Θιβετιανό αλφάβητο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το θιβετιανό αλφάβητο είναι αμπουγκίντα χρησιμοποιείται για να γράψει τις θιβετικές γλώσσες, όπως τα θιβετιανά, καθώς και τις γειτονικές Ντζόνγκα, Σικιμέζικα, Λαντάχι και μερικές φορές τα Μπάλτι. Η έντυπη μορφή του αλφαβήτου ονομάζεται ουτσέν, ενώ η χειρόγραφη καλλιγραφική μορφή που χρησιμοποιείται στην καθημερινή γραφή ονομάζεται ουμέ.

Το αλφάβητο συνδέεται στενά με την ευρεία εθνική θιβετιανή ταυτότητα, που εκτείνονται σε περιοχές του Θιβέτ, του Μπουτάν, της Ινδίας και του Νεπάλ.[1] Το θιβετιανό αλφάβητο έχει Ινδική καταγωγή έχει διάφορα παράγωγα, όπως τα αλφάβητα Λίμπου, Λέπτσα,[2] και το πολύγλωσσο Φαγκς-πα.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία του θιβετιανού αλφαβήτου αποδίδεται στον Θόμνι Σαμπότα στα μέσα του 7ου αιώνα. Η παράδοση θεωρεί ότι ο Θόμνι Σαμπότα, υπουργός του Σονγκτσάν Γκάμπο (569-649) στάλθηκε στην Ινδία για να μελετήσει την τέχνη της γραφής, και κατά την επιστροφή του, εισήγαγε το αλφάβητο. Η μορφή των γραμμάτων είναι βασισμένη σε Ινδικό αλφάβητο της περιόδου.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τσάμπερλεν 2008
  2. 2,0 2,1 Daniels, Peter T. και ο Γουίλιαμ Φωτεινό. Συστημάτων Γραφής του Κόσμου. Νέα Υόρκη: Oxford University Press, 1996.
  3. Ποια συγκεκριμένα Ινδική σενάριο εμπνευσμένο το Θιβέτ αλφάβητο παραμένει αμφιλεγόμενη. Πρόσφατη μελέτη δείχνει Θιβέτ σενάριο βασίστηκε σε μια προσαρμογή από Khotan του Ινδικού Brahmi και Gupta σενάρια έμαθε να Thonmi Sambhota στο Κασμίρ (Berzin, Αλέξανδρος. Μια Έρευνα του Θιβέτ Ιστορία - Ανάγνωση τις Σημειώσεις που Λαμβάνονται από τον Αλέξανδρο Berzin από Tsepon, W. D. Shakabpa, το Θιβέτ: Μια Πολιτική Ιστορία. New Haven, Yale University Press, 1967: http://studybuddhism.com/web/en/archives/e-books/unpublished_manuscripts/survey_tibetan_history/chapter_1.html).