Α.Ο. Κυανούς Αστήρ Βάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΑΟ Κυανούς Αστήρ Βάρης)
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αστέρας (αθλητικός σύλλογος).
Α.Ο. Κυανούς Αστήρ Βάρης
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Όμιλος Κυανούς Αστήρ Βάρης
Σύντομο όνομαΑστέρας Βάρης
Ίδρυση1964
ΈδραΒάρη Αττικής, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Βάρης «Κωνσταντίνος Μπαγλατζής», Βάρη Αττικής
ΠρόεδροςΑνδρέας Αντάρτης
ΠροπονητήςΓεωργιος Καβάσης
ΠρωτάθλημαΓ΄ Εθνική
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Ο Α.Ο. Κυανούς Αστήρ Βάρης είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Βάρη Αττικής. Ιδρύθηκε το 1964, έχει χρώματα το μπλε και το λευκό και έμβλημα το αστέρι. Δραστηριοποιείται στο ποδόσφαιρο, ενώ στο παρελθόν διέθετε και τμήμα καλαθοσφαίρισης.

Ανήκει στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής (ΕΠΣΑΝΑ), ενώ πριν την ίδρυση της τελευταίας ανήκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Αθηνών (ΕΠΣΑ). Υψηλότερη του διάκριση είναι η συμμετοχή του στο στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας, στην οποία αγωνίζεται και κατά την τρέχουσα αγωνιστική περιόδο (2023-24).

Έδρα του αποτελεί το Δημοτικό Στάδιο Βάρης, όπου και διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου του 1964. Στην αρχή το σωματείο ηταν σε αδράνεια. Οι νέοι της εποχής αθλούντο σε μία αλάνα που είχαν διαμορφώσει σε γήπεδο εκεί που βρίσκονται σήμερα τα σχολεία της Βάρης. Εκεί τους ανακάλυψαν το 1966 οι Κατσίκης Ιωάννης και Αντωνίου Παναγιώτης οι οποίοι ουσιαστικά ενεργοποίησαν το σωματείο.

Η ομάδα μεταφέρεται μπροστά από τον σημερινό φούρνο του Γεωργιάδη όπου όμως λόγω των βροχοπτώσεων, ο χώρος μετατρεπόταν σε λίμνη με αποτέλεσμα η ομάδα μετακομίζει εκ νέου εκεί που βρίσκεται ο σημερινός Ναυτικός Ομιλος της Βάρκιζας.

Η ομάδα φιλοξενείται στη Βούλα για προπονήσεις και για αγώνες στη Βούλα και το Κορωπί.

Το 1984 με δαπάνες του Δήμου με δήμαρχο τον Μπαγλατζή Κων/νο και την πολύτιμη βοήθεια του Μπλατσούκα Γρηγόρη κατασκευάζεται το γήπεδο στα όρια της σημερίνης πλάζ στην παραλία της Βάρκιζας και λειτουργεί το 1989.

Η ομάδα παραμένει εκεί μέχρι το 2004 οπότε μετακομίζει στο σημερινό Δημοτικό Στάδιο της Βάρης που αρχικά κατασκευάσθηκε σαν Ολυμπιακό προπονητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.[1]

Αγωνιστική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε την επίσημη αγωνιστική του πορεία από τα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών και το πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας. Το 1973 κατέκτησε το πρωτάθλημα στον 2ο όμιλο νικώντας τον Α.Ο. Παραδείσου Αμαρουσίου με 2-1 σε αγώνα κατάταξης στο ουδέτερο γήπεδο Ταύρου έπειτα από ισοβαθμία[2] και προβιβάστηκε στην Β΄ Κατηγορία[3] και το 1980 κατέκτησε την άνοδο στην Α΄ Κατηγορία της ΕΠΣΑ, αγωνιζόμενος για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία των πρωταθλημάτων της Ε.Π.Σ. Αθηνών τη σεζόν 1980-81. Συνέχισε τα επόμενα χρόνια στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών και με τη δημιουργία της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής εντάχθηκε στη δύναμή της, συμμετέχοντας και αγωνιζόμενος έκτοτε στις διοργανώσεις της.

Τη σεζόν 2010-11 κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα της ΕΠΣΑΝΑ και προβιβάστηκε στην Δ' Εθνική κατηγορία. Στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής αγωνίστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2011-12 και την αμέσως επόμενη, 2012-13, κέρδισε την ιστορική άνοδο στην ερασιτεχνική Γ' Εθνική κατηγορία. Στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής αγωνίστηκε από τη σεζόν 2013-14 μέχρι και τη σεζόν 2015-16, όποτε και υποβιβάστηκε. Τη σεζόν 2019-20 αναδείχθηκε ξανά πρωταθλητής ΕΠΣΑΝΑ (χωρις ηττα) και κέρδισε εκ νέου την άνοδο στην Γ΄ Εθνική, όπου και αγωνιζόταν τις σεζόν 2020-21 & 2021-22.

Έχει κατακτήσει δυο φορές το κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ το 2010 και το 2020. Αναδείχθηκε πρωταθλητής ξανά το 2023 και πέτυχε την άνοδο για άλλη μια φορά στην Γ’ Εθνική κατηγορία μέσω του ειδικού πρωταθλήματος, υπο την ηγεσία και πάλι του εμβληματικού ηγέτη του, Δημήτρη Πάπιου.

Είναι η πρώτη ερασιτεχνική ομάδα στην Ελλάδα που καθιέρωσε ομάδα Β και αγωνίστηκε στην Γ κατηγορία της ΕΠΣΑΝΑ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστορία του συλλόγου Αρχειοθετήθηκε 2017-06-27 στο Wayback Machine., asteras-varis.gr
  2. "ΔΥΟ ΝΤΕΡΜΠΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ Γ΄ ΕΠΣΑ", εφ. Αθλητική Ηχώ, 17/6/1973, σελ. 8
  3. "Ο ΚΥΑΝΟΥΣ ΑΣΤΗΡ ΑΝΗΛΘΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΣΤΗΝ Β΄ ΕΠΣΑ", εφ. Αθλητική Φωνή, 18/6/1973, σελ. 2