Χριστόδουλος Ξηρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χριστόδουλος Ξηρός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1958
Ικαρία
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΤρομοκράτης
Πολιτική τοποθέτηση
ΟργάνωσηΕ.Ο. 17 Νοέμβρη
Ποινική κατάσταση
Ποινή εγκλήματος10 φορές ισόβια & 25 χρόνια κάθειρξη
Ποινική κατάστασηΈγκλειστος
Οικογένεια
ΑδέλφιαΣάββας Ξηρός
ΣυγγενείςΑργύρης Τσακαλίας (θείος)

Ο Χριστόδουλος Ξηρός (Ικαρία 1958) έχει διατελέσει μέλος της τρομοκρατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Συμμετείχε στη δολοφονία πολλών υψηλών στόχων που συνδέονταν με την ελληνική κυβέρνηση καθώς και στελεχών του ΝΑΤΟ και της CIA, συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Μομφεράτου, Παναγιώτη Ρουσσέτη, Νίκου Γεωργακόπουλου, Δημήτρη Αγγελόπουλου και του Πλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, William Nordeen.[1] Δικάστηκε το 2002 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.[2]

Γεννήθηκε το 1958 στην Ικαρία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο γιο της οικογένειας Ξηρού. Εντάχθηκε στην "Οργάνωση 17 Νοέμβρη" (με το συνθηματικό όνομα "Μανώλης") από τον Δημήτρη Κουφοντίνα το 1983 -με τον οποίο ήρθε σε επαφή μέσω του Γιάννη Σερίφη- αφότου είχε μετακομίσει στην Αθήνα. Ο ίδιος στρατολόγησε τον Βασίλη Τζωρτζάτο το 1985 και τον αδερφό του Σάββα Ξηρό το 1986. Μετά την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού στα χέρια του Σάββα στο λιμάνι του Πειραιά στις 29/06/2002, ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για συμμετοχή στην Οργάνωση. Η προσαγωγή του έγινε από τον νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου βρισκόταν προκειμένου να επισκεφθεί τον τραυματία αδελφό του, για τον οποίο έως εκείνη τη στιγμή υποστήριζε ότι είχε πέσει θύμα πλεκτάνης. Ομολόγησε τη συμμετοχή του στις 17/07/2002. Στις καταθέσεις του περιέγραψε με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης της 17Ν, αναφέρθηκε σε μέλη της Οργάνωσης που γνώριζε και παραδέχθηκε ότι έλαβε μέρος σε σειρά επιθέσεων.

Κατηγορήθηκε για 33 ενέργειες που διέπραξε ως μέλος της 17Ν.

Καταδικάστηκε : Πρωτόδικη απόφαση: 10 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 8 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν. Εφετειακή απόφαση: 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση. Στις 6 Ιανουαρίου 2014 ο Χριστόδουλος Ξηρός κηρύχθηκε καταζητούμενος από την αστυνομία αφού δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα όπως όφειλε ύστερα από άδεια που έλαβε την 1η Ιανουαρίου.

Στις 3 Ιανουαρίου 2015, ύστερα από πολύμηνες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εντοπίστηκε σε ενοικιαζόμενη μονοκατοικία στην Ανάβυσσο και συνελήφθη ύστερα από καταγγελία, ενώ ταυτοχρόνως κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός πολεμικού οπλισμού. Η επιχείρηση διήρκεσε συνολικά 2 ημέρες. Χαρακτηριστική ήταν η αλλοίωση των χαρακτηριστικών του. (επιμήκυνση-βαφή μαλλιών στο χρώμα του ξανθού).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Χριστόδουλος Ξηρός, έργα και ημέρες του εκτελεστή της 17Ν από την ομολογία στην καταγγελία των ανακριτών και της δίκης». Μηχανή του Χρόνου. 24 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2019. 
  2. Πώποτας, Δημήτρης (24 Νοεμβρίου 2017). «Που βρίσκονται σήμερα τα μέλη της 17 Νοέμβρη». Πρώτο Θέμα. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2019.