Inkscape

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Inkscape
Ένα στιγμιότυπο του παραθύρου του Inkscape της έκδοσης 1.3 με σκοτεινό θέμα.
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας11 Νοέμβριος 2003
Είδοςεπεξεργαστής διανυσματικών γραφικών, ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό
Διανομή
Έκδοση1.3.2 (25 Νοέμβριος 2023)[1]
ΛειτουργικάLinux, Microsoft Windows, macOS, στυλ Unix, Ανεξάρτητο πλατφόρμας
Διαθέσιμο σε74 γλώσσες (και στα ελληνικά)
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςBulia Byak, Johan B. C. Engelen,[2] Peter Moulder
Γραφικό περιβάλλονGTK
Γραμμένο σεC++, C
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://inkscape.org
Αποθετήριο κώδικα
https://gitlab.com/inkscape/inkscape

Το Inkscape είναι επεξεργαστής διανυσματικών γραφικών ανοικτού κώδικα. Σκοπός του είναι να υποστηρίξει πλήρως το πρότυπο κλιμακώσιμων διανυσματικών γραφικών SVG 1.1.[3] Η λέξη Inkscape είναι σύνθεση από τις αγγλικές λέξεις μελάνι (ink) και τοπίο (landscape).[4]

Το Inkscape είναι διαλειτουργικό λογισμικό[5] και τρέχει σε συστήματα Mac OS X,σε παρόμοια με Unix λειτουργικά συστήματα (π.χ. Linux) και σε Microsoft Windows.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Inkscape ξεκίνησε το 2003 ως διακλάδωση κώδικα του έργου Sodipodi. Το Sodipodi αναπτύχθηκε από το 1999 και βασιζόταν στο Gill (Gnome Illustration Application) του Raph Levien.

Η διακλάδωση οδηγήθηκε από μια ομάδα τεσσάρων πρώην προγραμματιστών του Sodipodi (Ted Gould, Bryce Harrington, Nathan Hurst και MenTaLguY) που είχαν διαφορετικές αντιλήψεις για τους σκοπούς του έργου, το άνοιγμα των συνεισφορών σε τρίτους καθώς και τεχνικές διαφωνίες. Ανακοίνωσαν ότι, με το Inkscape, θα πρέπει να εστιάσουν την ανάπτυξη στην υλοποίηση του πλήρους προτύπου SVG, ενώ η ανάπτυξη του Sodipodi έδινε έμφαση στη δημιουργία ενός γενικής χρήσης επεξεργαστή γραφικών διανύσματος, ίσως σε βάρος του SVG.[6]

Μετά τη διακλάδωση, οι νέοι προγραμματιστές του Inkscape το άλλαξαν πολύ: το ξανάγραψαν από C σε C++; υιοθέτησαν το πακέτο εργαλείων GTK+, συνδέσεις C++ (gtkmm)· ξανασχεδίασαν τη διεπαφή χρήστη του και προσέθεσαν νέα γνωρίσματα. Ιδιαίτερα, η υλοποίηση του προτύπου SVG, αν και ατελής, έχει εμφανίσει σταδιακή βελτίωση.[7]

Αντί για από πάνω προς τα κάτω έλεγχο, οι προγραμματιστές του προσπάθησαν να ενθαρρύνουν τους μεμονωμένους προγραμματιστές να παίρνουν το δικαίωμά τους από την ικανότητά τους και την ενεργή ανάμειξη στο έργο.[εκκρεμεί παραπομπή] Στην πραγματικότητα, αυτές οι αξίες επιτρέπουν στους ιδρυτές του Inkscape να επιβεβαιώσουν την απόφασή τους να κάνουν το έργο χωρίς να αποθαρρύνουν τους νεοφερμένους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, ήρθαν για να παίξουν σημαντικούς ρόλους.[εκκρεμεί παραπομπή] Η προσέλκυση νεοφερμένων υποβοηθήθηκε πολύ από την ιδιαίτερη έμφαση του έργου στην παροχή στους ενεργούς προγραμματιστές, την πλήρη πρόσβαση στον πηγαίο του κώδικα και στις προσπάθειες για συμμετοχή στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού και παράγωγων έργων όπως το Open Clip Art Library).[εκκρεμεί παραπομπή]

Από το 2005, το Inkscape έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα Google Summer of Code.[8]

Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2007, το σύστημα ανίχνευσης σφαλμάτων του Inkscape εφιλοξενείτο στο Sourceforge. Κατόπιν μετακινήθηκε στο Launchpad.[9]

Γνωρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργία αντικειμένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα στιγμιότυπο του Inkscape 0.48.2, που εμφανίζει ένα ορθογώνιο (επιλεγμένο με το εργαλείο επιλογής), μια έλλειψη, ένα αστέρι και δύο αντικείμενα κειμένου.

