Wipeout 2097

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Wipeout 2097
ΔημιουργόςSCE Studio Liverpool
ΠλατφόρμαPlayStation[1], Sega Saturn[1], Microsoft Windows[1], Classic Mac OS και Commodore Amiga[2]
Ημ/νία κυκλοφορίας30  Σεπτεμβρίου 1996 και 1999 (Commodore Amiga)
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Wipeout 2097 (Wipeout XL στις ΗΠΑ) είναι το δεύτερο μέρος της δημοφιλούς σειράς βιντεοπαιχνιδιών αγώνων με σκάφη αντιβαρύτητας, Wipeout. Αναπτύχθηκε από το αγγλικό στούντιο προγραμματισμού Psygnosis, θυγατρικό της Sony Computer Entertainment και κυκλοφόρησε το 1996 για το PlayStation. Το Wipeout 2097, βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του σε όλους τους τομείς, είχε θετικότατη υποδοχή από τον τύπο της εποχής ενώ μέχρι και σήμερα λογίζεται ως ένα από τα αρτιότερα παιχνίδια της σειράς, αν όχι το κορυφαίο. Το 1997 δημιουργήθηκε η έκδοση για τα Microsoft Windows, Sega Saturn, και Amiga με κυριότερες διαφορές στην μουσική επένδυση του τίτλου. Το sequel Wipeout 3 κυκλοφόρησε τρία έτη αργότερα, το 1999.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιγμιότυπο από την πίστα Gare d'Europa.

Ο τρόπος παιχνιδιού δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τον προκάτοχό του. Πέρα από τις νέες πίστες και τα καινούργια όπλα, τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του τίτλου παραμένουν ως έχουν. Ο παίκτης, ως πιλότος σκάφους αντιβαρύτητας, καλείται να αγωνιστεί σε οκτώ πίστες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και να κερδίσει το τουρνουά F5000 anti-gravity league. Εκτός από την οδηγική δεινότητα τους, οι πιλότοι έχουν και σημαντικό οπλοστάσιο στην διάθεσή τους.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια του σκάφους και στην ικανότητα να στρίβει αποτελεσματικά παίζουν τα αερόφρενα (κουμπιά L2 και R2). Τα αερόφρενα συνεπικουρούν στον σταυρό κατεύθυνσης και δίνουν μία παραπάνω ώθηση όταν ο παίκτης τα πατάει την στιγμή που στρίβει (L2 για υποβοήθηση αριστερού ελιγμού και R2 για δεξιά στροφή).[3] Η εκμάθηση των αερόφρενων είναι απαραίτητη στα δυσκολότερα τουρνουά όπου οι ταχύτητες είναι και πιο ασυγχώρητες. Όταν πατηθούν και τα δύο αερόφρενα ταυτόχρονα το σκάφος φρενάρει. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για στάση, καθώς δεν υπάρχει αφιερωμένο κουμπί για φρενάρισμα στο παιχνίδι.

Σε αντίθεση με το αρχικό Wipeout, τα σκάφη των αντιπάλων αλλά και του παίκτη μπορούν πλέον να καταστραφούν από τις συγκρούσεις στα τοιχώματα και από την χρήση όπλων. Υπάρχει μπάρα ενέργειας, η οποία μπορεί να αναπληρωθεί με το κατάλληλο power-up, ή με την διέλευση από συγκεκριμένες κόκκινες ζώνες, παρόμοιες με πιτ στοπ.[4][5]

Ένα σημαντικό νέο όπλο στο Wipeout 2097, που έμελλε να γίνει το πιο δημοφιλές στην σειρά είναι το Quake Disruptor, το οποίο σηκώνει την πίστα σαν παλιρροϊκό κύμα, παρασέρνοντας όλα τα σκάφη στο πέρασμά του.[3]

Το Wipeout 2097 έχει οκτώ πίστες διαθέσιμες οι οποίες είναι οι: Talon’s Reach (Καναδάς), Sagarmatha (Νεπάλ), Valparaiso (Χιλή), Phenitia Park (Γερμανία), Gare d’Europa (Γαλλία), Odessa Keys (Μαύρη Θάλασσα), Vostoc Island (νότιος Ειρηνικός) και Spilskinanke (Βόρεια Αμερική).


