Saxon τεθωρακισμένο όχημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Saxon
Saxon τεθωρακισμένο
Σύνοψη
Κατασκευαστής GKN Sankey
Παραγωγή1973 — 1989
Αμάξωμα και σασί
Κατηγορίατεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού
Σχετική εξέλιξηBedford MK/MJ
Bedford RL
Χρονολόγιο
Επόμενο μοντέλοFuture Rapid Effect System

Το Saxon είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού που χρησιμοποιήθηκε από τον Βρετανικό Στρατό και προμηθεύτηκε σε μικρούς αριθμούς σε διάφορες υπερπόντιες οργανώσεις. Αναπτύχθηκε από την GKN Sankey από προηγούμενα έργα, το AT 100 IS και AT104, και αντικαταστάθηκε από το Future Rapid Effect System.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρετανικό Saxon σε χρήση στην Ουκρανία

Το Saxon προοριζόταν να λειτουργήσει ως φθηνό αλλά αποτελεσματικό «ταξί μάχης» για μονάδες που θα έπρεπε να κάνουν μακρινά ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο για να ενισχύσουν τον Βρετανικό Στρατό του Ρήνου. Κατασκευάστηκε ως ένα σχετικά χαμηλού κόστους τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με βάση ένα αναθεωρημένο πλαίσιο φορτηγών της σειράς Bedford M 4x4, που παράχθηκε για πρώτη φορά το 1970. Αυτό το στρατιωτικό φορτηγό ήταν ένα μείγμα από το σασί του Bedford RL και την καμπίνα και μηχανή του πιο μοντέρνου Bedford TK.

Ως ελαφρά θωρακισμένο τροχοφόρο όχημα, είναι πολύ πιο γρήγορο - ειδικά στους δρόμους - και πιο εύκολο στη συντήρηση από ένα όχημα με ιχνηλάτες. Μοιράζεται πολλά ανταλλακτικά με επαγγελματικά φορτηγά της Bedford Vehicles, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος. Είναι θωρακισμένο έναντι πυρών μικρών όπλων και θραυσμάτων οβίδων, αλλά δεν προορίζεται να αντέχει σε κανένα ακραία βαρύ όπλο. Το όχημα διαθέτει ένα μόνο πολυβόλο για τοπική αεράμυνα.

Το αμάξωμα του Saxon είναι συγκολλημένος χάλυβας με μια πλάκα κάτω από το πλαίσιο σε σχήμα V για να εκτρέπει τις εκρήξεις ναρκών. Καθίσματα παρέχονται στο πίσω μέρος για έως και δέκα στρατιώτες, αν και οκτώ είναι πιο άνετο φορτίο εάν περιλαμβάνεται όλος ο εξοπλισμός τους. Υπάρχει χώρος αποθήκευσης εξοπλισμού στην οροφή του οχήματος.

Υπηρεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικά Saxon στην Αγγλία

Τα πρώτα επιχειρησιακά Saxon διατέθηκαν στη Γερμανία το 1983, για να εξοπλίσουν μηχανοποιημένα τάγματα πεζικού. Το Saxon έχει πλέον αποσυρθεί από την υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις της HM, αλλά 147 φυλάσσονται σε αποθήκη. Το Saxon έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε μέρη όπως το Μπαχρέιν, το Μπρουνέι, τη Βοσνία, η Μαλαισία, το Ομάν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Επτά Saxon παραγγέλθηκαν από τη Βασιλική Αστυνομία του Χονγκ Κονγκ από την GKN Sankey το 1987 και παραδόθηκαν το 1988 όπου αντικατέστησαν 15 Saracens. Κατατάχθηκαν στην Αστυνομική Τακτική Μονάδα και παρέμειναν εκεί μέχρι την απόσυρσή τους το 2009. Στα Βαλκάνια, τα Saxon ήταν εξοπλισμένα με πυργίσκους που είχαν ληφθεί από FV432 για να λειτουργήσουν ως αυτοσχέδιος πυργίσκος κατά ελεύθερου σκοπευτή.

75 Saxon πωλήθηκαν στην Ουκρανία σύμφωνα με πληροφορίες βάσει σύμβασης που έγινε το 2013, δηλαδή πριν από την έναρξη του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε τη συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου 2014. Ο πρώην αρχηγός των βρετανικών χερσαίων δυνάμεων, Ρίτσαρντ Ντάνατ, είπε ότι η προμήθεια των οχημάτων στην Ουκρανία ήταν «ανήθικη», καθώς ήταν «άχρηστα» σε πολέμους υψηλής έντασης. Πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 αγοράστηκαν άλλα 200 από μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πλεονασμάτων στρατού της Ευρώπης.[1][2]

Στην ουκρανική υπηρεσία, το Saxon έχει δει μάχη κατά των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Από τον Σεπτέμβριο του 2022, τα διαθέσιμα βίντεο και φωτογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ουκρανία έχει χάσει τουλάχιστον 11 Saxon κατά τη διάρκεια της εισβολής, με 9 να αιχμαλωτίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις και δύο να έχουν καταστραφεί.[3]

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να εκσυγχρονίσουν τα αιχμαλωτισμένα οχήματα με εξαρτήματα της GAZ και να τα επιστρατεύσουν ως δικά τους, και μερικά παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων.[4][5][6]

Αυτά τα οχήματα επίσης σήμερα χρησιμοποιούνται στο Κονγκό, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Τζιμπουτί, στο Ιράκ, στην Ιορδανία, στην Μαλαισία, στην Μαυριτανία, στην Νιγηρία, στην Σερβία, στην Ουκρανία και σε μερικές άλλες.[7]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Armed Forces of the United Kingdom, Charles Heyman. Leo Cooper, 2003.