Ώρα της Γης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Earth Hour)
2013, Εκδηλώσεις της WWF για την Ώρα της Γης στην πλατεία Μπρα της Βερόνα με τη συμμετοχή μικρών παιδιών.

H Ώρα της Γης[1][2] (αγγλ. Earth Hour) είναι μία παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) μία φορά τον χρόνο στα τέλη Μαρτίου, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους, τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς φορείς, να σβήνουν τoν μη απαραίτητο ηλεκτρικό φωτισμό για εξήντα λεπτά, από τις 8:30'μ.μ. έως τις 9:30'μ.μ., ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος[3]. Η δράση αυτή ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, σε μία εκδήλωση στην οποία έσβησαν τα φώτα. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί και σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 187 χώρες, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο φυσικό περιβάλλον[4].

Στις περιπτώσεις εκείνες που το Μεγάλο Σάββατο συμπίπτει με το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου, η Ώρα της Γης μεταφέρεται μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η Ώρα της Γης 2019 διοργανώθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου, από τις 8:30μ.μ. έως τις 9:30μ.μ.[5]. Το σύνθημα της φετινής εκστρατείας της WWF ήταν "Συνδέσου με τη φύση!" [6], ανανεώνοντας το ραντεβού για του χρόνου [7].

Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης είναι η απενεργοποίηση του φωτισμού σε εμβληματικά οικοδομήματα, δρόμους, γέφυρες, λιμάνια και μνημεία των μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών που συμμετέχουν, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στα σημεία αυτά θαυμάζοντας το σπάνιο αυτό φαινόμενο της συσκότισης και ανάβοντας συμβολικά κεριά και φαναράκια [8]. Παράλληλα, πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα, όπως μουσικές συναυλίες, μαραθώνιοι, δεντροφυτεύσεις, ενημερωτικές ομιλίες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Μερικά μόνο από τα μνημεία [9] και εμβληματικά οικοδομήματα των μεγάλων πόλεων τα οποία "κατεβάζουν διακόπτη" είναι η Ακρόπολη[10] και η Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα [11], το Κολοσσαίο της Ρώμης, ο Πύργος του Άιφελ και το Πάνθεον στο Παρίσι, η Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, τo Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης, η Γέφυρα του Πύργου [12], το Βρετανικό Κοινοβούλιο και το London Eye στο Λονδίνο, το κτήριο του Κοινοβουλίου της Βουδαπέστης, τα κτήρια του Κρεμλίνου στη Μόσχα, οι Μεγάλες Πυραμίδες της Αιγύπτου , το Azrieli Center του Τελ - Αβίβ, ο σιδηροδρομικός σταθμός του Chhatrapati Shivaji Terminus στο Μουμπάι της Ινδίας, το ξενοδοχείο Marina Bay Sands στη Σινγκαπούρη, τα Τείχη της Σεούλ, το λιμάνι Victoria στο νησί Χονγκ Κονγκ, η πόλη Santa Roza Laguna στις Φιλιππίνες, ο Πύργος CΝ στο Τορόντο του Καναδά, η Γέφυρα Golden Gate State στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τα Θερμοκήπια του Κρατικού Βοτανικού Κήπου Curitiba Paraná στη Βραζιλία, ο Πύργος του Ουρανού στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και η Γέφυρα και η Όπερα του Σίδνεϊ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πώς ξεκίνησε και καθιερώθηκε η Ώρα της Γης: 2004 - 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 η WWF Αυστραλίας, αντιμετωπίζοντας τα πορίσματα των επιστημονικών ερευνών, συναντήθηκε με το διαφημιστικό πρακτορείο Leo Burnett Sydney[13], ώστε «να συζητηθούν ιδέες δραστηριοποίησης των Αυστραλών απέναντι στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής». Η ιδέα μίας μεγάλης κλίμακας διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας υλοποιήθηκε το 2006, αρχικά με τον τίτλο “The Big Flick” [14]. To WWF Αυστραλίας[15] παρουσίασε την ιδέα στην Εταιρεία Fairfax Media [16], η οποία μαζί με την δήμαρχο του Σίδνεϋ, Clover Moore, συμφώνησαν να την υποστηρίξουν[13]. Η Ώρα της Γης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στις 7:30 μ.μ., τοπική ώρα [1].

