Star Wars Jedi: Fallen Order

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Star Wars Jedi: Fallen Order
ΔημιουργόςRespawn Entertainment, Criterion Games και Panic Button
ΕκδότηςElectronic Arts
ΠλατφόρμαPlaystation 4, Xbox One, Microsoft Windows, PlayStation 5 και Xbox Series X and Series S
Ημ/νία κυκλοφορίας15  Νοεμβρίου 2019 (παγκόσμιο)
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Star Wars Jedi: Fallen Order είναι βιντεοπαιχνίδι δράσης και περιπέτειας της Respawn Entertainment που δημοσιεύτηκε από την Electronic Arts.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Star Wars Jedi: Fallen Order έχει επηρεαστεί πολύ από το σύστημα μάχης του Batman: Arkham Asylum και από το level design του Metroidvania.[1] Επίσης είναι φανερό πως το σύστημα parkour του παιχνιδιού έχει επηρεαστεί από την σειρά βιντεοπαιχνιδιών Tomb Raider. Το gameplay είναι αυτό ενός παιχνιδιού δράσης-περιπέτειας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τους παίκτες που θέλουν να «πηδήξουν σε μια κατάσταση» και να ασχοληθούν με αυτό, έχοντας ένα φωτόσπαθο και τις δυνατότητες της Δύναμης. Το βιντεοπαιχνίδι δεν σε ενθαρρύνει να παίξεις κρυφά, αλλά το ακριβώς αντίθετο, σε ενθαρρύνει να πολεμήσεις κατά-μέτωπο. Κατά την διάρκεια μίας μάχης, η χρήση της δύναμης αποτελείται από τρεις διαφορετικές ικανότητες, Force Push (ο χαρακτήρας χρησιμοποιεί την Δύναμη για να απομακρύνει ένα αντικείμενο), Force Pull (ο χαρακτήρας χρησιμοποιεί την Δύναμη για να τραβήξει ένα αντικείμενο κοντά του), και Force Stop (ο χαρακτήρας χρησιμοποιεί την Δύναμη για να σταματήσει ένα αντικείμενο από το να κινείται)

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέντε χρόνια μετά την εκτέλεση του Order 66 και την αρχή της Μεγάλης Κάθαρσης των Τζεντάι, ο πρώην Τζεντάι πανταουάν Cal Kestis κρύβεται από τη νεογεννημένη Γαλαξιακή Αυτοκρατορία στον πλανήτη Bracca, όπου εργάζεται ως σωτήρας πολεμικών πλοίων από τους Πολέμους των Κλώνων, ο Cal χρησιμοποιεί τη δύναμη για να σώσει τον φίλο του Prauf από το να πέσει στο θάνατό του. Το περιστατικό καταγράφεται από ένα Imperial Probe Droid που μεταδίδει τις πληροφορίες στην αυτοκρατορία. Η Αυτοκρατορία στέλνει δύο Inquisitors γνωστούς ως Δεύτερη Αδελφή και Ενάτη Αδελφή[2] για να ακολουθήσουν τον Cal. Αφού σκοτώvετε ο Prauf, ο Cal κάνει τη διαφυγή του, ασχολούμενος σύντομα με τη Δεύτερη Αδελφή προτού διασωθεί από έναν πρώην ιππότη Τζεντάι, που ονομάζεται Cere Junda, και ο πιλότος συνεργάτης του Greez Dritus στο πλοίο τους, το Stinger Mantis.

Στον πλανήτη Bogano

Η Cere παίρνει τον Cal στον πλανήτη Bogano, ελπίζοντας ότι ο Cal μπορεί να έχει πρόσβαση σε μια αρχαία θόλο. Στο δρόμο προς τον θόλο, ο Cal μιλάει σε ένα μικρό droid που ονομάζεται BD-1, το οποίο του δείχνει ένα μήνυμα από έναν πρώην Jedi, τον Eno Cordova. Το μήνυμα αποκαλύπτει ότι ένας θησαυρός χτίστηκε από έναν αρχαίο πολιτισμό που ονομάζεται Zeffo και ένα Jedi Holocron που περιέχει έναν κατάλογο παιδιών ευαίσθητων στην Δύναμη είναι κρυμμένο από τον Cordova. Η Cere πιστεύει ότι ο κατάλογος θα μπορούσε να βοηθήσει στην δημιουργία μιας νέας τάξης Jedi, αλλά ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο είναι να ακολουθήσουν τη διαδρομή του Cordova. Ο Cal κατευθύνεται στο σπίτι των Zeffo και εξερευνά έναν αρχαίο ναό. Εκεί βρίσκει μια ένδειξη που δείχνει τον φίλο του Cordova και τον οπλαρχηγό Tarfful, στον πλανήτη Kashyyyk.

