Βακχιάδαι
Οι Βακχιάδαι ήταν πανίσχυρη Δωρική οικογένεια που κυβέρνησε την Κόρινθο από τον 9ο μέχρι τον 7ο αιώνα π.χ. αρχικά με το πολίτευμα της βασιλείας και από τον 8ο αιώνα π.χ. με το πολίτευμα της αριστοκρατίας. Την εποχή των Βακχιάδων, ιδιαίτερα τον 8ο αιώνα π.χ. η δύναμη της Κορίνθου στην Ελλάδα έφτασε στο μέγιστο σημείο.[1] Γενάρχης της οικογένειας θεωρείται σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο θρυλικός Ήρωας Ηρακλής, πρώτος βασιλιάς ήταν ο Βάκχος, η οικογένεια κατάγεται από τους επτά γιους και τις τρεις κόρες του.
Διοίκηση της Κορίνθου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι Δωριείς σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες έφτασαν στην περιοχή της Κορίνθου τον 12ο αιώνα π.χ. εκτοπίζοντας τους παλιότερους κατοίκους Ίωνες ανατολικότερα, στην Αττική. Το πολίτευμα της βασιλείας διατηρήθηκε στην Κόρινθο μέχρι τον 8ο αιώνα π.χ.[2] Ο τελευταίος βασιλιάς Τελέστης δολοφονήθηκε (747 π.χ.) από μέλη της οικογένειάς του, έπειτα από ταραχές οι οποίες έπληξαν την Κόρινθο, πιθανώς να σχετίζονταν με την ισχυρή γειτονική πόλη Άργος. [3] Το πολίτευμα της βασιλείας αντικαταστάθηκε με την αριστοκρατία, την εξουσία όμως εξακολουθούσε να έχει μόνιμα στην Κόρινθο η οικογένεια των Βακχιάδων. Η οικογένεια εξέλεγε ετήσια έναν "Πρύτανη", αρχηγό του κυβερνητικού συμβουλίου και αντικαταστάτη του βασιλιά, το "Κυβερνητικό Συμβούλιο" και τον "Πολέμαρχο" αρχηγό του στρατού.[4][5][6]
Ο τελευταίος πολέμαρχος Κύψελος ανήκε στην οικογένεια των Βακχιάδων από τη μητέρα του Λάβδα, ανέτρεψε το πολίτευμα, εξόρισε ολόκληρη την οικογένεια και ανακηρύχτηκε Τύραννος.[7] Οι Βακχιάδες ήθελαν να θανατώσουν τον Κύψελο σε βρεφική ηλικία επειδή είχαν πάρει χρησμό ότι το παιδί της Λάβδας θα εξόντωνε ολόκληρη την οικογένεια, δεν τα κατάφεραν επειδή το μωρό γελούσε μόνιμα στον υποψήφιο δολοφόνο. Η μητέρα του τελικά κατάφερε να το διασώσει αφού το έκλεισε σε ένα κιβώτιο από ελεφαντόδοντο.
Αποικίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι εξόριστοι Βακχιάδες πήγαν αρχικά στην Κέρκυρα και την Αρχαία Σπάρτη, πολλοί πήγαν στην Ιταλία και ίδρυσαν πολλές αποικίες η σημαντικότερη από αυτές ήταν οι Συρακούσες στη Σικελία. Ο Δημάρατος της Κορίνθου εγκαταστάθηκε στην Ετρουρία και ίδρυσε την Ταρκυνία, απόγονοι του ήταν οι τρεις τελευταίοι Βασιλείς της Ρώμης: Ταρκύνιος ο Πρεσβύτερος, Σέρβιος Τύλλιος και Ταρκύνιος ο Υπερήφανος. Η βασιλική δυναστεία της Λυγκηστίδας στη Μακεδονία καταγόταν από τους Βακχιάδες.[8] Οι σημαντικότερες αποικίες τους ήταν η Κέρκυρα και οι Συρακούσες, θρυλικός ιδρυτής των Συρακουσών ήταν ο Αρχίας ο Κορίνθιος (734 - 733 π.χ.).[9] Ο Φιλόλαος, ερωμένος του Διοκλή της Κορίνθου που ήταν Ολυμπιονίκης (728 π.χ.) ανήκε στους Βακχιάδες, έγινε νομοθέτης στη Θήβα.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Édouard Will, Korinthiaka: recherches sur l'histoire et la civilisation de Corinth des origines aux guerres médiques (Paris: Boccard) 1955.
- ↑ Ουίλλιαμ Σμιθ, Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής βιογραφίας και μυθολογίας, Τόμος Α΄, σ. 150
- ↑ Huxley 1958, σελ. 595.
- ↑ Ηρόδοτος, Ηροδότου Ιστορίαι, Βιβλίο Ε΄ (Τερψιχόρη), 92.1
- ↑ Στιούαρτ Ίρβιν Όοστ, "Κύψελος και Βακχιάδαι", "Κλασσική Φιλολογία" 67.1, πιθανότατα ο τίτλος του "βασιλιά" διατηρήθηκε και στην αριστοκρατία για λόγους λατρείας απέναντι στους θεούς.
- ↑ Διόδωρος Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη/Ζ, 9.6
- ↑ Η μητέρα του αναφερόταν σαν πόρνη από τους Βακχιάδες επειδή παντρεύτηκε άντρα ταπεινής καταγωγής.
- ↑ Στράβων, Γεωγραφικά, Βιβλίο Ζ΄, Παρ.7
- ↑ W.R. Halliday, Plutarch's Greek Questions, 1928, σ. 92
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- (Γαλλικά) Thirlwall, Connop (1852). Adolphe Joanne, επιμ. Histoire des origines de la Grece ancienne. Paulin, Le Chevalier. σελ. 588..
- (Γαλλικά) Huxley, Georges (1958). «Argos et les derniers Temenides». Bulletin de correspondance hellenique 82 (1): σελ. 588-601. doi: ..
- Ηρόδοτος, Ηροδότου Ιστορίαι, Βιβλίο Ε΄ (Τερψιχόρη)
- Διόδωρος Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη/Ζ
- Στράβων, Γεωγραφικά, Βιβλίο Ζ΄
- Will, Edouard. Korinthiaka. Recherches sur l'histoire et la civilisation de Corinthe des origines aux guerres médiques