Need for Speed: Most Wanted (2005)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Need for Speed: Most Wanted είναι ένα video game αγώνων αυτοκινήτου του 2005 που αναπτύχθηκε από την EA Black Box και προωθήθηκε από την Electronic Arts. Είναι η ένατη έκδοση στη σειρά Need for Speed. Το παιχνίδι περιλαμβάνει αγώνες αυτοκινήτων στους δρόμους, με ορισμένες επιλογές προσαρμογής από τη σειρά Need for Speed: Underground. Το παιχνίδι διαδέχεται το Need for Speed: Carbon, το οποίο είναι η συνέχεια του Most Wanted.

Το Most Wanted έχει κυκλοφορήσει για Nintendo DS, Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox, GameCube, Game Boy Advance και είναι το πρώτο παιχνίδι Need for Speed ​​που κυκλοφόρησε και για την κονσόλα Xbox 360, ως έναν από τους τίτλους έναρξης του συστήματος. Μια άλλη εκδοχή του Most Wanted, με τίτλο Need for Speed: Most Wanted 5-1-0 έχει κυκλοφορήσει για το PlayStation Portable. Τον Μάιο του 2012, η ​​έκδοση του PlayStation 2 κυκλοφόρησε στην ηλεκτρονική αγορά, το PlayStation Store, για το PlayStation 3, αλλά αφαιρέθηκε από το κατάστημα αργότερα από εκείνο το έτος. Την 1η Ιουνίου 2012, η ​​επανεκκίνηση του παιχνιδιού, που ονομάζεται επίσης Need for Speed: Most Wanted, ανακοινώθηκε από την British Criterion Games και κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου 2012.

Το Need for Speed: Most Wanted έλαβε θετικές κριτικές και έκανε εμπορική επιτυχία αφού πούλησε 16 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθιστώντας τον τίτλο με τη μεγαλύτερη πώληση στη σειρά.

Gameplay[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Most Wanted είναι σαν τα άλλα παιχνίδια Need for Speed, ο παίκτης επιλέγει ένα αυτοκίνητο και αγωνίζεται ενάντια σε ένα χρονικό όριο ή με αντιπάλους για να φτάσει σε έναν προορισμό. Οι αστυνομικές καταδιώξεις έχουν ενσωματωθεί και πάλι σε ορισμένες αγωνιστικές περιόδους, στις οποίες η αστυνομία χρησιμοποιεί οχήματα και τακτικές για να σταματήσει το αυτοκίνητο του παίκτη και να τον συλλάβει, όπως το Need for Speed III: Hot Pursuit και το Need for Speed: Hot Pursuit 2. Ο παίκτης παίρνει τον έλεγχο γρήγορων αυτοκινήτων και αυξάνει όλο και περισσότερο την ταχύτητα του λόγω νίτρου. Ο μετρητής νίτρου γεμίζει αυτόματα για πρώτη φορά από την εισαγωγή του στα Need for Speed: Underground και η οδήγηση γίνεται γρηγορότερη και έντονα παρόμοια με τη σειρά Burnout.

Τρεις ξεχωριστές περιοχές προσφέρονται στην πόλη του Rockport. Οι αγώνες γίνονται τη μέρα, σε αντίθεση με τα Underground, όπου οι αγώνες γίνονται τη νύχτα. Μια λειτουργία ελεύθερης περιήγησης στην πόλη παρέχεται όπως στο Need for Speed: Underground 2, αλλά εξακολουθεί να περιορίζεται στη λειτουργία καριέρας.

Η διαφημίσεις προϊόντων όπως στο Underground 2 συνεχίζονται έντονα, με την Old Spice, τα εστιατόρια Burger King, Castrol oil, Ax Unlimited και Edge gel. Το λογότυπο Cingular εξακολουθεί να είναι ορατό στο ασύρματο σύστημα επικοινωνίας του παιχνιδιού. Η εξωτερική εμφάνιση και τα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων που μπορούν να αγοραστούν στο παιχνίδι είναι επίσης από εταιρείες στην πραγματικότητα. Ωστόσο, τα καταστήματα Best Buy δεν υπάρχουν όπως στο Underground 2.

