Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Nataly8/Αμμοδοχείο/προετοιμασία άρθρων/The Simpsons Hit & Run

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Nataly8/Αμμοδοχείο/προετοιμασία άρθρων/The Simpsons Hit & Run
ΔημιουργόςRadical Entertainment
ΕκδότηςVivendi Universal
ΣχεδιαστήςΝτέμπυ Λάεζμαν (Debi Laezman)
Ντάρρεν Έβενσον (Darren Evenson)
Κρις Μίτσελλ (Chris Mitchell)
Ζόσουα Μίτσελλ (Joshua Mitchell)
Τζέφφ Πλάμπλι (Jeff Plumbly)
Σχέικ Σάχιμπ (Sheik Sahib)[1]
δεδομένα (π  σ  ε )

Το The Simpsons Hit & Run (ελλ. Οι Σίμπσονς Χτυπούν & Φεύγουν) είναι βιντεοπαιχνίδι, βασισμένο στην αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων «The Simpsons». Το The Simpsons Hit & Run κυκλοφόρησε στις πλατφόρμες του PlayStation 2, GameCube, Xbox και του IBM PC-compatible, στις 16 Σεπτεμβρίου 2003 στις ΗΠΑ και στις 24 Οκτωβρίου 2003 στην Ευρώπη. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από την Radical Entertainment και παρουσιάστηκε από την Vivendi Universal. Το σενάριο του βιντεοπαιχνιδιού γράφτηκε από τους συγγραφείς της σειράς «The Simpsons», καθώς επίσης οι ηθοποιοί της σειράς υποδήθηκαν τους χαρακτήρες του βιντεοπαιχνιδιού[2][3].

Στο παιχνίδι γίνεται αναφορά στην Οικογένεια των Σίμπσονς και των κατοίκων του Σπρίνγκφιλντ, οι οποίοι συγκρούονται με παράξενα γεγόνοτα, τα οποία διεξάγονται στην πόλη. Λίγο αργότερα, οι Σίμπσονς μαθαίνουν πώς οι εξωγήινοι Κένγκ και Κόντος γυρίζουν ένα ρεάλιτι σόου (αγγ. reality show), όπου τον κύριο ρόλο υποδείονται οι κάτοικοι του Σπρίνγκφιλντ. Για να κάνουν το σόου πιο ενδιαφέρον, οι εξωγήινοι προσφέρουν στους κάτοικους της πόλης το ποτό «Buzz Colа», και εξαιτίας αυτού οι κάτοικοι της πόλης αρχίζουν να χάνουν τα λογικά τους. Αλλά, χάρην στην βοήθεια του Καθηγητή Φρίνκ, οι κάτοικοι της πόλης καταστρέφουν το διαστημικό πλοίο των εξωγήινων και συνέρχονται[4].

Το παιχνίδι δέχθηκε καλά σχόλια από τους κριτικούς. Το 2004, το The Simpsons Hit & Run έγινε το καλύτερο βιντεοπαιχνίδι σύμφωνα με το φεστιβάλ «Nickelodeon Australian Kids' Choice Awards»[5]. Μέχρι τον Ιούνιο του 2007, πωλήθηκαν πάνω από 3.000.000 αντίτυπα ανα το παγκόσμιο[6].

Στο παιχνίδι υπάρχουν 7 επίπεδα (αγγ. levels), το κάθε από το οποίο διαθέτει διαφορετικό σενάριο και διαφορετικές αποστολές[7]. Σε κάθε επίπεδο, ο παίχτης μπορεί να ελέγχει μόνο έναν χαρακτήρα. Συνολικά, οι χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι 5: ο Γκόμερ Σίμπσον, ο Μπάρτ Σίμπσον, η Λίζα Σίμπσον, η Μάρτζ Σίμπσον και ο Αλού Ναχασαπιμαπετίλον[2][8][9]. Στο παιχνίδι δεν χρησιμοποιείται κανένας τύπος όπλου και ο μόνος τρόπος προστασίας αποτελεί η πάλη. Υπάρχουν τρείς τρόποι για επίθεση: χτύπημα με το πόδι, χτύπημα με το πόδι στον αέρα[2], καθώς επίσης και ένα απίστευτα δυνατό (σούπερ) χτύπημα[8]. Το σούπερ χτύπημα αποτελεί κόμβο-χτύπημα. Αντί να παίρνει με την βία το αυτοκίνητο από τον πρώτο κάτοικο της πόλης που θα βρεί μπροστά του[7][10], ο παίχτης μπορεί απλά να καθήσει στην θέση του οδηγού[7][10].

