Χακ ε Σακ
Το Χακ ε Σακ είναι μία αμυντική στρατηγική καλαθοσφαίρισης που χρησιμοποιείται στο ΝΒΑ που περιλαμβάνει τη διάπραξη σκοπίμων φάουλ (αρχικά μία στρατηγική διαχείρισης χρόνου ) με σκοπό τη μείωση του σκορ των αντιπάλων. Η στρατηγική προσαρμόστηκε αρχικά από τον προπονητή των Ντάλας Μάβερικς, Ντον Νέλσον, ο οποίος οδήγησε τους παίκτες του να διαπράξουν προσωπικά φάουλ καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα έναντι επιλεγμένων αντιπάλων που εκτέλεσαν άσχημα τις ελεύθερες βολές .
Ο Νέλσον χρησιμοποίησε αρχικά τη στρατηγική αυτή απέναντι στον Ντένις Ρόντμαν, ενός αστέρα πάουερ φόργουορντ των Ντιτρόιτ Πίστονς, Σαν Αντόνιο Σπερς και Σικάγο Μπουλς . Ωστόσο, η στρατηγική απέκτησε το όνομά της από τη μετέπειτα χρήση της από τον Νέλσον απέναντι στον σέντερ και μέλος του Πανθέου Σακίλ Ο' Νιλ .
Όνομα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο όρος επινοήθηκε όταν ο Ο' Νιλ έπαιζε στο LSU και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο NBA με τους Ορλάντο Μάτζικ . Εκείνη την περίοδο, ο όρος αναφερόταν απλώς στο να παίζεις ιδιαίτερα φυσική άμυνα απέναντι στον Ο'Νιλ. Μερικές φορές οι ομάδες αμύνονταν αυτόν σκουντώντας, χτυπώντας ή σπρώχνοντάς τον αφού έπαιρνε τη μπάλα για να του στερήσουν ένα εύκολο λέι απ ή κάρφωμα . Λόγω της κακής ευστοχίας του Ο'Νιλ στις ελεύθερες βολές, οι ομάδες δεν φοβούνταν τις συνέπειες της διάπραξης προσωπικών φάουλ.[1][2] Ωστόσο, μόλις η στρατηγική του Νέλσον για φάουλ εκτός μπάλας επικράτησε , ο όρος Χακ ε Σακ εφαρμόστηκε σε αυτή τη νέα τακτική και η αρχική χρήση ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό.
Το όνομα μερικές φορές τροποποιείται για να αντικατοπτρίζει τον παίκτη που έχει υποστεί φάουλ, για παράδειγμα Χακ ε Χάουαρντ όταν χρησιμοποιείται έναντι του Ντουάι Χάουαρντ,[3] ή Χακ ε Ντι Τζέι για τον Ντέάντρ Τζόρνταν .[4] ή Χακ ε μπεν για τον Μπεν Σίμονς .
Ιστορικό
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στρατηγική επαναλαμβανόμενων σκοπίμων φάουλ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η διάπραξη επανειλημμένων εσκεμμένων προσωπικών φάουλ είναι μία μακροχρόνια αμυντική στρατηγική που χρησιμοποιείται από ομάδες που βρίσκονται πίσω στο σκορ κοντά στο τέλος του αγώνα. Το μπάσκετ, μοναδικό μεταξύ των μεγάλων αθλημάτων παγκοσμίως, επιτρέπει το σκόπιμο φάουλ για την απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος- σε άλλα αθλήματα, αθέμιτη πράξη ή επαγγελματικό φάουλ .
Από τη στιγμή που η ομάδα που εκτελεί φάουλ συμπληρώσει τα ομαδικά φάουλ, η ομάδα που έχει κερδίσει φάουλ εκτελεί ελεύθερες βολές . Ο τυπικός παίκτης του ΝΒΑ πραγματοποιεί αρκετά υψηλό ποσοστό των ελευθέρων βολών του, ώστε, με την πάροδο του χρόνου, οι κατοχές των αντιπάλων που τελειώνουν με ελεύθερες βολές θα αποφέρουν περισσότερους πόντους από τις κατοχές στις οποίες οι αντίπαλοι προσπαθούν να πετύχουν καλάθι. Ακόμη και οι ομάδες με το υψηλότερο σκορ στο ΝΒΑ έχουν κατά μέσο όρο μόνο 1,1 πόντους ανά κατοχή.[5] Δίνοντας σε μία τέτοια ομάδα δύο ελεύθερες βολές σε κάθε κατοχή, οι χειρότερες ομάδες με τις λιγότερες ελεύθερες βολές εκτελούν περίπου το 70% των ελευθέρων βολών τους και θα σημειώνουν 1,4 πόντους ανά κατοχή.[6] Ούτως, το σκόπιμο φάουλ τείνει να μην μειώνει το σκορ του αντιπάλου.