Οι παίκτες μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στις παραπάνω πίστες σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες αγώνα, οι οποίες έχουν προοδευτική δυσκολία:[6]


Κατηγορία Vector: Η πιο απλή κατηγορία. Ιδανική για αρχάριους.


Κατηγορία Venom: Πιο γρήγορη κατηγορία για εμπειρότερους παίκτες.


Κατηγορία Rapier: Πολύ γρήγορος αγώνας που ανεβάζει την αδρεναλίνη. Για προχωρημένους παίκτες.


Κατηγορία Phantom (μυστική): Ασύλληπτα γρήγορες ταχύτητες. Η πρόσβαση σε αυτή την κατηγορία γίνεται μόνο εάν κερδηθούν τα χρυσά μετάλλια σε όλες τις πίστες και στις τρεις προηγούμενες κατηγορίες αγώνα (Vector, Venom και Rapier). *Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από την Phantom Class, γίνονται διαθέσιμες και δύο νέες πίστες. Ο λόγος για τις Vostoc Island (Νότιος Ειρηνικός) και Spilskinanke (Βόρεια Αμερική).


Οι κατηγορίες του παιχνιδιού είναι οι εξής:[6]


Αγώνας δράσης (Arcade): Δυνατός αγώνας δράσης με όπλα και σημεία ελέγχου (checkpoints) σε πίστες γεμάτες με εχθρικά σκάφη. Εάν εξαντληθεί η ενέργεια του σκάφους, ο παίκτης περνάει από την προαναφερθείσα κόκκινη λωρίδα των πιτ στοπ ώστε να την αναπληρώσει. Στόχος είναι η κατάληψη μιας εκ των τριών πρώτων θέσεων (η πρώτη δίνει το χρυσό μετάλλιο). Κατά τη διάρκεια του αγώνα απαραίτητη είναι η έγκυρη διέλευση από τα σημεία ελέγχου της εκάστοτε πίστας, προτού τελειώσει η αντίστροφη μέτρηση. Ο αριθμός των γύρων εξαρτάται από την κατηγορία αγώνα στην οποία έχει δηλωθεί συμμετοχή.


Μάχη με τον χρόνο (Time trial): Αγώνας ενάντια στο χρόνο, χωρίς όπλα ή εχθρικό σκάφος. Ένα σκάφος-φάντασμα εκτελεί πτήση-αντίγραφο της καλύτερης, μέχρι εκείνη την στιγμή, πτήσης σας. Αυτό το ρεκόρ-φάντασμα χάνεται αν επιλεγεί μία άλλη πίστα μάχης με τον χρόνο. Ο παίκτης παίρνει μια επιτάχυνση TURBO για κάθε γύρο που ολοκληρώνει.


Αγώνας δράσης με σύνδεση (Arcade link): Αγώνας για δύο παίκτες με ενεργές γραμμές όπλων (weapon grids) και σημεία ελέγχου (checkpoints) σε πίστες γεμάτες με εχθρικά σκάφη. Στην έκδοση για PlayStation είναι απαραίτητη η ύπαρξη δύο κονσολών, δύο αντιτύπων του παιχνιδιού και δύο τηλεοράσεων. Οι κονσόλες συνδέονται μεταξύ τους με το ειδικό καλώδιο Link Cable το οποίο πωλείται ξεχωριστά.


