguero-completes-35-million-transfer-to-Manchester-City.html. 
  22. «Manchester City move 'felt right' says Sergio Aguero». Independent. 29 July 2011. http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/manchester-city-move-felt-right-says-sergio-aguero-2328171.html. 
  23. «£85m Aguero! Man City complete amazing deal to land Argentina striker». Daily Mail. 28 July 2011. http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2019419/Sergio-Aguero-says-joined-Manchester-City.html. 
  24. «Man City 2 - 3 Man Utd». bbc.co.uk. 7 August 2011. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/14420151.stm. 
  25. «Man City versus Swansea Premier League match report - Manchester City FC». Mcfc.co.uk. 15 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  26. Myall, Steve (17 August 2011). «£38million Manchester City striker Sergio Aguero: from the gutter to the stars». Daily Mirror. http://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2011/08/17/sergio-aguero-38million-man-city-sensation-is-wed-to-maradona-s-daughter-115875-23349966/. «IT was one of the most dramatic and brilliant debuts ever seen in English football – and Argentinian superstar Sergio Aguero only played for half an hour.» 
  27. «Top 20 greatest football debuts». uk.eurosport.yahoo.com. 16 August 2011. http://uk.eurosport.yahoo.com/the-rundown/article/7677/. «Sergio Aguero's stunning first outing for Manchester City on Monday night - in which he scored two goals and set up another - is undoubtedly one of the best Premier League debuts ever seen.» 
  28. Wilson, Steve (16 August 2011). «Top 10 debuts in football to rival Manchester City’s Sergio Agüero's». The Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/sport/football/8703840/Top-10-debuts-in-football-to-rival-Manchester-Citys-Sergio-Agueros.html. 
  29. «Football Database – Agüero». 
  30. Nick Harris (20 August 2008). «Argentina 3 Brazil 0: Argentina in final after routing arch rivals». London: The Independent. http://www.independent.co.uk/sport/olympics/argentina-3-brazil-0-argentina-in-final-after-routing-arch-rivals-902777.html. Ανακτήθηκε στις 5 June 2009. 
  31. «Super-sub Sergio Aguero rescues Argentina as Lavezzi, Tevez & Messi combination fails to ignite». Goal.com. 2 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  32. «Ficha del partido». Df1.conmebol.com. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  33. «AFP: Argentine media round on Copa America flops». Google.com. 1 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  34. Posted '+ dateCreated +' (2 Ιουλίου 2011). «Match Report | Argentina v Bolivia - 2nd July 2011 | Sky Sports | Football News». Sky Sports. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  35. «Ficha del partido». Df1.conmebol.com. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  36. «Ficha del partido». Df1.conmebol.com. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  37. «Ficha del partido». Df1.conmebol.com. Ανακτήθηκε στις 14-09-2011.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  38. «Ardiles: 'Aguero lives to score goals'». Talksport. 16 August 2011. http://www.talksport.co.uk/sports-news/football/premier-league/9911/4/exclusive-ardiles-aguero-lives-score-goals. 
  39. 39,0 39,1 Smith, Rory (28 July 2011). «Manchester City's Sergio Agüero 'only needs a millisecond to make a difference. He is that dangerous’». The Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-city/8666970/Manchester-Citys-Sergio-Aguero-only-needs-a-millisecond-to-make-a-difference.-He-is-that-dangerous.html. 
  40. «Sergio Aguero and Carlos Tevez: Head-to-head». Manchester Evening News. 28 July 2011. http://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/sport/football/manchester_city/s/1454047_sergio-aguero-and-carlos-tevez-head-to-head. 
  41. Smith, Rory (18 July 2011). «Sergio Aguero is heir apparent to Carlos Tevez and can write golden chapter in City's rise to riches story». The Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-city/8646329/Sergio-Aguero-is-heir-apparent-to-Carlos-Tevez-and-can-write-golden-chapter-in-Citys-rise-to-riches-story.html. 
  42. Lowe, Sid (27 July 2011). «Sergio Agüero is so much more than Carlos Tevez Mark 2». The Guardian. http://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/jul/27/sergio-aguero-manchester-city. 
  43. «Man City boss Mancini compares Sergio Aguero to Romario». BBC Sport. 16 August 2011. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/14538374.stm. 
  44. «'Incredibly good value': Ossie Ardiles gives his verdict on new Manchester City signing Sergio Aguero». Manchester Evening News. 29 July 2011. http://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/sport/football/manchester_city/s/1454108_incredibly-good-value-ossie-ardiles-gives-his-verdict-on-new-manchester-city-signing-sergio-aguero. 
  45. «Aguero is 'incredible' and will spark City, insists Barcelona superstar Messi». Daily Mail. 14 August 2011. http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2025854/Manchester-City-new-boy-Sergio-Aguero-incredible-insists-Lionel-Messi.html. 
  46. «Yes you Kun! New City star Aguero told he can use nickname on his shirt». Daily Mail. 18 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  47. 47,0 47,1 47,2 «BBC SPORT | Football | Europe | The rise of Sergio Aguero». BBC News. 7 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  48. «Maradona a grandfather thanks to Atletico's Agüero». Reuters. 19 February 2009. http://uk.reuters.com/article/worldFootballNews/idUKLJ7605820090219. 
  49. «Benjamín Agüero Maradona is born on Thursday 19 February and weighs 3.660 kilos». Atletico Madrid. 
  50. «Sergio Agüero Tattoos». Vanishing Tattoo. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2009. 
  51. Tuttosport 'Golden Boy' award winner El Mundo
  52. «Sergio Agüero, Golden Boy». Aguero10.com. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sergio Agüero της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Πρότυπο:Link GA