Φώτης Μάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φώτης Μάρης
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Φώτης Μάρης (Ελληνικά)
Γέννηση21 Νοεμβρίου 1968
Άρτα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Dipl. (1991), PhD (2000)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςΤομέας Υδραυλικών Έργων
ΑξίωμαΠρύτανης (2023)
Ιδιότηταδασολόγος
Διδακτορικός καθηγητήςΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Ακαδημαϊκός τίτλοςΠρύτανης

Ο Φώτης Μάρης (Άρτα, 21 Νοεμβρίου 1968) είναι Έλληνας καθηγητής διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και πρύτανης[1] στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την περίοδο 2023-2026.[2] Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΔΠΘ το χρονικό διάστημα 2018-2023, ενώ υπηρετεί από το 2016 στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Τομέας Υδραυλικών Έργων) στην Ξάνθη.[3][4]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Άρτα.

Μεγάλωσε στην Κοζάνη όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια και αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Κοζάνης το 1986. Απέκτησε το πτυχίο του Δασολόγου από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991 και επίσης έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το ίδιο τμήμα το 2000, ειδικευόμενος στη Διευθέτηση Ορεινών Υδάτων.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1993 έως 1998, απασχολήθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στα εργαστήρια Δασοκομίας και Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο γνωστικό αντικείμενο της διευθέτησης των ορεινών υδάτων, και στη συνέχεια το 2016 μετακινήθηκε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Ξάνθης.

Έχει δημοσιεύσει αριθμό ερευνητικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις ως προσκεκλημένος ομιλητής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συμμετέχει ως κριτής σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και έχει υπηρετήσει ως μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Είναι ενεργό μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων, της European Water Resources Association (EWRA) και της Ελληνικής Υδρολογικής Επιτροπής στην UNESCO.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στον ευρύτερο υδρολογικό κύκλο[5], και ιδίως στα ποτάμια – υδραυλική και τεχνικά έργα, καθώς και στην υδροπληροφορική.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζει μόνιμα στην Κομοτηνή. Είναι νυμφευμένος και έχει ένα ενήλικο τέκνο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Team, MakThes. «Ο Φώτης Μάρης, νέος πρύτανης του ΔΠΘ». makthes.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. Γαρυφαλλίδου, Αμαλία (10 Ιανουαρίου 2023). «Τελετή παράδοσης - παραλαβής των πρυτανικών αρχών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμο Θράκης». ertnews.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. «Μάρης Φώτιος / Maris Fotios». Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών / School of Civil Engineering. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «Ο καθ. Φώτης Μάρης νέος Πρύτανης του ΔΠΘ». esos.gr. 7 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  5. Νικολάου, Μαρία (4 Φεβρουαρίου 2021). «Φ. Μάρης: Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και επηρεάζει τον υδρολογικό κύκλο». ertnews.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023.