Ρολόι βολής
Το ρολόι βολής είναι χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης που χρησιμοποιείται σε διάφορα παιχνίδια και αθλήματα, αποδεικνύοντας ένα καθοριστικό χρονικό διάστημα κατά το οποίο μία ομάδα μπορεί να έχει στην κατοχή της το αντικείμενο του παιχνιδιού πριν επιχειρήσει να πετύχει ένα γκολ. Τα ρολόγια βολής χρησιμοποιούνται σε πολλά αθλήματα όπως η καλαθοσφαίριση, η υδατοσφαίριση, το λακρός, το πόκερ, το ρινγκέτ, το σνούκερ, το κόρφμπολ και το μπόουλινγκ με δέκα καρφίτσες. Είναι ανάλογο με το ρολόι παιχνιδιού που χρησιμοποιείται στο αμερικανικό και καναδικό ποδόσφαιρο και το ρολόι γηπέδου που χρησιμοποιείται στο μπέιζμπολ. Αυτό το άρθρο ασχολείται κυρίως με το ρολόι βολής που χρησιμοποιείται στο μπάσκετ.
Ο καθορισμένος χρόνος για το ρολόι σουτ στο μπάσκετ είναι 24–35 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το πρωτάθλημα. Αυτό το ρολόι αποκαλύπτει πόσο χρόνο μπορεί να έχει μία ομάδα την μπάλα πριν επιχειρήσει να πετύχει ένα καλάθι. Μπορεί να είναι γνωστό στην καθομιλουμένη ως το ρολόι των 24 δευτερολέπτων, ιδιαίτερα στο NBA και σε άλλα πρωταθλήματα όπου αυτή είναι η διάρκεια του ρολογιού των σουτ. Εάν το ρολόι του σουτ φτάσει στο μηδέν πριν η ομάδα επιχειρήσει ένα σουτ εντός πεδιάς, η ομάδα έχει διαπράξει παράβαση του ρολογιού βολής, η οποία τιμωρείται με απώλεια κατοχής της μπάλας.
Στα περισσότερα επαγγελματικά και συλλογικά γήπεδα μπάσκετ, το ρολόι βολής εμφανίζεται στους παίκτες και τους θεατές με μεγάλους κόκκινους αριθμούς κάτω από το ρολόι του αγώνα σε μία οθόνη τοποθετημένη πάνω σε κάθε ταμπλό. Σε ορισμένες συλλογικές και ερασιτεχνικές εγκαταστάσεις, αυτή η οθόνη μπορεί να βρίσκεται στο δάπεδο ή να τοποθετείται σε έναν τοίχο πίσω από την τελική γραμμή. Το ρολόι βολής χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το ρολόι αγώνα, αλλά διαφέρει από το ρολόι αγώνα που δείχνει τον εναπομένοντα χρόνο της περιόδου του παιχνιδιού.
Το ρολόι των βολών εισήχθη αρχικά στο ΝΒΑ το 1954 ως ένας τρόπος για να αυξηθεί το σκορ και να μειωθούν οι τακτικές καθυστέρησης του ρυθμού του αγώνα που χρησιμοποιούνταν συνήθως πριν από την καθιέρωσή του. Έχει πιστωθεί η αύξηση του ενδιαφέροντος των φιλάθλων για το νεοσύστατο τότε πρωτάθλημα και έκτοτε έχει υιοθετηθεί στα περισσότερα οργανωμένα επίπεδα του μπάσκετ.
Ορισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το ρολόι βολής είναι ένα ψηφιακό ρολόι που εμφανίζει έναν αριθμό δευτερολέπτων. Το ρολόι βολής εμφανίζεται συνήθως πάνω από το ταμπλό πίσω από κάθε τέρμα, επιτρέποντας στους επιθετικούς παίκτες να δουν ακριβώς πόσο χρόνο έχουν να σουτάρουν και στους διαιτητές να προσδιορίσουν εύκολα αν θα πρέπει να μετρηθούν τα μπάζερ μπίτερ. Το NBA προσδιορίζει ότι ένα διαφανές ρολόι βολής και ένα ρολόι παιχνιδιού πρέπει να είναι μέρος της συναρμολόγησης του ταμπλό και η FIBA, η Ευρωλίγκα και πολλοί χώροι χρησιμοποιούν αυτήν τη διάταξη.
Τρία σήματα υποδεικνύουν πότε έχει λήξει ο χρόνος λήψης:
- Μια τιμή 0.0 στο ίδιο το ρολόι βολής.