Τα βασικά αντικείμενα στο Inkscape είναι:

  • Μονοπάτια: δημιουργούνται με το εργαλείο μολύβι , που επιτρέπει τη σχεδίαση μονοπατιών με ελεύθερες γραμμές· το εργαλείο γραφίδα , που επιτρέπει στον χρήστη τη δημιουργία εύκαμπτων καμπυλών Μπεζιέ καμπυλών κόμβο-κόμβο και γραμμών στο ίδιο μονοπάτι· το εργαλείο καλλιγραφίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχεδιάσει με ελεύθερο χέρι καλλιγραφικές ή πινελοειδείς πινελιές, ή το εργαλείο κουβάς χρώματος , που γεμίζει τις οριοθετημένες περιοχές της εικόνας. Το εργαλείο καλλιγραφίας μπορεί προαιρετικά να χρησιμοποιήσει πίεση και αναγνώσεις κλίσης από γραφικές πινακίδες. Το εργαλείο κουβά γεμίσματος δουλεύει οπτικά αντί γεωμετρικά και μπορεί να βοηθήσει στον ανίχνευση εικόνας. Το εργαλείο ψεκασμού δημιουργεί αντίγραφα ή κλώνους ενός ή μερικών στοιχείων.
  • Ορθογώνια: δημιουργούνται με το εργαλείο ορθογώνιο. Οι γωνίες των ορθογωνίων μπορεί να στρογγυλοποιηθούν.
  • Πλαίσια 3Δ: δημιουργούνται χρησιμοποιώντας το εργαλείο 3Δ πλαίσια . Τα πλαίσια έχουν ρυθμίσιμες προοπτικές XYZ και τροποποιήσιμες τιμές για σημεία διαφυγής. Τα 3Δ πλαίσια είναι στην πραγματικότητα ομάδες μονοπατιών και μετά από αποομαδοποίηση μπορούν να τροποποιηθούν παραπέρα.
  • Ελλείψεις: δημιουργούνται χρησιμοποιώντας το εργαλείο Έλλειψη. Οι ελλείψεις και οι κύκλοι μπορούν να μετασχηματιστούν σε τόξα (δηλαδή,ανοιχτά ημικύκλια) και τομείς (δηλαδή, κλειστά ημικύκλια).
  • Αστέρια/πολύγωνα: δημιουργούνται χρησιμοποιώντας το εργαλείο Αστέρια και πολύγωνα. Αστέρια με πολλαπλά σημεία (3 έως 1.024 σημεία) με δύο στοιχεία ελέγχου λαβών (βάση και αιχμή) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσομοίωση σπειρογραφήματα/σπειρογραφημάτων. Πολύγωνα με ένα στοιχείο ελέγχου λαβής (βάση) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία στοιχείων με βάση τον αριθμό των πλευρών.
  • Σπείρες: δημιουργούνται χρησιμοποιώντας το εργαλείο σπείρα , έχουν έναν ρυθμίσιμο αριθμών στοφών (περιστροφών), απόκλιση (πυκνότητα/σποραδικότητα των εξωτερικών στροφών), εσωτερική ακτίνα (ξετύλιγμα από το κέντρο)
  • Κλώνοι: Οι κλώνοι είναι θυγατρικά αντικείμενα αρχικών (γονικών) αντικειμένων που μπορούν να έχουν διαφορετικούς εφαρμοζόμενους μετασχηματισμούς από το αρχικό αντικείμενο. Οι κλώνοι μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από αντίγραφα, το εργαλείο ψεκασμού ή μια διεπαφή μενού. Οι μετασχηματισμοί περιλαμβάνουν μέγεθος, θέση, περιστροφή, θόλωση, αδιαφάνεια, χρώμα και συμμετρία (διάταξη). Οι κλώνοι ενημερώνονται ζωντανά όταν το αρχικό αντικείμενο αλλάζει.
  • Κείμενο: δημιουργείται με το εργαλείο Κείμενο. Τα κείμενα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε γραμματοσειρά του συστήματος και μπορούν να μετατραπούν σε μονοπάτια. Υποστηρίζονται οι γραμματοσειρές χαρακτήρων Unicode. Μπορείτε να εφαρμόσετε έντονα, πλάγια, στοιχίσεις (αριστερά, δεξιά, κέντρο, πλήρης), εκθέτες, δείκτες, κάθετο και οριζόντιο κείμενο. Όλα τα αντικείμενα κειμένου μπορούν να μετασχηματιστούν μέσω αποστάσεων γραμμών, γραμμάτων και λέξεων, οριζόντιας πύκνωσης, κάθετης μετατόπισης και περιστροφής χαρακτήρων είτε χειροκίνητα είτε μέσω ρυθμίσεων μενού. Κείμενο μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα μονοπάτι, που ρέει σε ένα σχήμα ή να ελεγχθεί ορθογραφικά. Λίστες με κουκκίδες, αριθμημένες λίστες, εσοχές και υπογραμμισμένο κείμενο δεν είναι διαθέσιμα στην έκδοση 0.48.
  • Εικόνες Εικονογραφία/ψηφιογραφία: Το Inkscape υποστηρίζει την εξαγωγή ψηφιογραφικών εικόνων (μέσω μορφής PNG) του συνολικού σχεδίου (όλα τα αντικείμενα), της τρέχουσας επιλογής, αντικειμένων μέσα στο περίγραμμα της σελίδας και προσαρμοσμένων συντεταγμένων. Εισάγει ψηφιογραφικές εικόνες· το >Αρχείο >Εισαγωγή επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει ή 'ενσωμάτωση' ή 'σύνδεση' της εικόνας στο αρχείο. Η επικόλληση εικόνων στο inkscape (v0.48) ενσωματώνει αυτόματα τις εικόνες στο αρχείο. Το Inkscape υποστηρίζει εισαγωγή και επικόλληση των PNG, JPEG και BMP. Οι εικόνες μπορούν επίσης να ανιχνευτούν (ψηφιογραφία σε διάνυσμα) χρησιμοποιώντας το γνώρισμα Potrace >Μονοπάτι >Ανίχνευση ψηφιογραφίας... .

