Χαράλαμπος Αγγελιδάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χαράλαμπος Αγγελιδάκης
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός

Ο Χαράλαμπος Αγγελιδάκης ήταν Έλληνας οπλαρχηγός από την Κρήτη, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Κρητική επανάσταση του 1866.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε τις παραμονές της επανάστασης του 1821 στον οικισμό ΧΑΡΑΚΑ της επαρχίας Μονοφατσίου στη Κρήτη. Εξελίχθηκε σε ικανότατο πολεμιστή και ιππέα. Πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και διακρίθηκε ιδιαίτερα στην τρίχρονη επανάσταση του 1866. Αρχές του 1867, αναγνωρίστηκε από την προσωρινή κυβέρνηση της Κρήτης, ως αρχηγός της Επαρχίας Μονοφατσίου, υπό τον γενικό αρχηγό ανατολικών επαρχιών, Μιχαήλ Κόρακα.Συνεργαστικε και με τον Βασιλακη Μανωλη συνχωριανο του οπλαρχηγο, που μαζι πολεμισαν στη Ανατολη λασιθιου,Σερβιλη καλικρατη αποκορονου,κ.α.Χάρη στη δική του έντονη δραστηριότητα, το χωριό του έγινε έδρα επαναστατικής κολώνας (στρατοπέδου) και αποτελούσε φόβητρο για τους Οθωμανούς, καθώς και καταφύγιο των χριστιανών της επαρχίας. Πήρε μέρος στις μάχες ΑΡΚΑΔΙΟΥ Λασιθίου, Πύργων, Άγιου Μύρωνα, Αλμυρού, Γάζι, Σερβίλι και άλλες.

Με επιδρομές κατά των Τουρκοκρητικών, εμπόδιζε την παρενόχληση των χριστιανών καθώς και κάθε εχθρική επιχείρηση στην περιοχή του. Η αποφασιστικότητα του και το θάρρος κατά την διάρκεια των μαχών, οδήγησε τους Τούρκους στο να του αποδώσουν υπεράνθρωπες δυνάμεις και να δώσουν τροφή για θρύλους που διηγούνται ακόμα και σήμερα στην περιοχή. Οι Τούρκοι τον αποκαλούσαν "Καπετάν Ξεσκίση", λόγω των διάτρητων από σφαίρες ενδυμάτων του. Ήταν ένας από τους τρεις οπλαρχηγούς των επαναστατών που φυλάκισε στα Χανιά ο Χουσεΐν Αβνί Πασάς, μετά το σβήσιμο της επανάστασης. Και μετά την αποφυλάκιση του, κρατήθηκε στο Ηράκλειο.

Πέθανε στα 1900 σε ηλικία 80 περίπου ετών και κηδεύτηκε στον περίβολο του ναού Άγιου Ιωάννη στο χωριό του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]