- Μια ηχητική κόρνα που διακρίνεται από το σήμα του χειριστή του πίνακα αποτελεσμάτων για το τέλος της περιόδου και τις αντικαταστάσεις.
- Μια κίτρινη λωρίδα φώτων (με φώτα LED) στο πίσω μέρος του ταμπλό. Το NBA (από το 2011) και η FIBA (από τον Ιούλιο του 2018) το απαιτούν αυτό. Αυτό δεν απαιτείται ρητά στο NCAA, αν και σε ορισμένους χώρους θα χρησιμοποιηθούν οι κόκκινες λυχνίες LED που περιβάλλουν τα περισσότερα ρολόγια βολής ή στο ταμπλό (που χρησιμοποιούνται στο NBA για να σηματοδοτήσουν το τέλος της περιόδου) για να υποδηλώσουν την παραβίαση του ρολογιού βολής.
Στα τελευταία πέντε δευτερόλεπτα για το σουτ, το ρολόι βολής εμφανίζει και τα δέκατα των δευτερολέπτων. Αυτό υιοθετήθηκε την περίοδο 2011–12 στο NBA,[1] τη χρονιά 2014–15 στην Ευρωλίγκα, από το 2018 στη FIBA και νομιμοποιήθηκε στο NCAA από το 2021.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το ΝΒΑ έχει όριο 24 δευτερολέπτων από το 1954. Η FIBA εισήγαγε το ρολόι των 30 δευτερολέπτων το 1956 και άλλαξε στα 24 δευτερόλεπτα το 2000. Το WNBA είχε αρχικά ρολόι 30 δευτερολέπτων και άλλαξε στα 24 δευτερόλεπτα το 2006. Το αμερικανικό κολεγιακό μπάσκετ NCAA χρησιμοποιεί ρολόι βολής 30 δευτερολέπτων, αν και αρχικά είχε εισάγει ρολόι βολής 45 δευτερολέπτων για την περίοδο 1985-86 και σταδιακά μείωσε το χρονικό όριο (λεπτομέρειες παρακάτω).
Ιστορικό
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το ΝΒΑ είχε προβλήματα με την προσέλκυση οπαδών (και θετική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης) πριν από την καθιέρωση του ρολογιού βολής.[2] :23–31 Οι ομάδες που προηγούνταν έτρεχαν το ρολόι, πασάροντας τη μπάλα ασταμάτητα, προσπαθώντας να την κρατήσουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ομάδα που βρισκόταν πίσω στο σκορ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να κάνει φάουλ για να προσπαθήσει να ανακτήσει την κατοχή μετά την ελεύθερη βολή. Τα συχνά παιχνίδια με χαμηλό αποτέλεσμα και πολλά φάουλ έκαναν τους φιλάθλους να βαρεθούν. Το πιο ακραίο παράδειγμα συνέβη στις 22 Νοεμβρίου 1950, όταν οι Φορτ Γουέιν Πίστονς νίκησαν τους Μινεάπολις Λέικερς με αποτέλεσμα 19–18, συμπεριλαμβανομένου ενός 3–1 στην τέταρτη περίοδο, σκορ που έμεινε στην ιστορία του ΝΒΑ ως ο αγώνας με τους λιγότερους πόντους που σημειώθηκαν στα χρονικά της διοργάνωσης. Οι Πίστονς κρατούσαν τη μπάλα για λεπτά χωρίς να σουτάρουν (επιχείρησαν μόλις 13 σουτ σε ολόκληρο τον αγώνα) για να περιορίσουν την επίδραση του κυρίαρχου των Λέικερς Τζορτζ Μίκαν. Αυτό οδήγησε το St. Paul Dispatch να γράψει «[Οι Πίστονς] έδωσαν στο επαγγελματικό μπάσκετ ένα μεγάλο μαυρισμένο μάτι».[3] :31–2 Ο Πρόεδρος του ΝΒΑ Μορίς Ποντολόφ είπε: «Στο παιχνίδι μας, με τον αριθμό των αστεριών που έχουμε, αναγκαστικά σημειώνουμε μεγάλα σκορ».[3] :33 Λίγες εβδομάδες μετά τον αγώνα Πίστονς-Λέικερς, οι Ρότσεστερ Ρόγιαλς και Ιντιανάπολις Ολύμπιανς έπαιξαν έναν αγώνα με έξι παρατάσεις με μόνο ένα σουτ σε κάθε παράταση: σε κάθε παράταση, η ομάδα που είχε πρώτη τη μπάλα την κρατούσε για όλη τη διάρκεια της περιόδου πριν επιχειρήσει σουτ στο τελευταίο δευτερόλεπτο για να «τσιμπήσει» τον αγώνα στη λήξη. Το ΝΒΑ δοκίμασε αρκετές αλλαγές στους κανόνες στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για να επιταχύνει το παιχνίδι και να μειώσει τα φάουλ, πριν τελικά υιοθετήσει το ρολόι βολής.