Επιπρόσθετα, υπάρχουν πιο εξειδικευμένα αντικείμενα:

  • Σπειροειδείς εύκαμπτες καμπύλες (δίνες), αυτός ο τύπος μονοπατιού δημιουργεί πολύ ωραίες απαλές ομαλές καμπύλες, παρόμοιες με αυτό που βλέπετε σε σχέδια δερματοστιξίας, επιφάνειας εργασίας, λουλουδιών και γοτθικών.
  • Γραμμές σύνδεσης με βάση μονοπάτια, που χρησιμοποιούνται συχνά σε διαγράμματα ροής, σχήματα και διαγράμματα.
  • Υπάρχει μια "επέκταση απόδοσης που αποδίδει αντικείμενα στο αρχείο σας μέσω ρυθμίσεων μενού, τα παραδείγματα συμπεριλαμβάνουν γραμμωτούς κώδικες, ημερολόγια, πλέγματα, γρανάζια, σπειρογραφήματα, σφαίρες και άλλα.

Χειρισμός αντικειμένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε αντικείμενο στο σχέδιο μπορεί να υπόκειται σε ελεύθερους συσχετισμένους μετασχηματισμούς: μετακίνηση, περιστροφή, κλιμάκωση, στρέβλωση και έναν προσαρμόσιμο πίνακα. Οι παράμετροι μετασχηματισμού μπορούν επίσης να οριστούν αριθμητικά μέσω του διαλόγου μετασχηματισμού. Οι μετασχηματισμοί μπορούν να προσκολληθούν σε γωνίες, πλέγματα, γραμμές οδηγούς και κόμβους άλλων αντικειμένων. Τα πλέγματα, οι οδηγοί και οι ιδιότητες προσκόλλησης ορίζονται με βάση το έγγραφο. Ως εναλλακτικό της προσκόλλησης, παρέχεται ένας διάλογος στοίχισης και κατανομής, που μπορεί να εκτελέσει συνηθισμένες εργασίες στοίχισης σε επιλεγμένα αντικείμενα: π.χ. στοίχιση τους σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, ισοκατανομή τους, τυχαία διασπορά τους και αφαίρεση επικαλύψεων μεταξύ αντικειμένων.

Τα αντικείμενα μπορούν να ομαδοποιηθούν μαζί ελεύθερα. Οι ομάδες αντικειμένων συμπεριφέρονται από πολλές απόψεις ως "ατομικά" αντικείμενα: για παράδειγμα, μπορούν να κλωνοποιηθούν ή να τους αποδοθεί ένα χρώμα. Τα αντικείμενα που αποτελούν μια ομάδα μπορούν να επεξεργαστούν χωρίς να πρέπει να αποομαδοποιηθούν πρώτα, μέσω μιας εντολής εισαγωγής ομάδας: η ομάδα μπορεί τότε να επεξεργαστεί ως μια προσωρινή στρώση. Η διάταξη Z των αντικειμένων μπορεί να επεξεργαστεί είτε χρησιμοποιώντας στρώσεις, ή με χειροκίνητη μετακίνηση του αντικειμένου πάνω και κάτω στη στοίβα Z. Οι στρώσεις μπορούν να κλειδωθούν ή να κρυφτούν, αποτρέποντας τροποποίηση και τυχαία επιλογή.

Ένα ειδικό εργαλείο, δημιουργία κλωνοποιημένων παραθέσεων, παρέχεται για δημιουργία συμμετρικών ή πλεγματοειδών σχεδίων χρησιμοποιώντας ποικίλες συμμετρίες επιπέδων.