Ωστόσο, τα φάουλ σταματούν το ρολόι του αγώνα. Αν μία ομάδα βρίσκεται πίσω στο σκορ και ο χρόνος τελειώνει, το σκόπιμο φάουλ μπορεί να είναι η μόνη ελπίδα. Στο κανονικό παιχνίδι, οι αντίπαλοι θα καθυστερήσουν και θα εξαντλήσουν το χρόνο, ακόμη και σε βάρος της αποτυχίας να σκοράρουν, στο βαθμό που το επιτρέπει το ρολόι των βολών . Η ομάδα που βρίσκεται πίσω στο σκορ εκτελεί σκόπιμα φάουλ για να τερματίσει την κατοχή των αντιπάλων το συντομότερο δυνατό, αφήνοντας περισσότερο χρόνο στο ρολόι για την αντίπαλη ομάδα να απαντήσει σε οποιοδήποτε σκορ. Μπορεί επίσης να ελπίζει ότι η κόπωση και η πίεση επηρεάζουν την ικανότητα του εκτελεστή ελευθέρων βολών.
Όταν αυτή η στρατηγική χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο ΝΒΑ, η ομάδα που ακολουθούσε συχνά έκανε φάουλ στον αντίπαλο παίκτη που ήταν ο χειρότερος σουτέρ ελευθέρων βολών στο παιχνίδι εκείνη τη στιγμή, ακόμη και αν ο παίκτης αυτός δεν είχε την μπάλα στην κατοχή του. Ωστόσο, το φάουλ "εκτός μπάλας" έγινε πρόβλημα για το πρωτάθλημα όταν μπήκε στο ΝΒΑ ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν —ένας παίκτης με διαστάσεις υπεραστέρα, αλλά ένας άθλιος εκτελεστής ελευθέρων βολών
Ουίλτ Τσάμπερλεν και φάουλ εκτός μπάλας
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν ήταν τόσο κυρίαρχος παίκτης που ήταν βέβαιο ότι θα βρισκόταν στο παρκέ κοντά στο τέλος κάθε κλειστού αγώνα- ωστόσο, ήταν τόσο κακός στις ελεύθερες βολές (51%) που ήταν ο φυσικός στόχος μίας στρατηγικής εσκεμμένου φάουλ. Ο αντίπαλος ήθελε να στείλει τον Τσάμπερλεϊν στη γραμμή των ελευθέρων βολών και ο Τσάμπερλεϊν ήθελε να το αποφύγει. Αυτό οδήγησε σε ένα παιχνίδι μαρκαρίσματος που αναπτύχθηκε μακριά από την μπάλα του μπάσκετ, με τους παίκτες να κυνηγούν τον Τσάμπερλεϊν καθώς προσπαθούσε να αποφύγει το φάουλ.
Το ΝΒΑ θέσπισε έναν νέο κανόνα για τα φάουλ εκτός μπάλας - προσωπικά φάουλ κατά επιθετικού παίκτη που δεν έχει τη μπάλα ούτε προσπαθεί να την αποκτήσει. Σε τέτοια φάουλ εντός των δύο τελευταίων λεπτών του αγώνα ή στην παράταση, η επιτιθέμενη ομάδα κερδίζει τον συνήθη αριθμό ελευθέρων βολών και στη συνέχεια την κατοχή της μπάλας. Ο νέος κανόνας αφαίρεσε το πλεονέκτημα του φάουλ για την απόκτηση της κατοχής της μπάλας και περιόρισε τα εσκεμμένα φάουλ στο τέλος του παιχνιδιού στον χειριστή της μπάλας.
Η τρέχουσα έκδοση του κανόνα περιέχει ένα πρόσθετο αντικίνητρο για τα φάουλ εκτός μπάλας: οι ελεύθερες βολές δεν χρειάζεται να επιχειρούνται από τον παίκτη που υπέπεσε σε φάουλ- η ομάδα που υπέπεσε σε φάουλ μπορεί να επιλέξει ως εκτελεστή οποιονδήποτε παίχτη βρίσκεται στο γήπεδο εκείνη τη στιγμή.