Αγώνας ένας προς έναν (One on one): Αγώνας για δύο παίκτες με ενεργές γραμμές όπλων (weapon grids) και σημεία ελέγχου (checkpoints) αλλά κανένα άλλο εχθρικό σκάφος. Όπως και στο Arcade Link έτσι και εδώ είναι απαραίτητη η ύπαρξη δύο κονσολών, δύο αντιτύπων του παιχνιδιού και δύο τηλεοράσεων. Οι κονσόλες συνδέονται μεταξύ τους με το ειδικό καλώδιο Link Cable το οποίο πωλείται ξεχωριστά.

Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα αντιβαρύτητας F5000 είναι πέντε. Τα σκάφη που είναι διαθέσιμα για επιλογή είναι των εταιριών FEISAR, AG Systems, Auricom, Qirex, Piranha (Μυστική ομάδα. Ξεκλειδώνει μαζί με την κατηγορία Phantom όταν επιτευχθούν χρυσά μετάλλια σε όλους τους αγώνες των τριών πρώτων κατηγοριών αγώνα. Το σκάφος της Piranha έχει τέλεια στατιστικά αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εγχειρίδιο χρήσης του παιχνιδιού περιγράφει την ιστορία του ως εξής:[6]

"Μία μπάλα αναπηδά. Μία καρφίτσα πέφτει. Ένας άνθρωπος πέφτει. Η βαρύτητα είναι η κόλλα που μας κρατά καθηλωμένους πάνω στον πλανήτη μας. Ετοιμαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το διαλυτικό που θα απελευθερώσει για πάντα το είδος μας". Πιέρ Μπελμοντό (Διευθυντής της ευρωπαϊκής AG Research).

"Έτος; 2097.

Δεν υπάρχει χώρος για ελιγμούς. Ο κόσμος συρρικνώνεται σαν ρόγα σταφυλιού. Από την Ανατολή έως την Δύση... Από τον Βορρά έως το Νότο... Η σκιά σου και η ηχώ της σκέψης σου ταξιδεύουν πιο γρήγορα από εσένα τον ίδιο.

Τοπία υψώνονται μέσα στο χώρο, λαξεμένα στην πέτρα, χαραγμένα στον πάγο. Σκάφη αχνοφαίνονται στον ορίζοντα σαν μουτζούρες από μπογιά πεταμένη άτακτα πάνω στον μουσαμά. Ανιχνεύουν τον πλανήτη, ντύνουν με μουσική τα όνειρά σου και τα οράματά σου.

Ποτέ μην στέκεσαι για πολύ στο παρελθόν. Άφησε πίσω σου εκείνες τις υγρές, σκοτεινές μέρες.

Το μέλλον μας έχει περισσότερο χρώμα. Περισσότερη ταχύτητα. Περισσότερο θόρυβο. Το μέλλον μας, έχει περισσότερα...

Από την ζούγκλα στην πόλη, στις πιο σκοτεινές γωνιές του μυαλού σου. Κούνησε το κεφάλι σου και ελευθερώσου."

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και το πρώτο παιχνίδι, το Wipeout 2097 αναπτύχθηκε από την αγγλική Psygnosis με έδρα το Λίβερπουλ ενώ το καλλιτεχνικό ύφος και την αισθητική πλευρά ανέλαβε η The Designers Republic από το Σέφιλντ.[3] Το τελικό αποτέλεσμα έχει μία σαφέστατη επιρροή από την ιαπωνική κουλτούρα.

Η ανάπτυξη διήρκεσε επτά μήνες[4] και αρχικά το εγχείρημα ξεκίνησε ως επέκταση του πρώτου Wipeout με επιπλέον πίστες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο τίτλος δεν ήταν Wipeout 2 αλλά 2097 στην Ευρώπη.

Διαφήμιση του παιχνιδιού στον αμερικανικό τύπο

Σχετικά με την έκδοση της βόρειας Αμερικής, αρχικά ο τίτλος που επιλέχθηκε ήταν το Wipeout XS, από την αγγλική λέξη excess που σημαίνει “υπέρβαση”. Τελικά το στούντιο άλλαξε γνώμη επειδή κάτι τέτοιο θα θύμιζε περισσότερο την φράση “Extra Small” και θα έδινε αρνητική χροιά.