Τα αντικείμενα μπορούν να αποκοπούν, να αντιγραφούν και να επικολληθούν χρησιμοποιώντας ένα πρόχειρο. Όμως, από την έκδοση 0.46, το Inkscape χρησιμοποιεί μια εσωτερική μεταβλητή αντί για το πρόχειρο του συστήματος, που περιορίζει τις λειτουργίες αντιγραφής και επικόλλησης σε ένα στιγμιότυπο εφαρμογής. Τα αντικείμενα μπορούν να αντιγραφούν μεταξύ εγγράφων ανοίγοντας τα από το μενού Αρχείο σε ένα ήδη ανοιχτό παράθυρο, αντί να ανοιχτεί ένα δεύτερο αρχείο από το λειτουργικό σύστημα κελύφους

Τεχνοτροπία αντικειμένων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε αντικείμενο στο Inkscape έχει πολλά γνωρίσματα που καθορίζουν την τεχνοτροπία του. Όλα τα γνωρίσματα μπορούν να οριστούν γενικά για κάθε αντικείμενο:

  • Γέμισμα: μπορεί να είναι ένα σκέτο χρώμα, μια γραμμική ή ακτινική διαβάθμιση, ένα μοτίβο, προσαρμοσμένο δείγμα, που κληρονομήθηκε από ένα γονικό αντικείμενο. Ο επιλογέας χρώματος έχει διαθέσιμες επιλογές χρώματος RGBA, HSL, τροχός και CMYK, αλλά όλα τα επιλεγμένα χρώματα μετατρέπονται προς το παρόν σε RGBA. Οι διαβαθμίσεις μπορούν να έχουν πολλαπλά άκρα, οι ακτινικές διαβαθμίσεις υποστηρίζουν προαιρετικά άμεσες ή ανακλώμενες διαβαθμίσεις. Όλα τα χρώματα μπορούν να έχουν μια ορισμένη τιμή άλφα. Τα μοτίβα μπορούν να κατασκευαστούν από οποιαδήποτε συλλογή αντικειμένων, ή ένα από τα αρκετά παρεχόμενα έτοιμα μοτίβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
  • Γέμισμα πινελιάς: μπορεί να έχει τις ίδιες τιμές όπως το γέμισμα, αλλά εφαρμόζεται στην πινελιά του αντικειμένου.
  • Τεχνοτροπία πινελιάς: μπορεί να ποικίλει στα: πλάτος, τεχνοτροπίες ένωσης της μύτης (ρυθμίσιμο όριο), στρογγυλεμένο ή λοξοτομημένο, τεχνοτροπίες άκρου μετατόπισης, στρογγυλό ή πλήρες. Υποστηρίζονται πινελιές με παύλες και ρυθμίσιμες μετατοπίσεις. Υποστηρίζονται, επίσης, αρχικοί, μεσαίοι και τελικοί σημειωτές ποικίλων τύπων (βέλη, κουκκίδες, ρόμβοι, κλπ... .
  • Αδιαφάνεια: καθορίζει την τιμή άλφα για όλα τα χρώματα γεμίσματος. Κάθε αντικείμενο έχει μια διακριτή τιμή αδιαφάνειας, που π.χ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τις ομάδες διαφανείς.
  • Φίλτρα: υπάρχει ένας εύχρηστος ολισθητής για τη θόλωση Γκάους και για κάθε αντικείμενο. Κατηγοροποιημένες στοίβες φίλτρων χρησιμοποιούν τα φίλτρα SVG που μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας τον διάλογο φίλτρων.

Η εμφάνιση των αντικειμένων μπορεί να αλλαχτεί παραπέρα χρησιμοποιώντας μάσκες και μονοπάτια αποκοπής, που μπορούν να δημιουργηθούν από αυθαίρετα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων.

Τα γνωρίσματα των τεχνοτροπιών 'προσκολλώνται' στον πηγαίο κώδικα, έτσι μετά από αποκοπή/αντιγραφή ενός αντικειμένου στο πρόχειρο, τα γνωρίσματα της τεχνοτροπίας μπορούν να επικολληθούν σε άλλο αντικείμενο.

Λειτουργίες σε μονοπάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Inkscape έχει ένα εκτεταμένο σύνολο εργαλείων για επεξεργασία μονοπατιών, καθώς είναι τα βασικά στοιχεία ενός αρχείου διανύσματος. Το "εργαλείο κόμβου" επιτρέπει την επεξεργασία απλών και πολλαπλών μονοπατιών σε απλά και πολλαπλά επίπεδα κόμβων με επεξεργασία της θέσης των κόμβων και των σημείων ελέγχου των μονοπατιών Μπεζιέ ή καμπύλες σπειρογραφήματος. Τα τμήματα του μονοπατιού μπορούν να προσαρμοστούν με μεταφορά τους. Όταν επιλέγονται πολλαπλοί κόμβοι, μπορούν να μετακινηθούν, να κλιμακωθούν και να περιστραφούν χρησιμοποιώντας συντόμευση πληκτρολογίου ή στοιχεία ελέγχου ποντικιού. Πρόσθετοι κόμβοι μπορούν να εισαχθούν στα μονοπάτια σε αυθαίρετες ή ομαλές τοποθεσίες και μια επίδραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εισαγωγή κόμβων σε προκαθορισμένα διαστήματα. Όταν διαγράφονται κόμβοι, οι λαβές στους κόμβους που απομένουν προσαρμόζονται για να διατηρήσουν το αρχικό σχήμα όσο πιο καλά μπορούν.

