Διαδικτυακή πύλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Διαδικτυακή πύλη (web portal) ονομάζεται ένας ειδικά σχεδιασμένος ιστότοπος που συγκεντρώνει διάφορες υπηρεσίες, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακά φόρουμ και μηχανές αναζήτησης, ειδησεογραφικό περιεχόμενο, τιμές μετοχών πληροφορίες από βάσεις δεδομένων, ακόμη και ψυχαγωγικό περιεχόμενο[1] . Συνήθως, κάθε πηγή πληροφοριών λαμβάνει την ειδική περιοχή της στη σελίδα για την εμφάνιση πληροφοριών (ένα συστατικό στοιχείο πύλης). Συχνά, ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει ποιες θα εμφανίσει. Ο βαθμός στον οποίο το περιεχόμενο εμφανίζεται με "ομοιόμορφο τρόπο" μπορεί να εξαρτάται από τον χρήστη και τον σκοπό, καθώς και από την ποικιλομορφία του περιεχομένου. Πολύ συχνά η έμφαση στο σχεδιασμό δίνεται σε μια ορισμένη «μεταφορά» για τη διαμόρφωση και την προσαρμογή της παρουσίασης του περιεχομένου (π.χ. πίνακα εργαλείων ή χάρτη) και του επιλεγμένου πλαισίου υλοποίησης ή βιβλιοθηκών κώδικα. Επιπλέον, ο ρόλος του χρήστη μπορεί να καθορίσει ποιο περιεχόμενο μπορεί να προστεθεί στην πύλη ή να διαγραφεί από τη διαμόρφωση της πύλης.

Μια πύλη μπορεί να χρησιμοποιεί τη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API) μιας μηχανής αναζήτησης για να επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο intranet σε αντίθεση με περιεχόμενο extranet, περιορίζοντας τους τομείς που μπορούν να αναζητηθούν. Οι διαθέσιμες λειτουργίες ενδέχεται να περιορίζονται από το εάν η πρόσβαση γίνεται από εξουσιοδοτημένο και πιστοποιημένο χρήστη (υπάλληλο, μέλος) ή από ανώνυμο επισκέπτη ιστότοπου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rahman, Hakikur (2009). Social and Political Implications of Data Mining: Knowledge Management in E-Government. IGI Global. σελ. 47. ISBN 978-1-60566-231-2.