Οι Λειτουργίες

Το παιχνίδι παρέχει στον παίκτη τρεις τρόπους παιχνιδιού. Τη λειτουργία Quick Race όπου επιτρέπει στον παίκτη να επιλέξει ένα αυτοκίνητο, ένα είδος αγώνα και να τον ξεκινήσει αμέσως. Τα διαθέσιμα αυτοκίνητα και τα είδη των αγώνων ξεκλειδώνουν καθώς ο παίκτης προχωρά μέσα από την ιστορία στη λειτουργία καριέρας. Η επίτευξη των στόχων με τη νίκη των αγώνων και η εκτέλεση ορισμένων ενεργειών, που ονομάζονται "Milestones", κατά τη διάρκεια των αστυνομικών αναζητήσεων, καθώς και ένα ελάχιστο Bounty είναι απαραίτητα για να προχωρήσουμε στην ιστορία και να αγωνιστούμε εναντίον οποιουδήποτε από τους 15 αντιπάλους στη μαύρη λίστα. Στην έκδοση του Xbox 360, ο παίκτης απονέμεται τα επιτεύγματα κάθε φορά που ο αντίπαλος της μαύρης λίστας είναι νικημένος. Ο τρόπος καριέρας εισάγει ένα νέο χαρακτηριστικό - τη δυνατότητα να κερδίσει το αυτοκίνητο του αντιπάλου της μαύρης λίστας, και μέσο των λειτουργιών μπόνους, να κερδίσει επιπλέον μετρητά ή εξαρτήματα αυτοκινήτων και διακοσμητικά στοιχεία, αφού νικήσει τον εν λόγω αντίπαλο. Αυτά έρχονται με τη μορφή έξι δεικτών - ολίσθηση του αντιπάλου (η οποία είναι κρυμμένη ως δείκτης μπόνους), δύο μαρκαρίσματα επιδόσεων μπόνους και τρεις προσαρμοσμένοι δείκτες εξαρτημάτων στο πίσω μέρος των οποίων υπάρχει ένα τμήμα, οπτική αναβάθμιση και δείκτης απόδοσης (" Junkman Marker ") που μπορεί να επιλέξει ο παίκτης - από τον οποίο ο παίκτης μπορεί να επιλέξει μόνο δύο. Τα νέα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα ξεκλειδώνουν επίσης καθώς ο παίκτης προχωράει μέσω της καριέρας, κατακτώντας τους αντιπάλους της μαύρης λίστας.

Εκτός από τους γρήγορους αγώνες και την καριέρα, υπάρχει επίσης το "Challenge Series" που περιλαμβάνει 69 δύσκολες προκλήσεις όπου οι παίκτης καλείται να αντιμετωπίσει επιτυχώς, τους αγώνες Tollbooth και τις προκλήσεις αναζήτησης, όπως η σήμανση ενός αριθμού αστυνομικών αυτοκινήτων. Τα προκαθορισμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται σε κάθε Challenge είναι σταθερά, από τα περισσότερα αυτοκίνητα της καριέρας, όπως φορτηγό ή περιπολικά. Επιπρόσθετα αυτοκίνητα μπόνους μπορεί να ξεκλειδωθούν καθώς ο παίκτης προχωράει μέσω της λειτουργίας Challenge. Η λειτουργία Challenge έχει επίσης έναν κωδικό. Εισάγοντας τις λέξεις 'burgerking' στην αρχή του παιχνιδιού, ο παίκτης μπορεί να επωφεληθεί από την αποκλειστική πρόκληση του Burger King. Μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία, το παιχνίδι θα σας ανταμείψει με κάτι, όπως τα τμήματα "Junkman".

Όσον αφορά τις πραγματικές διακυμάνσεις των αγώνων, οι περισσότεροι αγώνες έχουν πολλά είδη και κυριαρχούν συγκριτικά με τους προκατόχους του. Οι τέσσερις υπάρχουσες λειτουργίες του παιχνιδιού: οι κυκλικοί αγώνες, οι κούρσες Sprint από ένα σημείο σε ένα άλλο σημείο, οι αγώνες Lap Knockout και οι αγώνες Drag, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από την πρώτη επανάληψη του Underground, ενώ τα τουρνουά Drifting, Street X, Underground Racing League και Racing Outrun δεν υπάρχουν. Εν τω μεταξύ, το Most Wanted εισήγαγε δύο νέα είδη αγώνων, οι οποίοι δίνουν έμφαση στην ταχύτητα. Το πρώτο είδος είναι το γνωστό ως Tollbooth, όπου ένας παίκτης αγωνίζεται μόνος του σε καθορισμένα σημεία ελέγχου κατά μήκος μιας διαδρομής από σημείο σε σημείο πριν τελειώσει ο χρόνος. Όσο περισσότερο χρόνο έχει ένας παίκτης καθώς φτάνει σε διόδια, τόσο περισσότερο χρόνο αποκτάει για να φτάσει στο επόμενο. Το δεύτερο είδος, που ονομάζεται Speedtrap, βλέπει τους παίκτες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αποκτήσουν το υψηλότερο ρεκόρ ταχύτητας σε πολλαπλές κάμερες κυκλοφορίας. Σε ένα radar ταχύτητας / κυκλοφορίας, οι παίκτες επιταχύνουν το αυτοκίνητό τους για να επιδιώξουν την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα. Η συσσωρευμένη ταχύτητα μειώνεται σε μια χρονική περίοδο αφού ένας αντίπαλος διασχίσει πρώτα τη γραμμή τερματισμού.

