Χέρμαν Α΄ της Θουριγγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χέρμαν Α΄ της Θουριγγίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hermann I (Γερμανικά)
Γέννηση1155 (περίπου)[1]
Θάνατος25  Απριλίου 1217
Γκότα
Τόπος ταφήςΡαϊνχαρτσμπρούν
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΠαλατινός Κόμης[2]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣοφία του Βίττελσμπαχ
Σοφία του Ζόμμερσενμπουργκ
ΤέκναΛουδοβίκος Δ΄ της Θουριγγίας
Ερρίκος Ράσπε της Θουριγγίας[3]
Κόνραντ φον Τύρινγκεν
Γιούττα της Θουριγγίας
Αγνή της Θουριγγίας
Ίρμγκαρντ της Θουριγγίας
Hedwig von Thüringen
ΓονείςΛουδοβίκος Β΄ της Θουριγγίας και Ιουδήθ των Χοενστάουφεν
ΑδέλφιαΛουδοβίκος Γ΄ της Θουριγγίας
Ερρίκος Ράσπε Γ΄
Φρειδερίκος του Τσήγκενχαϊν
ΟικογένειαΛουδοβικίδες
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χέρμαν Α΄, γερμ. Hermann I (απεβ. 25 Απριλίου 1217) από τον Οίκο των Λουδοβικιδών ήταν λάντγκραβος της Θουριγγίας (1190-1217) και, ως Χέρμαν Γ΄, παλατινός κόμης (δούκας) της Σαξονίας.

Ο Χέρμαν Α΄ λάντγκραβος της Θουριγγίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Λουδοβίκου Β΄ λάντγκραβου της Θουριγγίας και της Ιουδήθ των Χοενστάουφεν, κόρης τού Φρειδερίκου Β΄ δούκα της Σουαβίας.

Λίγα είναι γνωστά για τα νεανικά έτη του· το 1180 ο Χέρμαν Α΄ εισήλθε στον συνασπισμό εναντίον τού Ερρίκου Γ΄ τού Λέοντος δούκα της Σαξονίας και μαζί με τον αδελφό του Λουδοβίκο Γ΄ λάντγκραβο της Θουριγγίας υπέστησαν σύντομη φυλάκιση, έπειτα από την ήττα του από τον Ερρίκο Γ΄ στο Βάισενσεε. Οι δύο αδελφοί αφέθηκαν το επόμενο έτος. Ο Λουδοβίκος Γ΄ έγινε παλατινός κόμης (δούκας) της Σαξονίας ως αμοιβή για τις υπηρεσίες του στον βασιλιά, αλλά παραχώρησε το αξίωμα στον Χέρμαν Α΄. Αυτός ενδυνάμωσε τη θέση του νυμφευόμενος τη Σοφία, κόρη τού Φρειδερίκου Β΄ τού Ζόμμερσενμπουργκ, πρώην παλατινού κόμη, και της Λούτγκαρντ τού Ζάλτσβεντελ.

Το 1190 απεβίωσε ο μεγαλύτερος αδελφός του Λουδοβίκος Γ΄. Τότε ο Ερρίκος ΣΤ΄ της Γερμανίας αποπειράθηκε να καταλάβει τη Θουριγγία, ως κενό φέουδο της Γερμανίας, αλλά ο Χέρμαν Α΄ αναίρεσε το σχέδιο και εγκαταστάθηκε ως λάντγκραβος εκεί. Εισήλθε στον συνασπισμό εναντίον τού Χοενστάουφεν με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί, πιθανότατα εσφαλμένα, για απόπειρα δολοφονίας τού βασιλιά. Ο Ερρίκος ΣΤ΄ δεν ήταν μόνο επιτυχής στο να αποσπάσει τον Χέρμαν Α΄ από τον εχθρικό συνασπισμό, αλλά κέρδισε την υποστήριξη εκείνου για το σχέδιο προσάρτησης της Σικελίας στο βασίλειο.

