Χιχόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 43°32′N 5°42′W / 43.533°N 5.700°W / 43.533; -5.700

Εικόνες από το Χιχόν

Το Χιχόν (ισπανικά: Gijón, επίσημα: Gijón / Xixón) είναι ο πολυπληθέστερος δήμος και πόλη στην αυτόνομη κοινότητα του Αστούριες, στη βόρεια Ισπανία. Ο δήμος σύμφωνα με την απογραφή του 2009 είχε 277.554 κατοίκους και ήταν ο 15ος μεγαλύτερος σε όλη την Ισπανία. Βρίσκεται στις ακτές του Βισκαϊκού κόλπου και βρίσκεται 27 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Οβιέδο, την πρωτεύουσα της Αστούριες.

Η περιοχή κατοικείται από την προϊστορία. Οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν ένα τείχος στη χερσόνησο Σιμαβίγια, η οποία αποτελεί τον αρχικό πυρήνα της πόλης. Η πόλη ήταν γνωστή ως Gigia. Οι Μαυριτανοί την κατέλαβαν στις αρχές του 8ου αιώνα. Το 722 οι πόλη απελευθερώθηκε από τον Πελάγιο και έγινε πρωτεύουσα του βασιλείου μέχρι το 791. Η πόλη κάηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1395, αλλά στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε ξανά και το λιμάνι της πόλης επεκτάθηκε. Η πόλη στη συνέχεια αναπτύχθηκε λόγω του εμπορίου με τις αποικίες της Ισπανίας στην Αμερική, αν και δέχθηκε πολλές επιθέσεις από κουρσάρους. Το 1797 ιδρύθηκε στην πόλη το Ινστιτούτο Χοβελιάνος, μιας από τις παλαιότερες ναυτικές σχολές της πόλης. Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, οι δυνάμεις του Φράνκο κατέλαβαν την πόλη το 1937.

Το λιμάνι του Χιχόν, το Πουέρτο ντελ Μούσελ, είναι το μεγαλύτερο στην Αστούριας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ισπανίας. Από το λιμάνι εξάγονται άνθρακας και σιδηρομεταλλεύματα, ενώ έχει και σημαντικό αλιευτικό στόλο. Στην πόλη λειτουργούν χαλυβουργίες, διυλιστήρια πετρελαίου, βιομηχανίες χημικών και επεξεργασίας τροφίμων και αποστακτήρια. Επίσης είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός. Αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνουν τα ρωμαϊκά λουτρά και αρκετά μεσαιωνικά παλάτια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]