Φοντανέλιτσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°16′0″N 11°34′0″E / 44.26667°N 11.56667°E / 44.26667; 11.56667

Φοντανέλιτσε
Comune
Comune di Fontanelice
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Εμίλια Ρομάνια
Επαρχία   Μπολόνια
Περιοχή
Πληθυσμός   1.953 (Σεπτέμβριος 2013)
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 40025
Ζώνη ώρας   UTC+1
Τοποθεσία
Φοντανέλιτσε is located in Ιταλία
Φοντανέλιτσε
Φοντανέλιτσε
Χάρτης
Θέση του δήμου στην επαρχία της Μπολόνια
Επίσημος ιστότοπος

Το Φοντανέλιτσε (ιταλικά: Fontanelice) είναι μικρός δήμος της επαρχίας της Μπολόνια στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για έναν δήμο που βρίσκεται σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπολόνια. Το έδαφος του είναι λοφώδες και βρίσκεται σε υψόμετρο 165 μέτρων με μέγιστο τα 620 μέτρα και ελάχιστο τα 111 μέτρα. Στα όρια του βρίσκεται η κορυφή του βουνού Καππέλλο (Cappello). Διασχίζεται από τον ποταμό Σαντέρνο (Santerno) και από τους παραποτάμους του τα ρέματα Κιουζούρα (Chiusura) και Κολομπαρίνα (Colombarina). Η έκταση του είναι 36,57 τ.χλμ. και οι γεωγραφικές του συντεταγμένες είναι: 44°15'38"16 N γεωγραφικό πλάτος και 11°33'36"72 E γεωγραφικό μήκος.

Ο δήμος περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Βίλλα Καμπομόρι, Βίλλα Σαν Τζιοβάννι, Γκάτζιο, Μέρκατάλε, Μόντε ιν Πιέβε, Μόντε Μοροζίνο, Ορσάρα, Πράτο, Σάντα Μαρία Μανταλένα, Φοντανέλιτσε και Φορνιόνε, ενώ συνορεύει με τους δήμους του Καζαλφιουμανέζε, του Καζόλα Βαλσένιο (δήμος της επαρχίας της Ραβέννα), του Καστέλ ντελ Ρίο και του Μπόργκο Τοσινιάνο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που ο οικισμός δεν είναι από τους πιο παλιούς η περιοχή έχει πλούσια ιστορία. Έχουν βρεθεί διάφορα ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικούτανε από την προϊστορία (εποχή του Χαλκού) και συνέχισε κατά τον Βιλλανοβιανό πολητισμό, τους Ετρούσκους, τους Κέλτες και κυρίως τους Ρωμαίους. Παρόλα αυτά στην Ρωμαϊκή εποχή η περιοχή του Φοντανέλιτσε δεν αναφέρεται ακόμα. Σύμφωνα με κάποιες εικασίες η περιοχή θα δωριθεί από τον Βυζαντινό στρατηγό Ναρσέτε στον Οράτσιο Κοράλτο (Orazio Coralto) από την Ίμολα ως ανταμοιβή για την βοήθεια που είχε προσφέρει στον πόλεμο με τους Γότθους. Εκεί θα χτίσει ένα κάστρο γύρο από το οποίο θα ανατηχθεί ο πρώτος οικισμός.