Ο λόγος που υπάρχει αυτός ο κανόνας είναι ότι το φάουλ εκτός μπάλας φαίνεται ανόητο. . . Μερικά από τα πιο αστεία πράγματα που είδα ποτέ ήταν παίκτες που κυνηγούσαν [τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν] σαν να ήταν κρυφτό. Ο Ουίλτ έτρεχε μακριά από τον κόσμο, και το πρωτάθλημα άλλαξε τον κανόνα με βάση το πόσο ανόητο φαινόταν αυτό.
Χακ ε Σακ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η καινοτομία του Νέλσον
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις στο τέλος του παιχνιδιού όπου η διάπραξη ενός μεμονωμένου σκοπίμου φάουλ έχει νόημα. Για μία ομάδα που βρίσκεται πίσω στο σκορ, στα τέλη του παιχνιδιού, το σταμάτημα του χρόνου αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα από το να εμποδίσει τους αντιπάλους να σκοράρουν. Σε άλλες περιπτώσεις, το σκόπιμο φάουλ δεν έχει νόημα, διότι συνήθως επιτρέπει στους αντιπάλους να πετύχουν περισσότερους πόντους.
Το σκόπιμο φάουλ κάθε φορά που οι αντίπαλοι παίρνουν την μπάλα ήταν μία καινοτομία του Ντον Νέλσον στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως προπονητής των Ντάλας Μάβερικς . Θεώρησε ότι, αν οι αντίπαλοι έπαιζαν με έναν ιδιαίτερα κακό εκτελεστή ελευθέρων βολών, το σκόπιμο φάουλ θα μπορούσε να μειώσει τους πόντους της ομάδας του ανά κατοχή, σε σύγκριση με μία συμβατική άμυνα πάνω τους. Ο Νέλσον χρησιμοποίησε τη στρατηγική αυτή καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, όταν δεν ίσχυαν οι ποινές που επιβάλλονται στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού για φάουλ εκτός μπάλας, όπως η επιστροφή της μπάλας στην ομάδα που υπέπεσε σε φάουλ.
Ο Νέλσον δεν εφηύρε τη στρατηγική- η καινοτομία του ήταν να πάρει μία στρατηγική της οποίας πρωταρχικός σκοπός ήταν πάντα η απλή διακοπή του χρόνου και να τη χρησιμοποιήσει κυρίως για να ελαχιστοποιήσει το σκορ του αντιπάλου.
Χακ ε Ρόντμαν
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Νέλσον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτήν τη στρατηγική απέναντι στον Ντένις Ρόντμαν των Σικάγο Μπουλς το 1997, ο οποίος είχε 38% των ελευθέρων βολών του στη χρονιά. Δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη στρατηγική αυτή σε κάθε κατοχή των Μπουλς, καθώς ένας παίκτης που διαπράττει το έκτο φάουλ αποκλείεται από το παιχνίδι. Χρησιμοποίησε τη στρατηγική αυτή επιλεκτικά και επέλεξε έναν παίκτη με μικρή χρήση, την απουσία του οποίου η ομάδα μπορούσε να ανεχτεί, για να κάνει τα φάουλ. Πίστευε ότι η τρομερή εκτέλεση φάουλ του Ρόντμαν θα είχε ως αποτέλεσμα οι Μάβερικς να δέχονται λιγότερους συνολικούς πόντους κατά τη διάρκεια αυτών των κατοχών των Μπουλς απ' ό,τι θα δέχονταν παίζοντας μία τυπική άμυνα απέναντι στην αποτελεσματική επίθεση των Μπουλς, με επικεφαλής τους Μάικλ Τζόρνταν και Σκότι Πίπεν .
Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Ρόντμαν σούταρε με 9 στα 12 από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, εξουδετερώνοντας τη στρατηγική και οι Μπουλς κέρδισαν το παιχνίδι. Η στρατηγική ξεχάστηκε ούτως σε μεγάλο βαθμό, εκτός από το γεγονός ότι ο παίκτης των Μάβερικς,, Μπούμπα Ουέλς, ο οποίος είχε αναλάβει να κάνει φάουλ στον Ρόντμαν, έκανε το υψηλό όλων των εποχών στο NBA για τα λιγότερα λεπτά συμμετοχής (3) πριν αποχωρήσει με φάουλ από ένα παιχνίδι.[8][9]
Ο Νέλσον χρησιμοποίησε τη στρατηγική αυτή ξανά το 1999, αυτή τη φορά απέναντι στον Σακίλ Ο'Νίλ, ο οποίος είχε 52% στις ελεύθερες βολές στην σταδιοδρομία του.[9] Το ίδιο έκαναν και άλλοι προπονητές του ΝΒΑ για να αμυνθούν στον Ο'Νίλ.[10] Ούτως, αν και είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά δύο χρόνια νωρίτερα απέναντι στον Ρόντμαν, η στρατηγική έγινε γνωστή για τη χρήση της έναντι του Ο'Νίλ.
Πρόβλημα για το πρωτάθλημα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Όπως και με τον Τσάμπερλεϊν δεκαετίες νωρίτερα, τα σκόπιμα φάουλ εκτός μπάλας πάνω στον Ο'Νίλ έγιναν αμφιλεγόμενα. Κατά τη διάρκεια των Πλέι Οφ του NBA του 2000, τόσο οι Πόρτλαντ Μπλέιζερς όσο και οι Ιντιάνα Πέισερς χρησιμοποίησαν ανελέητα την άμυνα Χακ ε Σακ απέναντι στους Λέικερς. Το ΝΒΑ συζήτησε την επέκταση του κανόνα για τα φάουλ εκτός μπάλας ώστε να καλύπτει περισσότερα από τα δύο τελευταία λεπτά του αγώνα, ή μία άλλη αλλαγή του κανόνα που θα αποθάρρυνε τη χρήση του Χακ ε Σακ.[11][12] Τελικά, όμως, το ΝΒΑ δεν άλλαξε κανέναν κανόνα για να αποθαρρύνει τη στρατηγική Χακ ε Σακ. Ένας αποτελεσματικός αντίλογος ήταν ότι οι Λέικερς κέρδισαν και τα δύο παιχνίδια στα οποία το Χακ ε Σακ ήταν περιβόητο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η στρατηγική ήταν πολύ αναποτελεσματική για να απαιτήσει διόρθωση.[13]
Ο προπονητής Γκρεγκ Πόποβιτς των Σαν Αντόνιο Σπερς χρησιμοποίησε με επιτυχία τη στρατηγική Χακ ε Σακ στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς του πρώτου γύρου των Σπερς το 2008 έναντι του Ο'Νίλ και των Φοίνιξ Σανς . Ο Ο'Νίλ ευστόχησε μόνο σε 9 από τις 20 βολές του, με αποτέλεσμα οι Σανς να έχουν 20 στα 37 συνολικά στις βολές.[14] Οι Σανς αποκλείστηκαν από τα πλέι οφ από τους Σπερς με 92–87. Τον Μάιο του 2008, ο αρθρογράφος του ESPN.com, Τζον Χόλινγκερ, ονόμασε τη χρήση του Χακ ε Σακ από τους Σπερς ως την "Καλύτερη Τακτική" των δύο πρώτων γύρων των Πλέι Οφ του NBA του 2008 . Ο Χόλινγκερ έγραψε ότι ο Πόποβιτς ήταν ο πρώτος που "κατάφερε πραγματικά να μάθει πώς να χρησιμοποιεί αυτό το όπλο προς όφελός του". Εξήγησε ότι ο Πόποβιτς χρησιμοποίησε την τακτική αυτή "για να εξαλείψει τις προσπάθειες τριών πόντων" και με 25 δευτερόλεπτα ή λιγότερα στο τέλος των περιόδων να πάρει πίσω τη μπάλα για να κερδίσουν οι Σπερς την τελευταία κατοχή. Ο Χόλινγκερ δήλωσε: "Αυτό θα πρέπει να είναι μία στιγμή Εύρηκα! για άλλους προπονητές και περιμένω ότι θα είναι η πιο ευρέως αντιγραμμένη τακτική του πρωταθλήματος του χρόνου"[15]