Το The Simpsons Hit & Run συμπεριλαμβάνεται στην κατητογορία των παιχνιδιών-αμμοδοχείων (αγγ. Sandbox mode), για αυτό και το κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού αποτελούν τα αυτοκίνητα[8]. Στο The Simpsons Hit & Run υπάρχει προειδοποιητική μηχανή, η οποία βρίσκεται σε δράση μόνο όταν η αστυνομία προσπαθεί να συλλάβει τον οδηγό για κακή συμπεριφορά εν ώρα οδήγησης[7].

Σε κάθε επίπεδο υπάρχουν πράγματα, τα οποία ο παίχτης μπορεί να συλλέγει, όπως νομίσματα. Για να κερδίσει νομίσματα, ο παίχτης πρέπει να καταστρέψει κάποιες περιοχές ή κτίρια που τον περιβάλλουν καθώς και τα εχθρικά ρομπότ. Ο κάθε παίχτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τα νομίσματα για να αγοράσει νέα αυτοκίνητα ή ρούχα, τα οποία θα χρησιμεύσουν για να μπορέσει ο παίχτης να συνεχίσει το παιχνίδι[8]. Επίσης, στο The Simpsons Hit & Run υπάρχουν συλλογικές κάρτες από το «The Itchy & Scratchy Show». Όταν ο παίχτης συγκεντρώσει όλες τις 49 (7 σε κάθε επίπεδο), ο παίχτης έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα ειδικό βίντεο από το «The Itchy & Scratchy Show»[7].

Τα νομίσματα εκτελούν τον ρόλο των βαθμών ζωής στο παιχνίδι, αν και ο παίχτης δεν θα μπορέσει να πεθάνει έστω και αν δεν έχει τα νομίσματα[8][2][3][8].

Σε όλες τις εκδόσεις του The Simpsons Hit & Run υπάρχει η δυνατότητα πολυατομικού παιχνιδιού (να παίζουν πάνω από 1 άτομο) σε προσωπικό υπολογιστή ή σε πλατφόρμα. Σε αυτό το παιχνίδι μπορούν να παίξουν μέχρι 4 άτομα[11][12]. Για διεξαγωγή του παιχνιδιού, ο κάθε παίχτης πρέπει να διαθέτει το δικό του Gamepad. Το παιχνίδι απότελειται από 7 επίπεδα (αγγ. levels), για αυτό και υπάρχουν 7 κάρτες[8][13][14].

Στο The Simpsons Hit & Run συμμετέχουν όλοι οι χαρακτήρες της σειράς «The Simpsons», αλλά υπάρχουν διαφορές με τα υπόλοιπα βιντεοπαιχνίδια που κυκλοφόρησαν βασισμένα σε αυτή την σειρά[13].

Τα γεγονότα του παιχνιδιού διεξάγονται στην φανταστική πόλη του Σπρίνγκφιλντ, όπου διεξάγονται και τα γεγονότα της σειράς «The Simpsons». Ξαφνικά, στην πόλη αρχίζουν να γίνονται παράξενα πράγματα - στην αρχή του παιχνιδιού πάνω από την πόλη παιρνούν ρομπότ. Στα 2 πρώτα επίπεδα (αγγ. levels) δεν δίνεται κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για το γίνεται στην πόλη. Από το τέλος του 2ου επιπέδου ο παίχτης αρχίζει να μαθαίνει περισσότερα για τα γεγονότα στην πόλη. Ο Μπάρτ Σίμπσον, ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της σειράς, αιχμαλωτίζεται από φως που προέρχεται από διαστημικό πλοίο. Η αδερφή του, Λίζα, επίσης ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της σειράς, αποφασίζει να τον βρεί και να μάθει τι γίνεται στην πόλη. Μαθαίνει πώς τα μαύρα σεντάν (τύπος ελαφριού αυτοκινήτου), τα οποία εμφανίζονται εκείνη την περίοδο στην πόλη έχουν σχέση με την εξαφάνιση του αδερφού της. Λίγο αργότερα, τον βρίσκει σε ένα καράβι στην πόλη. Ο Μπάρτ δεν θυμάται τι έγινε μαζί του και μιλά με ακατανόητα λόγια, μιλά όμως μόνο για τα σεντάν και για την «Νέα και καλύτερη Buzz Colа», η οποία εκδόθηκε από την εταιρεία του Κλόουν Κράστι, γνωστό τηλεπαρουσιαστή της πόλης. Η Μάρτζ Σίμπσον, μητέρα του Μπάρτ, αποφασίζει να μάθει τι έγινε με τον γιό της. Του δίνει να δοκιμάσει την «Buzz Colа» και ο Μπάρτ συνέρχεται και λέει πώς το ποτό δημιουργήθηκε από τους εξωγήινους και ελέγχει τον εγκέφαλο των ανθρώπων. Η μητέρα του προσπαθεί να σώσει την πόλη από το ποτό, αλλά δεν τα καταφέρνει[4].

