Το Βιβλίο των Σκιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τυπικό σύγγραμμα της Wicca. Για το ομώνυμο αντικείμενο που εμφανίζεται στην τηλεοπτική σειρά «Οι Μάγισσες», δείτε: Οι Μάγισσες.

Το Βιβλίο των Σκιών αποτελεί τυπικό σύγγραμμα της Wicca και το περιεχόμενό του συνίσταται στις κεντρικές τελετουργίες, πρακτικές και κεκτημένα της εν λόγω νεοπαγανιστικής παράδοσης. Ο νεομύητος αντιγράφει το περιεχόμενο του βιβλίου με πρωτότυπο αυτό του μύστη (Αρχιερέα) του, ο οποίος το είχε παρομοίως αντιγράψει από τον δικό του/της μύστη. Ενώ απαγορεύεται η αλλοίωση του κατά παράδοση περιεχομένου του, επιτρέπονται οι εκάστοτε προσθήκες. Εκτός από το παραδισιακό αντίτυπο, ορισμένοι ακόλουθοι του κινήματος διατηρούν το προσωπικό τους «Βιβλίο Σκιών», το περιεχόμενο του οποίου χαίρει αποκλειστικά προσωπικής χρήσης και δεν μεταλαμπαδεύεται πάντοτε στους νεομύητους.

Ο όρος «Βιβλίο των Σκιών» είκαζεται ότι προέρχεται από τον Τζέραλντ Γκάρντνερ, ο οποίος υποτίθεται ότι τον άντλησε από ένα σανσκριτικό εγχειρίδιο της μαντικής τέχνης, το οποίο την βάσιζε στο μήκος της σκιάς.

Στις νεότερες και «εκλεκτικιστικές» μορφές του, ο Νεοπαγανισμός χρησιμοποιεί το Βιβλίο των Σκιών περισσότερο ως αρχείο καταγραφής για τελετουργίες και ξόρκια (και τον σκοπό τον οποίο εξυπηρετούν) ή και για άλλες μεταφυσικές πληροφορίες περί μαγείας. Το κείμενο αυτό μπορεί είτε να αποτελεί κεκτημένο κάποιου ιδιώτη είτε κάποιας οργανωμένης σύναξης μάγων/μαγισσών και δεν μεταδίδεται από τον μέντορα στον μαθητευόμενο. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να αποτελεί απλώς ένα αρχείο αποθηκευμένο με ηλεκτρονικά μέσα ή δημοσιευμένο σε κάποια ιστοσελίδα. Κάποιοι ακόλουθοι του κινήματος ισχυρίζονται ότι το Βιβλίο των Σκιών πρέπει να αποτελεί αποκλειστική πήγη για ξόρκια, ενώ εάν κάποιος επιθυμεί να καταγράφει τις ιδέες του, τις εμπειρίες του και τα συναισθήματά του αναφορικά με το πιστεύω του, θα πρέπει να το κάνει σε ένα ξεχωριστό βιβλίο, το οποίο αποκαλείται «Βιβλίο Καθρεφτών» (Scott Cunningham, Wicca: A Guide for the Solitary Practitioner [Wicca: Οδηγός για τον Μοναχικό Μύστη], Llewellyn Books, pp. 79-80)

Το Βιβλίο των Σκιών όπως παρουσιάζεται στη σειρά Οι Μάγισσες

Ένα Βιβλίο Σκιών φανταστικής επινόησης απαντά στην τηλεοπτική σειρά Οι Μάγισσες και στο εξώφυλλό του φέρει αποκρυφιστικό τρίγωνο (τρίκεντρο).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]