Χρήστος Πάχτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χρήστος Πάχτας
Γέννηση
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Ιδιότητα πολιτικός
Αξίωμα δήμαρχος
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Χαλκιδικής)
Έλληνας υφυπουργός Βιομηχανίας‎
Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών‎
Έλληνας υφυπουργός Οικονομίας‎

Ο Χρήστος Πάχτας είναι Έλληνας πολιτικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής το 1951. Σπούδασε Χημεία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Το 1986 τοποθετήθηκε νομάρχης Χίου, ενώ το 1988 νομάρχης Έβρου. Εξελέγη Βουλευτής Χαλκιδικής με το ΠΑΣΟΚ το 1989 και επανεξελέγη το 1990, 1993, 1996 και 2000. Διετέλεσε Υφυπουργός Βιομηχανίας στο διάστημα 1993-1994 και Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στο διάστημα 1996-2004.

Τον Δεκέμβριο του 2003 ενεπλάκη στο σκάνδαλο αγοράς και μεταπώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Στις 23 Ιανουαρίου 2004 παραιτήθηκε από το αξίωμα του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας εξαιτίας της εισαγωγής τροπολογίας σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο που επέτρεπε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς να κατασκευάσει τουριστικές εγκαταστάσεις σε παρακείμενη δασική έκταση.[1]

Εκείνο το διάστημα έγινε στόχος έντονης κριτικής από τα ΜΜΕ, αλλά διατήρησε και διατηρεί σημαντικό ποσοστό δημοφιλίας στη Χαλκιδική. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, θέση την οποία κατείχε μέχρι την 31η Αυγούστου 2014. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 αναδείχθηκε νικητής ο Γιάννης Μίχος καθώς το κύριο θέμα αντιπαράθεσης ήταν η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο υποστηρικτής της επένδυσης Χρήστος Πάχτας είχε επικρατήσει στην Αρναία, το Στρατώνι και το Παλαιοχώρι, σε χωριά που κατοικούν μεταλλωρύχοι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. news.in.gr Παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας ο Χρήστος Πάχτας