Το σύστημα καταδίωξης

Το Most Wanted χαρακτηρίζεται για τις αστυνομικές καταδιώξεις και τις αποφυγές αυτών για πρώτη φορά στη σειρά από το Hot Pursuit 2. Στη κατάσταση καριέρας, οι αστυνομικές αναζητήσεις μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή κατά την ελεύθερη περιήγηση μέσα στην πόλη, ανάλογα με τη συχνότητα των αστυνομικών μονάδων στην περιοχή και τα αδικήματα της κυκλοφορίας που έχει διαπράξει ο παίκτης. Ο παίκτης μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μια αστυνομική καταδίωξη από το ασφαλές σπίτι ή από το μενού του παιχνιδιού, επιλέγοντας μια ημιτελής πρόκληση Milestone ή Bounty. Οι καταδιώξεις μπορούν επίσης να ξεκινήσουν επιλέγοντας μια κατάλληλη πρόκληση στη λειτουργία Series Challenge. Τα τροχαία αδικήματα που διαπράττονται από τον παίκτη είναι γνωστά στο παιχνίδι ως Παραβιάσεις. Μεταξύ αυτών είναι η υπερβολική ταχύτητα, η απερίσκεπτη οδήγηση, η οδήγηση εκτός δρόμου, οι υλικές ζημιές, η πρόσκρουση ενός περιπολικού και η αντίσταση στη σύλληψη.

Η αστυνομική καταδίωξη είναι σημαντικά πιο περίπλοκη από τις προηγούμενες ενσαρκώσεις του Hot Pursuit. Ο τρόπος με τον οποίο η αστυνομία χειρίζεται έναν παίκτη καθορίζεται τώρα από το "επίπεδο σταμπαρίσματος" του τρέχοντος αυτοκινήτου του παίκτη. Τα επίπεδα σταμπαρίσματος, τα οποία αυξάνονται με το μήκος μιας αστυνομικής καταδίωξης και το ποσό της ζημίας που προκαλείται από τον παίκτη κατά τη διάρκεια της, προσθέτουν μια συστροφή στην καταδίωξη. Όσο υψηλότερη είναι η στάθμη του σταμπαρίσματος του αυτοκινήτου, τόσο πιο επιθετικές είναι οι αστυνομικές μονάδες εναντίον του παίκτη, χρησιμοποιώντας πρόσθετες τακτικές όπως οδοφράγματα, ακίδες, αστυνομικά ελικόπτερα και ταχύτερα αστυνομικά αυτοκίνητα, όπως αστυνομικά SUV και ομοσπονδιακές μονάδες.

Στη κατάσταση καριέρας, οι καταδιώξεις ενσωματώνονται στο παιχνίδι με τέτοιο τρόπο ώστε είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν στην αναζήτηση για να είναι σε θέση να αμφισβητήσουν τους αρχηγούς της μαύρης λίστας. Ο παίκτης πρέπει να ολοκληρώσει τα επίπεδα που συνεπάγουν τη δέσμευση τουλάχιστον ενός συγκεκριμένου ποσού παραβάσεων της κυκλοφορίας ή των επιδιώξεων μήκους κατά τη διάρκεια μιας καταδίωξης και τη συλλογή ενός ποσού Bounty, μια μορφή πίστωσης που συσσωρεύεται όταν οι παίκτες εξακολουθούν να παραβιάζουν την αστυνομία ή να βλάπτουν τις αστυνομικές μονάδες. Η στάθμη σταμπαρίσματος του αυτοκινήτου μπορεί να μειωθεί αλλάζοντας την εξωτερική του εμφάνιση, αλλάζοντας τα μέρη του αμαξώματος ή το χρώμα βαφής ή χρησιμοποιώντας ένα άλλο αυτοκίνητο που έχει αγοραστεί με χαμηλότερο επίπεδο σταμπαρίσματος για να αγωνιστεί στους δρόμους. Εάν ένα αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιείται από τον παίκτη, η στάθμη σταμπαρίσματος θα μειώνεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Τα αρχεία όπως οι παραβιάσεις του παίκτη, το κόστος για την κατάσταση, οι τακτικές που έχουν αναπτυχθεί και τα μήκη της καταδίωξης, είναι επίσης διαθέσιμα για προβολή στα αρχεία της αστυνομίας.

