Ανεξάρτητο πλατφόρμας (λογισμικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην πληροφορική η ορολογία ανεξάρτητο πλατφόρμας (Αγγλικά: cross-platform ή multi-platform) αναφέρεται στο λογισμικό το οποίο έχει σχεδιαστεί για να τρέχει σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα ή πλατφόρμες υλικού.[1] Τα λογισμικά τα οποία χαρακτηρίζονται ως ανεξάρτητα πλατφόρμας μπορούν να χωριστούν σε δύο είδη[2]:

  • Σε αυτά τα οποία χρειάζεται να μεταγλωττιστούν ξεχωριστά σε κάθε λειτουργικό σύστημα (δημιουργία (build) ξεχωριστού εκτελέσιμου αρχείο για κάθε συνδυασμό λειτουργικού συστήματος και πλατφόρμας υλικού).
  • Σε αυτά που είναι γραμμένα σε διερμηνευμένη γλώσσα και εκτελούνται από ένα διερμηνέα σε κάθε διαφορετικό λειτουργικό σύστημα. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν τα προ-μεταγλωττισμένα προγράμματα σε μορφή κώδικα μπάιτ (bytecode), τα οποία τρέχουν σε όλες τις πλατφόρμες (όπως η μορφή κώδικα μπάιτ της γλώσσας προγραμματισμού Java).

Για παράδειγμα μια εφαρμογή η οποία είναι ανεξάρτητη πλατφόρμας μπορεί να εκτελεστεί κάτω από Microsoft Windows, Linux ή Mac OS X, είτε σε υπολογιστή αρχιτεκτονικής υλικού PowerPC είτε σε x86.

Μια εφαρμογή θεωρείται ανεξάρτητη πλατφόρμας όταν τρέχει τουλάχιστον σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες. Ένα γνωστό παράδειγμα λογισμικού το οποίο είναι ανεξάρτητο πλατφόρμας είναι ο φυλλομετρητής Mozilla Firefox ο οποίος τρέχει σε διαφορετικά λειτουργικά (Microsoft Windows, Linux ή Mac OS X κλπ).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Design Guidelines: Glossary». java.sun.com. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2011. 
  2. «Encyclopedia > cross platform». PC MAgazine Encyclopedia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2011. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cross-platform της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).