Δημιουργία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 1954 στο Σάιρακιους της Νέας Υόρκης, ο ιδιοκτήτης των Σάιρακιους Νάτιοναλς (νυν Φιλαδέλφεια 76ερς) Ντάνι Μπιάσον και ο γενικός διευθυντής Λέο Φέρις πειραματίστηκαν με ένα ρολόι 24 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. [4] [5] Ο Τζακ Άντριους, μακροχρόνιος συγγραφέας για το The Syracuse Post-Standard, θυμόταν συχνά πώς ο Φέρρις καθόταν στο μπόουλινγκ του Ντάνι Μπιάσον στο Ίστγουντ, γράφοντας σε μία χαρτοπετσέτα πιθανές συνταγές ρολογιού για σουτ. [6] Σύμφωνα με τον Μπιάσον, «κοίταξα τις βαθμολογίες των πλαισίων από τα παιχνίδια που μου άρεσαν, παιχνίδια στα οποία δεν χάλασαν και δεν σταματούσαν. Παρατήρησα ότι κάθε ομάδα έκανε περίπου 60 βολές. Αυτό σήμαινε 120 σουτ ανά παιχνίδι. Ούτως, πήρα 2.880 δευτερόλεπτα (48 λεπτά) και τα μοίρασα με 120 βολές. Το αποτέλεσμα ήταν 24 δευτερόλεπτα ανά βολή." [7] [2] :29Ο επιχειρησιακός διευθυντής Μπομπ Σέξτον ξεχώρισε τον Φέρις στο επίσημο δείπνο της ομάδας το 1954 για την ώθηση του κανόνα του ρολογιού των βολών. Ο Μπιασόν και ο Φέρις έπεισαν στη συνέχεια το NBA να το υιοθετήσει για την περίοδο 1954–55, μία χρονιά κατά την οποία οι Νάσιοναλς κέρδισαν το Πρωτάθλημα του NBA.
Χρήση και αντίδραση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Όταν εισήχθη από το ΝΒΑ, το ρολόι των 24 δευτερολέπτων έκανε τους παίκτες τόσο νευρικούς που σχεδόν όλοι δεν έπαιζαν σχεδόν καθόλου, καθώς οι παίκτες χρειάζονταν λιγότερα από 20 δευτερόλεπτα για να σουτάρουν. Σύμφωνα με το αστέρι του Σάιρακιους, Ντολφ Σέις, «Σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε γρήγορα σουτ– μία πάσα και ένα σουτ ήταν αυτό – ίσως 8–10 δευτερόλεπτα. . . Αλλά καθώς το παιχνίδι συνεχιζόταν, είδαμε την εγγενή ευφυΐα στα 24 δευτερόλεπτα του Ντάνι – μπορούσες να δουλέψεις την μπάλα γύρω από [την επιθετική ζώνη] για ένα καλό σουτ." [2] :29
Το ρολόι του σουτ, μαζί με κάποιες αλλαγές κανόνων σχετικά με τα φάουλ, έφεραν επανάσταση στο μπάσκετ του ΝΒΑ. Την τελευταία σεζόν πριν από το ρολόι (περίοδος 1953–54), οι ομάδες είχαν κατά μέσο όρο 79 πόντους ανά παιχνίδι. Τον πρώτο χρόνο με το ρολόι (περίοδος 1954–55), ο μέσος όρος ήταν 93 πόντους, αριθμός που ανέβηκε στους 107 πόντους μέχρι τον τέταρτο χρόνο χρήσης του (περίοδος 1957–58).[2] :28 Η εμφάνιση του ρολογιού βολής (και η επακόλουθη αύξηση στην επιθετική αποτελεσματικότητα) συνέπεσε με την αύξηση της προσέλευσης, η οποία αυξήθηκε κατά 40% μέσα σε λίγα χρόνια σε μέσο όρο 4.800 ανά παιχνίδι.[3] :33–4
