Μετάβαση στο περιεχόμενο

393 π.Χ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  • Ο Αμύντας Γ΄, πατέρας του Φιλίππου Β΄, γίνεται Βασιλιάς της Μακεδονίας.
  • Ο Αθηναίος στρατηγός Κόνων και ο Πέρσης σατράπης Φαρνάβαζος Β΄ της Φρυγίας φθάνουν στην Ελλάδα και, μετά από επιδρομή στις ακτές της Λακωνίας, καταλαμβάνουν τα Κύθηρα, όπου αφήνουν φρουρά και Αθηναίο κυβερνήτη.
  • Ο Φαρνάβαζος στέλνει τον Κόνωνα με μεγάλο χρηματικό ποσό και μεγάλο μέρος του στόλου στην Αθήνα, όπου ο Κόνων ενισχύει την επανανέγερση των Μακρών Τειχών που ενώνουν Αθήνα και Πειραιά, πρόγραμμα που είχε αρχίσει να εκτελείται από τον Θρασύβουλο το προηγούμενο έτος. Το έργο ολοκληρώνεται ταχύτατα και οι Αθηναίοι σύντομα επωφελούνται από τα τείχη τους και τον στόλο τους προκειμένου να καταλάβουν τις νήσους Σκύρο, Ίμβρο και Λήμνο, όπου εγκαθιστούν κληρουχίες.
  • Εμφύλια διαμάχη ξεσπά στην Αρχαία Κόρινθο μεταξύ ολιγαρχικών και δημοκρατικών. Οι δεύτεροι, έχοντας την ενίσχυση των Αργείων, επικρατούν και εκδιώκουν τους ολιγαρχικούς από την πόλη. Οι εξόριστοι αυτοί καταφεύγουν στους Σπαρτιάτες, οι οποίοι έλεγχαν τότε την κοντινή Σικυώνα, για υποστήριξη, ενώ οι Αθηναίοι και οι Βοιωτοί υποστηρίζουν τους δημοκρατικούς Κορινθίους. Σε μια νυκτερινή αιφνιδιαστική επίθεση οι Σπαρτιάτες και οι εξόριστοι καταλαμβάνουν το Λέχαιον, τον λιμένα της Κορίνθου στον Κορινθιακό Κόλπο, και κατατροπώνουν μια στρατιωτική μονάδα που βγαίνει να τους προκαλέσει την επόμενη ημέρα.
  • Μετά τον θάνατο του Φαραώ Νεφερίτη Α΄, δύο αντίπαλες φατρίες μάχονται για τον θρόνο. Η μία υποστηρίζει για Φαραώ τον Μύθιν, γιο του Νεφερίτη, ενώ η άλλη τον Ψαμμύθη. Ο Ψαμμύθης καταλαμβάνει τελικώς τον θρόνο, αλλά η θητεία του ως Φαραώ διαρκεί μόλις μερικούς μήνες:
  • Ο Άκορης (Χακώρ) ανατρέπει τον Ψαμμύθη, υποστηρίζοντας ότι είναι ο εγγονός του Νεφερίτη Α΄.