Wicca

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Wicca ονομάζεται μία θρησκεία, παρακλάδι του παγανισμού, η οποία βασίζεται στην φύση και στη δύναμή της. Στη θρησκεία αυτή τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται (π.χ. η πεντάλφα) και σε πλήρη αντίθεση με τον σατανισμό, έχουν τελείως διαφορετική σημασία. Επίσης, μεγάλο κομμάτι της Wicca είναι η μαγεία. Η μαγεία που χρησιμοποιούν οι Wiccans, δεν έχει καμία σχέση με τα μαγικά που συνήθως εφαρμόζονται (μαύρη μαγεία). Μαγεία θεωρείται η χρήση, απορρόφηση και αποβολή της ενέργειας που έχει κρυμμένη μέσα της η Φύση και η εφαρμογή της για καλό σκοπό. Άλλωστε, βασική αρχή της Wicca είναι: "Κάνε οτιδήποτε θέλεις, εφόσον δεν πληγώνει κανένα".

Οι άνθρωποι που πιστεύουν σ' αυτή τη θρησκεία, ασπάζονται κάποιες ομάδες θεών, όπως: οι αρχαίοι ελληνικοί (Δίας, Ήρα, κ.ά.) , οι αρχαίοι αιγύπτιοι (Ρα, Ίσις, Όσιρις, κ.ά.) και γενικότερα ασπάζονται θεούς που εκπροσωπούν τα τέσσερα βασικά φυσικά στοιχεία: φωτιά, νερό, γη και αέρας.

Μερικά πολύ μεγάλης σημασίας αντικείμενα / έννοιες των Wiccans είναι: Altars, Κρύσταλλοι, Κεριά, Ραβδιά, το Βιβλίο των Σκιών, Ταρό, Πεντάλφα.

  • Altar ονομάζεται ο προσωπικός χώρος στον οποίο ένας Wiccan εφαρμόζει τα ξόρκια του, κάνει εργασίες μαγείας, διαβάζει τα ταρό του. Μπορεί να είναι ένα κομμάτι ξύλο, μια οποιαδήποτε επιφάνεια στην οποία έχει όλα τα αντικείμενα που χρειάζεται. Είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος για το άτομο αυτό και ένα μεγάλο βήμα του προς τη θρησκεία.
  • Οι Κρύσταλλοι θεωρείται πως μεταδίδουν ενέργεια στο άτομο. Κάποιοι επίσης πιστεύουν, ότι μερικά κρύσταλλα γιατρεύουν κάποιες πληγές που μπορεί να έχει κάποιος στην ψυχή, ότι ηρεμούν το άτομο ή και ότι το φέρνουν πιο κοντά στη φύση. Αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της θρησκείας αυτής και συνήθως βρίσκονται πάντα στο altar για να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών μαγείας.
  • Τα κεριά είναι το πιο βασικό στοιχείο σε ένα altar και συνήθως αντιπροσωπεύουν τις θεότητες που πιστεύει ο κάθε Wiccan. Πάντα είναι αναμμένα κατά τη διάρκεια μαγείας.
  • Τα ραβδιά είναι ένα μέσο με το οποίο το άτομο μπορεί να απορροφήσει ή να αποβάλλει ενέργεια, έτσι ώστε να εφαρμόσει διάφορα τελετουργικά, όπως τη δημιουργία ενός προστατευτικού κύκλου (casting a circle).
  • Το Βιβλίο των Σκιών είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα, καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός Wiccan. Το βιβλίο αυτό είναι κάτι σαν ένα ημερολόγιο που φτιάχνει το κάθε άτομο ξεχωριστά και που περιέχει μέσα όλα όσα χρειάζεται να ξέρει σχετικά με τη θρησκεία, τα αντικείμενα που σχετίζονται με αυτήν, διάφορα ξόρκια και φίλτρα που θα ήθελε το άτομο να καταγράψει. Ένας Wiccan μπορεί να έχει πολλά τέτοια βιβλία. Βέβαια το Βιβλίο των Σκιών είναι ένα πολύ προσωπικό βιβλίο, που πολλοί wiccans δεν εμπιστεύονται σε κανένα εκτός από τον εαυτό τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να το δει κάποιος άλλος. Όμως θεωρείται γρουσουζιά να αντιγράψεις το Βιβλίο των Σκιών κάποιου άλλου κατά γράμμα. Ο μόνος αποδεκτός τρόπος για να πάρεις ένα τέτοιο βιβλίο είναι: εάν μεταφέρεται ως κληρονομιά, ή το έχεις αγοράσει και χρησιμοποιείς μόνο αυτά που πιστεύεις ότι σου ταιριάζουν περισσότερο. Επίσης, προτιμάται να είναι χειρόγραφο το βιβλίο, παρά εκτυπωμένο. Μπορεί να περιέχει, ζωγραφιές, χρώματα, κ.λπ.
  • Ταρό είναι ένα σετ χαρτιών, τα οποία προβλέπουν το μέλλον ή συμβουλεύουν σχετικά μ' αυτό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλη συναφής τράπουλα για τον ίδιο σκοπό ή ακόμη και ένα απλό σετ χαρτιών. Επίσης και οι Ρούνοι έχουν τις ίδιες ιδιότητες.
  • Η Πεντάλφα αντιπροσωπεύει, από τις αρχαίες εποχές, τα πέντε βασικά στοιχεία της φύσης: Ύδωρ, Γαία , Ιδέα ή Ιερόν, Ειλή (θερμότητα του ήλιου), Αήρ. Όταν είναι γυρισμένο με την πάνω γωνία να κοιτά προς τα πάνω, αντιπροσωπεύει τον αέρα, ενώ προς τα κάτω τη γη.