Τις επόμενες χρονιές, οι οπαδοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρέμειναν δυσαρεστημένοι με τη συνεχή χρήση της στρατηγικής αυτής, ιδίως σε αγώνες πλέι οφ υψηλού επιπέδου. Το 2008, η επιτροπή ανταγωνισμού του ΝΒΑ εξέτασε και πάλι το ενδεχόμενο αλλαγής των κανόνων,[16] αλλά δεν οδήγησε σε συναίνεση.[17] Σύμφωνα με μία μελέτη του ESPN το 2016, η επιθετική αποτελεσματικότητα ήταν υψηλότερη από αυτή των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς όταν η στρατηγική Χακ ε Σακ χρησιμοποιούνταν απέναντι σε μίας ομάδα.[18] Ο επίτροπος του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ ανακοίνωσε ότι η επιτροπή ανταγωνισμού θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής του κανόνα πριν από την έναρξη της περιόδου 2016-2017 λόγω της παρατεταμένης διάρκειας των αγώνων. Χρειάζονται μόνο τρία ή περισσότερα φάουλ Χακ ε Σακ για να προστεθούν 11 λεπτά στη διάρκεια ενός αγώνα, και εκείνη τη στιγμή τα φάουλ αυτά διαπράττονταν τέσσερις φορές συχνότερα από ό,τι την προηγούμενη χρονιά.[19]
Εφαρμογή έναντι άλλων παιχτών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η στρατηγική Χακ ε Σακ είναι πιο αποτελεσματική απέναντι σε έναν παίχτη που σουτάρει άσχημα τις ελεύθερες βολές, αλλά είναι τόσο αποτελεσματικός σε άλλους τομείς που ο προπονητής διστάζει να τον απομακρύνει από το παιχνίδι. Λίγοι παίκτες πλην του Ο'Νίλ πληρούν αυτά τα κριτήρια.
Ο Μπεν Ουάλας είχε μόνο 42% στις ελεύθερες βολές κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του ΝΒΑ μεταξύ παικτών με 1000 προσπάθειες. Ο Μπρους Μπάουεν ήταν επίσης ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του παιχνιδιού αλλά από τους χειρότερους εκτελεστές ελευθέρων βολών. Εξαιτίας των δυσκολιών τους στη γραμμή των ελευθέρων βολών, κάθε παίκτης έχει γίνει κατά καιρούς στόχος της στρατηγικής Χακ ε Σακ.
Ντουάιτ Χάουαρντ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 12 Ιανουαρίου 2012, οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς έκαναν επίθεση στον σέντερ των Ορλάντο Μάτζικ, Ντουάιτ Χάουαρντ, σκόπιμα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το αποτέλεσμα ήταν να επιχείρησει την επίδοση των 39 ελευθέρων βολών, σπάζοντας την επίδοση του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν των 34 που είχε από το 1962. Ο Χάουαρντ εισήλθε στο παιχνίδι με 42% των ελευθέρων βολών του στη χρονιά και λίγο κάτω από 60% στην σταδιοδρομία του. Έβαλε 21 από τις 39 προσπάθειες και τελείωσε με 45 πόντους και 23 ριμπάουντ στη νίκη των Μάτζικ με 117-109.[3] Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ο Χάουαρντ ανταλλάχθηκε στους Λέικερς. Στο πρώτο του παιχνίδι στο Ορλάντο, στις 12 Μαρτίου 2013, πέτυχε 25 από τις 39 βολές, κάνοντας υψηλό εύστοχων και προσπαθειών για τους Λέικερς, ενώ ισοφάρισε το υψηλό προσπαθειών του στο ΝΒΑ. Ο Χάουαρντ πέτυχε 16 από τις 20 βολές όταν του έγινε φάουλ από τους Μάτζικ.[20]
Τιάγκο Σπλίτερ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 29 Μαΐου 2012, οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ χρησιμοποίησαν τη λεγόμενη στρατηγική χακ ε Σπλίτερ στον Τιάγκο Σπλίτερ κατά τη διάρκεια του δευτέρου αγώνα των τελικών της Δυτικής Περιφερείας των Πλέι Οφ του NBA του 2012, ο οποίος είχε 5 από τις 10 προσπάθειες ελευθέρων βολών από αυτά τα φάουλ.[4]
Τζος Σμιθ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 10 Απριλίου 2015, αναφέρθηκε ότι οι Σαν Αντόνιο Σπερς χρησιμοποίησαν αυτή τη στρατηγική στον Τζος Σμιθ για να κρατήσουν τη μπάλα μακριά από τον υπερκαυτό Τζέιμς Χάρντεν και οι Σαν Αντόνιο Σπερς κέρδισαν αυτό το παιχνίδι με 104–103.[21]
Ντεάντρ Τζόρνταν
