Αναλυτικός μαρξισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο αναλυτικός μαρξισμός είναι μια προσέγγιση της μαρξιστικής θεωρίας, η οποία γνώρισε ιδιαίτερη αναγνώριση στους κύκλους των αγγλόγλωσσσων φιλοσόφων και κοινωνικών επιστημόνων κατά τη δεκαετία του 1980. Συνδέθηκε κυρίως με τους πανεπιστημιακούς της «Ομάδας του Σεπτεμβρίου», η οποία αποκλήθηκε έτσι λόγω των ανά διετία συνεδριάσεων των μελών της κατά το μήνα Σεπτέμβριο, για να συζητήσουν τα κοινά τους ενδιαφέροντα. Η ομάδα αυτοπροσδιοριζόταν ως «Non-Bullshit Marxism»[1] (δηλ. μη ανόητος μαρξισμός). Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μίλερ, η ομάδα χαρακτηριζόταν από τη «σαφή και αυστηρή σκέψη για ερωτήματα που συνήθως καλύπτονται από ιδεολογική ομίχλη».[2] Τα μέλη αυτής της σχολής σκέψης επιδιώκουν να εφαρμόσουν τις τεχνικές της αναλυτικής φιλοσοφίας μαζί με τα εργαλεία της σύγχρονης κοινωνικής επιστήμης, όπως η θεωρία της ορθολογικής επιλογής, για την αποσαφήνιση των θεωριών του Καρλ Μαρξ και των επιγόνων του. Ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του αναλυτικού μαρξισμού ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζέραλντ Κοέν, του οποίου το βιβλίο Karl Marx's Theory of History: A Defence (1978) βοήθησε στην εκκίνηση αυτού του ρεύματος σκέψης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cohen, G.A. (2000). Karl Marx's Theory of History: A Defence (επαυξημένη έκδοση). Οξφόρδη: Oxford University Press. σελ. [Χρειάζεται σελίδα]. ISBN 0-19-924206-2. 
  2. Miller, David (31 Οκτωβρίου 1996). «My body is my own». London Review of Books: (κριτικό σημείωμα για το βιβλίο: G.A. Cohen, Self-Ownership, Freedom and Equality). https://www.lrb.co.uk/v18/n21/david-miller/my-body-is-my-own.