Wicca

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η πεντάλφα που είναι περίφρακτη από ένα κύκλο, χρησιμοποιείται από πολλούς υποστηρικτές της θρησκείας Wicca. Το σύμβολο αυτό τοποθετείται συνήθως στον βωμό (altar) του Γουικανού ατόμου με σκοπό να τιμήσει τα στοιχεία της φύσης και τις κατευθύνσεις του συγκεκριμένου συμβόλου.

Wicca (Γουίκα) ονομάζεται μία θρησκεία, παρακλάδι του παγανισμού, η οποία βασίζεται στην φύση και στη δύναμή της. Αναπτύχθηκε στην Αγγλία στα μέσα του 20ου αιώνα και εισήχθη στο κοινό το 1954 από τον Gerald Gardner (Τζέραλντ Γκάρντνερ), ένα Βρετανό συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο. Η Γουίκα βασίζεται σε ένα σύνολο από ποικίλα παγανιστικά και ερμητικά μοτίβα που είναι υπεύθυνα για την θεολογική της δομή και τις τελετουργικές πρακτικές της. Στη θρησκεία αυτή, τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται (π.χ. η πεντάλφα) και σε πλήρη αντίθεση με τον σατανισμό, έχουν τελείως διαφορετική σημασία. Επίσης, μεγάλο κομμάτι της Wicca είναι η μαγεία. Η μαγεία που χρησιμοποιούν οι Wiccans ( Γουικανοί), δεν έχει καμία σχέση με τα μαγικά που συνήθως εφαρμόζονται (μαύρη μαγεία). Μαγεία θεωρείται η χρήση, απορρόφηση και αποβολή της ενέργειας που έχει κρυμμένη μέσα της η Φύση και η εφαρμογή της για καλό σκοπό. Άλλωστε, βασική αρχή της Wicca είναι: "Κάνε οτιδήποτε θέλεις, εφόσον δεν πληγώνει κανένα".

Η Γουίκα είναι τυπικά δυϊστική θρησκεία, λατρεύοντας μία Θεά και ένα Θεό. Οι δύο αυτές θεότητες προβάλλονται παραδοσιακά ως η Θεά της Σελήνης και ο Θεός με τα Kέρατα, αντίστοιχα. Από τη στιγμή που δυϊσμός είναι παραδοσιακός στη Γουίκα, οι πεποιθήσεις κυμαίνονται από τον πολυθεϊσμό μέχρι τον πανθεϊσμό ή τον μονισμό ακόμα και μέχρι τον μονοθεϊσμό της γυναικείας θεότητας.

Μερικά πολύ μεγάλης σημασίας αντικείμενα / έννοιες των Wiccans είναι: οι βωμοί (altars), οι κρύσταλλοι, τα κεριά, τα ραβδιά, το Βιβλίο των Σκιών, το ταρώ και η πεντάλφα.

