Συζήτηση:Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το άρθρο λέει ότι η Ισπανία έχει Βασιλευομένη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το ίδιο λέει και το άρθρο Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δε ξέρω ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους, αν υπάρχει, ας το κοιτάξει κάποιος. Για τα interwiki, η αγγλική ΒΠ γράφει ότι η Ισπανία έχει en:Constitutional monarchy. AmalgamΣυζήτηση 17:20, 7 Ιουνίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Μόλις βρήκα ότι υπάρχει και το Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία..AmalgamΣυζήτηση 17:26, 7 Ιουνίου 2007 (UTC)[απάντηση]

OK για τα interwikis. --Focal Point 16:29, 16 Ιουνίου 2007 (UTC)[απάντηση]


Καμία διαφορά δεν υπάρχει, αγαπητέ φίλε. Όταν το καθεστώς είναι Βασιλευομένη Δημοκρατία, σημαίνει ταυτόχρονα ότι είναι και κοινοβουλευτική. Ειδάλλως δεν θα είναι Δημοκρατία. Βασιλεία χωρίς κοινοβούλιο σημαίνει ότι το καθεστώς είναι Απόλυτη Μοναρχία. Επίσης, Βασιλεία με κοινοβούλιο με τον μονάρχη να έχει διευρυμένες εξουσίες και ο ρόλος του να μην είναι διακοσμητικός σημαίνει ότι το καθεστώς είναι Συνταγματική Κοινοβουλευτική Μοναρχία. Στην αγγλική ορολογία δεν υπάρχει ο όρος Βασιλευομένη. Ελπίζω να σε διαφώτισα. Ευχαριστώ! — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 94.69.50.118 (συζήτησησυνεισφορά) .


Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, στο Λήμμα ή Άρθρο Μοναρχία, υπήρχε η Ενότητα Συνταγματική Κοινοβουλευτική Μοναρχία. Κάποιος ανόητος ψυχασθενής, μη έχοντας τι να κάνει, έσβησε από το Λήμμα Μοναρχία την Ενότητα Συνταγματική Κοινοβουλευτική Μοναρχία, η οποία προσδιορίζει, επιγραμματικά έστω, ένα συγκεκριμένο συνταγματικό πλαίσιο και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να καταλάβει τις διαφορές του συστήματος αυτού, από τη Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αφού στη συγκεκριμένη ενότητα (Συνταγματική Κοινοβουλευτική Μοναρχία), αναλύονται οι διαφορές που έχουν τα δύο αυτά συστήματα. Επιπλέον, γίνεται και μία ιστορική καταγραφή των δύο αυτών συστημάτων. Κάποιος, παρακαλώ, να επαναφέρει την Ενότητα Συνταγματική Κοινοβουλευτική Μοναρχία, για να υπάρχει καλλίτερη ενημέρωση.78.87.141.192 14:39, 2 Αυγούστου 2012 (UTC)[απάντηση]

Είναι λάθος ο τρόπος αυτό που είναι γραμμένο στο κύριο Λήμμα, ότι η Συνταγματική Μοναρχία και η Κοινοβουλευτική Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι το ίδιο. Κάποιος, θα πρέπει να επαναφέρει τις προηγούμενες ρυθμίσεις, όπου γίνεται αντικειμενικότερη ανάλυση, για στη σωστή ενημέρωση του κόσμου.

Σοβαρό λάθος![επεξεργασία κώδικα]

Έτυχε να επιμελούμαι διάφορα σχετικά λήμματα και βλέπω ότι στο παρόν ταυτίζεται η Συνταγματική μοναρχία με τη Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία!!! Αυτό είναι τραγικό λάθος! Η πρώτη ανήκει στα μοναρχικά πολιτεύματα ενώ η δεύτερη στα δημοκρατικά/κοινοβουλευτικά όπως πολύ ορθά είναι ταξινομημένα στο λήμμα Πολίτευμα#Ταξινομία. Ίσως το λάθος προέρχεται από κάποιον που έχει σπουδάσει στην Αγγλία (;) γιατί, ενώ το πολίτευμα του Ηνωμένου Βασιλείου ορίζεται παγκοσμίως ως Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται Συνταγματική μοναρχία. Επίσης είναι σημαντικό να γίνει ο διαχωρισμός αυτών των δύο πολιτευμάτων γιατί τα είχαμε και τα δύο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα την περίοδο 1843-1862 είχαμε Συνταγματική μοναρχία και όλες τις επόμενες είχαμε Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία όπως επίσης ορθά αναφέρεται στο λήμμα Κατάλογος Πρωθυπουργών της Ελλάδας.

