Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Geraki/Structured Discussions Archive 1

FilipposTrains (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα σας. Μήπως γνωρίζετε πότε χρησιμοποιούμε το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό και πότε το Πρότυπο:Πόλη ; Έχω δεί πόλεις να χρησιμοποιούν το πρώτο πρότυπο και χωριά να χρησιμοποιούν το δεύτερο. Υπάρχει κάποια πολιτική σχετικά με αυτό; Πάντως έχω παρατηρήσει πως το πρώτο πρότυπο είναι πιο εύχρηστο και με περισσότερες πληροφορίες απο το πρώτο. Ευχαριστώ.

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Πρακτικά το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό είναι/ήταν χρήσιμο και σχεδιασμένο αποκλειστικά για ελληνικούς οικισμούς (χωριά/κωμοπόλεις/πόλεις). Όπως άλλωστε και το Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα). Ουσιαστικά όμως είναι αμφότερα παρατημένα πρότυπα και το μόνο που βελτιώνεται συνεχώς είναι το Πρότυπο:Πόλη. Υπήρξε πριν 5-6 χρόνια να μεταφερθούν κάποια δεδομένα στα Wikidata και να αντικατασταθεί στα λήμματα το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό με το Πρότυπο:Πόλη (ή έστω συγχρονιστεί με αυτό) αλλά στη μέση των ενεργειών δημιουργήθηκαν νέα πρότυπα που το χρησιμοποιούσαν και χάθηκε η μπάλα... Κατά τα άλλα, είναι ένα κακό πρότυπο που χρειάζεται αναδημιουργία, αλλά επί του παρόντος μπορεί να χρησιμοποιείται για ελληνικά χωριά.

FilipposTrains (συζήτησησυνεισφορές)

Ευχαριστώ για την απάντηση. Πάντως τουλάχιστον για χωριά το πρότυπο:κωμόπολη χωριό έχει περισσότερα δεδομένα απ'ότι το πρότυπο:πόλη όπως είναι κοινότητα, πρώην όνομα, δημοτική ενότητα, γεωγραφικό διαμέρισμα, κλπ που το κάνουν πιο χρηστικό. Νομίζω πως αν είναι το πρότυπο:πόλη να αντικαταστήσει το πρότυπο:κωμόπολη χωριό θα χρειαστεί βελτιώσεις.

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Τα περισσότερα τα υποστηρίζει και το Πόλη, χωρίς να είναι τεκμηριωμένα στην περιγραφή. Κατά τα άλλα είναι πολυσυζητημένα τα προβλήματα που υπάρχουν με την ασυμφωνία των παραμέτρων, π.χ. Πληθυσμός/πληθυσμός. Πρόκειται για ένα μεγάλο Μπουρδούκλωμα. Επίσης υπάρχουν και στοιχεία στα πρότυπα που δεν είναι ορατά (μεταδεδομένα), το Πρότυπο:Πόλη μπορεί να τραβήξει δεδομένα από τα Wikidata, και επίσης το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό έχει πολύ κακή μορφοποίηση (παράδειγμα: σε σκούρα εμφάνιση είναι άσπρα γράμματα σε άσπρο φόντο [αντί σκούρο] ενώ όλα τα υπόλοιπα πρότυπα είναι προσαρμοζόμενα). Οπότε δεν είναι ακριβώς χρηστικό αλλά συνήθειο.

FilipposTrains (συζήτησησυνεισφορές)

Συνεπώς καλύτερα να χρησιμοποιώ το Πρότυπο:Πόλη ανεξάρτητα απο το αν ο οικισμός είναι χωριό/κωμόπολη/πόλη;

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Το όνομα «Πόλη» έχει ξεμείνει από πολύ παλιά επειδή οι άλλες εναλλακτικές ονομασίες έχουν καταληφθεί από άλλα πρότυπα (το μπουρδούκλωμα), πρακτικά μπορεί να χρησιμοποιείται, και χρησιμοποιείται από χωριουδάκι μέχρι μεγάπολη. Μπορείς να δεις ότι ακόμη και χωρίς να συμπληρωθεί οποιαδήποτε παράμετρος είναι χρήσιμο και στην Αστόρια και στο Κοίλι Εύβοιας, και στο Μαϊάμι. Κάτι που βοηθά και στην τυποποίηση. Αν μιλάμε για ελληνικά χωριά, προφανώς είναι αποδεκτή η χρήση και του Κωμόπολη χωριό που θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

FilipposTrains (συζήτησησυνεισφορές)

Ευχαριστώ. Νομίζω πως θα χρησιμοποιώ το Πρότυπο:Πόλη τότε αφού είναι καλύτερο απο το Πρότυπο:κωμόπολη χωριό και πρέπει να υπάρχει τυποποίηση. Απλώς το πρώτο πρότυπο χρειάζεται μερικές προσθήκες όπως επισήμαινα στην σελίδα συζήτησης του.

Απαντήστε στο "Ερώτηση από FilipposTrains"