Περιπέτειες στον Kashyyyk

Στον Kashyyyk, ο Cal καταλαμβάνει ένα Imperial AT-AT και κατευθύνεται προς τα δάση. Στο δρόμο του συναντά τον επαναστάτη Saw Gerrera. Ο Cal συνεργάζεται με τους Επαναστάτες για να νικήσει τις αυτοκρατορικές δυνάμεις και να απελευθερώσει τους δούλους Wookiee. Ο Cal δεν μπόρεσε να βρει τον Tarfful και επέστρεψε στον Zeffo για να βρει περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το Holocron. Εκεί, αντιμετωπίζει την Δεύτερη Αδελφή, η οποία αποκαλύπτει τον εαυτό της ως πρώην πάνταγουαν της Cere, το αληθινό της όνομα είναι Trilla Suduri. Ο Cal μαθαίνει ότι πρέπει να βρει ένα τεχνούργημα των Zeffo που ονομάζεται Astrium για να ξεκλειδώσει το Holocron, αλλά στη συνέχεια συλλαμβάνεται από έναν κυνηγό, τον Haxion Brood και αναγκάζεται να πολεμήσει σε μία αρένα που ανήκει στον Sorc Tormo, το αφεντικό του Haxion. Ο Cal σώζετε από την Cere και τον Greez και λαμβάνει μια πληροφορία, ότι ο Tarfful είναι πρόθυμος για συνάντηση. Ο Tarfful δίνει εντολή στον Cal να αναζητήσει απαντήσεις στην κορυφή του Μεγάλου Δέντρου, στο κρυφό δάσος του Kashyyk. Στο δρόμο , δέχεται επίθεση από την 'Eνατη Aδελφή, της οποίας το πλοίο καταστρέφετε από ένα μεγάλο φτερωτό πλάσμα. Ο Cal βρίσκει το πλάσμα τραυματισμένο από την επίθεση και το θεραπεύει. Ως αντάλλαγμα, το πλάσμα μεταφέρει τον Cal στο Μεγάλο Δέντρο μέσω μιας πτήσης στην πλάτη του. Εκεί, βρίσκει μια ηχογράφηση του Cordova λέγοντάς του ότι ένα Astrium μπορεί να βρεθεί σε έναν τάφο των Zeffo στον πλανήτη Dathomir. Ο Cal δέχεται επίθεση για άλλη μια φορά από την Ενάτη Αδελφή, την οποία κατάφερε να σκοτώσει.

Πρώτη διαδρομή στον Dathomir

Σχετικά με τον Dathomir, η πρόοδος του Cal εμποδίζεται από την Nightsister Merrin, η οποία κατηγορεί τους Τζεντάι για τη σφαγή του λαού της κατά τη διάρκεια των Πολέμων των Κλώνου και προσπαθεί να τον απομακρύνει δημιουργώντας μια στρατιά. Ο Cal συναντά τον πρώην Jedi Taron Malicos, ο οποίος έπεσε στο Dathomir κατά τη διάρκεια της Κάθαρσης και προσπάθησε να μάθει το μαγικό των Nightsisters. Ο Malicos προσφέρει να διδάξει στον Cal πώς να χειριστεί αυτή τη σκοτεινή δύναμη, αλλά αρνείται και φεύγει αφού η Merrin επιτίθεται και στους δύο. O Cal καταφέρνει να ανακτήσει το Astrium. Ο Malicos προσπαθεί και πάλι να τον δελεάσει στην σκοτεινή πλευρά, αλλά ο Cal τον παλεύει και τον νικάει με τη βοήθεια της Merrin, η οποία τότε συμφωνεί να ενταχθεί στο πλήρωμα του Mantis.

Επιστροφή στον Bogano

Το πλήρωμα επιστρέφει στο Bogano, όπου ο Cal χρησιμοποιεί το Astrium για να ξεκλειδώσει το θησαυροφυλάκιο και να αποκαλύψει το Holocron, αλλά για άλλη μια φορά δέχεται επίθεση από την Trilla, η οποία τον κλέβει και δραπετεύει. Πίσω στο Mantis, η Cere επιβεβαιώνει την ιδιότητά της ως Jedi και χορηγεί στον Cal την τάξη του Jedi Knight.