Τον Οκτώβριο 2007, το Σαν Φρανσίσκο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Σίδνεϊ, διοργάνωσε την εκδήλωση "Lights Out" εμπνευσμένη από την Ώρα της Γης. Μετά την επιτυχία της οι διοργανωτές αποφάσισαν να συσπειρωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τον Μάρτιο του 2008.

Το Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης.

2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Μαρτίου 2008, από τις 8:00΄μ.μ. έως τις 9:00΄μ.μ., η Ώρα της Γης διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο, σηματοδοτώντας την πρώτη παγκόσμια επέτειο της εκδήλωσης. Τριάντα πέντε χώρες συμμετείχαν επισήμως και περισσότερες από 400 πόλεις την υποστήριξαν. Σημαντικά κτήρια - ορόσημα σε όλο τον κόσμο απενεργοποίησαν τον μη απαραίτητο φωτισμό τους για την Ώρα της Γης. Ορισμένες ιστοσελίδες συμμετείχαν στο γεγονός, με την αρχική σελίδα της Google να «σκοτεινιάζει» συμβολικά την ημέρα εκείνη.

Σύμφωνα με έρευνα, 36 εκατομμύρια Αμερικανοί - περίπου το 16% του ενήλικου πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών - συμμετείχαν στην Ώρα της Γης 2008. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, αμέσως μετά την εκδήλωση, σημειώθηκε αύξηση στο επίπεδο ενδιαφέροντος γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Τελ Αβίβ προγραμμάτισε την Ώρα της Γης για την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008 ώστε να μην συμπίπτει με το Εβραϊκό Σάββατο [2][17]. Το Δουβλίνο μετέφερε την Ώρα της Γης μεταξύ 9:00΄μ.μ. και 10:00΄μ.μ. λόγω της βόρειας γεωγραφικής του θέσης [18].

Kuala Lumpur,24/03/2013. Malaysia's landmark Petronas Twin Towers are turned off to mark Earth Hour
Οι Δίδυμοι Πύργοι Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, την ώρα που σβήνουν τα φώτα τους κατά την Ώρα της Γης 2013.

Η προστασία του πλανήτη μας, ο σεβασμός της φυσικής μας κληρονομιάς και η διατήρηση της βιοποικιλότητας επιβάλλεται να είναι προτεραιότητα όλων των ανθρώπων ξεχωριστά, αλλά κυρίως των αρμόδιων αρχών κάθε τόπου.

Τα αποτελέσματα της δράσης Ώρα της Γης είναι ενθαρρυντικά, συμβάλλοντας  σε σημαντικό βαθμό προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στη φύση.

Σύμφωνα με το WWF Ταϊλάνδης, η Μπανγκόκ μείωσε την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 73,34 μεγαβάτ, ποσοστό που αναλογεί σε 41,6 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά ώρα.

Η Philippine Electricity Market Corp. ανέφερε ότι η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά περίπου 78,63 μεγαβάτ στο μετρό της Μανίλα και έως 102,2 μεγαβάτ στη Luzon. Η μέγιστη πτώση ζήτησης, περίπου 39 MW, σημειώθηκε στις 8:14μ.μ. στο μετρό της Μανίλα και περίπου 116 MW στις 8:34μ.μ. στο δίκτυο της Luzon.

Στο Οντάριο καταναλώθηκαν περίπου 900 MW λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης. Σε περιοχή του Τορόντο σημειώθηκε μείωση της κατανάλωσης κατά 8,7% σε σύγκριση με ένα συνηθισμένο βράδυ Σαββάτου του Μαρτίου.

Στην Ιρλανδία το βράδυ αυτό παρουσίαστηκε μείωση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 1,5%. Κατά τη διάρκεια τριών ωρών μεταξύ 6:30μ.μ. και 9.30μ.μ., σημειώθηκε μείωση της τάξης των 50 MW, με εξοικονόμηση 150 μεγαβάτ ανά ώρα ή περίπου 60 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Στο Ντουμπάι, όπου απενεργοποιήθηκε ο εξωτερικός φωτισμός σε πολλά σημαντικά κτήρια – σύμβολα της πόλης και ο φωτισμός των δρόμων σε επιλεγμένες περιοχές, η ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε κατά 50%. Η Αρχή Ηλεκτρισμού και Υδάτων ανέφερε εξοικονόμηση 100 MW. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση της ζήτησης κατά 2,4% σε σχέση με αυτήν πριν από την έναρξη της Ώρας.