Ποια είναι διαφορά; Μα φυσικά ότι στη μεν Συνταγματική μοναρχία ανώτατος άρχων είναι ο Μονάρχης περιοριζόμενος όμως σε κάποιο βαθμό από το σύνταγμα που έχει παραχωρήσει/υπογράψει ενώ στη δε Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ανώτατος άρχωνόργανο είναι ο Λαός ενώ ο Βασιλιάς (και όχι Μονάρχης) έχει μικρό ρόλο.

--Protnet (συζήτηση) 15:08, 21 Σεπτεμβρίου 2013 (UTC)[απάντηση]

συμφωνω αλλο το ενα αλλο το αλλο .Στην βασιλευομενη ο βασιλιας ειναι συμβολικός .Στην συνταγματικη μοναρχια οι εξουσιες του περιοριζονται αλλα ο διος εχει σαφεστατα αρκετες πολιτικες αρμοδιοτητες σε σχεση με την βασιλευομενη δημοκρατια ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 85.73.129.123 (συζήτησησυνεισφορά) .

  • Το «Κοινοβουλευτική» είναι εν προκειμένω πλεονασμός. Ποιαν άλλη μορφή θα μπορούσε να έχει μια Βασιλευόμενη Δημοκρατία από την κοινοβουλευτική ;
  • Πέραν αυτού, στην ελληνική γλώσσα και στην ελληνική συνταγματική ιστορία το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Το άρθρο 21 του Συντάγματος του 1952 λέει : «Το Πολίτευμα της Ελλάδος είναι Βασιλευομένη Δημοκρατία». [1].
  • Είδα παραπάνω την άποψη ότι «στη Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ανώτατος άρχων είναι ο Λαός». Όχι. Ανώτατος άρχων είναι ο βασιλιάς. Ο λαός (δηλ. το εκλογικό σώμα) είναι το ανώτατο όργανο της πολιτείας.--Ignoto (συζήτηση) 20:58, 2 Αυγούστου 2017 (UTC)[απάντηση]


«Ποιαν άλλη μορφή θα μπορούσε να έχει μια Βασιλευόμενη Δημοκρατία από την κοινοβουλευτική ; »
Απάντηση: Μια μη κοινοβουλευτική ίσως;
Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του πολιτεύματος είναι ο κοινοβουλευτισμός, όχι ο βασιλιάς. (Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει όντως μια μη κοινοβουλευτική βασιλευόμενη δημοκρατία, π.χ. μια βασιλευόμενη άμεση δημοκρατία ή μια βασιλευόμενη προεδρική δημοκρατία). Γι' αυτό στη βιβλιογραφία τα κοινοβουλευτικά πολιτεύματα συνήθως ομαδοποιούνται άσχετα αν είναι βασιλευόμενα ή προεδρευόμενα. Επειδή ορίζονται από τον κοινοβουλευτισμό δηλαδή την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Το ότι δεν αναφέρεται στο Σύνταγμα του 1952 δεν σημαίνει κάτι. Ο όρος και όλο το θεωρητικό υπόβαθρο αναπτύχθηκε αργότερα.
Για το άρχων και όργανο έχεις απόλυτο δίκιο. Το διορθώνω.
--Protnet (συζήτηση) 22:06, 2 Αυγούστου 2017 (UTC)[απάντηση]


  • «βασιλευόμενη άμεση δημοκρατία ή βασιλευόμενη προεδρική δημοκρατία». Τί διαβάζει κανείς στην ΒΠ !
  • «Ο όρος και όλο το θεωρητικό υπόβαθρο αναπτύχθηκε αργότερα» (από το 1952 !!!). Τί μαθαίνει κανείς στην ΒΠ !

