2000 μ.Χ. (σκάκι)
Το 2000 μ.Χ. (2000 A.D.) είναι σκακιστική παραλλαγή, που εφηύρε ο Β. Ρ. Πάρτον (V. R. Parton), η οποία χρησιμοποιεί ανορθόδοξους πεσσούς εμπνευσμένους από την Ελληνική μυθολογία σε μια σκακιέρα 10×10.[1][2] Ο Πάρτον δημοσίευσε την παραλλαγή το 1972 στη μονογραφία του «Το παιχνίδι μου για το 2000 μ.Χ. και μετά» (My Game for 2000 A.D. and After).
Περιγραφή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Πάρτον περιγράφει την εφεύρεσή του ως «παιχνίδι για τους μελλοντικούς παίκτες στην επόμενη χιλιετία», έχοντας την άποψη ότι για να είναι αρκετά δύσκολη μια παραλλαγή για τις επόμενες γενεές πρέπει να διαθέτει μια μεγαλύτερη σκακιέρα και αυξημένες δυνατότητες.
Οι Γοργόνες, οι Χίμαιρες και οι Ερινύες είναι όλα τρομακτικά θηλυκά τέρατα από την Ελληνική μυθολογία. Αναφέρεται επίσης από τον Πάρτον, ένα επιπλέον θηλυκό τέρας, η Δράκαινα, αντί του συνηθέστερου Δράκου.[3] Ο Ακόλουθος στέκεται δίπλα στην Αυτοκράτειρα στην αρχή του παιχνιδιού και κινείται όπως ο βασιλιάς στο συμβατικό σκάκι, αλλά του έχουν αφαιρεθεί όλες οι βασιλικές ιδιότητες, αφού μπορεί να συλληφθεί, και είναι μακράν το πιο αδύναμο από όλα τα κομμάτια, εκτός από το πιόνι. Ο Ακόλουθος θα λέγαμε καλύτερα ότι «χρησιμεύει απλά ως προπέτασμα για την Αυτοκράτειρα».[1]
Η διάκριση μεταξύ των μεθόδων κίνησης και σύλληψης των περισσοτέρων κομματιών αποτελεί χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Το χαρακτηριστικό αυτό, είναι πιθανώς εμπνευσμένο από την παραλλαγή Μπαρόκ σκάκι (Baroque chess ή Ultima), όπου όλα τα μεγάλα κομμάτια κινούνται όπως η βασίλισσα, αλλά το καθένα έχει τη δική του μέθοδο σύλληψης.[1]
Κανόνες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο 2000 μ.Χ. δεν υπάρχει ροκέ και σαχ. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να αιχμαλωτιστεί η αντίπαλη Αυτοκράτειρα. Τα λευκά έχουν την πρώτη κίνηση. Τα πιόνια στα τετράγωνα ε3, ζ3, ε8 και ζ8 είναι προαιρετικά.
Βασικές δυνάμεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κομμάτια που κινούνται και συλλαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο:
Αυτοκράτειρα (Empress), συμβολισμός E.
- Κινείται όπως η βασίλισσα.
- Αν αιχμαλωτιστεί τελειώνει η παρτίδα.
Ακόλουθος (Attendant), συμβολισμός A.
- Κινείται όπως ο βασιλιάς.
Μονόκερως (Unicorn), συμβολισμός U.
- Κινείται όπως ο ίππος.
- Κινείται ένα τετράγωνο προς τα εμπρός, καθέτως ή διαγωνίως.
- Όταν φτάσει στο μέσον της περιοχής του αντίπαλου στην σκακιέρα, μπορεί να προαχθεί σε κάποιο από τα κομμάτια που είχαν νωρίτερα συλληφθεί.
Ειδικές δυνάμεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κομμάτια που κινούνται όπως η βασίλισσα, αλλά συλλαμβάνουν διαφορετικά και έχουν ειδικές δυνάμεις:
Αιγόκερως (Capricorn), συμβολισμός C.
- Συλλαμβάνει κάποιο κομμάτι του αντιπάλου με πρόκληση, δηλαδή μεταβαίνοντας καθέτως ή διαγωνίως σε κάποιο κενό γειτονικό τετράγωνο του κομματιού που συλλαμβάνει.
- Μπορεί να συλλάβει μέχρι και επτά κομμάτια ταυτοχρόνως, αρκεί να βρίσκονται όλα γύρω από το τετράγωνο από το οποίο κάνει την πρόκληση.
Γοργόνα (Gorgon), συμβολισμός G.
- Συλλαμβάνει όπως η βασίλισσα.
- Μαρμαρώνει (δηλαδή, ακινητοποιεί) τα κομμάτια του αντιπάλου που απειλεί.
- Αν τη μαρμαρώσει μια Γοργόνα του αντιπάλου, δεν χάνει την ιδιότητά της να μαρμαρώνει άλλα κομμάτια.
- Μπορεί να συλληφθεί μόνο από Μονόκερους ή Αιγόκερους.
Χίμαιρα (Ximaera), συμβολισμός X.
- Δεν μπορεί να συλλάβει κομμάτια, αν και αυτά μπορούν να τη συλλάβουν.
- Όταν επιτίθεται σε κάποιο κομμάτι, απλώς ανταλλάζει θέση με αυτό.
- Αν ανταλλάξει θέση με μια αντίπαλη Χίμαιρα, ο αντίπαλος παίκτης μπορεί να κάνει επίσης ανταλλαγή θέσης, αλλά όχι αμέσως, πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μία κίνηση.
Δράκαινα (Dragon), συμβολισμός D.
- Συλλαμβάνει κάνοντας άλμα πάνω από το αντίπαλο κομμάτι σε οποιοδήποτε κενό τετράγωνο αμέσως μετά από αυτό.
- Μπορεί να κάνει πολλαπλές συλλήψεις σε μια ενιαία σειρά προς την ίδια κατεύθυνση.
- Μαρμαρώνεται όταν σε μια πολλαπλή σύλληψη ένα από τα κομμάτια που συλλαμβάνει το μαρμάρωνε μια Γοργόνα
Μιμόταυρος (Mimotaur), συμβολισμός M.
- Ο Μιμόταυρος[4] (προφανώς ένας Μινώταυρος που μιμείται)[1] συλλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο που συλλαμβάνει το κομμάτι το οποίο απειλεί.
- Δεν είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον άλλου Μιμόταυρου.
- Μπορεί να μαρμαρώσει μια Γοργόνα του αντιπάλου.
- Μπορεί να ανταλλάξει θέση με μια Χίμαιρα του αντιπάλου.
- Πρέπει να βρίσκεται σε γειτονικό τετράγωνο του Ακόλουθου για να τον συλλάβει.
- Πρέπει να βρίσκεται στο τετράγωνο ακριβώς μπροστά από ένα πιόνι για να το συλλάβει.
Επιπλέον δυνάμεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Υπάρχει ένα επιπλέον κομμάτι, που όταν χρησιμοποιείται αντικαθιστά στην παράταξη εκκίνησης τις Γοργόνες:
Εριννύα (Fury), συμβολισμός F.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Parton, V. R. (1972). My Game for 2000 A.D. and After. WorldCat. σελ. 12. OCLC 57502218.
- Parton, V. R. (1974). Chessery for Duffer and Master. Amazon. σελίδες 19–23. .
- Pritchard, David B. (1994). The Encyclopedia of Chess Variants. Games & Puzzles Publications. ISBN 0-9524142-0-1.
- Pritchard, David B. (2007). Beasley, John, επιμ. The Classified Encyclopedia of Chess Variants. John Beasley. ISBN 978-0-9555168-0-1.