Το ρολόι του σουτ έλαβε σχεδόν καθολικούς επαίνους για την συμβολή του στη βελτίωση του τρόπου παιχνιδιού στο ΝΒΑ. Ο προπονητής και διαιτητής Τσάρλι Έκμαν είπε: «Ο Ντάνι Μπιάσον έσωσε το ΝΒΑ με τον κανόνα των 24 δευτερολέπτων».[8] Ο ολ-σταρ των Μπόστον Σέλτικς, Μπομπ Κούζι, δήλωσε: "Πριν από τον νέο κανόνα, η τελευταία περίοδος του αγώνα θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα. Η προπορευόμενη ομάδα κρατούσε τη μπάλα επ' αόριστον και ο μόνος τρόπος για να την πάρεις ήταν να κάνεις φάουλ σε κάποιον. Εν τω μεταξύ, κανείς δεν τολμούσε να σουτάρει και όλο το παιχνίδι επιβραδύνθηκε. Με το ρολόι, έχουμε συνεχή δράση. Νομίζω ότι αυτό έσωσε το ΝΒΑ εκείνη την εποχή. Αυτό επέτρεψε στο παιχνίδι να αναπνεύσει και να εξελιχθεί."[9] Ο πρόεδρος του Πρωταθλήματος Μορίς Πόντολοφ χαρακτήρισε την υιοθέτηση του ρολογιού βολής ως «το πιο σημαντικό γεγονός στο NBA». Το ίδιο μάλιστα το πρωτάθλημα του NBA αναφέρει επίσημα «Η εφεύρεση του Μπιάσον έσωσε το πρωτάθλημα».[8]
Υιοθέτηση από άλλα πρωταθλήματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Δύο μεταγενέστερα επαγγελματικά πρωταθλήματα που συναγωνίστηκαν το ΝΒΑ υιοθέτησαν μια τροποποιημένη έκδοση του ρολογιού βολής. Το Αμέρικαν Μπάσκετμπολ Λιγκ χρησιμοποίησε ένα ρολόι 30 δευτερολέπτων για τα δύο χρόνια ύπαρξής του (1961–1963). Το ΑΒΑ υιοθέτησε επίσης ένα ρολόι 30 δευτερολέπτων όταν ξεκίνησε την περίοδο 1967–68, μεταβαίνοντας στη διάρκεια των 24 δευτερολέπτων του NBA για την τελευταία του χρονιά (1975–76).
Από την ίδρυσή της το 1975, η Φιλιππινέζικη Ένωση Καλαθοσφαίρισης υιοθέτησε ένα ρολόι βολών 25 δευτερολέπτων. Αυτό συνέβη επειδή τα ρολόγια βολής που τοποθετήθηκαν τότε στους κύριους χώρους του πρωταθλήματος, το Αρανέτα Κολιζέουμ και το Ράιζαλ Μεμόριαλ Κολιζέουμ (το τελευταίο δεν χρησιμοποιείται πλέον από το πρωτάθλημα), μπορούσαν να ρυθμιστούν μόνο σε διαστήματα ανά 5 δευτερολέπτων. Το πρωτάθλημα υιοθέτησε αργότερα ένα ρολόι 24 δευτερολέπτων ξεκινώντας από την περίοδο του 1995. Η Μετροπόλιταν Μπάσκετμπολ Ασοσιέισιον στις Φιλιππίνες χρησιμοποίησε το ρολόι των 23 δευτερολέπτων από την παρθενική της αγωνιστική περίοδο το 1998. Στο κολεγιακό μπάσκετ των Φιλιππίνων, το Πρωτάθλημα NCAA (Φιλιππίνες) και το Πρωτάθλημα UAAP υιοθέτησαν ένα ρολόι 30 δευτερολέπτων και μετά άλλαξαν στα 24 δευτερόλεπτα ξεκινώντας με την 64η χρονιά του UAAP την περίοδο 2001–02, την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε μετά την αλλαγή του κανόνα της FIBA στο 2001.
