Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Geraki/Structured Discussions Archive 1

Μητσίκας (συζήτησησυνεισφορές)

Ευχαριστώ για την απάντηση. Δηλαδή, για να ανακεφαλαιώσουμε, για τις πινακίδες πρέπει να μείνω στις επίσημες του ΚΟΚ, σωστά; Δηλαδή, αν υπάρχει μία φωτογραφία (Την οποία μπορώ να αναγνωρίσω πως δεν είναι photoshop, από τα metadata), δεν μπορεί να μπει σε λήμμα, σωστά; Π.χ. πρέπει να καταφύγω στην επίσημη νομοθεσία της εκάστοτε υπηρεσίας, για να πάρω πληροφορίες (Αν και φοβάμαι, γιατί είναι πρωτογενείς πηγές, και δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να δώσουν εγκυκλοπαιδικότητα.). Κρίμα, γιατί είχα βασιστεί σε πολλές από αυτές τις πινακίδες, κι εγώ και άλλοι (Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε.).


Υ.Γ. Συγνώμη που δεν το γράφω στην Αγορά, αλλά δεν ξέρω αν με τα πρότυπα που χρησιμοποιώ, θα έρθει η ειδοποίηση σε εσάς.

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Όπως έγραψα και άλλη φορά, στο θέμα που έχεις επιλέξει θα έχεις πάντα πρόβλημα εγκυκλοπαιδικότητας και επαληθευσιμότητας για ολόκληρα τα λήμματα ή για μεγάλο μέρος του περιεχομένου τους. Προφανώς έχει μεράκι πάνω στο θέμα, και είναι αξιέπαινο και ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι η Βικιπαίδεια ο χώρος όπου θα χωρέσει όλο αυτό το μεράκι. Αν έκανες κάτι εξειδικευμένο σε ένα δικό σου blog ή ακόμη και σε ένα wiki εκτός Βικιπαίδειας θα είχες μεγαλύτερη ευχέρεια στο να αναρτήσεις όλα αυτά που θέλεις να αναρτήσεις.

Ελπίζω να μην νομίσεις ότι δεν μου αρέσει/ενδιαφέρει το συγκεκριμένο αντικείμενο. Το αντίθετο, πολλές από τις προηγούμενες και σημερινές δραστηριότητές μου συνδέονται με τις μεταφορές. Απλώς γνωρίζω το που μπορώ να συνεισφέρω το κάθε τι (π.χ. συνεισφέρω στο OSM από το 2007, περνάω στα Wikidata τα στοιχεία από τα καράβια πριν διαγραφούν από τη Βικιπαίδεια κλπ.)

Για την ανακεφαλαίωση: Αν το ανέλυες λίγο περισσότερο πριν την ερώτηση, είχες ήδη την απάντηση εδώ, π.χ. οι φωτογραφίες από το Mapillary μπορούν να ανεβούν στα Commons (είναι υπό ελεύθερη άδεια) οπότε είναι ακριβώς το ίδιο: είτε Mapillary είτε Commons είναι απλά μια φωτογραφία. Οπότε ναι, για τις πινακίδες πρέπει να μείνεις στις επίσημες του ΚΟΚ, αλλά πιθανά να μην χρειάζεται και να μην είναι εγκυκλοπαιδική μια πινακοθήκη όλων των πινακίδων, δεν είναι το ζουμί του τι χρειάζεται να μάθει κάποιος εγκυκλοπαιδικά για τις πινακίδες στην Ελλάδα ή αλλού. Αντιθέτως μια πινακοθήκη Κυκλοφοριακές πινακίδες στην Ελλάδα στα Commons είναι απολύτως αποδεκτή και χρήσιμη, και μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις τωρινές, τις παλιές, ίσως και τις μη επίσημες (ναι, μπορεί να είναι στα ελληνικά).