Ο κάτοχος του μαγαζιού «Kwik-E-Mart», Αλού, επηρεασμένος από την προσπάθεια της Μάρτζ και λυπημένος για το ότι πωλούσε το ποτό, αποφάσισε να μάθει από πού προέρχεται. Ο εγκληματίας Εμεϊ Ντζέιλμπιορντ, του λέει πώς τα φορτηγά με την κόλα έιναι εγγραμένα σε ένα από τα μουσεία της πόλης. Ο Αλού και ο Μπάρτ εισβάλουν στο μουσείο, όπου βρίσκουν ένα μετεωρίτη, ο οποίος και αποτελεί πηγή της κόλας. Ο Αλού και ο Μπάρτ κρυφακούνε την συζήτηση του Κένγκ και του Κόντος, οι οποίοι παράγωγουν το ποτό. Επίσης μαθαίνουν πώς οι κάμερες, οι οποίες βρίσκονται στην πόλη, μεταδίδουν την ζωή της πόλης στο διάστημα για το ρεάλιτι σόου «Foolish Earthlings». Οι εξωγήινοι χρησιμοποιούν το ποτό για να τρελάνουν τους ανθρώπους[4].

Ο Αλού αρχίζει να φοβάται τους εξωγήινους και αρνείται να βοηθήσει τον Μπάρτ, για αυτό και ο ίδιος αποφασίζει να εμποδίσει τα σχέδια του Κένγκ και του Κόντος. Ο Αλού ζητά την βοήθεια του Κράστι, αλλά αυτός είπε στον Μπάρτ πώς είχε ήδη βοηθήσει τις εταιρείες, υπέυθυνες για την πώληση της μπύρας «Duff». Μετά από αυτό, ο Μπάρτ ζητά την βοήθεια του πατέρα του, οι οποίοι παρακολουθούν τον Κένγκ και τον Κόντος. Οι εξωγήινοι ξεφεύγουν, αλλά πριν από αυτό λένε πώς το ποτό βρίσκεται σε όλες τις αποθήκες νερού της πόλης. Μετά από αυτό, όταν το ποτό φτάνει στην γη του νεκροταφίου, μετατρέπει τους νεκρούς σε ζόμπι. Ο Γκόμερ, πατέρας του Μπάρτ, συγκεντρώνει όλο τον χρήσιμο εξοπλησμό για να προστατεύσει την οικογένεια του από τα ζόμπι. Ακολουθεί ένα μαύρο σεντάν, που όπως νομίζει ανήκει στους εξωγήινους, αλλά μαθαίνει πώς ανήκει στον Καθηγητή Φρίνκ. Αυτό το σεντάν τον οδηγεί στον ηλεκτρικό σταθμό της πόλης. Ο Καθηγητής του εξηγά πώς η αδυναμία των εξωγήινων είναι τα πυρηνικά απόβλητα. Ο Καθηγητής και ο Γκόμερ χρησιμοποιούν τα πυρηνικά απόβλητα, και χάρη σε αυτό το καράβι των εξωγήινων καταστρέφεται, και όλα επιστρέφουν στην κανονική τους μορφή[4].

Μηχανή παιχνιδιού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μηχανή παιχνιδιού του The Simpsons Hit & Run επηρέαστηκε από την μηχανή παιχνιδιού Copperhead Technology, το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία Radical Entertainment σε συνεργασία με την Touchdown Entertainment, στην οποία ανήκει και η εταιρεία Monolith Productions. Η μηχανή είχε χρησιμοποιηθεί και στο παιχνίδι «Hulk», το οποίο επίσης δημιουργήθηκε από την Radical Entertainment[15][16][17][18].

