Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φτωχαδάκια και λεφτάδες...

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φτωχαδάκια και λεφτάδες...
Εξώφυλλο DVD.
ΣκηνοθεσίαΟρέστης Λάσκος
ΠαραγωγήΓιώργος Λαζαρίδης
Δημήτρης Σαρρής
Κώστας Ψαρράς
ΣενάριοΟρέστης Λάσκος
ΙστορίαΝίκου Τσιφόρου
Βασισμένο σεΓάντι και σαρδέλα (θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΜίμης Φωτόπουλος
Νίκος Σταυρίδης
Σμαρούλα Γιούλη
Μπεάτα Ασημακοπούλου
ΜουσικήΜίμης Πλέσσας
ΤραγούδιΜανώλης Χιώτης
Μαίρη Λίντα
Κώστας Χατζής
ΦωτογραφίαΑριστείδης Καρύδης-Φουκς
ΜοντάζΑριστείδης Καρύδης-Φουκς
ΣκηνογραφίαΓιώργος Στεργίου
Τάσος Ζωγράφος
Εταιρεία παραγωγήςΑφοί Ρουσσόπουλοι
Πρώτη προβολή1961 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία1 Αυγούστου 2005 (DVD)
Διάρκεια81΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Το Φτωχαδάκια και λεφτάδες... είναι μια ελληνική κωμική ταινία του 1961, σε σκηνοθεσία και σενάριο Ορέστη Λάσκου. Ωστόσο, το σενάριο είναι διασκευή από το θεατρικό έργο του Νίκου Τσιφόρου "Γάντι και σαρδέλα".[1] Πρωταγωνιστούν οι Μίμης Φωτόπουλος και Νίκος Σταυρίδης.

Ο Φώντας Μπαρδούσης (Μίμης Φωτόπουλος) είναι ένας λαϊκός αλλά καλόκαρδος άνθρωπος που ξεκίνησε από ψαράς και απέκτησε μια μεγάλη επιχείρηση αλιείας και ιχθυεμπορίας. Μένει μαζί με την ξαδέλφη του Δέσπω (Ζωή Φυτούση) και έναν μακρινό του ανιψιό, τον Σάββα (Γιάννης Γκιωνάκης) σε ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι σε έναν λόφο του Πειραιά. Όμως, αποφασίζει να εισέλθει στην υψηλή κοινωνία και να μορφωθεί, γι'αυτό προσλαμβάνει τη μαντάμ Τζούλια (Ελένη Χαλκούση) για να τον βοηθήσει σε αυτή του την προσπάθεια. Η μαντάμ Τζούλια σκοπεύει να του κάνει συνοικέσιο με την Μίλη Ντεκρίση (Σμαρούλα Γιούλη), την κόρη ενός πλούσιου εφοπλιστή (Θάνος Τζενεράλης) με ταπεινή όμως καταγωγή. Από κοινού με την μαντάμ Τζούλια ο Φώντας προσλαμβάνει ως δάσκαλο καλών τρόπων έναν εκπεσόντα αριστοκράτη, τον Τεό Νταλέκη (Νίκος Σταυρίδης), ο οποίος στην πορεία θα προσπαθήσει να νυμφευθεί εκείνος την Μίλη για να αποκατασταθεί οικονομικά. Όμως η Μίλη είναι ερωτευμένη με τον Ιάσονα (Ερρίκος Μπριόλας) και αφού το αποκαλύψει στην μαντάμ Τζούλια θα προσπαθήσει μαζί με εκείνην, την αρραβωνιαστικιά του Φώντα, την Φανή (Μπεάτα Ασημακοπούλου), και την μνηστή του Τεό, τη Ρίτα, να απομακρύνουν τους υποψήφιους μνηστήρες της Μίλης.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 19 Απριλίου 1965 στις κινηματογραφικές αίθουσες Αβέρωφ, Άμλετ, Έλλη, Ρόξυ και Νεραΐδα στην Αθήνα, ενώ συγχρόνως ξεκίνησε να προβάλλεται στους κινηματογράφους Διονύσια και Ελλήσποντο της Θεσσαλονίκης.[2]

  1. 90lepta.com Αρχειοθετήθηκε 2011-12-28 στο Wayback Machine. Ανάκτηση 24 Ιανουαρίου 2012
  2. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 18 Απριλίου 1965. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023.