Το καλύτερο αποτέλεσμα σημειώθηκε στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας, με την πόλη να αναφέρει μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 13%. Ωστόσο, ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου Transpower ανέφερε ότι η κατανάλωση ισχύος της Νέας Ζηλανδίας κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης ήταν 335 ΜW, υψηλότερη από το μέσο όρο των 328 μεγαβάτ των δύο προηγούμενων Σαββάτων.

Στη Μελβούρνη η ζήτηση μειώθηκε κατά 10,1%. Το Σίδνεϊ, που συμμετείχε στην Ώρα της Γης 2007, αλλά και σε αυτήν του 2008, μείωσε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8,4%.

Στο Calgary του Καναδά παρουσίαστηκαν τα πιο αρνητικά ποσοστά κατά την διάρκεια της Ώρας της Γης όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, καθώς σημειώθηκε αύξηση 3,6% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι καιρικές συνθήκες στο Calgary παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατανάλωση ρεύματος. Η πόλη βίωσε χαμηλές θερμοκρασίες, 12 ° C πιο κρύες από αυτές του προηγούμενου Σαββάτου στην εναρκτήρια χρονιά.

2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ώρα της Γης 2009 διοργανώθηκε στις 28 Μαρτίου 2009, μεταξύ 8:30 μ.μ. - 9:30 μ.μ. τοπική ώρα. Η εκστρατεία είχε τον τίτλο "Ψηφίστε τη Γη" και έγινε γνωστή ως η "πρώτη παγκόσμια ψηφοφορία", με ένα δισεκατομμύριο "ψήφους" από ανθρώπους που χρησιμοποίησαν ως ψήφο τους το σβήσιμο των φώτων [19] και με φόντο την επικείμενη κεντρική διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος του 2009. Το WWF ανέφερε ότι 88 χώρες και 4.159 πόλεις συμμετείχαν στην Ώρα της Γης 2009 [20], δεκαπλάσιο ποσοστό πόλεων από αυτό στην Ώρα της Γης 2008 (το 2008 συμμετείχαν 400 πόλεις).

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην Ώρα Γης 2009 ήταν, για πρώτη φορά, η έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη [21] [22].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ». www.wwf.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2019. 
  2. «Η Ώρα της Γης». Σαν Σήμερα .gr. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2019. 
  3. «About Us». Earth Hour. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2014. 
  4. «Earth Hour 2017 report» (PDF). www.earthhour.org. 
  5. «Earth Hour (@earthhour) | Twitter». twitter.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2018. 
  6. «Ώρα της Γης 2019: Συνδέσου με τη φύση!». www.wwf.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2019. 
  7. «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ». www.wwf.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2019. 
  8. «City skylines across the world plunge into darkness for Earth Hour». Evening Standard (στα Αγγλικά). 30 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2019. 
  9. Centre, UNESCO World Heritage. «UNESCO World Heritage Centre». UNESCO World Heritage Centre (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2019. 
  10. «Η «Ώρα της Γης» στην Ακρόπολη - Το εντυπωσιακό βίντεο από drone | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019. 
  11. Newsroom (30 Μαρτίου 2019). «Ώρα της Γης: Ο πλανήτης κατέβασε τον διακόπτη για μια ώρα». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2019. 
  12. «Tower Bridge, London's Defining Landmark». www.towerbridge.org.uk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2019. 
  13. 13,0 13,1 «history». Earth Hour. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2012. 
  14. «The big flick - Earth Hour». The Sydney Morning Herald (στα Αγγλικά). 27 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2019. 
  15. «Wildlife & Environmental Conservation Organisation - WWF». www.wwf.org.au. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]
  16. «Home - Fairfax Media Limited». www.fairfaxmedia.com.au. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2019. 
  17. «Tel Aviv rocks to Earth Hour | The Star». thestar.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2019. 
  18. «Someone get the lights | The Star». thestar.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2019. 
  19. «VOTE EARTH – LEO BURNETT TO LAUNCH THE WORLD'S FIRST GLOBAL ELECTION – Campaign Brief» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019. 
  20. «Step Forward». Ecology Global Network (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019. 
  21. «Headquarters of the United Nations». dx.doi.org. 31 Δεκεμβρίου 1949. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019. 
  22. «-- Press release March 2009 - UNEP to observe Earth Hour in support of action on climate change - United Nations Environment Programme (UNEP) --». webarchive.loc.gov. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)