Ο παίκτης διαθέτει αρκετές πρόσθετες λειτουργίες, οι οποίες είναι χρήσιμες κατά τη διάρκεια των καταδιώξεων. Το Speedbreaker, που παρέχεται στην οδήγηση, επιβραδύνει τον χρόνο ενώ ταυτόχρονα προσθέτει λίγο βάρος στο αυτοκίνητο του παίκτη, επιτρέποντάς του να μην χτυπήσει άλλα αυτοκίνητα και να τα παρασύρει. Αυτό επιτρέπει στον παίκτη σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα να χειριστεί γρήγορα το αυτοκίνητο λόγω δύσκολων καταστάσεων ή να αξιολογήσει μια διαδρομή διαφυγής μέσω ενός αστυνομικού μπλόκου ή ενός μπλόκου με ακίδες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Most Wanted είναι οι αστυνομικοί όπου είναι σχεδιασμένοι να διαλύονται όταν ο παίκτης χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό τους είτε να καταστρέψει ή να απενεργοποιήσει τα αστυνομικά αυτοκίνητα (που μπορεί να δει σε πολλές περιπτώσεις). Σε ένα παράδειγμα, εάν ένας παίκτης περνάει μέσα από ένα βενζινάδικο, η οροφή του πέφτει και καταστρέφει τις αστυνομικές μονάδες που τον καταδιώκουν.

Οι καταδιώξεις στο παιχνίδι χωρίζονται σε δύο βασικά μέρη. Το πρώτο μέρος, το οποίο είναι η ίδια η καταδίωξη και συμβαίνει όταν ο παίκτης διώκεται ενεργά από την αστυνομία. Το δεύτερο μέρος, γνωστό ως τρόπος "Cooldown", συμβαίνει όταν η αστυνομία έχει χάσει τα ίχνη του παίκτη και διεξάγει έρευνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, η καταδίωξη διακόπτεται προσωρινά και ενεργοποιείται η γραμμή Cooldown, η οποία θα γεμίσει σιγά σιγά καθώς περνάει ο χρόνος. Μόλις ολοκληρωθεί η γραμμή, ο παίκτης θεωρείται ότι έχει αποφύγει επιτυχώς την καταδίωξη. Αντίθετα, αν μια μονάδα αστυνομίας μπλόκαρε τον παίκτη, η αναζήτηση συνεχίζεται. Για να αποφύγετε την καταδίωξη, είναι απαραίτητο να εισάγετε πρώτα την λειτουργία Cooldown. Αυτό επιτυγχάνεται κάνοντας μια ορισμένη απόσταση από την αστυνομία ή απενεργοποιώντας τις αστυνομικές μονάδες. Τα σημεία Cooldown, δηλαδή οι περιοχές στην πόλη που συνήθως δεν φαίνονται από το δρόμο ή τα ελικόπτερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρύβετε ο παίκτης από την αστυνομία και να τον βοηθούν να διαφύγει. Αν ο παίκτης βρει κρυμμένο σημείο και σταματήσει, θα περάσει πολύ λιγότερο χρόνο στη λειτουργία Cooldown.

Multiplayer

 Το online multiplayer ήταν διαθέσιμο σε Xbox 360, Xbox, PC και PlayStation Portable. Μέχρι 4 παίκτες μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια online κούρσα και μπορούν να αγωνιστούν σε 4 είδη αγώνων, όπως οι κυκλικοί αγώνες, οι sprint αγώνες, οι knockout αγώνες και οι παγίδα ταχύτητας αγώνες. Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή να ενεργοποιηθεί η αντιστοίχιση απόδοσης σε έναν online αγώνα. Όταν η αντιστοίχιση των επιδόσεων είναι ενεργοποιημένη, όλα τα αυτοκίνητα στον αγώνα αναβαθμίζονται αυτόματα για να ταιριάζουν με την απόδοση (δηλαδή την τελική ταχύτητα, το χειρισμό, κ.λπ.) του ταχύτερου αυτοκινήτου σε αυτόν τον συγκεκριμένο αγώνα. Ωστόσο, μόλις ολοκληρωθεί ο αγώνας, καταργούνται όλες οι τροποποιήσεις των αυτοκινήτων με αντιστοίχιση απόδοσης. Το online για πολλούς παίκτες έκλεισε στις 1 Αυγούστου 2011.