Λειτουργία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το ρολόι των βολών αρχίζει να μετράει αντίστροφα όταν μία ομάδα αποκτήσει την κατοχή και σταματά κάθε φορά που το ρολόι του παιχνιδιού σταματά (π.χ. τάιμ άουτ, παραβάσεις, φάουλ). Η επιθετική ομάδα πρέπει να προσπαθήσει να πετύχει ένα καλάθι πριν λήξει το ρολόι των βολών. Διαφορετικά, η ομάδα έχει διαπράξει παραβίαση του ρολογιού βολής (επίσης γνωστή ως παραβίαση 24 δευτερολέπτων σε πρωταθλήματα με ρολόι βολής 24 δευτερολέπτων) που οδηγεί σε λάθος υπέρ των αντιπάλων της. Μία σημαντική διάκριση είναι ότι δεν υπάρχει παράβαση εάν η μπάλα είναι σε πτήση προς το καλάθι όταν λήξει το ρολόι του σουτ, εφόσον η μπάλα έχει φύγει από το χέρι του παίκτη πριν λήξει το ρολόι και η μπάλα προχωρήσει για να μπει στο καλάθι ή να αγγίξει την στεφάνη του καλαθιού.
Το ρολόι του σουτ επανέρχεται σε όλη του τη χρονική διάρκεια στην αρχή κάθε περιόδου και κάθε φορά που η κατοχή αλλάζει στην αντίπαλη ομάδα, όπως μετά από ένα καλάθι, όταν η άμυνα κλέβει την μπάλα ή ανακτά ένα ριμπάουντ ή η επίθεση κάνει φάουλ ή παράβαση. Η χρονική διάρκεια ποικίλλει ανά χώρα, επίπεδο παιχνιδιού και πρωτάθλημα. Δείτε τον παρακάτω πίνακα. Το ρολόι του σουτ δεν επαναρυθμίζεται εάν ένας αμυντικός κάνει σύντομη επαφή με την μπάλα (π.χ. απόπειρα κλέψιμο ή ανατροπή) αλλά η επίθεση διατηρεί την κατοχή.
Το ρολόι των βολών μηδενίζεται επίσης όταν η επίθεση διατηρεί την κατοχή μετά από ένα χαμένο σουτ εντός πεδιάς ή ελεύθερη βολή (ένα χαμένο σουτ εντός πεδιάς πρέπει να αγγίξει τη στεφάνη για να μηδενιστεί το ρολόι των βολών), ή σε ορισμένα φάουλ ή παραβάσεις που δίνουν στην επίθεση μία πάσα εντός του γηπέδου. Ωστόσο, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, όπου η επίθεση δεν χρειάζεται να διανύσει όλο το μήκος του γηπέδου, η FIBA, το NBA, το WNBA και άλλα πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου ζητούν την επαναφορά του ρολογιού σουτ σε μικρότερη διάρκεια, συνήθως 14 δευτερόλεπτα (δείτε παρακάτω).
Κοντά στο τέλος κάθε περιόδου, εάν το ρολόι βολής θα έδειχνε κανονικά περισσότερο χρόνο από αυτόν που απομένει στην περίοδο, το ρολόι βολής απενεργοποιείται. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μία ομάδα δεν μπορεί να διαπράξει παράβαση του ρολογιού βολής.
Ο χειριστής του ρολογιού βολής κάθεται στο τραπέζι του σκόρερ. Συνήθως πρόκειται για διαφορετικό άτομο από τον χειριστή του πίνακα αποτελεσμάτων, καθώς το έργο αυτό απαιτεί συγκέντρωση κατά τη διάρκεια και μετά την προσπάθεια βολής. Κατά την περίοδο 2016-17 του NBA, μία νέα συμφωνία «επίσημου χρονομέτρου» για το ΝΒΑ με την Ελβετική εταιρεία κατασκευής ρολογιών Τισό εισήγαγε την τεχνολογία για την ενοποίηση της διατήρησης του ρολογιού βολής και του ρολογιού του αγώνα. [10] Η Τισό έγινε επίσης επίσημος χρονομέτρης για το WNBA την περίοδο του 2017.
Ρολόι 14 δευτερολέπτων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εάν η επιθετική ομάδα κάνει φάουλ και η ποινή δεν περιλαμβάνει ελεύθερες βολές αλλά μόνο πάσα εντός παιδιάς, το ρολόι των βολών μηδενίζεται. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η ποινή δεν διαρκεί τα πλήρη 24 δευτερόλεπτα. Το ρολόι του σουτ ρυθμίζεται στο 14 δευτερόλεπτα μετά από επιθετικό ριμπάουντ:[11] :7-IV-dΗ FIBA το υιοθέτησε αυτό το 2014 και το NBA το 2018. [12] Το WNBA τηρεί επίσης αυτόν τον κανόνα.