Το εργαλείο μικρορυθμίσεων παρέχεται για υψηλότερου επιπέδου επεξεργασία ολόκληρων αντικειμένων ή τμημάτων ενός αντικειμένου. Μπορεί να μετατοπίσει, να απωθήσει/έλξει, να τοποθετήσει τυχαία, να συρρικνώσει/μεγεθύνει, να περιστρέψει, να αντιγράψει/διαγράψει επιλεγμένα ολόκληρα αντικείμενα. Οι κόμβοι δημιουργούνται δυναμικά και διαγράφονται όταν χρειάζεται, ενώ χρησιμοποιείται αυτό το εργαλείο, έτσι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε απλά μονοπάτια χωρίς προηγούμενη επεξεργασία.

Άλλες πιθανές λειτουργίες υψηλού επιπέδου σε μονοπάτια περιλαμβάνουν: Την αντιστάθμιση ή ένθεση ενός μονοπατιού κατά ένα σταθερό ποσό. Τη δημιουργία μιας ασύνδετης δυναμικής αντιστάθμισης ενός μονοπατιού που μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας το εργαλείο κόμβων. Τη δημιουργία μιας συνδεδεμένης αντιστάθμισης ενός μονοπατιού που θα ενημερωθεί όποτε το αρχικό τροποποιείται. Τη μετατροπή ενός αντικειμένου άλλου σχήματος όπως μια σπείρα ή κειμένου σε μονοπάτι. Τη μετατροπή μιας πινελιάς ενός σχήματος σε μονοπάτι. Την απλοποίηση ενός μονοπατιού για να περιέχει λιγότερους κόμβους, ενώ διατηρεί το σχήμα. Την εκτέλεση πράξεων Μπουλ όπως ένωση, διαφορά, τομή ή αποκλεισμός σε αυτά.

Οι πρόσφατες εκδόσεις περιλαμβάνουν ένα γνώρισμα που λέγεται Ζωντανές επιδράσεις σε μονοπάτι, που μπορεί να εφαρμόσει ποικίλους τροποποιητές σε ένα μονοπάτι. Παραμόρφωση φακέλου είναι διαθέσιμη μέσω των επιδράσεων μονοπατιού και παρέχει μια επίδραση προοπτικής. Υπάρχουν περισσότερα από δώδεκα από αυτές τις ζωντανές επιδράσεις μονοπατιού. Οι ζωντανές επιδράσεις μονοπατιού μπορούν να στοιβαχτούν σε ένα μοναδικό αντικείμενο και να έχουν ζωντανή αλληλεπίδραση με τον καμβά και το μενού με βάση την επεξεργασία των επιδράσεων.

Υποστήριξη κειμένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Inkscape υποστηρίζει επεξεργασία κειμένου και για το κανονικό πολύστηλο κείμενο (στοιχείο του SVG <text>) και για το ρέον κείμενο (το μη πρότυπο στοιχείο, <flowRoot> που προτάθηκε παλιότερα για SVG 1.2). Από την έκδοση 0.47, το ρέον κείμενο δεν αποδίδεται από άλλες εφαρμογές, που οφείλεται σε έλλειψη μιας κατάλληλης παράλληλης δομής <switch>στο έγγραφο SVG. Το στοιχείο Tiny SVG 1.2 <textArea> δεν υποστηρίζεται. Όλο το κείμενο είναι άμεσα επεξεργάσιμο στον καμβά. Η απόδοση κειμένου βασίζεται στη βιβλιοθήκη Pango, που επιτρέπει στο Inkscape να υποστηρίξει πολλά σύνθετα σενάρια που περιλαμβάνουν εβραϊκά, αραβικά, τάι, θιβετιανά, κλπ. πύκνωση και απόσταση γραμμάτων μπορούν να ρυθμιστούν σε μια βάση ανά γλύφη χρησιμοποιώντας συντομεύσεις πληκτρολογίου. Η τοποθέτηση κειμένου σε μονοπάτι υποστηρίζεται και το κείμενο καθώς και το μονοπάτι παραμένουν παραμένουν επεξεργάσιμα.

Απόδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίθετα με πολλές άλλες εφαρμογές GTK+, το Inkscape χρησιμοποιεί τη δική του βιβλιοθήκη απόδοσης για τη δημιουργία γραφικών, που λέγεται libnr. Η libnr μπορεί να αποδώσει εικόνες μέχρι 256x εστίαση με εξομάλυνση και ενημέρωση γραφικών κατά τους μετασχηματισμούς. Το Inkscape χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη γραφικών Cairo για να αποδώσει μια κατάσταση περιγράμματος (από την έκδοση 0.46).[10]

Εισαγωγή/Εξαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Inkscape μπορεί να εισάγει εγγενώς τις παρακάτω μορφές:

  • SVG (Scalable Vector Graphics)
  • SVG(Z) (gzip SVG)
  • PDF (Portable Document Format)
  • AI (Adobe Illustrator)
  • VSD (Visio)
  • CDR (CorelDRAW)
  • EMF και WMF
  • Τους περισσότερους τύπους μη διανυσματικών (raster) αρχείων εικόνας (JPEG, PNG, GIF, etc.)