Η έκδοση του παιχνιδιού για το Xbox είναι διαφορετική από την έκδοση για το Xbox 360[13].

Το σάουντρακ του The Simpsons Hit & Run δημιουργήθηκε από τον συνθέτη Μαρκ Μπέριλ (αγγ. Marc Baril[19][20]). Η μουσική του παιχνιδιού περιλαμβάνει κυρίως ρεμίξ τραγουδιών της σειράς «The Simpsons»[10], γραμμένων από τον Ντάνιελ Έλφμαν (αγγ. Danny Elfman) το 1989. Μαζί με τον Μαρκ Μπέρι δούλεψαν οι συνθέτες Άλλαν Λέβι (αγγ. Allan Levy) και Ντζέφφ Τιμοσούκ (αγγ. Jeff Tymoschuk)[1].

Επίσης δημιουργήθηκαν ξεχωριστές μελωδίες για τον κάθε χαρακτήρες. Για παράδειγμα, αν ο παίχτης διαλέξει τον Μπάρτ Σίμπσον, θα ακούσει χάρντ ροκ, ενώ αν διαλέξει την Λίζα Σίμπσον, θα ακούσει μελωδίες από ταινίες της δεκαετίας του 1960 συνοδευμένες με σαξόφωνο[10].

Ολόκληρη η μουσική αρχειοθετήθηκε σε μορφότυπο RCF. Αυτό το μορφότυπο δημιουργήθηκε από την εταιρεία Radical Entertainment και χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα παιχνίδια, όπως το Scarface: The World is Yours[21] και το Prototype[21][22].

Στο παιχνίδι The Simpsons Hit & Run παρουσιάζονται πασχαλινά αυγά. Αυτά τα πασχαλινά αυγά παρουσιάζονται σε όλες τις εκδόσεις του παιχνιδιού, για προσωπικό υπολογιστή ή κονσόλα. Όλα τα πασχαλινά αυγά του παιχνιδιού:

Δημιουργία και προβολή του παιχνιδιού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργός του παιχνιδιού αποτελεί η εταιρεία Radical Entertainment, η οποία έλαβε την άδεια στην δημιουργία σειράς παιχνιδιών βασισμένων στην σειρά «The Simpsons»[27]. Το πρώτο παιχνίδι ήταν το The Simpsons Road Rage, το οποίο κυκλοφόρησε το 2001 και αποτελούσε παρωδία του παιχνιδιού Crazy Taxi[27]. Μετά την προβολή του Road Rage, η ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για την δημιουργία του Hit & Run, αποφάσισε να μην αποτελεί το παιχνίδι συνέχεια του Road Rage. Αντιθέτως, άλλαξαν τελείως την μηχανή παιχνιδιού[28]. Αποφασίστηκε να δίνεται στον παίχτη το δικαίωμα να διασχείζει την πολή περπατητός αντί σε αυτοκίνητο, για να αισθανθεί πώς βρίσκεται πράγματι στην πόλη[29][28].

Η ομάδα, η οποία ανέλαβε την δημιουργία του παιχνιδιού, αποφάσισε να προσθέσει κάποια σημαντικά σημεία από το Σπρίνγκφιλντ. Ο παίχτης μπορεί να γνωρίσει αυτά τα σημεία, όπως το μαγαζί «Kwik-E-Mart», στην ταβέρνα «Μο», στο σχολείο της πόλης καθώς και στο μαγαζί του «Comic Book Guy»[3]. Η 20th Century Fox, η Gracie Films και ο δημιουργός των «The Simpsons» Ματ Γκρόουνινγκ (αγγ. Matthew Abram "Matt" Groening) είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του παιχνιδιού, καθώς κατάφερε να μεταφέρει τον πλανήτη των «The Simpsons» σε μορφή 3D[3]. Τους χαρακτήρες του βιντεοπαιχνιδιού υποδήθηκαν τα ίδια άτομα όπως και στην σειρά«The Simpsons»[12], ενώ οι σεναριογράφοι μετέφεραν όλο το σενάριο (μαζί με τους διαλόγους) στο παιχνίδι[2][3][28]. Ο Τιμ Ρέμεντζ (αγγ. Tim Ramage), μέλος της Vivendi Universal, δήλωσε πώς είναι πολύ χαρούμενος, που είχε την δυνατότητα να συνεργαστεί με την ομάδα, η οποία είχε δουλέψει στην σειρά «The Simpsons»[28].

