Βέλες Σάρσφιλντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βέλες Σάρσφιλντ
Επίσημη ονομασίαVelez
Ίδρυση1  Ιανουαρίου 1910
ΈδραΜπουένος Άιρες, Αργεντινή
ΣτάδιοΣτάδιο Χοσέ Αμαλφιτάνι, Μπουένος Άιρες
Χρώματαλευκό[1] και μπλε[1]
ΠροπονητήςΓκάμπριελ Χάιντσε
ΠρωτάθλημαΠριμέρα Ντιβισιόν
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Βέλες Σάρσφιλντ (ισπανικά: Vélez Sarsfield) ή συντομότερα Βέλες, είναι αθλητικό σωματείο της Αργεντινής. Εδρεύει στο Λίνιερς του δυτικού Μπουένος Άιρες και μολονότι καλλιεργεί πολλά αθλήματα, είναι γνωστό κυρίως για το ποδοσφαιρικό τμήμα του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νταλμάσιο Βέλες Σάρσφιλντ ήταν νομικός και πολιτικός του 19ου αιώνα, ο οποίος διαμόρφωσε το Αστικό Δίκαιο της Αργεντινής. Η ομάδα όμως δεν ονομάσθηκε έτσι προς τιμήν του, αλλά από ένα σιδηροδρομικό σταθμό που έφερε το όνομά του. Πιο συγκεκριμένα, την Πρωτοχρονιά του 1910 τρεις φίλοι (Τζούλιο Γκουλιελμόνε, Μαρτίν Πορτίγιο και Νίκολας Μορένο) περπατούσαν κοντά στις γραμμές του τρένου, όταν ξέσπασε μια καλοκαιρινή καταιγίδα (στο Νότιο Ημισφαίριο ο Γενάρης είναι θερινός μήνας). Για να προστατευθούν μπήκαν στο σταθμό «Βέλες Σάρσφιλντ» και ενώ περίμεναν να κοπάσει η βροχή, αποφάσισαν να ιδρύσουν μια ομάδα για να παίζουν ποδόσφαιρο.

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτο χρώμα ήταν το λευκό, το οποίο σύντομα αντικαταστάθηκε από το συνδυασμό μπλε φανέλλας με λευκό παντελονάκι. Το 1914, ενώ πολλοί Ιταλοί μετανάστες είχαν γίνει μέλη του συλλόγου, υιοθετήθηκε νέα εμφάνιση με ρίγες στα τρία χρώματα της ιταλικής σημαίας. Η τελευταία αλλαγή έγινε κατά λάθος το 1938. Μια ομάδα ράγκμπι είχε παραγγείλει λευκές στολές με μπλε V στον τοπικό έμπορο αθλητικών ειδών, αλλά δεν εμφανίσθηκε ποτέ να τις παραλάβει. Μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν στο ράφι, ο έμπορος τις πούλησε με έκπτωση στη Βέλες και έκτοτε αυτή είναι η επίσημη στολή της ομάδας.

Γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο της Βέλες ονομάζεται Χοσέ Αμαλφιτάνι προς τιμήν ενός παλαιού προέδρου της. Χτίστηκε το 1947, ανακαινίσθηκε για το Μουντιάλ του 1978 και χωρά 49.747 θεατές. Θεωρείται ως μια από τις πιο καυτές έδρες της χώρας, εξ' ου και το προσωνύμιο «Φρούριο» (El Fortín). Εκτός απ' τη Βέλες, το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ράγκμπι της Αργεντινής.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι και τη δεκαετία του '80 η Βέλες συγκαταλεγόταν στους μικρομεσαίους του πρωταθλήματος, έχοντας μόνο έναν τίτλο σε οκτώ δεκαετίες. Οι περισσότερες διακρίσεις έχουν έλθει τα τελευταία 20 χρόνια.

Αναλυτικά οι τίτλοι της Βέλες είναι οι εξής:

Νασιονάλ: 1968
Απερτούρα: 1995, 2012
Κλαουσούρα: 1993, 1996, 1998, 2005, 2009, 2011
Πριμέρα Ντιβισιόν: 2012/13
1994
1994
  • Άλλα ηπειρωτικά τρόπαια
Κόπα Ιντεραμερικάνα: 1994
Σουπερκόπα Νοτίου Αμερικής: 1996
Ρεκόπα Σουδαμερικάνα: 1997

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]