Ο Χέρμαν Α΄ ακολούθησε τη Γερμανική Σταυροφορία τού 1197, όταν όμως έμαθε το τέλος τού Ερρίκου ΣΤ΄, επέστρεψε. Τη διαδοχή διεκδικούσε ο αδελφός τού βασιλιά, ο Φίλιππος δούκας της Σουαβίας και ο Όθων των Γουέλφων. Η υποστήριξη τού Χέρμαν Α΄ εξαγοράστηκε αρχικά από τον Φίλιππο, αλλά όταν η παράταξη τού Φιλίππου εξασθένησε, ο Χέρμαν Α΄ πρόσφερε τη συμμαχία του στον Όθωνα. Τότε ο Φίλιππος εισέβαλε στη Θουριγγία το 1204 και ανάγκασε τον Χέρμαν Α΄ να συνθηκολογήσει, έτσι εκείνος επέστρεψε τα εδάφη που είχε λάβει το 1198. Έπειτα από το τέλος τού Φιλίππου το 1208 και την αναγνώριση τού Όθωνα Δ΄ ως βασιλιά, ο Χέρμαν Α΄ ήταν μεταξύ των πριγκίπων που συγκεντρώθηκαν στη Νυρεμβέργη το 1211 και προσκάλεσαν τον γιο τού Ερρίκου ΣΤ Χοενστάουφεν, τον Φρειδερίκο βασιλιά της Σικελίας (μετέπειτα Φρειδερίκο Β΄ της Γερμανίας) να έλθει στη Γερμανία και να αναλάβει το στέμμα. Ως συνέπεια αυτής της κίνησης, οι Σάξονες επιτέθηκαν στη Θουριγγία, αλλά ο λάντγκραβος σώθηκε με την άφιξη τού Φρειδερίκου στη Γερμανία το 1212.

Έπειτα από το τέλος της πρώτης του συζύγου το 1195 ο Χέρμαν Α΄ νυμφεύτηκε τη Σοφία των Βίττελσμπαχ και απέκτησε τέσσερις γιούς, μεταξύ αυτών τον Λουδοβίκο Δ΄, σύζυγο της Αγίας Ελισάβετ της Ουγγαρίας και τον Ερρίκο Ράσπε, που τον διαδέχθηκαν. Ο Χέρμαν Α΄ απεβίωσε στη Γκότα το 1217 και τάφηκε στο Ράινχαρντσμπρουνν. Ο λάντγκραβος ήταν λάτρης των ομίλων των λογίων· ο Βάλτερ φον ντερ Φόγκελβαϊντε και άλλοι συνθέτες ερωτικών τραγουδιών (minnesangs) ήταν ευπρόσδεκτοι στο κάστρο τού Βάρτμπουργκ. Με αυτή τη σχέση εικονίζεται στην όπερα Ταννχόιζερ τού Ρίτσαρντ Βάγκνερ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Σοφία τού Σόμμερσενμπουργκ και είχε τέκνα:

  • Γιούττα 1184-1235, παντρεύτηκε πρώτα τον Θεοδώριχο Α΄ μάργραβο τού Μάισσεν και έπειτα τον Πόππο Ζ΄ κόμη τού Χέννεμπεργκ.
  • Χέντβιγκ, παντρεύτηκε τον Αλβέρτο Β΄ κόμη τού Βέιμαρ-Ορλαμύνντε.

Μετά ο Χέρμαν Α΄ έκανε 2ο γάμο με τη Σοφία των Βίττελσμπαχ, κόρη τού Όθωνα Α΄ δούκα της Βαυαρίας και είχε τέκνα:

  • Ίμγκαρντ γενν. 1197, παντρεύτηκε τον Ερρίκο Α΄ κόμη τού Άνχαλτ.
  • Λουδοβίκος Δ΄ 1200-1227, λάντγκραβος της Θουριγγίας.
  • Χέρμαν 1202-1216, απεβ. 14 ετών.
  • Ερρίκος Ράσπε διεκδικητής βασιλιάς της Γερμανίας.
  • Κόνραντ 1206-1247, μάγιστρος τού Τευτονικού Τάγματος.
  • Αγνή, παντρεύτηκε πρώτα τον Ερρίκο Β΄ δούκα τού Μέντλινγκ (από τον Οίκο των Μπάμπενμπεργκ), γιο τού Λεοπόλδου ΣΤ΄ δούκα της Αυστρίας και έπειτα τον Αλβέρτο Α΄ δούκα της Σαξονίας (από τον Οίκο των Ασκάνια).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Hermann I.". Encyclopædia Britannica. 13 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 366.
  • E. Winkelmann, Philipp von Schwaben und Otto IV. von Braunschweig (Leipzig, 1873–1878)
  • Knochenhauer, Theodor (1871). Geschichte Thüringens Zur Zeit Des Ersten Landgrafenhauses (1039-1247). Gotha.