Γιώργος Τζαβέλλας (σκηνοθέτης): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Costas78 (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Costas78 (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
Ο '''Γιώργος Τζαβέλλας''' ([[1916]]- [[18 Οκτωβρίου]] [[1976]]) ήταν σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Ελληνικού κινηματογράφου, θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός.
Ο '''Γιώργος Τζαβέλλας''' ([[1916]]- [[18 Οκτωβρίου]] [[1976]]) ήταν σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Ελληνικού κινηματογράφου, θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός.
==Βιογραφία==
==Βιογραφία==
Ήταν απόγονος του οπλαρχηγού [[Λάμπρος Τζαβέλας|Λάμπρου Τζαβέλα]]. Συνεργάστηκε με τον [[Νίκος Τσιφόρος|Νίκο Τσιφόρο]] σε σενάρια για το θέατρο και κατόπιν στράφηκε στον κινηματογράφο. Αρκετές ταινίες του έγιναν επιτυχίες (''[[Ο μεθύστακας]], [[Η Αγνή του Λιμανιού]], [[Το Σοφεράκι]], [[Η Κάλπικη λίρα]]'') και θεωρούνται από τις σημαντικότερες του ελληνικού κινηματογράφου. Στην πρώτη του ταινία, ''Χειροκροτήματα'', γυρισμένη κατά τη διάρκεια της κατοχής, εμφανίζεται για πρώτη και τελευταία φορά σε ταινία ο [[Αττίκ]], που λίγο καιρό μετά τα γυρίσματα αυτοκτόνησε.
Ήταν απόγονος του οπλαρχηγού [[Λάμπρος Τζαβέλας|Λάμπρου Τζαβέλα]]. Συνεργάστηκε με τον [[Νίκος Τσιφόρος|Νίκο Τσιφόρο]] σε σενάρια για το θέατρο και κατόπιν στράφηκε στον κινηματογράφο. Αρκετές ταινίες του έγιναν επιτυχίες (''[[Ο μεθύστακας]], [[Η Αγνή του λιμανιού]], [[Το Σοφεράκι]], [[Η Κάλπικη λίρα]]'') και θεωρούνται από τις σημαντικότερες του ελληνικού κινηματογράφου. Στην πρώτη του ταινία, ''Χειροκροτήματα'', γυρισμένη κατά τη διάρκεια της κατοχής, εμφανίζεται για πρώτη και τελευταία φορά σε ταινία ο [[Αττίκ]], που λίγο καιρό μετά τα γυρίσματα αυτοκτόνησε.


== Φιλμογραφία ==
== Φιλμογραφία ==

Έκδοση από την 19:44, 31 Ιανουαρίου 2013


Αυτό το λήμμα αφορά τον σκηνοθέτη. Για τον ποδοσφαιριστή, δείτε: Γιώργος Τζαβέλλας (ποδοσφαιριστής).

Ο Γιώργος Τζαβέλλας (1916- 18 Οκτωβρίου 1976) ήταν σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Ελληνικού κινηματογράφου, θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός.

Βιογραφία

Ήταν απόγονος του οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλα. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Τσιφόρο σε σενάρια για το θέατρο και κατόπιν στράφηκε στον κινηματογράφο. Αρκετές ταινίες του έγιναν επιτυχίες (Ο μεθύστακας, Η Αγνή του λιμανιού, Το Σοφεράκι, Η Κάλπικη λίρα) και θεωρούνται από τις σημαντικότερες του ελληνικού κινηματογράφου. Στην πρώτη του ταινία, Χειροκροτήματα, γυρισμένη κατά τη διάρκεια της κατοχής, εμφανίζεται για πρώτη και τελευταία φορά σε ταινία ο Αττίκ, που λίγο καιρό μετά τα γυρίσματα αυτοκτόνησε.

Φιλμογραφία

Βιβλιογραφία

  • Ελίζα-Αννα Δελβερούδη, "Θεματικά μοτίβα στις ταινίες του Γιώργου Τζαβέλλα", Γιώργος Τζαβέλλας, επιμ. Μπάμπης Ακτσόγλου, Θεσσαλονίκη, 35ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 1994, σ. 95-107.

Εξωτερικές συνδέσεις