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κατά τη διάρκεια των Πλέι Οφ του NBA του 2015, ο Χάουαρντ, τότε με τους Χιούστον Ρόκετς, στοχοποιούνταν ξανά συχνά από αντιπάλους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του δευτέρου γύρου απέναντι στους Λος Άντζελες Κλίπερς . Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παιχνιδιού, ο Χάουαρντ εκτέλεσε 21 (ευστοχώντας στις 8) από τις 64 ελεύθερες βολές για τους Ρόκετς.[22] Με τη σειρά τους, οι Ρόκετς στόχευσαν τον Ντεάντρ Τζόρνταν, ο οποίος είχε πέσει θύμα του "Χακ ε Τζόρνταν" ή "Χακ ε Ντι Τζέι" από το 2014,[23][24] και συγκεκριμένα είχε κάνει πέντε φάουλ σε δύο λεπτά στον προηγούμενο γύρο των πλέι οφ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς.[25] Στο τέταρτο παιχνίδι, ο Τζόρνταν κατέρριψε το υψηλό του Ο'Νίλ με τις περισσότερες ελεύθερες βολές σε ένα ημίχρονο με 28.[26]
Αντρέ Ντράμοντ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 20 Ιανουαρίου 2016, οι Χιούστον Ρόκετς χρησιμοποίησαν το Χακ ε Ντράμοντ απέναντι στον σέντερ των Ντιτρόιτ Πίστονς, Αντρέ Ντράμοντ, και ο Ντράμοντ έκανε 13 στις 36 ελεύθερες βολές. Αυτά οι 23 άστοχες είναι υψηλό στο ΝΒΑ για τις περισσότερες χαμένες από έναν παίκτη σε έναν αγώνα.[27] Ωστόσο, οι Πίστονς θα κέρδιζαν το παιχνίδι με 123-114.
Αντρέ Ρόμπερσον
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στα πλέι οφ της περιόδου 2016–17, ο φόργουορντ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Αντρέ Ρόμπερσον, έπεσε θύμα αυτής της στρατηγικής απέναντι στους Χιούστον Ρόκετς στον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Ο Ρόμπερσον είχε 3/21 σουτ στη σειρά.
Μπεν Σίμονς
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 29 Νοεμβρίου 2017, οι Ουάσιγκτον Ουίζαρντς χρησιμοποίησαν αυτό που μία εφημερίδα αποκάλεσε "στρατηγική "χακ ε Μπεν Σϊμονς "" όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 24 πόντους διαφορά από τους Φιλαδέλφεια 76ερς κατά 24 πόντους στην τρίτη περίοδο. Οι Ουίζαρντς έκαναν επανειλημμένα φάουλ στον πόιντ γκαρντ των 76ερς, Μπεν Σίμονς, δίνοντάς του 29 ελεύθερες βολές, 24 από αυτές στην τέταρτη περίοδο. Ο Σίμονς ήταν διαβόητα κακός εκτελεστής και είχε εισέλθει στο παιχνίδι με ποσοστό 56% στις ελεύθερες βολές. Σε αυτό το παιχνίδι είχε ακόμη χειρότερη ποσοστό στις ελεύθερες βολές, με 15/29 (52%). Ωστόσο, οι 76ερς άντεξαν και κέρδισαν το παιχνίδι με 118-113. Οι 31 πόντοι του Σίμονς ήταν υψηλό σταδιοδρομίας για τον ίδιο εκείνη τη στιγμή.[28]
Στις 31 Μαΐου 2021, οι Ουάσιγκτον Ουίζαρντς χρησιμοποίησαν ξανά την ίδια στρατηγική στο τέταρτο παιχνίδι των πλέι οφ του ΝΒΑ του 2021, κάνοντας σκόπιμα φάουλ στον Σίμονς τρεις φορές στα τέλη της τετάρτης περιόδου και στέλνοντας τον Σίμονς στη γραμμή του φάουλ όπου είχε μόνο τρεις από τις έξι προσπάθειες στην ήττα με 114-122 από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, ενώ ο Σίμονς τελείωσε με πέντε στις ένδεκα προσπάθειες που έγιναν στο τέλος του παιχνιδιού.[29][30] Στις 16 Ιουνίου 2021, οι Ατλάντα Χοκς υιοθέτησαν τη στρατηγική "χακ ε Μπεν" στο πέμπτο παιχνίδι των πλέι οφ του NBA του 2021, κάνοντας σκόπιμα φάουλ στον Σίμονς στη δεύτερη και τέταρτη περίοδο και στέλνοντας τον Σίμονς στη γραμμή του φάουλ στην ήττα με 106-109 από τους Ατλάντα Χοκς. Ο Σίμονς τελείωσε με τέσσερις από τις δεκατέσσερις προσπάθειες στο τέλος του παιχνιδιού.[31]
Κριτική και αλλαγές κανόνων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το σκόπιμο φάουλ κάνει το παιχνίδι δυσάρεστο για να το παρακολουθήσει κανείς, παραβιάζει το πνεύμα ή διαταράσσει τον ρυθμό του παιχνιδιού, βάζει την ομάδα που κάνει φάουλ πολύ γρήγορα σε πλεονέκτημα ελευθέρων βολών και υποτιμά τις αμυντικές ικανότητες της ομάδας.
