Μετάβαση στο περιεχόμενο

394 π.Χ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


  • Κορινθιακός πόλεμος: Οι σύμμαχοι Αθήνα, Θήβα, Κόρινθος και Αργείοι, συγκεντρώνουν έναν μεγάλο στρατό στην Κόρινθο. Μια αρκετά μεγάλη στρατιά αναχωρεί από τη Σπάρτη προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτόν τον στρατό.
  • Διεξάγεται η Μάχη του ποταμού Νεμέα στην ξηρή κοίτη του ποταμού ανάμεσα στους Λακεδαιμονίους και τους συμμάχους τους από τη μια, και τους Αθηναίους και τους συμμάχους τους απο την άλλη. Η έκβαση της μάχης είναι μεγάλη νίκη των Σπαρτιατών
  • Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Κνίδου: ο Αθηναίος στρατηγός Κόνων, ο Πέρσης Σατράπης Φαρνάβαζος Β΄ της Φρυγίας και ο βασιλιάς Ευαγόρας της Σαλαμίνος της Κύπρου, κατάγουν μεγάλη νίκη εναντίον των Σπαρτιατών του Πεισάνδρου. Κατόπιν, οι Κόνων και Φαρνάβαζος παραπλέουν τις ακτές της Ιωνίας, εκδιώκοντας τις σπαρτιατικές φρουρές και τυχόν Σπαρτιάτες κυβερνήτες από τις πόλεις της, ωστόσο αποτυγχάνουν να εκμηδενίσουν τις σπαρτιατικές βάσεις της Αβύδου και της Σηστού. Με το σπαρτιατικό όραμα για τη δημιουργία μιας σπαρτιατικής Αυτοκρατορίας να καταρρέει, οι Πέρσες αποκτούν τον έλεγχο του Αιγαίου.
  • Οι δύο πλευρές του Κορινθιακού Πολέμου συναντώνται και πάλι, στη Μάχη της Κορώνειας. Για μια φορά ακόμα οι Σπαρτιάτες, με τον βασιλιά τους Αγησίλαο Β΄ νικούν.
  • Καίγεται ο ναός της Αλεας Αθηνάς στην Τεγέα, αλλά γρήγορα κτίζεται και πάλι, σε σχέδια του Σκόπα.