Culture.pl

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Culture.pl
Λογότυπο
Λογότυπο
URLculture.pl
Τύπος ιστότοπουΔικτυακή πύλη
ΓλώσσαΠολωνικά, Αγγλικά, Ρωσικά
ΙδιοκτήτηςΙνστιτούτο Άνταμ Μιτσκιέβιτς

Το Culture.pl είναι μεγάλη διαδικτυακή πύλη αφιερωμένη στον πολωνικό πολιτισμό. Ιδρύθηκε από το Ινστιτούτο Άνταμ Μιτσκιέβιτς το Μάρτιο του 2001. Ο ιστότοπος διατίθεται στα πολωνικά, αγγλικά και ρωσικά, προωθεί το έργο Πολωνών καλλιτεχνών σε όλο τον κόσμο και είναι μια δημοφιλής βάση δεδομένων πληροφοριών για όλες τις καλλιτεχνικές πτυχές του πολωνικού πολιτισμού. Ο διεθνής μοναδικός αριθμός σειρών (ISSN) του είναι 1734-0624.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τη διενέργεια του ως βάση δεδομένων και περιοδικό για τον πολωνικό πολιτισμό, ο ιστότοπος προωθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τη μητρική του οργάνωση, το Ινστιτούτο Άνταμ Μιτσκιέβιτς. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του,[1] το 2015, το Culture.pl είχε περίπου 38.000 άρθρα (8.000 εκ των οποίων στα αγγλικά), κοινόχρηστα σε κατηγορίες όπως Μουσική, Εικαστικές Τέχνες, Κινηματογράφος, Θέατρο, Χορός, Γλώσσα & Λογοτεχνία, Κόμικς, Κληρονομιά, Αρχιτεκτονική, Φωτογραφία και Σχεδιασμός. Ενώ ένα μεγάλο μέρος του ιστότοπου αφορά Πολωνούς καλλιτέχνες και τα έργα τους, υπάρχουν επίσης πληροφορίες για περίπου 700 πολιτιστικά ιδρύματα όπως μουσεία, γκαλερί, φιλαρμονικές αίθουσες, θέατρα και σχολές τέχνης. Πολλά άρθρα γράφονται στα αγγλικά και απευθύνονται ειδικά στο διεθνές κοινό.

Η πύλη ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2001. Το έργο συνελήφθη και σχεδιάστηκε αρχικά από τον Άντζεϊ Λουμπομίρσκι, ο οποίος επίσης ενεργούσε ως αρχισυντάκτης έως το 2008. Οι επόμενοι αρχισυντάκτες ήταν οι Μόνικα Ρεντσουαβόβιτς (2008-2009), Ελζμπιέτα Σαβίτσκα (2009-2012) και Βερονίκα Κοστίρκο (2012-2016). Ο ιστότοπος συνέχισε να επεκτείνει την προσφορά του με οδηγούς πολυμέσων και podcast.

Τον Ιούνιο του 2016, το Culture.pl κυκλοφόρησε τέσσερις οδηγούς πολυμέσων που αναπτύχθηκαν με το Bright Media με την ονομασία A Foreigner's Guide to Polish Culture (Οδηγός ξένου για τον πολωνικό πολιτισμό), που καλύπτει τους τομείς του κινηματογράφου, της ηλεκτρονικής μουσικής και της φωτογραφίας, καθώς και το πολωνικό αλφάβητο.

Τον Αύγουστο του 2017, η αγγλική ενότητα του Culture.pl κυκλοφόρησε το πρώτο της podcast, με τίτλο Stories From The Eastern West (Ιστορίες από την Ανατολική Δύση). Το podcast διαφημίζεται ως «άγνωστες ιστορίες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που άλλαξαν τον κόσμο μας». Τον Αύγουστο του 2019, η ομάδα κυκλοφόρησε μια μίνι σειρά με τίτλο The Final Curtain, σχετικά με την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ.

Το Δεκέμβριο του 2018, η αγγλική ενότητα του Culture.pl δημιούργησε το πρώτο της βιβλίο, το Quarks, Elephants & Pierogi: Poland in 100 Words, μια επέκταση και επανατοποθέτηση της παλιάς διαδικτυακής σειράς Poland Word by Word για τον εορτασμό της 100ης επετείου της ανάκτησης της ανεξαρτησίας από την Πολωνία. Το βιβλίο εικονογραφήθηκε από την καλλιτέχνιδα Μαγκνταλένα Μπουρντζίνσκα και γράφτηκε από τους Μικόουαϊ Γκλίνσκι, Μάθιου Ντέιβις και Άνταμ Ανταμουουάφσκι.

Το Φεβρουάριο του 2019, το Culture.pl κυκλοφόρησε το Where Is Poland?, έναν εκτεταμένο οδηγό πολυμέσων για τον τρόπο με τον οποίο ο πολωνικός πολιτισμός συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των 123 ετών της περιόδου των διαμελισμών.[2]

Επίσης, το Φεβρουάριο του 2019, το Culture.pl κυκλοφόρησε το Unseen, το πρώτο του soundwalk με γεωγραφική τοποθεσία. [3] Η πρώτη σεζόν έχει σχεδιαστεί για χρήση με την εφαρμογή Echoes ενώ περπατάτε γύρω από το Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης στη Βαρσοβία.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010, το μηνιαίο περιοδικό Press ονόμασε το Culture.pl ως την καλύτερη πολιτιστική πύλη πολωνικής γλώσσας στο διαδίκτυο.[4]

Το 2015, η πύλη κέρδισε την κατηγορία «Πολιτισμός στο Διαδίκτυο» στα ετήσια βραβεία «Εγγύηση Πολιτισμού» του TVP Kultura.[5] Τα βραβεία αναγνωρίζουν τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά πολωνικά αστέρια της χρονιάς.

Το 2019, το βιβλίο του Culture.pl, Quarks, Elephants & Pierogi: Poland in 100 Words, κέρδισε στην κατηγορία «Οδηγοί» στα βραβεία Most Beautiful Books 2018 που διοργάνωσε η Πολωνική Εταιρεία Εκδοτών Βιβλίων (Polskie Towarzystwo Wydawców Książek).[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]