Το Inkscape μπορεί να εισαγάγει τις παρακάτω μορφές με τη βοήθεια επεκτάσεων:

  • PS (Postscript, χρησιμοποιώντας Ghostscript)
  • EPS (Encapsulated Postscript, χρησιμοποιώντας Ghostscript)
  • Dia (απαιτείται εγκατάσταση του Dia)
  • Xfig (απαιτείται εγκατάσταση του Xfig)
  • Sketch (απαιτείται εγκατάσταση του Sketch)
  • CGM (χρησιμοποιώντας UniConverter)
  • sK1 (χρησιμοποιώντας Uniconverter)

Το Inkscape μπορεί να εξαγάγει εγγενώς σε ποικίλες μορφές συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

  • SVG (Scalable Vector Graphics)
  • SVG(Z) (gzipped SVG)
  • PDF (Portable Document Format)
  • PS (Postscript)
  • EPS (Encapsulated Postscript)
  • EPSi
  • AI (Adobe Illustrator)
  • TEX (LaTeX)
  • POV (POVRay)
  • HPGL (Hewlett-Packard Graphics Language)[11]
  • EMF και WMF

Άλλα γνωρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο επεξεργαστής δένδρου GUI του XML παρέχει άμεσο χειρισμό της δομής XML του SVG.
  • Επεξεργασία του RDF (Σκελετός περιγραφής πόρων), πρότυπο πληροφοριών μεταδεδομένων W3C
  • Διεπαφή γραμμής εντολών, που εκθέτει τις συναρτήσεις μετατροπής μορφών και πολυδύναμο σενάριο GUI.
  • Περισσότερες από σαράντα γλώσσες διεπαφής.
  • Επεκτάσεις σε νέες μορφές αρχείων, επιδράσεις και άλλα γνωρίσματα.
  • Μαθηματικά διαγράμματα, με ποικίλες χρήσεις του LaTeX.[12]
  • Πειραματική υποστήριξη για σενάρια.

Διεπαφή και χρηστικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις κύριες προτεραιότητες του έργου Inkscape είναι η συνεπής διεπαφή και η ευχρηστία.[εκκρεμεί παραπομπή] Αυτό συμπεριλαμβάνει προσπάθειες να παρακολουθήσει το GNOME, γενική προσβασιμότητα πληκτρολογίου και βολική επεξεργασία στον καμβά. Το Inkscape έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στη χρηστικότητα από την αρχή του έργου.

Ο αριθμός των αιωρούμενων πλαισίων διαλόγων έχει μειωθεί, με τις λειτουργίες τους διαθέσιμες χρησιμοποιώντας συντομεύσεις πληκτρολογίου ή στις στις προσαρτημένες εργαλειοθήκες στο παράθυρο επεξεργασίας. Τα στοιχεία ελέγχου της εργαλειοθήκης στην κορυφή του παραθύρου εμφανίζουν πάντα τα σχετικά στοιχεία ελέγχου με το τρέχον εργαλείο.

Όλοι οι μετασχηματισμοί διανυσμάτων, η κλιμάκωση, η περιστροφή και η τοποθέτηση (πλην στρέβλωσης) έχουν συντομεύσεις πληκτρολογίου με συνεπείς τροποποιητές , π.χ., μετασχηματισμούς Alt κατά 1 εικονοστοιχείο οθόνης στην τρέχουσα εστίαση, το Shift πολλαπλασιάζει τον μετασχηματισμό κατά 10, κλπ.)· αυτά τα κλειδιά δουλεύουν σε κόμβους του εργαλείου κόμβος καθώς και σε αντικείμενα στο εργαλείο επιλογής. Οι πιο κοινές λειτουργίες (όπως μετασχηματισμοί, εστίαση, διάταξη-z) έχουν συνεπείς συντομεύσεις ενός πλήκτρου.

Το Inkscape παρέχει αιωρούμενες συμβουλές οθόνης και και υποδείξεις στη γραμμή κατάστασης για όλα τα πλήκτρα, στοιχεία ελέγχου, εντολές, πλήκτρα, και λαβές στον καμβά. Τα μηνύματα υποδείξεων είναι δυναμικά: ένα δοσμένο αντικείμενο μπορεί να εμφανίσει μέχρι τέσσερις υποδείξεις κατά την επεξεργασία του σε μόλις ένα εργαλείο. Η ενημέρωση υποδείξεων βασίζεται σε δύο στοιχεία —στη χρήση του εργαλείου και στον τύπο του του επεξεργαζόμενου αντικειμένου/κόμβου/λαβής—κειμένου, σχημάτων, μονοπατιών, τύπων κόμβου, κλπ. Το Inkscape έρχεται με ένα πλήρες πληκτρολόγιο και αναφορές ποντικιού (σε HTML και SVG) και αρκετά διαδραστικά μαθήματα μαθήματα σε SVG.

Η διεπαφή του Sodipodi (προκατόχου του Inkscape) βασιζόταν σε αυτά του CorelDRAW και του GIMP. Η διεπαφή του Inkscape έχει επηρεαστεί από την αντίστοιχη του Xara Xtreme.

Συμβατότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εγγενής μορφή εικόνας που επεξεργάζεται το Inkscape είναι η SVG, μορφή που επίσης υποστηρίζεται από το Adobe Illustrator, αλλά οι δύο εφαρμογές δεν είναι 100% συμβατές. Το Inkscape μπορεί επίσης να εξάγει σε PS, EPS και PDF.[13]>

Η εφαρμογή των προτύπων SVG and CSS στο Inkscape είναι ατελής. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υποστηρίζει ακόμα κίνηση. Το Inkscape έχει πολυγλωσσική υποστήριξη, ειδικά για σύνθετα σενάρια, κάτι που προς το παρόν λείπει στις περισσότερες εμπορικές εφαρμογές γραφικών διανύσματος. [εκκρεμεί παραπομπή]

Το Inkscape σε Mac OS X τυπικά τρέχει κάτω από X11.app, αν και το υποκείμενο πακέτο εργαλείων GTK+ μπορεί να μεταγλωττιστεί για να τρέχει εγγενώς κάτω από Quartz).[14]

Ιστορικό έκδοσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έκδοση 1.0 (1 Μαΐου 2020).
  • Έκδοση 0.92.0 (4 Ιανουαρίου 2017).
  • Έκδοση 0.91 (30 Ιανουαρίου 2015). Επρόκειτο για την έκδοση 0.49, όμως τελικά αποφασίστηκε να αλλάξει η αρίθμηση και να κυκλοφορήσει ως 0.91. Με την έκδοση αυτή υιοθετήθηκε η Cairo ως εσωτερική "μηχανή" απεικόνισης της εφαρμογής. Η αλλαγή αυτή βελτίωσε την ταχύτητα και την ακρίβεια απεικόνισης των σχεδίων. Ενσωματώθηκε νέα λειτουργία, η Trace Pixel Art , χάρη στην οποία είναι δυνατή η δημιουργία καλλιτεχνικών διανυσματικών σχεδίων από εικόνες, γραφικούς χαρακτήρες (sprites). Η νέα Βιβλιοθήκη Συμβόλων (Symbols Library) παρέχει επαναχρησιμοποιήσιμα γραφικά στοιχεία και μπορεί μάλιστα να διαβάσει ακόμα και βιβλιοθήκες συμβόλων Visio. Οι δυνατοτητες snapping και οι βελτιωμένες ρυθμίσεις τους κανουν ευκολοτερη την τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των αντικειμένων. Τα εργαλεία για τακτοποιηση των αντικειμένων προσφέρουν νέες δυνατοτητες τοποθέτησής τους μέσα στο σχέδιο. Και στα υπόλοιπα εργαλεία εχουν γίνει πολυάριθμες μικρές βελτιώσεις. Προστέθηκε υποστήριξη νέων τύπων αρχείων γραφικών, συμπεριλαμβανόμενης της δυνατότητας εξαγωγής σε FXG, SIF and HTML5 και της εισαγωγής από VSD και CDR. Τα αρχεία EMF/WMF μπορούν τώρα να διαβαστούν και να γραφτούν σε όλες τις πλατφόρμες λειτουργι are now readable and writable for κών συστηματων. Επίσης βελτιώθηκε η υποστήριξη αρχείων XCF, PDF, EPS, και PS+LaTeX.
  • Η έκδοση 0.48 (23 Αυγούστου 2010) Οι επισημάνσεις της έκδοσης είναι: επεξεργασία κόμβων πολλαπλού μονοπατιού, βελτιωμένο εργαλείο κειμένου: δείκτες, εκθέτες, αριθμητικές και προκαθορισμένες είσοδοι για πύκνωση κειμένου, ανίχνευση και περισσότερες βελτιώσεις κειμένου, νέο εργαλείο ψεκασμού, εξαγωγή LaTeX με PDF / PS / EPS, επέκταση JessyInk για δημιουργία παρουσιάσεων ορατών σε περιηγητές ιστού με ενεργό SVG. Μια σειρά με εκδόσεις διόρθωσης σφαλμάτων ακολούθησε: 0.48.1 (2 Μαρτίου 2011), 0.48.2 (6 Σεπτεμβρίου 2011), 0.48.3 (15 Φεβρουαρίου 2012), 0.48.3.1 (19 Φεβρουαρίου 2012) and 0.48.4 (17 Δεκεμβρίου 2012).
  • Η έκδοση 0.47 (24 Νοεμβρίου 2009) προσέθεσε το εργαλείο σβήστρας (μπορεί να τεμαχίσει μονοπάτια), αυτόματη αποθήκευση με τον χρόνο, διεπαφή εύκαμπτων καμπυλών σπειρογραφημάτων για μονοπάτια, κόμβοι αυτόματης εξομάλυνσης για μονοπάτια, ορθογραφία για το εργαλείο κειμένου, νέες επιδράσεις μονοπατιού όπως "σκαρίφημα" και "κατακερματισμοί", νέες επεκτάσεις Python όπως "σούπα αλφάβητου" και "μετατροπή σε Μπράιγ", κάποια βασική υποστήριξη για Γραμματοσειρές SVG, βελτιωμένη υποστήριξη PostScript και άλλες μικρότερες τροποποιήσεις.