Τα αυτοκίνητα

Υπάρχει μία ευρεία γκάμα αυτοκινήτων διαθέσιμων για την λειτουργία καριέρας του παιχνιδιού. Αυτοκίνητα όπως το Fiat Punto, το Audi TT και το Cadillac CTS εμφανίζονται μόνο στο Most Wanted και τα αυτοκίνητα tuners επιστρέφουν από το Underground 2 (π.χ. Toyota Supra, Mazda RX-7 και Mazda RX-8), αλλά τα SUV δεν επιστρέφουν. Οχήματα Exotics όπως το Lotus Elise, Lamborghini, Porsche κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους από το Need for Speed: Hot Pursuit 2 και τα κλασικά muscle αυτοκίνητα που παρουσιάζονται στην Black Edition (π.χ. Chevrolet Camaro) είναι νέα στη σειρά. Καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται, τα καλύτερα και ταχύτερα αυτοκίνητα ξεκλειδώνουν και οι αγώνες γίνονται όλο και πιο δυνατοί καθώς ο παίκτης περιπλανιέται μέσα από το παιχνίδι. Τα αυτοκίνητα πρέπει είτε να αγοραστούν σε μαγαζιά αυτοκινήτων είτε να κερδηθούν στο μπόνους σε έναν αντίπαλο της μαύρης λίστας. Τα αυτοκίνητα μπορούν να αγοραστούν σε μαγαζιά αυτοκινήτων σε απόθεμα χωρίς καμία βελτίωση. Δεν είναι όλα διαθέσιμα ή προσιτά για αγορά στα αρχικά στάδια της κατάστασης καριέρας και πρέπει να ξεκλειδωθούν κερδίζοντας ένα συγκεκριμένο μέλος της μαύρης λίστας. Τα μέλη της μαύρης λίστας μπορούν επίσης να κερδηθούν δωρεάν αφού τον νικήσουν επιλέγοντας ειδικές κάρτες ολίσθησης που παρέχουν 4 τύπους άγνωστων και 2 γνωστών κριτηρίων, τα δύο κριτήρια είναι η απόδοση και οι αναβαθμίσεις με τα άλλα τέσσερα για να πάρουν φυλάκιση δωρεάν, αυξάνοντας τον αριθμό των φορών που μπορεί να κατασχεθεί ένα όχημα πριν καταβάλει πρόστιμο για να το επιστρέψει, μερικά επιπλέον χρήματα και φυσικά το αυτοκίνητο των Blacklist Members. Αυτά τα αυτοκίνητα είναι μοναδικά με κάθε τρόπο, τα οποία έχουν ήδη αναβαθμιστεί με τα πιο πρόσφατα προσαρμοσμένα μέρη, καθιστώντας τα τα ταχύτερα διαθέσιμα οχήματα. Παρόλο που το παιχνίδι διαθέτει αστυνομικά αυτοκίνητα, τα Most Wanted δεν επιτρέπουν στους παίκτες να παίζουν ως αστυνομία σε καταδίωξη. Ωστόσο, οι παίκτες μπορούν να οδηγήσουν αρκετά αστυνομικά αυτοκίνητα στη λειτουργία Challenge, αλλά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε αγώνες ελέγχου και αστυνομικούς σκοπούς, όπου η αστυνομία εξακολουθεί να επιδιώκει τον παίκτη.

Όπως και στις Underground εκδόσεις, η απόδοση και η εμφάνιση του αυτοκινήτου του παίκτη μπορούν να τροποποιηθούν, αλλά οι επιλογές για εξωτερικές και εσωτερικές τροποποιήσεις έχουν μειωθεί μόνο στα βασικά. Η προσαρμογή των πλευρικών καθρεφτών, των φώτων, των καυσαερίων και των μεμονωμένων κομματιών αμαξώματος καταργήθηκε από την προσαρμογή του σώματος. Ωστόσο, αντί για ατομικά κομμάτια αμαξώματος, μπορούν να επιλεγούν μέχρι και 5 σύνολα σώματος, μερικά από τα οποία διευρύνουν τη εμφάνιση του αυτοκινήτου. Οι εξειδικεύσεις "Specialties αυτοκινήτων" (συμπεριλαμβανομένου του neon, του νίτρου, των υδραυλικών συστημάτων, των περιστρεφόμενων πορτών, των καπών και των θυρών) έχουν καταργηθεί εντελώς, με εξαίρεση την απόχρωση του παραθύρου. Η προσαρμογή χρωμάτων περιορίζεται στο κύριο χρώμα του αμαξώματος (με καθρέφτη, εξατμίσεις, αεροτομές, αεροτομές στέγης και επιλογές χρωμάτων φρένων). Σε αντίθεση με τα παιχνίδια Underground, η οπτική προσαρμογή χρησιμοποιείται για τη μείωση της "στάθμης σταμπαρίσματος" του αυτοκινήτου, αντί να αυξάνεται η "οπτική εμφάνιση" του αυτοκινήτου. Επιπρόσθετα, οι παίκτες επιτρέπεται να παίρνουν μια εμφάνιση (αφήνοντας το εξωτερικό του αυτοκινήτου αμετάβλητο ή μόλις τροποποιημένο) για αυτοκίνητα χωρίς ποινή.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παίκτης φτάνει στη πόλη Rockport, οδηγώντας μια BMW M3 GTR. Μετά ακολουθώντας την Mia Townsend (Josie Maran), ο παίκτης αποδεικνύει την οδική του ικανότητά. Ωστόσο, όταν το δίδυμο σταματά σε μια διασταύρωση στο Downtown Rockport, τραβούν την προσοχή ενός βετεράνου αστυνομικού, του λοχία Nathan Cross (Dean McKenzie), ο οποίος μπλοκάρει το δρόμο τους οδηγώντας ένα Chevrolet Corvette C6. Καθώς η Mia φεύγει γρήγορα, ο Cross και η συνεργάτης του αντιμετωπίζουν τον παίκτη και το αυτοκίνητό του, θέλοντας να τον συλλάβουν, λόγω του γεγονότος ότι το αυτοκίνητο δεν είναι νόμιμο στο δρόμο, καθώς και την ενημέρωση του παίκτη ότι τερματίζει τον αγώνα δρόμου στο Rockport. Ωστόσο, λίγο πριν να μπορέσει να συλλάβει τον παίκτη, μια κλήση έρχεται από τον ασύρματο για μια καταδίωξη ταχύτητας σε κοντινή απόσταση, και καλείται να βοηθήσει στο κυνηγητό. Ο Cross απρόθυμα αφήνει τον παίκτη να φύγει, αλλά προειδοποιεί τον παίκτη λέγοντας ότι "την επόμενη φορά, δεν θα είναι τόσο τυχερός", και γρατζουνίζει την αριστερή πλευρά της BMW με το κλειδί του αυτοκινήτου.

