Disney's Hercules

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Disney's Hercules
ΔημιουργόςEurocom
ΕκδότηςDisney Interactive Studios
ΠλατφόρμαMicrosoft Windows και PlayStation[1]
Ημ/νία κυκλοφορίας20  Ιουνίου 1997
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Disney's Hercules, γνωστό στην Ευρώπη ως Disney's Action Game Featuring Hercules,[2] είναι side-scrolling βιντεοπαιχνίδι πλατφόρμας που αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από τη Disney Interactive στις 20 Ιουνίου του 1997 για το PlayStation και τα Microsoft Windows. Βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων, και κυκλοφόρησε μία εβδομάδα πριν την προβολή της. Άλλο ένα παιχνίδι βασισμένο σε αυτή κυκλοφόρησε το 1997 για το Game Boy από την THQ. Περιλαμβάνει χαρακτήρες της ελληνικής μυθολογίας, μερικοί από τους οποίους είναι ο ημίθεος Ηρακλής, η Μεγάρα, ο θεός Άδης, αλλά και οι Τιτάνες. Το παιχνίδι δέχθηκε μεικτές προς θετικές κριτικές.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι ακολουθεί το σενάριο της ταινίας, όπου ο ημίθεος Ηρακλής μαθαίνει ότι είναι ο γιος του θεού Δία. Για να επιστρέψει στον Όλυμπο, δίπλα στους υπόλοιπους θεούς και στη θέση που πραγματικά του αρμόζει, πρέπει να αποδείξει ότι είναι πραγματικός ήρωας. Στην περιπέτεια αυτή, σώζει τη Μεγάρα από τον κένταυρο Νέσσο. Εμπόδιο στο δρόμο του για την επιστροφή στον Όλυμπο στέκεται ο θεός του Κάτω Κόσμου, Άδης, ο οποίος στέλνει τους Τιτάνες για να τον σκοτώσουν.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να επιστρέψει ο Ηρακλής ως θεός στον Όλυμπο. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί δισδιάστατα γραφικά, και ανήκει στο είδος πλατφόρμας. Είναι διαθέσιμα τρία επίπεδα δυσκολίας, τα Beginner, Medium, και Herculean. Η υγεία του χαρακτήρα εμφανίζεται σε μία μπάρα στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Η μπάρα μπορεί να μεγαλώσει όταν ο παίκτης μαζεύει τις φιγούρες δράσης του Ηρακλή, ενώ η υγεία του χαρακτήρα αναπληρώνεται με την κατανάλωση του χυμού Herculade. Το βασικό όπλο του Ηρακλή είναι το σπαθί, ενώ ακόμη μπορεί να ρίξει και μπουνιά, η οποία είναι δυνατότερη ανάλογα με το πόση ώρα πατιέται το ανάλογο κουμπί. Στο παιχνίδι μπορούν να βρεθούν αναβαθμίσεις όπλων, γνωστές ως Δώρα των Θεών (Gifts of the Gods), και συγκεκριμένα το Lightning Sword, το Fireball Sword και το Sonic Sword. Υπάρχει, επίσης, και η αναβάθμιση αορατότητας με τη μορφή ενός κράνους, το οποίο κάνει τον Ηρακλή αόρατο και άτρωτο για λίγα δευτερόλεπτα. Οι αναβαθμίσεις έχουν περιορισμένο αριθμό χρήσεων, και όταν η ενέργειά τους τελειώσει, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Σε πολλά επίπεδα, βρίσκονται κρυμμένα γράμματα τα οποία, αν συλλεχθούν, θα σχηματίσουν τη λέξη HERCULES, και τότε επιτρέπουν στον παίκτη να επανεμφανιστεί (spawn) αμέσως στο επόμενο επίπεδο, αντί να ξεκινήσουν το επίπεδο από την αρχή. Επιπλέον, υπάρχουν τέσσερα κρυμμένα αγγεία σε κάθε αποστολή τα οποία, αν συλλεχθούν, θα δώσουν στον παίκτη ένα password του εκάστοτε επιπέδου, το οποίο μπορεί να μεταφέρει τον παίκτη απευθείας στο επίπεδο, αν εισαχθεί στην αρχική οθόνη του παιχνιδιού. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο παίκτης έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα αφεντικά (bosses), τα περισσότερα από τα οποία δεν μπορούν να νικηθούν με τυπικό τρόπο μάχης, και απαιτούν από τον παίκτη να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες δράσεις για να τα νικήσει. Μεταξύ των αφεντικών είναι ο κένταυρος Νέσσος, ο Μινώταυρος, οι Άρπυιες, η Ύδρα, η Γοργόνα και ο Άδης. Στο παιχνίδι εμφανίζονται και αρκετοί Τιτάνες και ένας Κύκλωπας τους οποίους, ωστόσο, δεν μπορεί να πολεμήσει άμεσα ο παίκτης.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Υποδοχή
Σκορ συναθροιστή
Συναθροιστής Σκορ
GameRankings 80% (PS1) (Βασισμένο σε 4 reviews)[3]
Σκορ κριτικών
Δημοσίευση Σκορ
Electronic Gaming Monthly 8.25/10 (PS1)[4]
GameSpot 7.6/10 (PS1)[5]

Η εκδοχή για το PlayStation επανακυκλοφόρησε το 1998 από τη Majesco Sales με E rating, και με τις λέξεις Action Game να λείπουν από τον τίτλο.

Στις 8 Μαρτίου του 2011, το παιχνίδι επανακυκλοφόρησε ως PSOne Classic στο PlayStation Store.[6]



Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το GameSpot βαθμολόγησε το παιχνίδι με 7,6/10 χαρακτηρίζοντάς το ως "ένα παιχνίδι που δεν πρέπει να χάσετε", τα γραφικά ως εντυπωσιακά και τη μουσική του φανταστική.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) redump.org.
  2. «Ukens nettutgivelser» (στα no). Gamer.no. http://www.gamer.no/artikler/ukens_nettutgivelser/67392. Ανακτήθηκε στις 2017-01-22. 
  3. «Disney's Hercules Action Game for PlayStation». GameRankings. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2017. 
  4. «Review Crew: Disney's Hercules». Electronic Gaming Monthly (Ziff Davis) (98): 54. September 1997. 
  5. MacDonald, Ryan (14 Αυγούστου 1997). «Disney's Hercules Action Game Review». GameSpot. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2015. 
  6. «Disney's Hercules (PSOne Classic)». store.playstation.com. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2017. 
  7. «Hercules Action Game Review» (στα αγγλικά). GameSpot. http://www.gamespot.com/reviews/hercules-action-game-review/1900-2547881/. Ανακτήθηκε στις 2017-01-24. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]