Σε αρκετές άλλες περιπτώσεις όπου η επίθεση παίρνει την μπάλα στο μπροστινό της γήπεδο (όπως ένα φάουλ της άμυνας που δεν οδηγεί σε ελεύθερες βολές), η επίθεση έχει εγγύηση 14 δευτερολέπτων.[11] :7-IV-eΤο ρολόι λήψης αυξάνεται στο 14 εάν έδειχνε μικρότερο χρόνο.
Σε μία κρατημένη μπάλα (είτε αυτή αποφασίζεται με άλμα είτε με βέλος κατοχής), η κατάσταση του ρολογιού του σουτ εξαρτάται από το ποιά ομάδα θα έχει την κατοχή της μπάλας.
- Εάν η αμυντική ομάδα αποκτήσει την κατοχή, το ρολόι των βολών μηδενίζεται, όπως και σε κάθε άλλη αλλαγή κατοχής.
- Εάν η επίθεση διατηρήσει την κατοχή, το ρολόι σουτ δεν μηδενίζεται, επειδή δεν υπήρξε αλλαγή κατοχής. Ωστόσο, στην Ευρωλίγκα, το ΝΒΑ και το WNBA, το ρολόι του σουτ συμπληρώνεται στα 14 δευτερόλεπτα, όπως περιγράφεται παραπάνω για μία πάσα εισόδου στο μπροστινό γήπεδο.
Κολεγιακοί κανόνες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το αμερικανικό κολεγιακό μπάσκετ χρησιμοποιεί ρολόι 30 δευτερολέπτων, ενώ το καναδικό πανεπιστημιακό μπάσκετ χρησιμοποιεί ρολόι 24 δευτερολέπτων.
Στο κολεγιακό μπάσκετ, υπήρξε αρχική αντίσταση στην εφαρμογή ενός ρολογιού βολής για το μπάσκετ NCAA, λόγω των φόβων ότι τα μικρότερα κολέγια δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν με τις μεγάλες δυνάμεις σε ένα παιχνίδι τρεξίματος. Ωστόσο, μετά από ακραία αποτελέσματα όπως η νίκη με 11–6 στο Τενεσί επί του Τεμπλ το 1973, άρχισε να αυξάνεται η υποστήριξη για ένα ειδικό ρολόι βολής. [13] Το NCAA εισήγαγε ένα ρολόι βολής 45 δευτερολέπτων για την περίοδο 1985-86.[14] Πολλά συνέδρια είχαν πειραματιστεί με αυτό για τις δύο προηγούμενες χρονιές .[15] Μειώθηκε στα 35 δευτερόλετα την περίοδο 1993–94,[16] και στα 30 δευτερόλεπτα την περίοδο 2015–16.[17] Η NAIA μείωσε επίσης το ρολόι βολής στα 30 δευτερόλεπτα ξεκινώντας τη χρονιά 2015–16.[18]
Το γυναικείο κολεγιακό μπάσκετ (τότε εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γυναικείου Διασυλλογικού Αθλητισμού) χρησιμοποίησε ένα ρολόι βολής 30 δευτερολέπτων σε πειραματική βάση την περίοδο 1969–70, υιοθετώντάς το επίσημα για τη χρονιά 1970–71. [19]
Το NCAA ορίζει 20 δευτερόλεπτα αντί για 30 δευτερόλεπτα μετά από διακοπές όπου η μπάλα βρίσκεται ήδη στο μπροστινό γήπεδο. Το 2019, πρόσθεσε επιθετικά ριμπάουντ σε αυτόν τον κατάλογο. [20]
Σχολικοί κανόνες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Εθνική Συνομοσπονδία Πολιτειακών Λυκειακών Ομοσπονδιών (NFHS), η οποία καθορίζει τους κανόνες για το μπάσκετ των λυκείων στις ΗΠΑ, δεν επιβάλλει τη χρήση ρολογιού, αλλά αφήνει την επιλογή της χρήσης ρολογιού και της διάρκειάς του στην εκάστοτε πολιτειακή ένωση. Ενώ προηγούμενες προτάσεις για εθνικό ρολόι βολής είχαν απορριφθεί από την NFHS μόλις το 2011, [21] την άνοιξη του 2021 η NFHS συμφώνησε να επιτρέψει στις πολιτείες να έχουν την επιλογή ενός ρολογιού βολής 35 δευτερολέπτων, αρχής γενομένης από την περίοδο 2022-2023. [22]
Από τον Αύγουστο του 2021, 10 πολιτείες είτε απαιτούν ρολόι βολής στους σχολικούς αγώνες είτε θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν από τη χρονιά 2022-2023: Καλιφόρνια, Τζόρτζια, Αϊόβα, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νέα Υόρκη, Βόρεια Ντακότα, Ρόουντ Άιλαντ, Νότια Ντακότα και Ουάσινγκτον. [21] [23] Η Περιφέρεια της Κολούμπια χρησιμοποιεί επίσης ρολόι βολής 30 δευτερολέπτων για τις διοργανώσεις των δημοσίων σχολείων (DCIAA), των σχολείων τσάρτερ (από την περίοδο 2018-19) και για το πολιτειακό τουρνουά DCSAA, όπου δημόσια, ιδιωτικά και σχολεία τσάρτερ αγωνίζονται για το πρωτάθλημα της Περιφέρειας της Κολούμπια.