Οι κούρσες φαίνεται να ευνοούν τον παίκτη ενάντια στη μαύρη λίστα, μια ομάδα από δεκαπέντε διαβόητους οδηγούς που ήθελε το Αστυνομικό Τμήμα του Rockport. Το τελευταίο μέλος τους, ο Clarence "Razor" Callahan (Derek Hamilton), σαμποτάρει το M3 GTR και κερδίζει τον παίκτη σε έναν αγώνα. Μετά το ρυμουλκό του M3 GTR, καθώς ο Razor και τα άλλα μέλη της μαύρης λίστας χλευάζουν τον παίκτη, το Rockport PD φτάνει, αναγκάζοντας όλους να φύγουν. Χωρίς να έχει αυτοκίνητο για να διαφύγει, ο παίκτης συνελήφθη από τον Cross, αλλά αργότερα απελευθερώνεται λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Η Mia παίρνει τον παίκτη και στη συνέχεια τον ενημερώνει για τη νέα κατάσταση ότι ο Razor είναι νούμερο 1 στη μαύρη λίστα. Βοηθά στη συνέχεια για την απόκτηση ενός νέου αυτοκινήτου και βοηθώντας τον παίκτη να φτάσει μέχρι τη μαύρη λίστα.

Οι αντίπαλοι νικιούνται ένας προς έναν και η φήμη, τα νέα οχήματα και οι αναβαθμίσεις απονέμονται με κάθε μέλος της μαύρης λίστας. Καθώς οι νέες περιοχές ανοίγουν σε όλη την Rockport (Rosewood, Camden Beach και Downtown Rockport), η Mia δημιουργεί επίσης ασφαλή σπίτια για τον παίκτη για να κρυφτεί και ένα αστυνομικό αρχείο για να παρακολουθεί πόσο διαβόητοι γίνονται, με αντάλλαγμα την τοποθέτηση στοιχημάτων στους αγώνες του παίκτη. Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη μαύρη λίστα, τον βοηθάει ο Rog, ένας άλλος αγωνιστής δρόμου που νικήθηκε από τον παίκτη όταν εισήλθε στην πόλη, ο οποίος είναι φίλος με τον παίκτη. Παρέχει στον παίκτη συμβουλές και ενημερώσεις σχετικά με τακτικές επιδίωξης, τους αγώνες, τις αναβαθμίσεις, τα αυτοκίνητα κλπ. Ωστόσο, μόλις περάσει ο χρόνος, ο Rog παίρνει καχύποπτα τα μεγάλα χρηματικά ποσά της Mia που κερδίζει από τα στοιχήματα, αφού μαθαίνει ότι το RPD την παρακολουθεί και συμβουλεύει τον παίκτη να μην την εμπιστεύεται και να την αποφύγει.

