Pinkerton

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Pinkerton
Εξώφυλλο
Στούντιο άλμπουμ - Weezer
Κυκλοφόρησε 24 Σεπτεμβρίου 1996
Ηχογραφήθηκε Σεπτέμβριος 1995, Ιανουάριος–Ιούνιος 1996 στα Sound City στο Λος Άντζελες, στα Fort Apache Studios στη Βοστόνη,στα Hollywood Sound Recorders, στο Λος Άντζελες, στα Rumbo Recorders στο Canoga Park και στα Electric Lady Studios στην Νέα Υόρκη
Μουσικό είδος Εναλλακτική ροκ, Power Ποπ, Ίντι ροκ, Emo
Διάρκεια 34:36
Γλώσσα αγγλικά
Δισκογραφική DGC
Παραγωγός Weezer
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Weezer)
'Weezer
(1994)
'''''Pinkerton
(1996)
''Weezer
(2001)
Singles από Pinkerton
  1. "El Scorcho"
    Κυκλοφόρησε: 1996
  2. "The Good Life"
    Κυκλοφόρησε: 1996
  3. "Pink Triangle"
    Κυκλοφόρησε: 10 Μαΐου 1997
 Επαγγελματική βαθμολόγηση
Συνολικά αποτελέσματα
Πηγή Βαθμολόγηση
Metacritic 100/100[1]
Επανεξετασμένα αποτελέσματα
Πηγή Βαθμολόγηση
Allmusic 5/5 stars[2]
Entertainment Weekly B[3]
Los Angeles Times 3/4 stars[4]
Melody Maker μέτριο[5]
NME 7/10[6]
Pitchfork 10/10[7]
Q magazine' 4/5 stars[8]
Rolling Stone 3/5 stars 1996[9]
Rolling Stone 5/5 stars 2004[10]
Spin 7/10[11]

Το Pinkerton είναι το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της αμερικάνικης μπάντας Weezer. Κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1996 από την DGC Records. Αφότου παράτησαν τα σχέδια τους για μια rock opera που είχαν ετοιμάσει ονόματι Songs from the Black Hole, οι Weezer ηχογράφησαν το Pinkerton ανάμεσα στις σπουδές του τραγουδιστή Rivers Cuomo στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οπού έγραψε την πλειονότητα των τραγουδιών του άλμπουμ.

Για να αφομοιώσουν τον ήχο που είχαν στις συναυλίες τους οι Weezer έκαναν από μόνοι τους την παραγωγή του άλμπουμ. Έτσι δημιούργησαν ένα άλμπουμ, πιο σκοτεινό από το ντεμπούτο τους. Οι στίχοι του Cuomo εκφράζουν απογοήτευση με το ροκ τρόπο ζωής. Το άλμπουμ έχει πάρει το όνομά του από τον BF Pinkerton, χαρακτήρα στην όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι, "Madama Butterfly", τον οποίο ο Cuomo έχει χαρακτηρίσει ως ένα "μαλάκα Αμερικάνο ναύτη παρόμοιο με ένα περιοδεύων ροκ σταρ". Σαν την όπερα, το άλμπουμ περιέχει αναφορές στην Ιαπωνία και την ιαπωνική κουλτούρα.

Το Pinkerton έκανε ντεμπούτο στο # 19 του Billboard 200 και έκανε πολύ λιγότερες πωλήσεις από το Weezer. Στην αρχή οι κριτικές ήταν πολύ αρνητικές, αλλά απέκτησε φανατικούς θαυμαστές και λατρεύτηκε χρόνια μετά. Τώρα πια θεωρείται η κορυφαία δουλειά των Weezer από θαυμαστές και κριτικούς. Η "Deluxe Edition" που κυκλοφόρησε το 2010 έχει καταφέρει να πάρει το τέλειο σκορ (100/100) στο Metacritic. Οι κριτικές ήταν τόσο σκληρές που έκαναν τον Cuomo να νιώθει χάλια. Ο ίδιος δεν είχε αναγνωρίσει ότι το άλμπουμ ήταν καλό ως το 2008. Απ' το άλμπουμ βγήκαν 3 singles τα "El Scorcho", "The Good Life" και "Pink Triangle". Το Pinkerton ήταν το τελευταίο άλμπουμ των Weezer με τον μπασίστα Matt Sharp.

Γράψιμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Pinkerton διαθέτει πιο σκοτεινό και πιο λειαντικό ήχο από το Weezer. O Cuomo έγραψε πολλά από τα τραγούδια, ενώ σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Γράφοντας από μια πιο άμεση και προσωπική προοπτική, o Cuomo έγραψε για τις δυσλειτουργικές σχέσεις του, τη σεξουαλική απογοήτευση και τους αγώνες με την ταυτότητα του. Ο Cuomo έχει διπολική διαταραχή, και το άλμπουμ διαγράφει τον «κύκλο μεταξύ του "κουτσός και έτοιμος για πάρτυ"». Με διάρκεια λιγότερη των τριάντα πέντε λεπτών, το Pinkerton είναι, σύμφωνα με τον Cuomo, «μικρό από σχεδίαση».

  • Το "Tired of Sex" γράφτηκε πριν την κυκλοφορία του Weezer και μιλάει για το ασήμαντο σεξ με τις groupies, με τον Cuomo να απαριθμεί τις συναντήσεις του και να αναρωτιέται γιατί η αληθινή αγάπη του διαφεύγει.
  • Το πρώτο single, "El Scorcho" απευθύνεται στη ντροπή του Cuomo και την αδυναμία του να προσεγγίσει ένα κορίτσι.
  • Το δεύτερο single, "The Good Life" εξιστορεί την αναγέννηση του Cuomo μετά από μια κρίση ταυτότητας ως ένα μοναχικό μέλος της Ivy League. Ο Cuomo, ο οποίος αισθάνθηκε απομονωμένος στο Χάρβαρντ, έγραψε το τραγούδι μετά "την απογοήτευσή του με τη ζωή του ερημίτη που ακολουθούσε, την ασκητική ζωή".
  • Το τελευταίο single, "Pink Triangle ", περιγράφει έναν άνθρωπο που ερωτεύεται και θέλει να παντρευτεί, αλλά ανακαλύπτει ότι το αντικείμενο της αφοσίωσής του είναι λεσβία.
  • Το "Across the Sea" ήταν εμπνευσμένο από μια επιστολή που έλαβε ο Cuomo από μια γιαπωνέζα θαυμάστρια: «Όταν πήρα το γράμμα, την ερωτεύτηκα. Ήταν ένα υπέροχο γράμμα, ήμουν πολύ μόνος εκείνη την εποχή, αλλά την ίδια στιγμή ήμουν πολύ καταθλιμμένος γιατί δε θα τη συναντούσα ποτέ. Ακόμη και αν την συναντούσα, θα ήταν πιθανώς κανένα δεκατετράχρονο κορίτσι, που δεν θα μιλούσε καν αγγλικά.»

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδότης Χώρα Διάκριση Χρονιά Θέση
Magnet ΗΠΑ Top 60 Albums 1993–2003[12] 2003 #17
Spin 100 Greatest Albums, 1985–2005[13] 2005 #61
The Movement Νέα Ζηλανδία The 101 Best Albums of the 90s[14] 2004 #12
Pitchfork Media ΗΠΑ Top 100 Albums of the 1990s[15] 2003 #53
Guitar World Top 100 Guitar Albums of All-Time[16] 2005 #76
Rolling Stone 100 Greatest Albums of the '90s 2010 #48
Alternative Press One of the 10 Essential Albums of 1996 2006

Κομμάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Tίτλος Διάρκεια
1. "Tired of Sex"   3:01
2. "Getchoo"   2:52
3. "No Other One"   3:01
4. "Why Bother?"   2:08
5. "Across the Sea"   4:32
6. "The Good Life"   4:17
7. "El Scorcho"   4:03
8. "Pink Triangle"   3:58
9. "Falling for You"   3:47
10. "Butterfly"   2:53
Συν. διάρκεια:
34:36

Deluxe Edition[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέσεις στα τσαρτς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Υψηλότερη θέση
ΗΠΑ 19
Αυστρία 41[18]
Καναδάς RPM Albums Chart 15[19]
Νέα Ζηλανδία 11[20]
Νορβηγία 18[21]
Φινλανδία 35[22]
Σουηδία 4[23]