Το Κάνσας έχει απορρίψει ρητά τη χρήση του ρολογιού βολής στο λύκειο σε πολλές περιπτώσεις, μία θέση που επαναβεβαιώθηκε το Νοέμβριο του 2021.
Μήκος ρολογιού βολής
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μήκος ρολογιού βολής στο μπάσκετ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οργάνωση | Διάρκεια |
---|---|
ΝΒΑ | 24 δευτερόλεπτα (αλλά δείτε το ρολόι 14 δευτερολέπτων παραπάνω) |
WNBA | |
WBDA | |
U Sports (καναδικά πανεπιστήμια) | |
NCAA, NAIA, USCAA, κ.λπ. | 30 δευτερόλεπτα |
Λυκειακό μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών | 30/35 δευτερόλεπτα (μόνο σε ορισμένες πολιτείες) |
FIBA | 24 δευτερόλεπτα (αλλά δείτε το ρολόι 14 δευτερολέπτων παραπάνω) </br> 12 δευτερόλεπτα ( 3x3 ημίχρονο ) [24] |
Μήκος ρολογιού βολής σε άλλα αθλήματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αθλημα | Οργάνωση | Διάρκεια |
---|---|---|
Λακρός | MLL | 60 δευτερόλεπτα |
PLL | 52 δευτερόλεπτα | |
NLL | 30 δευτερόλεπτα | |
Ανδρικά NCAA | 80 δευτερόλεπτα [25] | |
NCAA Γυναικών | 90 δευτερόλεπτα [25] | |
Ρινγκέτ | Διεθνής Ομοσπονδία Ρινγκέτ (IRF) | 30 δευτερόλεπτα |
Υδατοσφαίριση | FINA | 30 δευτερόλεπτα |
Κανόε πόλο | ICF | 60 δευτερόλεπτα |
Μπόουλινγκ με δέκα ακίδες | PBA | 25 δευτερόλεπτα (χρησιμοποιείται μόνο στην τηλεόραση) |
Κόρφμπολ | IKF | 25 δευτερόλεπτα |
Είδος μπιλίαρδου | Σνούκερ Σουτ Άουτ | 15 δευτερόλεπτα (πρώτα πέντε λεπτά) </br> 10 δευτερόλεπτα (τελευταία πέντε λεπτά) |
Μπιλιάρδο Κάρομ </br> ( μπιλιάρδο με τρία μαξιλάρια ) |
|
40 δευτερόλεπτα [26] </br> (3 τάιμ άουτ (40 δευτ.) πιθανά) |
Πόκερ | Ουόρλντ Πόκερ Τουρ | 30 δευτερόλεπτα </br> 99 δευτερόλεπτα (προαιρετικό) [27] |
Σχετικές έννοιες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ένας σχετικός κανόνας για την επιτάχυνση του παιχνιδιού είναι ότι η επιθετική ομάδα έχει περιορισμένο χρόνο για να προωθήσει τη μπάλα πέρα από τη γραμμή του μισού γηπέδου (η « γραμμή του χρόνου »).
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ρολόι γηπέδου, που χρησιμοποιείται στο μπέιζμπολ.
- Ρολόι παιχνιδιού, που χρησιμοποιείται στο αμερικανικό και καναδικό ποδόσφαιρο.
- Επίθεση τεσσάρων γωνιών, επιθετική στρατηγική στο μπάσκετ.
- Στολ κάουντ, που χρησιμοποιείται στο άθλημα του Ούλτιμεϊτ.
Βιβλιογραφικές αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Zillgitt, Jeff (24 Δεκεμβρίου 2011). «New points of emphasis in NBA officiating». USA Today. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2012.
- ↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 Pluto, Terry (1992). Tall Tales: The Glory Years of the NBA, in the Words of the Men Who Played, Coached, and Built Pro Basketball.