Μητσίκας (συζήτησησυνεισφορές)

Οκ, και ευχαριστώ για την επισήμανση. Ναι, το να αναφέρονται χύμα οι πινακίδες σαν πινακοθήκη είναι λάθος, αλλά το λήμμα Πινακίδες οδοσήμανσης στην Ελλάδα περιλαμβάνει και πληροφορίες για την ιστορία τους (Συμβάσεις, μεταβολές στα διαγράμματα,, νέες νομοθεσίες κλπ.) και γενικές οδηγίες (Όπως υλικό κατασκευής, ανακλαστικότητα, γλώσσα κλπ.), ενώ οι πινακίδες δεν είναι απλή gallery, όπως ήταν το 2016 ας πούμε, αλλά σταδιακά το αλλάζω σε πίνακες με περιγραφή, αρίθμηση, ΦΕΚ θέσπισης κλπ. Απλώς δεν είναι όλο το λήμμα έτσι, άρχισα πέρυσι το καλοκαίρι και μέχρι τώρα έχω φτάσει στις πληροφοριακές. Πέραν αυτού, πολλές επίσημες πινακίδες λείπουν ή έχουν άλλο διάγραμμα. Όσον αφορά το Mapillary, έχω συνεισφέρει και ο ίδιος, έχει κάποια εργαλεία που δεν έχει το Street View και μου φαίνεται χρήσιμο. Δεν ήξερα πως μπορούσαν να ανέβουν λήψεις από το Mapillary ΚΑΙ στα Commons (Δεν ξέρω αν κάνουν οι άδειες χρήσεις), πάντως γενικά φοβάμαι αρκετά για τα πνευματικά δικαιώματα, αν και ξέρω πως το κείμενο της νομοθεσίας της Ελλάδας είναι ελεύθερο προς χρήση. Οπότε, λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω, έχω δύο προτάσεις:1) Να φύγουν τα διαγράμματα από το λήμμα της ΒΠ και να μεταφερθούν στην πινακοθήκη που προτείνετε 2) Να μείνουν μόνο οι επίσημες και να δημιουργηθεί παράλληλα και η πινακοθήκη με κάθε πινακίδα που γνωρίζουμε. Προσωπικά θα διάλεγα το δεύτερο, αλλά θα ήθελα να ακούσω και την άποψη ενός πιο έμπειρου από εμένα. (Εγώ προσωπικά συνεισφέρω εδώ και 3-4 χρόνια, αλλά μόνο πέρυσι κατάλαβα πως λειτουργεί η εγκυκλοπαιδικότητα, κάτι το οποίο επηρέασε τις επεξεργασίες μου πριν το 2020.)

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Ναι, αλλά το να μην είναι απλή gallery δεν σημαίνει ότι το να γίνει Μια πλήρης έκθεση κάθε πιθανής λεπτομέρειας. Επίσης αυτό που θα μεταφερθεί στα Commons δεν χρειάζεται να είναι σε μορφή gallery, το αντίθετο: μπορεί να μεταφερθεί όπως είναι ως πίνακας. Το καλύτερο είναι να μεταφερθούν όλοι οι πίνακες στην αντίστοιχη σελίδα στα Commons, και στην ενότητα 3 με τις τρέχουσες πινακίδες να μείνουν οι περιγραφές των τεσσάρων κατηγοριών με δύο παραδείγματα για κάθε κατηγορία, στο τέλος της σελίδας θα υπάρχει το πρότυπο {{commons}} που θα στέλνει προς την αντίστοιχη με όλες τις πινακίδες. Ναι, το εδώ λήμμα θα είναι μικρότερο σε μήκος αλλά το ίδιο πληροφοριακό, ενώ η δυνατότητα να δει κανείς όλες τις πινακίδες εξακολουθεί να υφίσταται. Το ίδιο άλλωστε γίνεται και σε άλλου είδους λήμματα, όπου π.χ. το Ιθάκη (Καβάφης) δεν έχει ολόκληρο το ποίημα αλλά στέλνει στην Βικιθήκη (Ιθάκη).

Απαντήστε στο "Σχετικά με εικόνες"