Σημαντικό βάρος δόθηκε στην συμπεριφορά των σκαφών όταν εκείνα χτυπούσαν στα τοιχώματα της πίστας. Στο πρώτο παιχνίδι αρκούσε η παραμικρή επαφή με τα τοιχώματα και το σκάφος έχανε όλη του την ταχύτητα με συνέπεια να προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους φαν αλλά και στους νεοφερμένους παίκτες. Με τις νέες τεχνικές φυσικής στο Wipeout 2097 τα σκάφη μπορούν πλέον να ξύνουν απαλά τις άκρες τις πίστας κρατώντας την ταχύτητά τους σταθερή και δίνοντας στον παίκτη ένα επιπλέον βοήθημα στην προσπάθεια για διάκριση.

Σημαντική αποδείχθηκε και η συνεργασία με το, σχετικά άγνωστο μέχρι τότε, ενεργειακό ποτό Red Bull το οποίο διαφημιζόταν στο εισαγωγικό βίντεο, στο μενού φόρτωσης αγώνα και σε όλες τις πίστες μέσω διαφημιστικών πινακίδων.[7]

Το παιχνίδι αποκαλύφθηκε με την μορφή πρώιμης επίδειξης (pre-alpha demo) τον Μάιο του 1996 στην Electronic Entertainment Expo και κυκλοφόρησε αρχικά για το PlayStation της Sony, πουλώντας περίπου ένα εκατομμύριο κομμάτια. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν οι εκδόσεις για το Sega Saturn, την Amiga και το PC.

Λίστα τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικότατη συνιστώσα της επιτυχίας του Wipeout 2097 είναι η μουσική του επένδυση. Στην αρχική κυκλοφορία του παιχνιδιού για το PlayStation, ακούγονται τα ακόλουθα μουσικά κομμάτια:[8]

Αρ. Τίτλος Καλλιτέχνης Διάρκεια
1. Herd killing Future Sound of London 1:08
2. We have explosive Future Sound of London 5:53
3. Landmass Future Sound of London 4:29
4. Atombomb (Straight 6 instrumental mix) Fluke 5:33
5. V6 Fluke 5:21
6. Dust up beats The Chemical Brothers 6:07
7. Loops of fury The Chemical Brothers 4:41
8. The third sequence Photek 4:50
9. Tin there (Underworld edit) Underworld 6:08
10. Firestarter (Instrumental) The Prodigy 4:41
11. Canada CoLD SToRAGE 6:14
12. Body in motion CoLD SToRAGE 5:14

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Υποδοχή
Σκορ συναθροιστή
Συναθροιστής Σκορ
GameRankings 94.75%
Σκορ κριτικών
Δημοσίευση Σκορ
Edge 8/10
GameSpot 8.6/10
IGN 9/10
Official PlayStation Magazine (Australia) 100%

Το Wipeout 2097 έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τον τύπο της εποχής και αγαπήθηκε από τους παίκτες διατηρώντας μέχρι και σήμερα φανατικό κοινό. Θεωρείται μέτρο σύγκρισης για όλα τα sequels που ακολούθησαν.

Τα γραφικά ήταν εξαιρετικά αξιοποιώντας την δύναμη της κονσόλας με τον Jeff Gerstmann του Gamespot να σημειώνει πως “το παιχνίδι αυτό ξανά ορίζει την κατηγορία των racing παιχνιδιών”. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην αχίλλειο πτέρνα του πρώτου Wipeout η οποία δεν ήταν άλλη από το δύσχρηστο gameplay. Ο τρόπος παιχνιδιού πλέον έχει βελτιωθεί σημαντικά. “Το πρώτο Wipeout τα έκανε όλα σωστά εκτός από το gameplay”.[9]

To IGN συνέχισε στο ίδιο ύφος και στάθηκε στις περισσότερες νέες επιλογές του gameplay αλλά και στην νέα φυσική του παιχνιδιού η οποία έκανε το Wipeout 2097 “πιο διασκεδαστικό”.