Η πρώτη ιστορική μαρτυρία του ονόματος Φοντανέλιτσε εμφανίζεται τον 12ο αιώνα όταν ο Πάπας Ονώριος Β΄ επιβεβαιώνει, στον Επίσκοπο της Ίμολα Μπεννόνε (Bennone), την ιδιοκτησία όλων των περιοχών γύρο από την Ίμολα συμπεριλαμβανομένου και του κάστρου Φοντάνε ντε Ούρτσε (Castrum Fontane de Urce), το τότε όνομα του Φοντανέλιτσε. Θα περάσει στις κτήσεις της εκκλησίας που θα το παραχωρήσει στον δήμο της Ίμολα. Αργότερα θα περάσει στους Αλιντόζι (Alidosi) που θα το κρατήσουν μέχρι το 1424 οπότε και θα γίνει επικράτεια κυβερνώμενη από το Κράτος της Εκκλησίας. Ο Πάπας Ιούλιος Β΄ θα το παραχωρήσει στον Κάρλο Μπορομέο (Carlo Boromeo) που θα το κρατήσει μέχρι την απόσυρση του στην εκκλησιαστικά ζωή αφήνοντας το στον κόμη του Αλτέμπς (Conte di Altemps) που θα το κρατήσει μέχρι το '700. Θα ακολουθήσει η οικογένεια Σπάντα (Spada), που θα το έχουν όταν στις 31 Μαρτίου του 1748 ένας σεισμός θα το καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά. Ακολουθεί η οικογένεια των Μαρβέλλι Ταρτάνι (Marvelli Tartagni) από το Φορλί και η εναλλαγή των Αυστριακών με τους Γάλλους. Το 1884 θα περάσει από την επαρχία της Ραβέννα, στην οποία ανήκε μέχρι τότε, στην επαρχία της Μπολόνια. Στης 11 Ιανουαρίου του 1863 ο δήμος θα ονομαστεί Φοντάνα Έλιτσε (Fontana Elice) ενώ στης 28 Σεπτεμβρίου του 1911 θα του δοθεί το σημερινό του όνομα.

Μνημεία και Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα αυτά τα γεγονότα στην ιστορία του Φοντανέλιτσε έχουν αφήσει ενδιαφέροντα μνημεία στην περιοχή. Μερικά από τα πιο αξιόλογα είναι:

  • Λα Τόρρε Τσίβικα ε λ'εξ Παλάτσο Πούμπλικο (La Torre Civica e l'ex Palazzo Pubblico, Ο πολιτικός πύργος και το παλιό δημαρχείο). Βρίσκονται στο κέντρο του οικισμού δίπλα από την πόρτα εισόδου του παλιού κάστρου. Το παλάτσο ξέρουμε ότι υπήρχε το 1579 χρονολογία που ξεκίνησαν οι εργασίες για την επέκταση του τότε κτηρίου. Τη σημερινή του μορφή την έχει πάρει μετά από έναν μεγάλο αριθμό ανακαινίσεων. Σήμερα το κτήριο φιλοξενεί το μουσείο και αρχείο Τζιουζέππε Μένγκονι (Giuseppe Mengoni) σημαντικού Ιταλού αρχιτέκτονα που γεννήθηκε στο Φοντανέλιτσε.
  • Λα Κιέζα ντι Σάντα Μαρία ντελλα Κονσολατσιόνε (La Chiesa di Santa Maria della Consolazione, Εκκλησία της Παναγίας της Παρηγοριάς). Η εκκλησία άρχισε να κατασκευάζεται το 1507, άρχισε την λειτουργία της το 1511 ενώ ολοκληρώθηκε το 1516.
  • Λα Πόρτα ντι Φοντάνα Έλιτσε (La Porta di Fontana Elice). Πρόκειται για αψίδα που κατασκευάστηκε το 1843 στη θέση που υπήρχε η πόρτα εισόδου του παλιού κάστρου.
  • Αντίκο Ακουεντόττο Ιντράουλικο (Antico Acquedotto Idraulico, Αρχαίο Υδραγωγείο). Δεν είναι γνωστό πότε κατασκευάστηκε αλλά πιθανότατα ανάγεται κατά την Ρωμαϊκή εποχή.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο μικρός δήμος έχει να προσφέρει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον επισκέπτη. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Πανηγύρι του κυνηγιού (Sagra della Caccia)
  • Πανηγύρι της Πιε Φρίττα (Sagra della Pie' Fritta)
  • Παλιά έκθεση των αγροτικών ζώων (Antica fiera del bestiame)
  • Διεθνές φεστιβάλ του φολκλόρ (Festival internazionale del folclore)

Κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πληθυσμός αυτού του μικρού δήμου, σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Ιανουαρίου του 2011, είναι 1911 μόνιμοι κάτοικοι.

Οι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι είναι 196 με τους περισσότερους να προέρχονται από το Μαρόκο 65, τη Ρουμανία 55 και την Αλβανία 31

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]