Η προβολή του The Simpsons Hit & Run ανακοινώθηκε στις 24 Απριλίου 2003, στο φεστιβάλ Electronic Entertainment Expo 2003. Η Vivendi Universal έδωσε αρκέτες πληροφορίες για την δημιουργία των παιχνιδιών για τους «The Simpsons», συμπεριλαμβανομένου και του Hit & Run[30][31][32].

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2003, η Vivendi Universal ανακοίνωσε την αρχή πωλήσεων του παιχνιδιού στην Αμερική για τις πλατφόρμεςPlayStation 2, GameCube και Xbox[33][34]. Στις 31 Οκτωβρίου 2003, το παιχνίδι κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις πλατφόρμες PlayStation 2[35], GameCube[36] και Xbox[37]. Η μορφή του παιχνιδιού σε προσωπικό υπολογιστή κυκλοφόρησε στην Αμερική στις 13 Νοεμβρίου 2003 και στην Ευρώπη στις 21 Νοεμβρίου 2003[38].

Στην Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, το παιχνίδι κυκλοφόρησε σε όλες της πλατφόρμες (PS2[35], GameCube[36], Xbox[37] и PC[38]). Στην Αυστραλία, κυκλοφόρησε μόνο για PlayStation 2[35], ενώ στην Ιαπωνία μόνο για Xbox[37].

Η ιστοσελίδα GameSpot έδωσε στο The Simpsons Hit & Run 8 από τους 10 πόντους, και κατέγραψε πώς το Σπρίνγκφιλντ σε αυτό το βιντεοπαιχνίδια παρουσιάστηκε πιο σωστά και καλύτερα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βιντεοπαιχνίδια βασισμένα στην σειρά «The Simpsons»[39].

Η ιστοσελίδα GameSpy έδωσε στο βιντεοπαιχνίδι 4 από τους 5 πόντους, δηλώνοντας επίσης πώς το παιχνίδι ήταν «πολύ και πολύ αστείο»[14].

Το αμερικάνικο μηνιαίο περιοδικό για βιντεοπαιχνίδια Official Xbox Magazine έδωσε στο παιχνίδι 8,8 πόντους από τους 10, λέγοντας πώς το παινχίδι επαναλαμβάνει σωστά την σειρά, στην οποία βασίζεται.[40].

Το αγγλικό περιοδικό βιντεοπαιχνιδιών Play έδωσε στο παιχνίδι 8,3 πόντους από τους 10, θεωρώντας πώς το παιχνίδι «είναι σειρά κινουμένων σχεδίων που διεξάγεται τώρα» καθώς επίσης και «αληθινά τέλειο προϊόν»[41].

Το αμερικάνικο περιοδικό Game Informer έδωσε στο Hit & Run 8,5 πόντους από τους 10, χαρακτηρίζοντας το ως «σίγουρα εξαιρετικό»[42].

Η ιστοσελίδα παιχνιδιών για το XboxTeamXbox, — έδωσε στο παιχνίδι 8 από τους 10 πόντους, δηλώνωντας πώς αυτό το βιντεοπαιχνίδι είναι το καλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα που δημιουργήθηκαν με βάση την σειρά «The Simpsons»[43].

Η εφημερίδα Variety δήλωσε πώς το «The Simpsons Hit & Run» είναι το πρώτο βιντεοπαιχνίδι βασισμένο στους Σίμπσονς, όπου το χιούμορ είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που υπάρχει στην σειρά κινουμένων σχεδίων»[44].

Η αμερικάνικη ιστοσελίδα GameZone, η οποία ασχολείται με βιντεπαιχνίδια βασισμένα σε σειρές κινουμένων σχεδίων, έδωσε στο παιχνίδι 8,6 πόντους από τους 10, δηλώνοντας πώς, γενικά, το παιχνίδι ήταν εξαιρετικό[10].

Το IGN έδωσε στο παιχνίδι 8 από τους 10 πόντους, δηλώνοντας πώς το «παιχνίδι ήταν εξαιρετικό»[45].