- ↑ 3,0 3,1 3,2 Pomerantz, Gary M. (2005). Wilt, 1962: The Night of 100 Points and the Dawn of a New Era. New York: Crown. ISBN 1-4000-5160-6.
- ↑ «NBA.com: 24-Second Shot Clock Rescues League». www.nba.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2015.
- ↑ «National efforts to honor Syracuse hoops pioneers: Good day to remember Earl Lloyd, Leo Ferris». syracuse.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2015.
- ↑ «A question for a Hall of Fame dinner in Syracuse: When will Leo Ferris make it in?». syracuse.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2015.
- ↑ «Long-forgotten Leo Ferris helped devise NBA's 24-second clock, first used 61 years ago today». ESPN.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2015.
- ↑ 8,0 8,1 "1954–55 SEASON OVERVIEW" NBA.
- ↑ «History of the Shot Clock». NBA Media Ventures, LLC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2013.
- ↑ «NBA, watchmaker Tissot announce multiyear partnership». ESPN. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2016.
- ↑ 11,0 11,1 «RULE NO. 7: Shot Clock». NBA.
- ↑ NBA implements FIBA's 14-second shot clock rule, FIBA.basketball
- ↑ Strange, Mike (7 Νοεμβρίου 2007). «Temple set stage for shot clock». The Knoxville News-Sentinel. Scripps Interactive Newspaper Group. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2012.
- ↑ Crowley, Anne S. (April 3, 1985). «NCAA adopts shot clock for next year». Spokesman-Review. Associated Press ((Spokane, Washington)): σελ. C3. https://news.google.com/newspapers?id=vVhWAAAAIBAJ&sjid=Ee8DAAAAIBAJ&pg=6871%2C1087852.
- ↑ Cour, Jim (April 5, 1984). «Shot clock put on hold by colleges». Spokesman-Review. Associated Press ((Spokane, Washington)): σελ. 25. https://news.google.com/newspapers?id=7ldWAAAAIBAJ&sjid=7-4DAAAAIBAJ&pg=6603%2C3379474.
- ↑ Official 2008 NCAA Men's Basketball Records Book, p. 278
- ↑ «Shorter shot clock, fewer timeouts among changes coming in 2015-16». ESPN.com. June 8, 2015. http://espn.go.com/mens-college-basketball/story/_/id/13037928/ncaa-announces-rule-changes-2015-16-including-30-second-shot-clock-fewer-outs. Ανακτήθηκε στις June 9, 2015.
- ↑ «Rule changes for NAIA, too». The Salina Journal. Associated Press. June 10, 2015. http://newsok.com/article/feed/850159.
- ↑ Official 2008 NCAA Women's Basketball Records Book, p. 245
- ↑ Katz, Andy (5 Νοεμβρίου 2019). «The men's college basketball rule changes to know about this season». NCAA.
- ↑ 21,0 21,1 Halley, Jim (May 5, 2011). «Focus on high school shot clock heats up as states make move – USATODAY.com». USA Today. ISSN 0734-7456. https://www.usatoday.com/sports/preps/basketball/2011-05-15-high-school-shot-clock_N.htm. Ανακτήθηκε στις December 31, 2011.
- ↑ "Shot Clock Allowed by State Adoption for High School Basketball in 2022-23," National Federation of State High School Associations, May 13, 2021. Accessed 08-12-2021.
- ↑ Southard, Dargan, "IHSAA, IGHSAU release joint statement on shot clock coming to Iowa high school basketball," Iowa City Press-Citizen, August 10, 2021. Accessed 8-12-2021.
- ↑ «Article 8 Stalling» (PDF). 3x3 Rules of the Game. FIBA. 13 Ιανουαρίου 2012. σελ. 2. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2013.
- ↑ 25,0 25,1 Lee, Edward (September 12, 2018). «Time is now: NCAA approves 80-second shot clock for men's lacrosse». The Baltimore Sun. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-02-14. https://web.archive.org/web/20190214061536/https://www.baltimoresun.com/sports/lacrosse-blog/bs-sp-mens-lacrosse-to-get-80-second-shot-clock-for-2019-story.html. Ανακτήθηκε στις February 13, 2019.
- ↑ «Official Tournament Rules» (PDF). Union Mondiale de Billard (UMB). σελ. 4. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2017.
- ↑ «Gamingsupport.com: Poker Shot Clock». www.gamingsupport.com. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 24 δευτερόλεπτα για τη λήψη snopes.com