Επίθεση στον πλανήτη Nur

Μαζί επιτίθενται στην έδρα των Inquisitors, που βρίσκεται στα ύδατα του πλανήτη Nur. Ο Cal φτάνει στο Επιμελητήριο Αναφορών, όπου νικάει την Trilla και ανακτά το Holocron. Η Cere προσπαθεί να γυρίσει την Trilla στην φωτεινή πλευρά, αλλά ο Darth Vader εμφανίζεται και σκοτώνει την Trilla για την αποτυχία της. Ανίκανος να νικήσει τον Vader, ο Cal και η Cere ξεφεύγουν από τον Vader με την βοήθεια του BD-1. Πίσω στο Mantis, o Cal, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η συγκέντρωση των παιδιών θα διευκόλυνε την αυτοκρατορία να τους στοχεύσει, καταστρέφει το Holocron, πιστεύοντας ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά να ανακαλύψουν την Δύναμη, χωρίς παρεμβολές. Ολοκληρώνοντας την αποστολή τους, ο Cal ζητάει από το πλήρωμά του να κατευθυνθούν στη συνέχεια.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Star Wars Jedi: Fallen Order κυκλοφόρησε στις 15 Νοέμβριου του 2019 για τις πλατφόρμες PC, Xbox One και PlayStation 4.[3]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Star Wars Jedi: Fallen Order είχε αρκετά καλές κριτικές με 4.5/5 στο PCMag,[4] 9/10 στο Steam[5] και 73% στο PCGamer.[6]

Η PlayStation 4 έκδοση του Star Wars Jedi: Fallen Order πούλησε 26.761 αντίγραφα στην πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του στην Ιαπωνία,[7] κάνοντάς το το πέμπτο best-selling παιχνίδι της εβδομάδας. Παγκοσμίως, το παιχνίδι πούλησε 8 εκατομμύρια αντίγραφα στις πρώτες δύο εβδομάδες, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της EA.[8]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Βραβείο Κατηγορία Αποτέλεσμα Παρ.
2019 Game Critics Awards Best Of Show Υποψήφιος [9]
Best Of Console Game Υποψήφιος
Best Action/Adventure Game Υποψήφιος
Titanium Awards Game Of The Year Νικήθηκε [10]
Best Game Design Νικήθηκε
Best Adventure Game Νικήθηκε
2020 New York Game Awards Great White Way Award for Best Acting in a Game Υποψήφιος [11]
Guild Of Music Supervision Awards Best Music Supervision in a Video Game Υποψήφιος [12]
23rd Annual D.I.C.E Awards Outstanding Achievement in Character (Greez) Σε αναμονή [13]
Adventure Game of the Year Σε αναμονή
NAVGTR Awards Art Direction, Fantasy Σε αναμονή [14]
Direction in a Game Cinema Σε αναμονή
Game, Franchise Action Σε αναμονή
Performance in Drama, Lead Σε αναμονή
Performance in Drama, Supporting Σε αναμονή
Sound Editing in a Game Cinema Σε αναμονή
Sound Effects Σε αναμονή

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Respawn explains the Metroid and Arkham series influence over their forthcoming Star Wars Jedi: Fallen Order...». Red Bull (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2020. 
  2. Και οι δύο Inquisitors είχαν αναφερθεί στην σειρά comics της Marvel Star Wars : Darth Vader
  3. Arts, Electronic (15 Νοεμβρίου 2019). «Play Star Wars Jedi: Fallen Order™ — Available Now — EA Official Site». Electronic Arts Inc. (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
  4. «Star Wars Jedi: Fallen Order Review». PCMag Greece. 29 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
  5. «STAR WARS Jedi: Fallen Order™ στο Steam». store.steampowered.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
  6. Senior, Tom (25 Νοεμβρίου 2019). «Star Wars Jedi: Fallen Order review». PC Gamer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
  7. Star Wars Jedi: Fallen Order Review - IGN, https://www.ign.com/articles/2019/11/15/star-wars-jedi-fallen-order-review, ανακτήθηκε στις 2020-02-07 
  8. «The Force Is Strong With Star Wars Jedi: Fallen Order™». www.businesswire.com (στα Αγγλικά). 26 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
  9. «E3 2019 Game Critics Awards - Final Fantasy 7 Remake wins Best of Show». VG247. 27 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
  10. «Titanium Awards | Fun & Serious Game Festival 2019 | English Site» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
  11. Sheehan, Gavin (3 Ιανουαρίου 2020). «The New York Game Awards Announces 2020 Nominees». Bleeding Cool News And Rumors (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
  12. Halperin, Shirley· Halperin, Shirley (9 Ιανουαρίου 2020). «'Euphoria,' 'Marvelous Mrs. Maisel' Among Guild of Music Supervisors Awards Nominees». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
  13. Chalk, Andy (13 Ιανουαρίου 2020). «Control and Death Stranding get 8 nominations each for the 2020 DICE Awards». PC Gamer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 
  14. «2019 Nominees | NAVGTR» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020.