21η Ορεινή Μεραρχία Waffen-SS Σκεντέρμπεης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η 21η Ορεινή Μεραρχία Waffen SS Σκεντέρμπεης (1η Αλβανική) ήταν μια γερμανική μεραρχία ορεινού πεζικού των Waffen-SS, της ένοπλης πτέρυγας του γερμανικού Ναζιστικού Κόμματος που πολέμησε παράλληλα, αλλά δεν ήταν επίσημα μέρος της, με τη Βέρμαχτ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μεραρχία αναπτύχθηκε γύρω από τον πυρήνα ενός εθνοτικά Αλβανικού τάγματος, το οποίο είχε σύντομη μάχιμη δράση ενάντια στους Γιουγκοσλάβους Αντάρτες στην ανατολική Βοσνία, ως μέρος της 13ης Ορεινής Μεραρχίας Waffen SS Χατζάρ  (1η Κροατική). Αποτελούμενη από Μουσουλμάνους Αλβανούς με ως επί το πλείστον Γερμανούς Volksdeutsche (γερμανικής καταγωγής) αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, της δόθηκε ο τίτλος Σκεντέρμπεης, όνομα του μεσαιωνικού Αλβανού άρχοντα Γεώργιου Καστριώτη Σκεντέρμπεη, ο οποίος υπερασπίστηκε την περιοχή της Αλβανίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για περισσότερο από δύο δεκαετίες του 15ου αιώνα.

Η Σκεντέρμπεης ποτέ δεν έφτασε τη δύναμη μεραρχίας, ήταν το πολύ ένας μεγέθους ταξιαρχίας σχηματισμός με δυναμικό μεταξύ 6.000 και 6.500 στρατιωτών. Τον Μάιο του 1944, μέλη της μεραρχίας συνέλαβαν 281 Εβραίους στην Πρίστινα και τους παρέδωσαν στους Γερμανούς, οι οποίοι τους μετέφεραν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, όπου πολλοί σκοτώθηκαν. Η ίδια η μεραρχία ήταν περισσότερο γνωστή για τη δράση αυτή και για δολοφονίες, βιασμούς, και λεηλασίες σε κυρίως Σερβικές περιοχές από ό, τι για τη συμμετοχή τους σε πολεμικές επιχειρήσεις για λογαριασμό της γερμανικής πολεμικής προσπάθειας. Οι μόνες σημαντικές στρατιωτικές ενέργειες της πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας γερμανικής αντιπαρτιζάνικης επίθεσης στα  κατεχόμενα από τη Γερμανία εδάφη του Μαυροβουνίου, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1944. Μετά από αυτές τις επιχειρήσεις, η μονάδα αναπτύχθηκε ως φρουρά στα ορυχεία χρωμίου στο Κοσσυφοπέδιο, όπου γρήγορα υπερκεράστηκε από τους Παρτιζάνους, οδηγώντας σε γενικευμένη λιποταξία. Ενισχυμένη από γερμανικό προσωπικό του Kriegsmarine και με λιγότερο από 500 Αλβανούς να παραμένουν στις τάξεις της, διαλύθηκε την 1η Νοεμβρίου 1944. Τα υπόλοιπα μέλη ενσωματώθηκαν στην 7η Ορεινή Μεραρχία SS Εθελοντών Πρίγκηπας Ευγένιος. Μετά τον πόλεμο, ο μέραρχος SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Αύγουστος Σμιντχούμπερ κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου από δικαστήριο του Βελιγραδίου και εκτελέστηκε το 1947.

Διάταξη μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριες μονάδες της μεραρχίας ήταν:[1]

  • 50o Waffen Gebirgsjäger (Ορεινό Πεζικό) Σύνταγμα των SS (1ο Αλβανικό) (I, ΙΙ, ΙΙΙ τάγματα)
  • 51o Waffen Gebirgsjäger Σύνταγμα των SS (2ο Αλβανικό) (I, ΙΙ, ΙΙΙ τάγματα)
  • 21o SS Τάγμα Αναγνωρίσεως (τέσσερις λόχοι)
  • 21ο SS Freiwilligen (Εθελοντικό) Panzerjäger (Αντιαρματικό) Τάγμα (τρεις λόχοι)
  • 21ο SS Gebirgs (Ορεινό) Σύνταγμα Πυροβολικο (τέσσερα τάγματα)
  • 21ο SS Freiwilligen Τάγμα Μηχανικού (τρεις λόχοι)
  • 21ο SS Feldersatz (Εφεδρικό) Τάγμα
  • 21ο SS Freiwilligen Τάγμα Διαβιβάσεων (τρεις λόχοι)
  • 21ο SS Ορεινό Απόσπασμα Εφοδιασμού

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nafziger 1992, σελ. 21.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]