Η ιστοσελίδα Game Revolution έδωσε στο παιχνίδι 7,5 πόντους από τους 10, λέγοντας πώς το παιχνίδι έχει κάποια τεχνικά προβλήματα, τα οποία χάλασαν την εικόνα του παιχνιδιού[46].

Η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Eurogamer έδωσε στο παιχνίδι 5 από τους 10 πόντους, ένα από τα χειρότερα αποτελέσμα του παιχνιδιού στα τσαρτ, λέγοντας πώς καλύτερα να «αγοράσουμε ένα DVD με τα επεισόδια της σειράς, παρά να αγοράσουμε το βιντεοπαιχνίδι»[47].

Η ιστοσελίδα Firing Squad έδωσε στο παιχνίδι 8 πόντους από τους 10, δηλώνωντας πώς τους άρεσε κυρίως η παρουσίαση του Σπρίνγκφιλντ καθώς και το σάουντρακ του βιντεοπαιχνιδιού[48].

Το Game Indusry News έδωσε στο παιχνίδι 4,5 πόντους από τους 5, λέγοντας πώς το παιχνίδι «είναι από τα καλύτερα και αστειότερα όλων των εποχών». Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το σάουντρακ «ταιριάζει σε κάθε τύπο χαρακτήρα»[49].

Η ιστοσελίδα Game Chronicles έδωσε στο παιχνίδι 8 πόντους από τους 10, λέγοντας πώς το σάουντρακ του παιχνιδιού ήταν εξαιρετικό. Επίσης, αναφέρει πώς «έστω και αν βρήκεις απαντήσεις στα μυστικά, παραμένει ενδιαφέρον» καθώς και πώς είναι «διαβολικά καλό»[12].

Το The Simpsons Hit & Run κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο βιντεοπαιχνίδι της χρονιάς το 2004 στην τελετή του Nickelodeon Australian Kids' Choice Awards[5].

Τον Ιούνιο του 2004, η αμερικάνικη εφημερίδα Los Angeles Times έγραψε ότι, ανα το παγκόσμιο, πωλήθηκαν περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα του The Simpsons Hit & Run[50].

Η τελευταία, μέχρι σήμερα, πληροφορία για τις πωλήσεις του παιχνιδιού παρουσιάστηκε από το αμερικάνικο περιοδικό BusinessWeek, το οποίο καταγράφει πώς μέχρι το 2007 πωλήθηκαν πάνω από 3.000.000 αντίτυπα του παιχνιδιού[6].