Κάνει όμως πολύ ζέστη για διορθωπόλεμο. Ας μείνει ο σολοικισμός.--Ignoto (συζήτηση) 11:54, 3 Αυγούστου 2017 (UTC)[απάντηση]


Σόρρυ ρε φίλε αλλά σοβαρά τώρα, από πού εξάγεται το συμπέρασμα ότι μια βασιλευόμενη δημοκρατία είναι ντε και καλά κοινοβουλευτική; Υπάρχει κάποια αιτιατή σχέση ανάμεσα στο ένα και στο άλλο; Εξάλλου σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχουν ό,τι κουφά πολιτεύματα μπορείς να φανταστείς. Για παράδειγμα η Ανδόρα έχει ημιεκλεγόμενη κοινοβουλευτική διαρχία (!!!). Η Μαλαισία έχει εκλεγόμενη συνταγματική μοναρχία (όπου ο μονάρχης εκλέγεται για θητεία 5 ετών)! Επίσης υπάρχουν και τα πολιτεύματα του παρελθόντος που είναι ακόμα πιο περίεργα αλλά και τα μελλοντικά. Μπορεί στο μέλλον η Αμερική να αποκτήσει βασιλιά και έτσι όντως να έχει βασιλευόμενη προεδρική δημοκρατία (κάτι τέτοιο είναι το θέμα της τηλεοπτικής σειράς Kings). Οπότε σε ένα εγκυκλοπαιδικό λήμμα ένα πολίτευμα πρέπει να αναφέρεται με τον πιο πλήρη, παγκόσμιο και διαχρονικό τρόπο. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο για τον αναγνώστη.
Ως όρος, η λέξη «κοινοβουλευτισμός» μπήκε σχετικά πρόσφατα σε χρήση. Πριν μισό αιώνα στη βιβλιογραφία τα πολιτεύματα της Ελλάδας αναφέρονταν ως βασιλευόμενη δημοκρατία και μετά αβασίλευτη δημοκρατία, έτσι σκέτα. Φαντάζεσαι σήμερα να σε ρωτήσει κάποιος τι πολίτευμα έχει η Ελλάδα και να πεις «αβασίλευτη δημοκρατία»; Άλλοι καιροί τότε άλλοι σήμερα. Τότε το συνταγματικό δίκαιο ήταν απλά ένας θεωρητικός προβληματισμός κάποιων πρωτοπόρων νομικών. Σήμερα είναι ένας στιβαρός επιστημονικός κλάδος. Ακόμα πιο μετά δημιουργήθηκε και η διοικητική επιστήμη, άλλος επιστημονικός κλάδος που μελετάει τα πολιτεύματα από μια πιο αφηρημένη και τεχνική σκοπιά χωρίς τις αξιώσεις και τα δόγματα της νομικής επιστήμης. Σύμφωνα λοιπόν με τη σύγχρονη ταξινομία, το πολίτευμα της Ελλάδας το 1952 ήταν βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία ασχέτως τι έλεγε το τότε Σύνταγμα. Ομοίως, όπως είπα πιο πάνω, σύμφωνα με την ελληνική βιβλιογραφία, το πολίτευμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επίσης βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία ασχέτως αν το δικό τους σύνταγμα λέει «συνταγματική μοναρχία».
Κι ένα κερασάκι bonus: Το πιο περίεργο πολίτευμα, αν το δεις όπως είπαμε αυστηρά επιστημονικά και τεχνικά, το έχει το Βατικανό που έχει θεοκρατική εκλεγόμενη απόλυτη μοναρχία (με ισόβια θητεία)!
--Protnet (συζήτηση) 00:26, 4 Αυγούστου 2017 (UTC)[απάντηση]


  • "Τότε [δεκαετία του 1950 !] το συνταγματικό δίκαιο ήταν απλά ένας θεωρητικός προβληματισμός κάποιων πρωτοπόρων νομικών".
  • "Ακόμα πιο μετά [την δεκαετία του 1950 !] δημιουργήθηκε και η διοικητική επιστήμη κτλ. κτλ"