Το μόνο που μας επέτρεψε ήταν να ρυθμίσουμε την άμυνά μας. Νομίζω ότι αυτό είναι ασέβεια προς τους παίκτες τους. Βασικά, έλεγαν στους παίκτες τους ότι δεν μπορούσαν να μας προφυλάξουν.
- — Ο φόργουορντ των Ντιτρόιτ Πίστονς, Τάισον Πρινς,[32] αφού ο προπονητής των Λος Άντζελες Κλίπερς, Μάικ Ντάνλιβι, χρησιμοποίησε τη στρατηγική Χακ ε Σακ απέναντι στον σέντερ των Πίστονς, Μπεν Ουάλας, σε έναν αγώνα τον Δεκέμβριο του 2005
Πολλοί προπονητές έλαβαν υπόψη τους αυτές τις επικρίσεις και αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής για την ελαχιστοποίηση του σκοραρίσματος. Ένας αστάθμητος παράγοντας είναι η επίδραση στην ψυχολογία του παίκτη που έχει υποστεί φάουλ επίτηδες στην πεποίθηση ότι δεν θα εκτελέσει τις ελεύθερες βολές του. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η συχνή αποστολή του Ο'Νίλ στη γραμμή του φάουλ εγκυμονούσε τον κίνδυνο να τον βάλει σε "ρυθμό" και να τον κάνει προσωρινά καλύτερο εκτελεστή.[33]
Αυτοί οι παράγοντες, καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο λίγοι παίκτες που πληρούν τα κριτήρια του Χακ ε Σακ, σημαίνουν ότι η στρατηγική αυτή είναι ασυνήθιστη στο ΝΒΑ. Μία αλλαγή του κανόνα που ξεκίνησε από την περίοδο 2016–17 του NBA έθεσε έναν επιπλέον περιορισμό στο σκόπιμο φάουλ: τα φάουλ μακριά από τη μπάλα δίνουν πλέον στην ομάδα που υπέπεσε σε φάουλ μία ελεύθερη βολή και την κατοχή της μπάλας στα τελευταία δύο λεπτά κάθε περιόδου, σε σχέση με τον προηγούμενο κανόνα που αφορούσε μόνο τα τελευταία δύο λεπτά της τετάρτης περιόδου [34] Η αλλαγή του κανόνα αποσκοπούσε στην εξάλειψη των περιπτώσεων όπου οι ομάδες έκαναν σκόπιμα φάουλ εκτός μπάλας προκειμένου να κερδίσουν την τελευταία κατοχή της μπάλας σε μία περίοδο.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ (1996, May 19). "WHY HACK-A-SHAQ? SHAQ'S A HACK AT FOUL LINE", The Charlotte Observer
- ↑ (1995, October 29)."Pop-a-shot or Hack-a-Shaq, Until free throws fall, Magic's O'Neal subject to punishment", Star Tribune
- ↑ 3,0 3,1 «Dwight Howard breaks FT attempts mark as Magic top Warriors». ESPN.com. January 12, 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 13, 2012. https://web.archive.org/web/20120113082645/http://scores.espn.go.com/nba/recap?gameId=320112009.
- ↑ 4,0 4,1 Perrin, Steve (30 Μαΐου 2012). «Scott Brooks's 'Hack-A-Splitter' Strategy Against Spurs: A Poor Tactic On Every Level». SB Nation.