  • Η έκδοση 0.46 (24 Μαρτίου 2008) προσέθεσε νέες προσαρτήσεις με βάση τη διεπαφή χρήστη, κουβά βαφής, μικρορυθμιστή και εργαλεία 3Δ πλαισίου, ζωντανές επιδράσεις μονοπατιού, υποστήριξη για τα περισσότερα φίλτρα SVG, την δυνατότητα ανοίγματος αρχείων PDF και διορθωμένη υποστήριξη γραμματοσειρών OpenType/PostScript και Type1.
  • Η έκδοση 0.45.1 (23 Μαρτίου 2007) ήταν μια έκδοση διόρθωσης σφαλμάτων.
  • Η έκδοση 0.45 (5 Φεβρουαρίου 2007) έδωσε υποστήριξη στη θόλωση Γκάους, μοτίβα με το μονοπάτι, νέο διάλογο αναίρεσης ιστορικού, βελτιωμένη ανίχνευση ψηφιογραφίας χρησιμοποιώντας Απλή εξαγωγή αντικειμένου αλληλεπίδρασης, ένα σύνολο επιδράσεων χρώματος και πολλές άλλες μικρότερες τροποποιήσεις σε υπάρχοντα γνωρίσματα.
  • Η έκδοση 0.44.1 ήταν μια έκδοση διόρθωσης σφαλμάτων.
  • Η έκδοση 0.44 ( 24 Ιουνίου 2006) προσέθεσε έναν διάλογο στρώσεων, υποστήριξη για αποκόμματα και μάσκα, βελτιωμένη εξαγωγή PDF με διαφάνεια και βελτιώσεις απόδοσης.
  • Η έκδοση 0.43 (19 Νοεμβρίου 2005) προσέθεσε το εργαλείο σύνδεσης, ομαδική επεξεργασία, πίεση πινακίδας/ευαισθησία γωνίας και βελτιώσεις του εργαλείου κόμβου.
  • Η έκδοση 0.42 (26 Ιουλίου 2005) προσέθεσε υποστήριξη ρέοοντος κειμένου, τεχνοτροπίες επεκτάσεων κειμένου, βελτιωμένη υποστήριξη επιδράσεων, και το νέο εργαλείο διαβάθμισης.
  • Η έκδοση 0.41 (10 Φεβρουαρίου 2005) προσέθεσε το εργαλείο παράθεσης κλώνου και ανίχνευση χρώματος και διόρθωσε πολλά σφάλματα.
  • Η έκδοση 0.40 προσέθεσε υποστήριξη για στρώσεις, ανίχνευση ψηφιογραφίας και κειμένου σε μονοπάτι.
  • Η έκδοση 0.39 ήταν η πρώτη έκδοση που χρησιμοποίησε τη βιβλιοθήκη Pango, φέρνοντας καλύτερη υποστήριξη για περισσότερες γλώσσες, καθώς και υποστήριξη για σημειωτές, κλώνους και γεμίσματα μοτίβων.
  • Η έκδοση 0.38 ήταν μια έκδοση διόρθωση σφαλμάτων , αλλά χαρακτηρίζεται επίσης από πύκνωση κειμένου και απόστασης χαρακτήρων, διαβαθμίσεις πολλαπλών σταδίων και πολλές βελτιώσεις χρηστικότητας.
  • Η έκδοση 0.37 προσέθεσε λειτουργίες μονοπατιού Μπουλ και συρρίκνωσης/επέκτασης μονοπατιού.
  • Η έκδοση 0.36 ήταν η πρώτη έκδοση με αναδιοργανωμένη διεπαφή χρήστη που χρησιμοποιεί μια γραμμή μενού και προσαρτημένες εργαλειοθήκες ευαίσθητες στο περιεχόμενο στο παράθυρο του εγγράφου.
  • Η έκδοση 0.35 (2 Νοεμβρίου 2003) ήταν η πρώτη έκδοση του Inkscape, πολύ παρόμοια με την έκδοση Sodipodi 0.32.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Inkscape 1.3.2». 
  2. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  3. «Roadmap». Inkscape Wiki. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2011. 
  4. «FAQ». Inkscape Wiki. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2010. 
  5. «FAQ». Inkscape Wiki. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2009. 
  6. «Initial announcement of Inkscape fork on Sodipodi mailing list». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2013. 
  7. «Frequently asked questions - Inkscape Wiki». Wiki.inkscape.org. 29 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2012. 
  8. «Google's Summer of Code». Inkscape wiki. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2013. 
  9. «Inkscape moving to Launchpad». 
  10. «Release notes/0.46». Inkscape Wiki. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2009. 
  11. «What formats can Inkscape import/export?». Inkscape Wiki. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2012. 
  12. «Extension repository». Inkscape Wiki. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2009. 
  13. «PDF Creation Software». PDF Bible. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2011. 
  14. «Open Source Macintosh Packages». Flyn Computing. 29 Δεκεμβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2009. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]