Και άλλα πολλά. Αφού δεν το κατέχεις το θέμα "εκ των έσω", αγαπητέ, γιατί ξανοίγεσαι τόσο ; --Ignoto (συζήτηση) 07:54, 4 Αυγούστου 2017 (UTC)[απάντηση]


Κοίτα, είναι λόγο κουραστικό να αναπτύσσεις μια επιχειρηματολογία και μετά να σε γειώνει ο άλλος με αφοριστικές ατάκες. Εν πάση περιπτώσει, για να απαντήσω σε αυτά που ξεχώρισες ως σημαντικά από όλα όσα είπα, η διοικητική επιστήμη εμφανίστηκε δειλά δειλά στην Ελλάδα κάπου στα μέσα '80 αρχές '90, παράλληλα με την ίδρυση της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Της πήρε χρόνια για να καθιερωθεί ως επιστημονικός κλάδος και κατά κάποιους ακόμα και σήμερα συνεχίζει να διεκδικεί τη θέση της. Υπάρχουν συνταγματολόγοι που δεν την αναγνωρίζουν ως επιστήμη. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με το συνταγματικό δίκαιο παλαιότερα (και με κάθε επιστημονικό κλάδο κάποια στιγμή). Μπορεί σήμερα οι συνταγματολόγοι να κάνουν παρέλαση στα κανάλια αλλά παλιά υπήρχε μόνο ένας Τσάτσος κι αυτός με το ζόρι.
Τέλος πάντων, νομίζω ότι πολύ ασχοληθήκαμε με το δάχτυλο και καθόλου με το φεγγάρι. Το λήμμα είναι λίγο άλλα αντ' άλλων. Ασχολείται με απόλυτη και συνταγματική μοναρχία που είναι εκτός θέματος και αυτό γιατί όπως είπα επανειλημμένα υπάρχει σύγχυση με τους αντίστοιχους αγγλικούς όρους. Ακόμα και η διαγλωσσική σύνδεση είναι λάθος. Θα τα γράψω λοιπόν ξεκάθαρα για να διαλυθεί το μπέρδεμα.
ελληνικός όρος αντίστοιχος αγγλικός όρος ανήκει στα
Συνταγματική μοναρχία Constitutional monarchy with active monarch μοναρχικά πολιτεύματα
Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Constitutional monarchy with ceremonial monarch δημοκρατικά πολιτεύματα
Η ριζική διαφορά αυτών των δύο δεν είναι τόσο η ύπαρξη πρωθυπουργού ή μη, αλλά η κοινοβουλευτική αρχήαρχή της δεδηλωμένης που λέμε) δηλαδή πρόταση μομφής ή δυσπιστίας, δηλαδή η δυνατότητα του κοινοβουλίου να καθαιρέσει την κυβέρνηση. Στην συνταγματική μοναρχία δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα (ποιον να ρίξει άλλωστε, το βασιλιά-κυβερνήτη;). Για αυτό τονίζεται η λέξη κοινοβουλευτισμός, γιατί είναι η ουσία του πολιτεύματος. Και φυσικά ούτε λέξη για όλα αυτά στο λήμμα.
--Protnet (συζήτηση) 19:59, 4 Αυγούστου 2017 (UTC)[απάντηση]
Πάντως, για να βάλουμε ένα από τα υποθέματα της συζήτησης σε ένα πλαίσιο, ο ισχυρισμός ότι το συνταγματικό δίκαιο είναι στην Ελλάδα σχετικά νέα εισαγωγή δεν είναι βάσιμος. Ο Τσάτσος θεωρεί στο βιβλίο του το έργου του Σαρίπολου με έτος έκδοσης το 1913 «μεγάλη αφετηρία της ελληνικής επιστήμης του Συνταγματικού Δικαίου». Έπειτα είναι ο Αλέξανδρος Σβώλος, ο Χρήστος Σγουρίτσας, ο Αριστόβουλος Μάνεσης, ο Θεμιστοκλής Τσάτσος. Αρα μιλάμε για τουλάχιστον ένα αιώνα επιστημονικής ενασχόλησης από πολύ μεγάλους νομικούς. --cubic[*]star 20:29, 4 Αυγούστου 2017 (UTC)[απάντηση]