- ↑ Phoenix Suns 2005–2006 Season Statistics
- ↑ (2006, January 2). "Milwaukee Bucks/Chicago Bulls Preview Αρχειοθετήθηκε 2012-10-22 στο Wayback Machine.", Yahoo! Sports
"Chicago is one of the NBA's worst free-throw shooting teams at 70.7 percent." - ↑ Ballantini, Brett. (November/December 2004) "A steal of a deal: with Shaquille O'Neal in tow, Miami's president has set the Heat's sights on one thing: winning an NBA title", Basketball Digest
- ↑ Hubbuch, Bart. (1999, March 5). "QUESTIONABLE CALLS: Nelson's coaching moves still up for debate", Dallas Morning News
- ↑ 9,0 9,1 Turner, Broderick. (1999, November 8). "Shaq vents his frustrations on late-game fouls: Vowing to get back at Portland's Jermaine O'Neal, he also is mildly displeased at Mavericks coach Nelson's strategy." Riverside Press-Enterprise
- ↑ (2000, May 24). "DUNLEAVY IMPRESSES A COACHING MAVERICK", The Oregonian
- ↑ (2000, May 23). "League will reconsider rule after Hack-a-Shaq marathon", Atlanta Journal-Constitution
- ↑ (2000, May 28). "IT DOESN'T FIGURE, SO LET'S SACK THE HACK", Los Angeles Daily News
- ↑ (2000, June 13). "A no-call for league: NBA won't change rule to stop foul strategy", Boston Herald
- ↑ «Phoenix sloppy down stretch as Parker, Spurs send Suns packing». ESPN.com. 29 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2008.
- ↑ «Best and worst of the first two rounds of the playoffs». ESPN.com. 16 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2008.
- ↑ Adande, J.A. (2008, May 8). "Commish: Fouling away from ball, replay to be reviewed", ESPN.com
- ↑ Stein, Marc (2008, May 29). "Fines will be imposed for clear cases of flopping", ESPN.com
- ↑ «Does Hack-a-Shaq actually work?». ESPN. 28 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2016.
- ↑ DeAntae Prince (21 Απριλίου 2016). «Adam Silver: New Hack-a-Shaq rule could be in place by July». Sports Illustrated. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2016.
- ↑ Bresnahan, Mike (March 12, 2013). «Hacks and answered: Lakers' Dwight Howard buries Magic at line». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις April 28, 2013. https://web.archive.org/web/20130428163918/http://www.latimes.com/sports/basketball/nba/lakers/la-sp-lakers-magic-20130313,0,4435786,full.story.
- ↑ Rieken, Kristie (11 Απριλίου 2015). «Duncan leads Spurs to 104-103 win over Rockets». NBA.com. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2015.
- ↑ «Are intentional 'hack-a-player' fouls good for NBA?».
- ↑ 'Hack-a-Jordan' clouds Clippers' win
- ↑ Intentionally Fouling DeAndre Jordan Is Futile
- ↑ Even in a win, the flaws in the Spurs' strategy of intentionally fouling DeAndre Jordan were exposed
- ↑ «Jordan Sets Playoff Record with 28 Free-Throw Attempts in 1 Half». Bleacher Report. 11 Μαΐου 2015.
- ↑ «Pistons vs. Rockets - Game Recap - January 20, 2016 - ESPN».
- ↑ «Wizards use Hack-a-Ben Simmons strategy to stage massive comeback vs. 76ers». USA Today. 29 Νοεμβρίου 2017.
- ↑ Gillis, Andrew (1 Ιουνίου 2021). «Wizards use 'Hack-A-Ben' strategy late in Game 4 win vs. 76ers». nbcsports.com. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2021.
- ↑ Pierik, Jon (1 Ιουνίου 2021). «'Hack-a-Simmons': Big Ben faces challenge as 76ers fall». smh.com.au. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2021.
- ↑ Lopez, Andrew (16 Ιουνίου 2021). «Atlanta Hawks erase 26-point deficit to defeat Philadelphia 76ers, take 3-2 series lead». ESPN.com. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021.
- ↑ (2005, December 12). "Strategy doesn't work, Pistons top Clippers", The Detroit News
- ↑ Jordan, Rivers Give Thoughts On Hack-A-DJ Strategy
- ↑ «NBA Board of Governors approves new rules for away from the play fouls». NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. 13 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2016.
- Επίσημο βιβλίο κανόνων NBA (Κανόνας 12-B, Ενότητα 10)