  • Altar ονομάζεται ο προσωπικός χώρος στον οποίο ένας Wiccan εφαρμόζει τα ξόρκια του, κάνει εργασίες μαγείας, διαβάζει τα ταρό του. Μπορεί να είναι ένα κομμάτι ξύλο, μια οποιαδήποτε επιφάνεια στην οποία έχει όλα τα αντικείμενα που χρειάζεται. Είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος για το άτομο αυτό και ένα μεγάλο βήμα του προς τη θρησκεία.
  • Οι κρύσταλλοι θεωρείται πως μεταδίδουν ενέργεια στο άτομο. Κάποιοι επίσης πιστεύουν, ότι μερικά κρύσταλλα γιατρεύουν κάποιες πληγές που μπορεί να έχει κάποιος στην ψυχή, ότι ηρεμούν το άτομο ή και ότι το φέρνουν πιο κοντά στη φύση. Αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της θρησκείας αυτής και συνήθως βρίσκονται πάντα στο altar για να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών μαγείας.
  • Τα κεριά είναι το πιο βασικό στοιχείο σε ένα altar και συνήθως αντιπροσωπεύουν τις θεότητες που πιστεύει ο κάθε Wiccan. Πάντα είναι αναμμένα κατά τη διάρκεια μαγείας.
  • Τα ραβδιά είναι ένα μέσο με το οποίο το άτομο μπορεί να απορροφήσει ή να αποβάλλει ενέργεια, έτσι ώστε να εφαρμόσει διάφορα τελετουργικά, όπως τη δημιουργία ενός προστατευτικού κύκλου (casting a circle).
  • Το Βιβλίο των Σκιών είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα, καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός Wiccan. Το βιβλίο αυτό είναι κάτι σαν ένα ημερολόγιο που φτιάχνει το κάθε άτομο ξεχωριστά και που περιέχει μέσα όλα όσα χρειάζεται να ξέρει σχετικά με τη θρησκεία, τα αντικείμενα που σχετίζονται με αυτήν, διάφορα ξόρκια και φίλτρα που θα ήθελε το άτομο να καταγράψει. Ένας Wiccan μπορεί να έχει πολλά τέτοια βιβλία. Βέβαια το Βιβλίο των Σκιών είναι ένα πολύ προσωπικό βιβλίο, που πολλοί wiccans δεν εμπιστεύονται σε κανένα εκτός από τον εαυτό τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να το δει κάποιος άλλος. Όμως θεωρείται γρουσουζιά να αντιγράψεις το Βιβλίο των Σκιών κάποιου άλλου κατά γράμμα. Ο μόνος αποδεκτός τρόπος για να πάρεις ένα τέτοιο βιβλίο είναι: εάν μεταφέρεται ως κληρονομιά, ή το έχεις αγοράσει και χρησιμοποιείς μόνο αυτά που πιστεύεις ότι σου ταιριάζουν περισσότερο. Επίσης, προτιμάται να είναι χειρόγραφο το βιβλίο, παρά εκτυπωμένο. Μπορεί να περιέχει, ζωγραφιές, χρώματα, κ.λπ.
  • Ταρώ είναι ένα σετ χαρτιών, τα οποία προβλέπουν το μέλλον ή συμβουλεύουν για αυτό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλη συναφής τράπουλα για τον ίδιο σκοπό ή ακόμη και ένα απλό σετ χαρτιών. Επίσης και οι Ρούνοι έχουν τις ίδιες ιδιότητες.
  • Η πεντάλφα αντιπροσωπεύει, από τις αρχαίες εποχές, τα πέντε βασικά στοιχεία της φύσης: Ύδωρ, Γαία , Ιδέα ή Ιερόν, Ειλή (θερμότητα του ήλιου), Αήρ. Όταν είναι γυρισμένο με την πάνω γωνία να κοιτά προς τα πάνω, αντιπροσωπεύει τον αέρα, ενώ προς τα κάτω τη γη.


Πεποιθήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεολογία

Οι θεολογικές απόψεις στη Γουίκα ποικίλουν. Η συγκεκριμένη θρησκεία συμπεριλαμβάνει θεϊστές, αθεϊστές και αγνωστικιστές με μερικούς να αντιλαμβάνονται τις θεότητες της θρησκείας ως οντότητες με κυριολεκτική ύπαρξη και άλλοι που τις βλέπουν ως αρχέτυπα ή σύμβολα του Carl Jung. Ακόμη και ανάμεσα στους θεϊστές Γουικανούς, υπάρχουν αποκλίνουσες πεποιθήσεις καθώς η Γουίκα περιλαμβάνει πανθεϊστές, μονοθεϊστές, δυϊστικούς, και πολυθεϊστές. Το κοινό χαρακτηριστικό όμως σε αυτές τις αποκλίνουσες αντιλήψεις, είναι πως οι θεότητες της Γουίκα, θεωρούνται μορφές αρχαίων προχριστιανικών θεοτήτων από τους πιστούς.


Δυϊσμός

Αγάλματα του Θεού με τα Κέρατα και της Θεάς της Σελήνης

Οι περισσότερες αρχικές ομάδες των Γουικανών ακολούθησαν πιστά τη δυϊστική λατρεία του Θεού με τα Κέρατα, συσχετισμένος με το κυνήγι και της Μητέρας Θεάς, πιστεύοντας ότι αυτές ήταν οι αρχαίες θεότητες που λάτρευαν οι κυνηγοί-συλλέκτες την Εποχή του Λίθου των οποίων η λατρεία είχε περάσει από γενιά σε γενιά μέχρι και σήμερα.

'Αλλοι Γουικανοί, έχουν υιοθετήσει διαφορετικές μορφές θεότητας από εκείνες του Θεού με τα Κέρατα και της Μητέρας Θεάς. Για παράδειγμα ο Θεός είχε ερμηνευτεί ως ο Βασιλιάς του Δρυός, Βασιλιάς του Ιξού , Θεός του Ήλιου καθώς και ο Θεός της Βλάστησης. Έχει επίσης διατυπωθεί ως ο Ηγέτης του άγριου Κυνηγιού και ως Άρχοντας του Θανάτου. Η Θεά συνήθως απεικονίζεται ως Τριπλή Θεά και ως εκ τούτου είναι μία Τριαδική Θεότητα που περιλαμβάνει τη Παρθένα Θεά (Maiden) , τη Θεά Μητέρα (Mother Goddess) και την Ηλικιωμένη Θεά (Crone), οι οποίες έχουν διαφορετική σημασία η κάθε μία, τη παρθενία , τη γονιμότητα και τη σοφία.

Συμβολισμός της Τριπλής Θεάς (αύξουσα ημισέληνος, πανσέληνος, φθίνουσα ημισέληνος)