Σάββας Ξηρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάββας Ξηρός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30 Νοεμβρίου 1962 (1962-11-30) (61 ετών)
Φλώρινα
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΤρομοκράτης
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτική ιδεολογίαμαρξισμός
ΟργάνωσηΕ.Ο. 17 Νοέμβρη
Ποινική κατάσταση
Ποινή εγκλήματος5 φορές ισόβια & 25 χρόνια κάθειρξη
Ποινική κατάστασηΈγκλειστος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑγγελική Σωτηροπούλου (πρώην)
ΣύντροφοςΑλίθια Ρομέρο Κορτές
ΑδέλφιαΧριστόδουλος Ξηρός
ΣυγγενείςΑργύρης Τσακαλίας (θείος)

Ο Σάββας Ξηρός (Φλώρινα, 30 Νοεμβρίου 1962) ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ξηρός γεννήθηκε στη Φλώρινα, γιος του ιερέα Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας. Εργαζόταν ως αγιογράφος και η κλίση του σε αυτό τον οδήγησε στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα στις αρχές της δεκαετίας του '80. Έχει εννέα αδέλφια, πέντε αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ο Ξηρός ως φοιτητής στην Πολυτεχνική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εντάχθηκε στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ιδιαίτερα στην ομάδα Πήγασος.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ηδη από το 1980 ο Ξηρός ενεργοποιήθηκε σε κύκλους των Εξαρχείων ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τον προσέγγισαν άτομα που είχαν σχέση με τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα. Ως άνθρωπος που τον στρατολόγησε εμφανίζεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο Ξηρός ταυτόχρονα είχε επαφές με αντιεξουσιαστικά στέκια στα Εξάρχεια, όπου φαίνεται να ήλθε σε επαφές με άτομα που έχουν καταγραφεί ως «συνήθεις ύποπτοι». Ταυτόχρονα φέρεται να υπάρχει από την περίοδο 1983-1984 τοποθέτησή του μέσω Κουφοντίνα στον «προθάλαμο» της «17 Νοέμβρη» και μάλιστα τότε συμμετείχε στη δολοφονία του αστυνομικού Χρήστου Μάτη.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2002, στις 22:25 στο λιμάνι του Πειραιά εξερράγη στα χέρια του αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός πριν από την τοποθέτησή του. Ο Ξηρός νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό με σοβαρά τραύματα στα μάτια, στο δεξί χέρι και στο θώρακα.

Τα στοιχεία οδήγησαν την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο εργαστήριό του στον Κολωνό και στο σπίτι του στην Παλλήνη, ενώ προσήχθη για ανάκριση η Ισπανίδα και επί δέκα έτη σύντροφός του, Αλίθια Ρομέρο Κορτές. Το 38άρι περίστροφο που βρέθηκε κοντά του έχει τη "σφραγίδα" της 17 Νοέμβρη. Ακολούθηκσε επιχείρηση της Αστυνομίας στην οδό Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια. Ένα αποτύπωμα συνέδεσε τον Ξηρό με τη δολοφονία του Ελληνο-βρετανού εφοπλιστή Κωστή Περατικού (28 Μαΐου 1997), ενώ η ανάλυση του DNA απέδειξε τη συμμετοχή του και στην επίθεση με ρουκέτα κατά του Γερμανού πρέσβη Άλμπερτ Κούνα (16 Μαΐου 1999).

Στη δίκη των μελών της 17 Νοέμβρη καταδικάστηκε πρωτόδικά 6 φορές ισόβια και σε 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε πέντε δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση. Στο Εφετείο η ποινή ήταν 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε πέντε δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.

Το 2011, με απόφαση στις 6 Ιουνίου, η Δικαιοσύνη απέρριψε κατά πλειοψηφία το αίτημα του Ξηρού για διακοπή της ποινής του και μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο (ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης) για περίθαλψη της βεβαρημένης, από τα τραύματα του εκρηκτικού μηχανισμού, υγείας του. Η αμέσως προηγούμενη δίκη του ίδιου αιτήματος είχε γίνει στις 2 Μαΐου 2011 για να αναβληθεί για τις 6 Ιουνίου με την αιτιολογία της προσκόμισης στο δικαστήριο έγγραφης βεβαίωσης από την διεύθυνση του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού ότι δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις νοσηλείας για τα σοβαρά προβλήματα υγείας του Ξηρού.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Απριλίου 1984 παντρεύτηκε στη Φλώρινα την 22χρονη τότε Αγγελική Σωτηροπούλου, η οποία διέμενε στην Πετρούπολη.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]