Μόλις ο παίκτης φτάσει στον 2ο αντίπαλο της μαύρης λίστας, ο Rog ενημερώνει τον παίκτη ότι ο καθένας καλεί έναν αγώνα μεταξύ του και του Razor, και ότι ακόμη και οι άνθρωποι από το Bayview τοποθετούν στοιχήματα με αποδόσεις προς όφελος του παίκτη. Στη συνέχεια, o Razor καλεί τον παίκτη και ορίζει τη θέση για την αναμέτρηση. Η τελική πρόκληση για το κορυφαίο αντίπαλο της μαύρης λίστας βάζει τον παίκτη σε έναν αγώνα ενάντια στον Razor, με τον παίκτη να αναδύεται ως νικητής, ανακτώντας έτσι τη BMW M3 GTR. Ο Razor αρνείται να παραιτηθεί από την ιδιοκτησία του αυτοκινήτου, αλλά η Mia υποτάσσει τον Razor και επιστρέφει τα κλειδιά στην παίκτη αποκαλύπτοντας ότι είναι μυστικός αστυνομικός. Ταυτόχρονα, το Rockport PD φτάνει στη σκηνή. Ο Razor και όλα τα άλλα μέλη της μαύρης λίστας συλλαμβάνονται και ο χαρακτήρας του παίκτη καταδιώκεται από ολόκληρη την Αστυνομική Διεύθυνση του Rockport υπό την διοίκηση του Cross. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ο Cross αποκαλύπτει ότι ο παίκτης τον βοήθησε να συλλάβει ολόκληρη τη μαύρη λίστα και προσπαθεί να τον οδηγήσει να παραδοθεί. Με τη Mia να τον βοηθά για τελευταία φορά, ο παίκτης αποφεύγει την αστυνομία και δραπετεύει από το Rockport οδηγώντας το αυτοκίνητο πάνω από μια παλιά σπασμένη γέφυρα. Στο τέλος, ο Cross προσθέτει τον παίκτη στην Εθνική Λίστα Καταζητούμενων.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Need for Speed: Most Wanted «Black Edition», είναι η συλλεκτική έκδοση του Most Wanted, κυκλοφόρησε για τον εορτασμό της 10ης επετείου της σειράς Need for Speed σε συνδυασμό με την κυκλοφορία του Most Wanted. Το Black Edition διαθέτει επιπλέον αγώνες, αυτοκίνητα μπόνους και άλλα πρόσθετα περιεχόμενα. Η έκδοση Black Edition έρχεται επίσης με ένα DVD που περιέχει συνεντεύξεις και βίντεο για το παιχνίδι. Το Black Edition κυκλοφόρησε για Microsoft Windows, PlayStation 2 Xbox στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία και μόνο η έκδοση του Black Edition για το PlayStation 2 κυκλοφόρησε επιπλέον για την Ευρώπη.

Οι σκηνές στο παιχνίδι έχουν γυριστεί με πραγματικούς ηθοποιούς και τα εφέ προστίθενται σε εξωτερικούς χώρους αυτοκινήτων και περιβάλλοντα για επιπλέον οπτικά εφέ. Το βίντεο παρουσιάζεται σε ένα πολύ διαφορετικό στυλ από τη σειρά Underground και αυτή η παρουσίαση των σκηνών χρησιμοποιείται στο Carbon και στο Undercover.

Η απεικόνιση μεταξύ όλων των γραφικών δεν είναι η ίδια, ειδικά στις φορητές εκδόσεις. Η έκδοση των Microsoft Windows διαφέρει ανάλογα με το υλικό και μπορεί να φανεί καλύτερα σε σύγκριση με τις εκδόσεις κονσόλας. Το συνιστώμενο υλικό έχει παρόμοιο ρυθμό καρέ με την έκδοση του Xbox 360. Το παιχνίδι κάνει βαριά χρήση των εφέ HDRR και των θαμπάδων κίνησης για να δώσει μια πιο ρεαλιστική αίσθηση.

Το Need for Speed: Most Wanted 5-1-0 είναι για το PlayStation Portable, και κυκλοφόρησε την ίδια μέρα με τα αντίστοιχα της κονσόλας και των υπολογιστών. Παρόμοιο με το Most Wanted, το Most Wanted 5-1-0 διαθέτει μια παρόμοια λίστα Blacklist για τη λειτουργία καριέρας, με την προσθήκη του "Tuner Takedown", ενός "Be the Cop Cop" mode που δεν εμφανίζεται στο Most Wanted. Το Most Wanted 5-1-0 στερείται πολλών στοιχείων από τις άλλες κονσόλες και τους αντίστοιχους υπολογιστές, όπως οι σκηνές, η πλοκή και η λειτουργία free roaming, και περιέχει μικρές διαφορές (συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού ονόματος ενός αντιπάλου της μαύρης λίστας παρά του παραλήπτη του ). Ο τίτλος του παιχνιδιού βασίζεται στους αριθμούς "5-1-0", ο οποίος είναι ο κώδικας αστυνομίας για τους αγώνες δρόμου.