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Τραγούδι Υψηλότερη θέση
US Modern Rock Sweden
[24]
Finland
[25]
1996 "El Scorcho" 19 10 18
1996 "The Good Life" 32
1997 "Pink Triangle"

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rivers Cuomo – κιθάρα, φωνή, πιάνο, ξυλόφωνο, παραγωγός
  • Patrick Wilson – ντραμς, κρουστά, παραγωγός
  • Brian Bell – κιθάρα, φωνητικά, συνθεσάιζερ, παραγωγός
  • Matt Sharp – μπάσο, φωνητικά, παραγωγός
  • Joe Barresi – μηχανικός
  • Billy Bowers – μηχανικός
  • Jim Champagne – μηχανικός
  • David Dominguez – μηχανικός
  • Greg Fidelman – μηχανικός
  • Dave Fridmann – μηχανικός
  • Hiroshige – εξώφυλλο
  • Rob Jacobs – μηχανικός
  • Spike Jonze – φωτογραφία
  • Adam Kasper – μηχανικός
  • Karl Koch – webmaster, κρουστά
  • George Marino – mastering
  • Dan McLaughlin – μηχανικός
  • Clif Norrell – μηχανικός
  • Jack Joseph Puig – μηχανικός, μίξινγκ
  • Jim Rondinelli – μηχανικός
  • Janet Wolsborn – βοηθός καλλιτεχνικής διεύθυνσης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Weezer: Pinkerton (Deluxe Edition) (2010): Reviews». Metacritic. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2010. 
  2. http://www.allmusic.com/album/pinkerton-mw0000646499
  3. http://www.ew.com/ew/article/0,,294340,00.html
  4. «Pinkerton Review» (Calendar F: Entertainment). Los Angeles Times: σελ. 4. November 6, 1996. 
  5. «Pinkerton Review». Melody Maker: σελ. 78. October 5, 1996. 
  6. «Pinkerton Review». NME: σελ. 57. September 28, 1996. 
  7. «Pinkerton Review». Pitchfork.comPinkerton [deluxe edition] / Death to False Metal. 
  8. «Pinkerton Review». Q: σελ. 138. November 1996. 
  9. http://www.rollingstone.com/music/albumreviews/pinkerton-19980202
  10. http://web.archive.org/web/20061005045759/http://www.rollingstone.com/artists/weezer/albums/album/301487/review/6635729/pinkerton
  11. Berrett, Jesse (November 1996). «Spins Platter du Jour: Weezer Pinkerton». Spin 12 (8): 120–121. http://books.google.com/books?id=dgSxMMIfuU8C&lpg=PP1&pg=PA120#v=onepage&q&f=false. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2009. 
  12. «Top 60 Albums 1993–2003». Magnet. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2007. 
  13. http://books.google.gr/books?id=p6-UYTO7l1MC&lpg=PP1&pg=PA87&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
  14. http://acclaimedmusic.net/061024/movement.htm
  15. Mitchum, Rob (17 Νοεμβρίου 2003). «Top 100 Albums of the 1990s: 053: Weezer Pinkerton». Pitchfork. Pitchfork Media. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2007. 
  16. http://web.archive.org/web/20070823050531/http://chud.com/forums/showthread.php?t=93854
  17. 17,0 17,1 Paul, Aubin (27 Σεπτεμβρίου 2010). «Weezer's deluxe "Pinkerton" reissue detailed». Punknews.org. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2010. 
  18. «Austria album chart archives». austriancharts.at. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007. 
  19. «Top Albums/CDs – Volume 64, No. 8, October 07 1996». RPM. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010. 
  20. «New Zealand album chart archives». charts.org.nz. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007. 
  21. «Norway Chart Archives». norwegiancharts.com. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007. 
  22. «Finnish Chart Archives». finnishcharts.com. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007. 
  23. «Sweden Chart Archives». swedishcharts.com. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007. 
  24. «Swedish album chart archives». hitparad.se. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007. 
  25. «Finland Charts». finnishcharts.com. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007.