Χαλλάιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°40′0″N 13°5′0″E / 47.66667°N 13.08333°E / 47.66667; 13.08333

Χαλλάιν

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Χαλλάιν
47°40′0″N 13°5′0″E
ΧώραΑυστρία[1]
Διοικητική υπαγωγήHallein District
 • Μέλος του/τηςΚλιματική Συμμαχία[2]
Έκταση26,98 km²[3]
Υψόμετρο447 μέτρα
Πληθυσμός21.150 (1  Ιανουαρίου 2018)[4]
Ταχ. κωδ.5400
Τηλ. κωδ.06245
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Χαλλάιν (γερμανικά: Hallein‎‎, Γερμανική προφορά: ˈhalaɪ̯n)) είναι ιστορική αυστριακή πόλη στο ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ. Είναι το διοικητικό κέντρο της ομώνυμης περιφέρειας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στην περιοχή Τέννενγκαου (γερμανικά: Tennengau‎‎), νότια της πόλης του Σάλτσμπουργκ. Εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού , κατά μήκος του ποταμού Σάλτσαχ (γερμανικά: Salzach‎‎), ευρισκόμενη στη σκιά του ορεινού όγκου Ούντερσμπεργκ (γερμανικά: Untersberg‎‎), κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Με πληθυσμό περίπου 21.000 κατοίκων, το Χαλλάιν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ. Η περιοχή του δήμου περιλαμβάνει τις κοινότητες Adnet II, Au, Burgfried, Dürrnberg, Gamp, Gries, Hallein proper, Oberalm II και Taxach.

Το Χαλλάιν συνδέεται με το Σάλτσμπουργκ μέσω του προαστιακού σιδηροδρόμου (S-Bahn) ενώ έχει πρόσβαση και στον αυτοκινητόδρομο A 10, που συνδέει το Σάλτσμπουργκ με την πόλη Φίλλαχ (γερμανικά: Villach‎‎). Ο Α 10 αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 55, που ξεκινάει από το Χέλσινγκμποργκ της Σουηδίας και καταλήγει στην Καλαμάτα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωστή από παλιά για το αλατωρυχείο στο οροπέδιο Ντύρνμπεργκ (γερμανικά: Dürrnberg‎‎), η περιοχή κατοικείται εδώ και 4000 χρόνια. Ήταν κέλτικη κοινότητα από το 600 ΠΚΕ μέχρι να καταλάβουν οι Ρωμαίοι το Νωρικό το 15 ΠΚΕ.

Στα μέσα του 8ου αιώνα, ο Τάσιλος Γ΄, δούκας της Βαυαρίας, παραχώρησε τις εκτάσεις αυτές στην επισκοπή του Σάλτσμπουργκ. Από το 987 ανήκαν στο αβαείο του Αγίου Πέτρου. Η εξόρυξη αλατιού έγινε ζωτικής σημασίας για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής του Σάλτσμπουργκ, που ανταγωνιζόταν σε παραγωγή αλατιού το Ράιχενχαλ στη Βαυαρία.

Από τον 15ο αιώνα και μετά αναπτύχθηκε η ζυθοποιία στην περιοχή. Το 1489 ο πρίγκιπας-αρχιεπίσκοπος Λέοναρντ φον Κόιτσαχ (Leonhard von Keutschach) απέκτησε μεγάλο ζυθοποιείο και η πώληση της μπύρας Hofbräu Kaltenhausen μια από τις κύριες πηγές εσόδων για την αρχιεπισκοπή του Σάλτσμπουργκ. Στα τέλη του 17ου αιώνα, ο τότε πρίγκιπας-αρχιεπίσκοπος εκδίωξε τους προτεστάντες που ζούσαν στην περιοχή. Αρκετοί μετανάστευσαν στην Ολλανδική Δημοκρατία, κυρίως στο Βάλχερεν (ολλανδικά: Walcheren‎‎) και τη Ζηλανδία. Το 1816 το Χαλλάιν ενσωματώθηκε στην Αυστριακή Αυτοκρατορία. Η αρχιδούκισσα Μαρία Λεοπολδίνα της Αυστρίας-Έστε αγόρασε την ζυθοποιία Kaltenhausen, που εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Σάλτσμπουργκ κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Χαλλάιν υπήρχε δορυφορικό στρατόπεδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Hallein στο Wikimedia Commons