  1. 1,0 1,1 «Game Credits for The Simpsons: Hit & Run». MobyGames. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Инопланетный разум Смехов (25 Μαρτίου 2008). «The Simpsons: Hit & Run: Обзор». GameGuru. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Zontique. «Рецензия на The Simpsons Hit & Run». Absolute Games. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2009.  Unknown parameter |datepublished= ignored (βοήθεια)(Ρωσικά)
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 David "Zoop" McCutcheon. «The Simpsons: Hit & Run Guide». IGN. σελ. 11. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  5. 5,0 5,1 «2004 Nickelodeon Kids Choice Awards!». K-Zone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  6. 6,0 6,1 «Simpsons Hit & Run». BusinessWeek. 25 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 Torres, Ricardo (5 Σεπτεμβρίου 2003). «The Simpsons: Hit and Run Preview». GameSpot. σελ. 3. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 Perry, Douglass (28 Αυγούστου 2003). «The Simpsons: Hit & Run Preview». IGN. σελ. 2. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  9. Mental (5 Μαρτίου 2004). «Обзор The Simpsons: Hit and Run». OGL.ru. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2009. (Ρωσικά)
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 Steven Hopper (23 Δεκεμβρίου 2003). «The Simpsons Hit & Run Review». GameZone. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  11. Morgana (19 Απριλίου 2004). «The Simpsons Hit & Run». fcenter.ru. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. (Ρωσικά)
  12. 12,0 12,1 12,2 Jason Porter (13 Οκτωβρίου 2003). «The Simpsons: Hit and Run Review». Game Chronicles. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  13. 13,0 13,1 13,2 «The Simpsons: Hit & Run - Game Detail Page». Xbox.com. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  14. 14,0 14,1 Meston, Zach (24 Σεπτεμβρίου 2004). «The Simpsons Hit & Run». GameSpy. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  15. James 'Prophet' Fudge. «Touchdown Entertainment Interview». Game Shark. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009.  Unknown parameter |datepublished= ignored (βοήθεια)(Αγγλικά)
  16. «Системные требования The Simpsons: Hit and Run». AllGame.com. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  17. John Scalzo (4 Νοεμβρίου 2003). «The Simpsons Hit & Run Review». Gaming Target. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  18. Elias Dounis (28 Σεπτεμβρίου 2003). «The Simpsons: Hit & Run Review». Gamers Mark. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  19. «Marc Baril». MobyGames. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  20. «Full cast and crew for The Simpsons: Hit & Run». Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  21. 21,0 21,1 «Games, supported by DragonUnpacker». Elbereth Zone. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  22. «File extension RCF - Prototype game file». File-Extension.org. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  23. 23,0 23,1 23,2 «The Simpsons: Hit & Run Cheats». Cheatscodesguides.com. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  24. «Thanksgiving Theme». Eegs.com. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  25. «Christmas Present». Eegs.com. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  26. «Halloween Theme at Title Screen». Eegs.com. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  27. 27,0 27,1 Canadian Press (31 Ιουλίου 2003). «Hulk video game a made-in-Canada affair». CTV. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  28. 28,0 28,1 28,2 28,3 Kinnear, James. «The Simpsons Hit & Run Interview». GamersHell. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  29. John Scalzo. «The Simpsons: Hit and Run preview». UGO. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  30. Ivan Sulic. «Vivendi AnnouncementsTons of details concerning Universal's ambitious E3 plans.». IGN. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2009.  Unknown parameter |datepublished= ignored (βοήθεια)(Αγγλικά)
  31. César A. Berardini - "Cesar" (26 Απριλίου 2003). «The Simpsons Hit & Run Announced». TeamXbox. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  32. Jeff Gerstmann (24 Απριλίου 2003). «The Simpsons to appear in mission-based driving game». GameSpot. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  33. «MMMMM… The Simpsons Hit & Run™ On Store Shelves Now Vivendi Universal Games Brings America's Favorite Family to Consoles this Week». GameZone. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2009.  Unknown parameter |datepublished= ignored (βοήθεια)(Αγγλικά)
  34. Sam Parker. «The Simpsons ready to hit and run». GameSpot. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2009.  Unknown parameter |datepublished= ignored (βοήθεια)(Αγγλικά)
  35. 35,0 35,1 35,2 «Release in Europe on PS2». GameSpot. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  36. 36,0 36,1 «Release in Europe on GameCube». GameSpot. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  37. 37,0 37,1 37,2 «Release in Europe on Xbox». GameSpot. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  38. 38,0 38,1 «Release on PC». GameSpot. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  39. Navarro, Alex (13 Νοεμβρίου 2003). «The Simpsons: Hit & Run Review». GameSpot. σελ. 3. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  40. «Hit & Run». Official Xbox Magazine: 82. Οκτώβριος 2003. (Αγγλικά)
  41. «Hit & Run». Play Magazine: 78. Σεπτέμβριος 2003. (Αγγλικά)
  42. «Hit & Run». Game Informer: 134. Οκτώβριος 2003. (Αγγλικά)
  43. Bush, Eric (13 Οκτωβρίου 2003). «Hit & Run». TeamXbox. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  44. «EA signs 'Simpsons' EArts to start vidgame series based on toon». Variety. 2 Νοεμβρίου 2005 года. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2009.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)(Αγγλικά)
  45. Perry, Douglass C. (16 Σεπτεμβρίου 2003). «The Simpsons Hit & Run». IGN. σελ. 3. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2009. 
  46. Mr_Tickle (1 Οκτωβρίου 2003). «The Simpsons: Hit and Run - Xbox Best...Simpsons...game...ever.». Game Revolution. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2009.  Unknown parameter |lang= ignored (|language= suggested) (βοήθεια)
  47. Kristan Reed (30 Οκτωβρίου 2003). «The Simpsons Hit & Run Review». Eurogamer. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2009. (Αγγλικά)
  48. Marcus Yam (11 Νοεμβρίου 2003). «The Simpsons Hit & Run Review». Firing Squad. σελ. 6. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  49. Todd Hargosh. «Grand Theft Auto: Springfield». Game Indusry News. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)
  50. Alex Pham (22 Ιουνίου 2004). «Vivendi Game Unit Slashes 350 Jobs as Sales Fall». Los Angeles Times. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2009. (Αγγλικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]