Φώτης Γιαγκούλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φώτης Γιαγκούλας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος20  Σεπτεμβρίου 1925
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Φώτης Γιαγκούλας (... - 20 Σεπτεμβρίου 1925) ήταν θρυλικός Έλληνας λήσταρχος από το χωριό Μεταξάς Κοζάνης.

Κατηγορήθηκε για φόνους και ληστείες και αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ο Γιαγκούλας δρούσε στον μισό Όλυμπο και στα Πιέρια, την Ελασσόνα και την Κοζάνη, ενώ υπήρξε φίλος και με τον άλλο μεγάλο λήσταρχο, Θωμά Καντάρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα η συμμορία του κατάφερε να γίνει ο φόβος και ο τρόμος του Ολύμπου,[1] τρομοκρατώντας τους ορειβάτες.

Σκοτώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1925 σε συμπλοκή που κράτησε 8 ώρες με χωροφύλακες στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου. Μαζί του σκοτώθηκε και ο συνεργάτης του, Πάντος Μπαμπάνης. Επίσης, σκοτώθηκε ο λήσταρχος Τσαμήτρας και ο χωροφύλακας Κωνσταντίνος Σαλιώρας. Τα κεφάλια των ληστών εκτέθηκαν σε κοινή θέα στην Κατερίνη, επάνω σε ένα κοντάρι, μπροστά στο κτήριο του δικαστηρίου για να αποθαρρυνθεί η περαιτέρω σύνταξη ληστρικών ομάδων. Σήμερα το κεφάλι του Γιαγκούλα, μαζί με το θρυλικό μαχαίρι του, την «Παρδάλα», με το οποίο εκτιμάται ότι δολοφόνησε 54 ανθρώπους, εκτίθενται[2] στο Μουσείο Εγκληματολογίας (ΕΚΠΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1925 η ζωή και η δράση του Γιαγκούλα αποτέλεσε το θέμα ταινίας του Δημήτρη Καμινάκη[3] με τίτλο Ο λήσταρχος Γιαγκούλας [4] σε μια εμβρυακή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Η ταινία τελικά δεν προβλήθηκε στις αίθουσες της Θεσσαλονίκης, όπως είχε αναγγελθεί. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Olympus Marathon
  2. «Το άγνωστο και μακάβριο Εγκληματολογικό Μουσείο της Αθήνας (φωτογραφίες) | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2019. 
  3. «CINEEK online art magazine for the Alternative culture - Κινηματογράφος και τηλεόραση στη Θεσσαλονικη». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2007. 
  4. 4,0 4,1 Αργύρης, Τσιάπος. Οι πρώτες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Σέρρες: Α. Τσιάπος. σελ. 329–344. ISBN 978-960-93-7608-2. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεώργιος Χατζής & Μιλτιάδης Τερζόπουλος, Γιαγκούλας - Λήσταρχοι του Ολύμπου, εκδόσεις Μάτι, Μάιος 2012, ISBN 978-960-6692-17-8

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]