Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φιλοσοφική θεωρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
La scuola di Athene

Μια φιλοσοφική θεωρία ή φιλοσοφική θέση[1] είναι σύνολο πεποιθήσεων που εξηγεί ή λογαριασμούς για μια γενική φιλοσοφία ή συγκεκριμένο κλάδο της φιλοσοφίας.[2] Ενώ κάθε είδους διατριβή ή γνώμη μπορεί να ονομαστεί θέση, στην αναλυτική φιλοσοφία είναι καλύτερο να διατηρούμε τη λέξη "θεωρία" για τη συστηματική, ολοκληρωμένη προσπάθεια λύσης προβλήματος.[3]

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στοιχεία που συνθέτουν μια φιλοσοφική θέση αποτελούνται από δηλώσεις που πιστεύεται ότι είναι αλήθεια από τους στοχαστές που τους δέχονται, και μπορεί να είναι ή να μην είναι εμπειρική. Οι επιστήμες έχουν μια πολύ σαφή ιδέα του τι είναι θεωρία, ωστόσο στις τέχνες, όπως είναι η φιλοσοφία, ο ορισμός είναι πιο θολός. Οι φιλοσοφικές θέσεις δεν είναι κατανάγκη επιστημονικές θεωρίες, αν και μπορεί να αποτελούνται τόσο από εμπειρικές όσο και μη-εμπειρικές καταστάσεις.

Στην ουσία, οι συλλογικές δηλώσεις από όλα τα φιλοσοφικά κινήματα, σχολές σκέψης, και τα συστήματα πεποιθήσεων αποτελείται από φιλοσοφικές θέσεις. Επίσης, στις φιλοσοφικές περιλαμβάνονται πολλές αρχές, δόγματα, παραδοχές, κανόνες, παράδοξα, νόμους, καθώς και "ολογίες," ισμοί, " ις, και εφέ.[1]

Μερικά παραδείγματα φιλοσοφικών θέσεων περιλαμβάνουν:

  • Μεταθεωρία: θέσεις για τον σχηματισμό και το περιεχόμενο των θεωρημάτων, όπως το θεώρημα μη πληρότητας του Κουρτ Γκέντελ.
  • Πολιτική θεωρία: Θέσεις που αποτελούν τη βάση για μια πολιτική φιλοσοφία, όπως τη θεωρία της δικαιοσύνης του Τζον Ρωλς.
  • Ηθική θεωρία και μεταηθική: Θέσεις για τη φύση και το σκοπό των ηθικών δηλώσεων,[4] όπως η ηθική θεωρία του Ιμμάνουελ Καντ.
  • Κριτική θεωρία: με τη στενή έννοια, μια Δυτική Ευρωπαϊκή έκδοση της φρανκφουρτιανής σχολής της Μαρξιστικής σκέψης που αποσκοπεί στην κριτική και τη μετατροπή, όχι μόνο στην εξήγηση των κοινωνικών δομών.[5] Με την ευρύτερη έννοια, η "κριτική θεωρία" αναφέρεται σε μια ευρεία ποικιλία πολιτικών, λογοτεχνικών και φιλοσοφικών θέσεων που έχουν λάβει τουλάχιστον κάποια από την έμπνευση τους από τη Σχολή της Φρανκφούρτης και τις διαλεκτικές, και που συνήθως ανταγωνίζονται τη δυνατότητα αντικειμενικότητας και αποστασιοποίησης από πολιτικές θέσεις και προνόμια.[6]

Φιλοσοφικές θέσεις μπορούν επίσης να λάβουν τη μορφή της θρησκείας, της φιλοσοφίας της ζωής, της ιδεολογία, της κοσμοθεωρίας, ή της στάσης ζωής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Λεξικό Θεωρίες, Τζένιφερ Bothamley
  2. Lacey, A.R. (1976). A Dictionary of Philosophy (second έκδοση). London and New York: Routledge. σελ. 122. ISBN 0-415-05872-4. 
  3. Sparkes, A.W. (1991). Talking Philosophy: a wordbook. New York, New York: Routledge. σελ. 114. ISBN 0-415-04222-4. 
  4. Richard T. Garner και ο Bernard Ρόζεν, Ηθική Φιλοσοφία: Μια Συστηματική Εισαγωγή για να Κανονιστικής Ηθικής και Μετα-ηθικής. (Macmillan, 1967)
  5. Δείτε γενικά, Μαξ Χορκχάιμερ, Παραδοσιακή και Κριτική Θεωρία (1937)
  6. "Κριτική θεωρία", στο Στάνφορντ Εγκυκλοπαίδεια της Φιλοσοφίας