Το Next Generation κατέταξε τον τίτλο στην θέση 32 των κορυφαίων βιντεοπαιχνιδιών όλων των εποχών λέγοντας πως “Όταν παίζεις αυτό το Wipeout, αγγίζεις τα όρια της video gaming τελειότητας” και πως “θα μπορούσε να είναι μία διαφήμιση των ικανοτήτων του Playstation”.[10]

Το Edge βαθμολόγησε με 8 στα 10 στις εκδόσεις των Playstation και Saturn τονίζοντας και αυτό με την σειρά του τις βελτιώσεις στα γραφικά και στον τρόπο παιχνιδιού.[11][12]

Το 1997 το Official PlayStation Magazine κατέταξε το Wipeout 2097 ως το πέμπτο καλύτερο παιχνίδι της κονσόλας της Sony μέχρι και εκείνη την στιγμή.[13] Στην λίστα του IGN για τα καλύτερα βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών, κέρδισε την δέκατη τρίτη θέση. Στο GameRankings είναι το τρίτο καλύτερο παιχνίδι του Playstation με μέσο όρο σκορ το 94.75 τοις εκατό από δέκα πηγές.[14]

Η χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής και τα κομμάτια που επιλέχθηκαν έχουν μείνει στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα soundtracks σε βιντεοπαιχνίδι.[15][16]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) redump.org.
 2. Amiga Magazine Rack. amr.abime.net/review_4874. Ανακτήθηκε στις 16  Φεβρουαρίου 2023.
 3. 3,0 3,1 3,2 Yin-Poole, Wesley (30 Νοεμβρίου 2014). «WipEout: The rise and fall of Sony Studio Liverpool». Eurogamer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2017. 
 4. 4,0 4,1 «The Making Of: Wipeout - Edge Online». 8 Δεκεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
 5. Staff, I. G. N. (26 Νοεμβρίου 1996). «Wipeout XL». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2017. 
 6. 6,0 6,1 6,2 Wipeout Αρχειοθετήθηκε 2016-08-04 στο Wayback Machine. 2097, έντυπο εγχειρίδιο χρήσης
 7. «Classic Game Room video game review show and website». classicgameroom.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2017. 
 8. «Wipeout 2097 (XL) soundtrack at RacingSoundtracks.com». racingsoundtracks.com. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2024. 
 9. «Wipeout XL Review» (στα αγγλικά). GameSpot. http://www.gamespot.com/reviews/wipeout-xl-review/1900-2531856/. Ανακτήθηκε στις 2017-02-23. 
 10. Imagine Media (1 Σεπτεμβρίου 1996). NEXT Generation Issue #21 September 1996. 
 11. «Edge Magazine | GamesRadar+» (στα αγγλικά). gamesradar. http://www.edge-online.com/review/wipeout-review/. Ανακτήθηκε στις 2017-02-23. 
 12. «The Making Of: Wipeout - Edge Online». 8 Δεκεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
 13. «Top 25 PlayStation Games of All Time». PlayStation: The Official Magazine (Future plc) (1): 34. Σεπτέμβριος 1997. 
 14. «Wipeout XL for PlayStation - GameRankings». www.gamerankings.com. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2017. 
 15. «Wipeout XL Review» (στα αγγλικά). GameSpot. http://www.gamespot.com/reviews/wipeout-xl-review/1900-2531856/. Ανακτήθηκε στις 2017-02-23. 
 16. «20 years of PlayStation: Wipeout revisited» (στα αγγλικά). Digital Spy. 2014-12-07. http://www.digitalspy.com/gaming/feature/a614645/20-years-of-playstation-launch-game-wipeout-revisited.html. Ανακτήθηκε στις 2017-02-23. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]