Το Most Wanted, όπως και η σειρά Underground, αποφεύγει τη χρήση σημαντικών ζημιών σε όλα τα μοντέλα αγώνων, με μόνο το γρατσουνισμένο χρώμα και τα πολύ ραγισμένα τζάμια που περιλαμβάνουν ολόκληρη τη μοντελοποίηση των ζημιών των αγωνιστών. Τα αστυνομικά αυτοκίνητα, ωστόσο, υπόκεινται σε ακραίες βλάβες. Μπορούν να ακινητοποιηθούν εάν αναποδογυρίσουν ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους "διώκτες αναζήτησης" και το αυτοκίνητο του παίκτη. Η EA σταμάτησε να υποστηρίζει την έκδοση των παιχνιδιών των Windows πολύ νωρίς στον κύκλο ζωής της. Η τελευταία ενημερωμένη έκδοση κώδικα για την έκδοση των Windows (1.3) κυκλοφόρησε στις 6 Δεκεμβρίου 2005.

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Need for Speed: Most Wanted η κοινή γνώμη έκανε θετικές κριτικές. Ιστοσελίδες ανάλυσης video game όπως το GameRankings και το Metacritic έδωσαν για την Xbox 360 έκδοση 83,05% και 83/100, την Xbox έκδοση 82,59% και 83/100, την PlayStation 2 έκδοση 81,56% και 82/100 , την PC έκδοση 81,50% και 82/100 και την GameCube έκδοση 79,36% και 80/100. Ενώ για στην έκδοση του Game Boy Advance υπήρξαν μεικτές κριτικές με βαθμολογία 67,33%. Στην έκδοση του Nintendo DS υπήρξαν αρνητικές κριτικές με βαθμολογία 46,89% και 45/100. Το GameSpot έδωσε στο παιχνίδι 8.4 από τα 10, επαινώντας το παιχνίδι για τα "έντονα γραφικά" και τα "εξαιρετικά ηχητικά εφέ", αλλά σημείωσε το AI ότι ήταν "πολύ εύκολο στην αρχή, αλλά πολύ δύσκολο στη συνέχεια". Το Need for Speed: Most Wanted ήταν εμπορική επιτυχία. πούλησε 16 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και 3,9 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας τον τίτλο με τις καλύτερες πωλήσεις στη σειρά.

Το IGN έδωσε βαθμολογία 8,5 από 10, επαινώντας σχεδόν κάθε στοιχείο του παιχνιδιού. Έπαινος δόθηκε και στον σχεδιασμό του χάρτη, που περιγράφεται ως "ένα τρελά χρωματισμένο, σέπια τοπίο βιομηχανικών εγκαταστάσεων". Το Car Modeling είπε ότι "Τα μοντέλα των αυτοκινήτων είναι ιδιαίτερα κομψά", λόγω ότι έγινε επιστροφή των exotic αυτοκινήτων. Ιδιαίτερα ισχυρός έπαινος δόθηκε στο αστυνομικό σύστημα, λέγοντας ότι «οι μπάτσοι δεν είναι ποτέ τόσο έξυπνοι, αλλά αυξάνονται συνεχώς σε επιθετικότητα και αριθμούς». και "ότι είναι πολύ απαραίτητο συστατικό για την πρόκληση και την ενόχληση που κάνει αυτό το παιχνίδι τόσο διασκεδαστικό". Ο έπαινος πήγε ακόμη και στις σκηνές καθώς και το casting, που συνήθως πέφτει θύμα στους επικριτές, λέγοντας ότι "αυτό το μείγμα κινούμενων, εξαιρετικά χρωματισμένων χαρακτήρων FMV και στυλιζαρισμένο υπόβαθρο είναι τόσο φανταστικό όσο και αναζωογονητικό".

Η έκδοση PlayStation 2 του Most Wanted έλαβε βραβείο πωλήσεων "Double Platinum" από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Λογισμικού Entertainment and Leisure Software (ELSPA), που έδειξε πωλήσεις τουλάχιστον 600.000 αντιτύπων στη Μεγάλη Βρετανία.

Remake[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Απριλίου 2012, η εταιρία BTGames, που εδρεύει στη Νότιο Αφρική, ανέφερε για την ύπαρξη της συλλογής Jak και Daxter, όπου απαρίθμησε το Need For Speed: Most Wanted 2 για προ-παραγγελία, υπονοώντας πιθανό sequel του παιχνιδιού. Το reamake του Most Wanted επιβεβαιώθηκε επισήμως την 1η Ιουνίου του 2012 στην επίσημη ιστοσελίδα και στο Facebook. Η EA παρουσίασε το παιχνίδι στην συνέντευξη Τύπου E3 στις 4 Ιουνίου 2012. Παρά το όνομά του, το παιχνίδι είναι εντελώς διαφορετικό σε όλες σχεδόν τις απόψεις από την έκδοση του 2005.